Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux - обща дискусия 2

Featured Replies

.... spam, питането бе за Убунту.

Редактирано от hUstle (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 128,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте,

ползвам Деб базирани дистрота от както за първи път сложих Линукс преди близо 3 години. Реших да Пробвам и Арч Линукс, защото чета доста добри отзиви за него и пакетния му мениджър пакман. Пробвах Mandjaroo на виртуалка, но изчетох много негативи за него и сега искам да пробвам и Арч. Тук намерих едно ръководство за инсталацията му и пиша поста, за да го погледне някой по-опитен с това дистро и да каже дали е добро. :)

Редактирано от -JAX- (преглед на промените)

Здравейте,

ползвам Деб базирани дистрота от както за първи път сложих Линукс преди близо 3 години. Реших да Пробвам и Арч Линукс, защото чета доста добри отзиви за него и пакетния му мениджър пакман. Пробвах Mandjaroo на виртуалка, но изчетох много негативи за него и сега искам да пробвам и Арч. Тук намерих едно ръководство за инсталацията му и пиша поста, за да го погледне някой по-опитен с това дистро и да каже дали е добро. :)

Арч си има вече графичен инсталатор с който инсталирането е супер лесно и идентично с останалите дистрибуций: http://sourceforge.net/projects/evolutionlinux/

Пробвай и сам си прецени, но имай предвид, че терминала трябва да ти стане пръв приятел!

Арч си има вече графичен инсталатор с който инсталирането е супер лесно и идентично с останалите дистрибуций: http://sourceforge.net/projects/evolutionlinux/

Пробвай и сам си прецени, но имай предвид, че терминала трябва да ти стане пръв приятел!

Изтеглих го и го пуснах с виртуалка, но ми показва само черен екран или грешката по-долу. Това става и с iso-то сайта на Арч.

Публикувано изображение

EDIT:

Покрай версията на Кубунтуто ми и версията на VB е била с по-стария кернел, но след като сложих най-новия този проблем го нямам :)

Редактирано от -JAX- (преглед на промените)

Линукс спасение за XP потребителите с остарял хардуер. Не съм го пробвал, но глупост в блога на MBAM не съм чел...

A Penguin in XP’s Clothing 

Публикувано изображение

И разбира се с обяснение кое как, както и връзка към сайта на автора: Linux Mint с XP Тема

Това за пореден път доказва колко малоумни са Майкрософт потребителите.Нима един zorin os ще ви затрудни: http://zorin-os.com/

Що ли няма Уиндоус с Линукс тема? :clown:  :D

-=Следващия пост или коментар на новина, в който забележа да наричаш някого "малоумен", "глупак" и т.н., защото ползва нещо различно от това, което ползваш ти, ще ти донесе бонус, обещавам.=-

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

А убеден ли си в стабилноста на Zorin? Защо са екзотики, като има стабилността на Убунту? Преди и аз се бях загледал по нея, но от това, което прочетох беше нещо от рода на "Очаквай неочакваното"...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

А убеден ли си в стабилноста на Zorin? Защо са екзотики, като има стабилността на Убунту? Преди и аз се бях загледал по нея, но от това, което прочетох беше нещо от рода на "Очаквай неочакваното"...

Далеч по-стабилна от XP, бъди сигурен.На писаници много не вярвай, пробваш и виждаш.  :wink12:

Това за пореден път доказва колко малоумни са Майкрософт потребителите.Нима един zorin os ще ви затрудни: http://zorin-os.com/

Що ли няма Уиндоус с Линукс тема? :clown:  :D

Няма да ги затрудни , само трябва да разбереш че геймърчетата няма как да ползват Линукс.

...нито хората, работещи на и с компютрите си. Аналози за Linux на програмите, които ползвам, или няма, или тези, дето ги има, са на ниво детска градина. Периферията също не работи изобщо или не работи коректно, така че Linux-ът има още много хляб да изяде, докато стигне Windows по функционалност и предоставени възможности в тези две отношения.

Пробвал съм много дистрибуции. Да, и аз предпочитам бързината и по-голямата сигурност, само дето, общо взето, не ми върши никаква друга работа. Друго - колко пъти се е скапвал след някой ъпдейт, колко пъти са се появявали несъвместимости след такъв, и колко време съм загубил да ги решавам... Да ме извиняват Linux-феновете, ама това ми е гледната точка. Бърз, сигурен и с недостатъчна функционалност.

Няма да ги затрудни , само трябва да разбереш че геймърчетата няма как да ползват Линукс.

Сериозно ?

Познавам един човек, който си е направил доста добра колекция от игри в Steam. След промоциите и ги купува за по 5 - 10 лв.

...нито хората, работещи на и с компютрите си. Аналози за Linux на програмите, които ползвам, или няма, или тези, дето ги има, са на ниво детска градина. Периферията също не работи изобщо или не работи коректно, така че Linux-ът има още много хляб да изяде, докато стигне Windows по функционалност и предоставени възможности в тези две отношения.

Пробвал съм много дистрибуции. Да, и аз предпочитам бързината и по-голямата сигурност, само дето, общо взето, не ми върши никаква друга работа. Друго - колко пъти се е скапвал след някой ъпдейт, колко пъти са се появявали несъвместимости след такъв, и колко време съм загубил да ги решавам... Да ме извиняват Linux-феновете, ама това ми е гледната точка. Бърз, сигурен и с недостатъчна функционалност.

Купувате си хардуер, който не е предназначен за Linux, но очаквате да работи и то коректно. Ползвате програми писани единствено и само за Windows, но очаквате същите аналози под Linux. Едва ли за това е виновен ... Linux. Казват, че потребителите били станали по-взискателни ... само, че не изискват това, което трябва от този който трябва. Защо не се обърнете към разработчиците на софтуер и хардуер и не ги попитате защо не разработват за Linux? :)

В крайна сметка защо му е на Linux да яде още хляб, че да стане ... еле па Windows. Linux д добър в това, което прави. Ако нещо не ви харесва сте свободен да го подобрите. Ако не можете - прочетете по-горе - ПРУНУДЕТЕ производителите на хардуер и софтуер да го поддържат. Ако те не искат или ви предлагат цена, която не ви устройва ... това не е проблем на Linux :)

Аз лично успявам да си свърша работата под Linux без кой знае какви проблеми. Работния ми лаптоп е инсталиран през ... април 2007 година. Ползвам Gentoo с ~x86, което се води нестабилно чудо, но и в момента си работи с последния наличен софтуер. Явно недостатъчно пъти съм имал несъвместимости и ъпдейти, които да ме тласнат към Windows :)

Ползвайте това, което ви върши работа и просто оставете останалите хора да направят своя избор. Умните хора много преди нас са казали - за всяко нещо си има начин. Вероятно вашият е различен, от моя, затова е по-добре да не правим генерални заключения от сорта на: "Linux-ът има още много хляб да изяде, докато стигне Windows по функционалност и предоставени възможности".

... и бирата без пари ...

Глупости.

Как ли щяло да не тръгна да си търся и купувам хардуер, дето да е по вкуса на Линукса. Като стане "всеяден" като Windows, да се обади.

Нямам нито време, нито желание да тръгна да се опитвам да подобрявам или развалям нещо, нито да извивам нечии ръце, че да го принудя да направи каквото на мен ми харесва. Искам като седна, да мога да работя бързо и лесно, с програми, които на мен са ми удобни. Като вкарам ново устройство, което съм си купил, защото ми харесва като такова и на цена, която ме устройва, да ми изпише "Намерих си нов хардуер, к'во да го правя?". Не да пиша команди в конзоли, да чета по форуми, да си правя експерименти... всичко това убива и желание, и удоволствие от ползването. И най-важното - отнема време, което мога да прекарам с близки хора или приятели, или пък да свърша нещо друго през това време.

Та, Линуксът сигурно е добър в това, което прави. Само че това, дето го прави, не ми задоволява изискванията - излиза, че изискванията и нуждите ми са по-големи от възможностите му, поне в това, което аз правя. Засега Windows-ът се справя повече от прекрасно, а Linux-ът не може. Не знам дали това е частно или генерално заключение, но е факт.

Не ме интересува кой е виновен и кой не; не искам да търся разработчици, производители и т.н., не искам да обвинявам никого за нищо - просто искам като седна, да имам същия комфорт, който имам под конкурентната ОС. Когато това стане, с удоволствие ще дам Format Disk и ще мина само на Linux.

Нямам нищо против всеки да прави какъвто му е кеф избор, или да хересва или не харесва каквото си иска. Но не искам някой косвено да обвинява мен за това, че любимата му операционна система на мен не ми вършела работа, следователно не съм бил достатъчно активен в желанието си да я променя, като ръчкам кодове и разработчици, или не размахвам знамена и плакати пред централите на разни производители. Още по-малко съм съгласен някой да ми обяснява, че съм идиот, малоумник или нам-си-какъв-си заради това, че ползвам "джам", което е доста често срещана квалификация от страна на хора, иначе имащи се за интелигентни, защото ползват Linux.

Ай, че имам работа, която трябва да свърша под Windows.

Благодаря за вниманието!

Това е лично твое мнение разбира се, но мисля че Linux се развива доста в посока удобство на потребителя - примерно Ubuntu и Unity предразполагат към това без да има нужда да се ровиш из шела или пък форуми за да търсиш решение на даден проблем. Дори Mint е почти по същия начин, както и доста други дистрибуции да не изброяваме сега. Имаш напълно безплатна алтернатива в лицето на Linux - точно свободата да опиташ нещо друго и различно я прави отличаваща се от другите ОС. Това че даден хардуер не може да се подкара под Linux поради липса на драйвер, далеч не е проблем на Linux, а в самия производител който трябва да се погрижи за това. Аз несъвместимост на мой хардуер досега не съм срещнал - нито мишки, клавиатури, уеб камери, флашки, външни дискове, LAN карти, wireless карти и т.н. са ми отказвали.

Дори и не ми се е налагало да търся за драйвери из сайтовете на производителите - Linux го прави вместо мен. Изключая един единствен случай и то по моя вина - наложи да търся драйвер за wireless картата на лаптопа в репозиторито на Debian, поради това че инсталирах от минималния диск (там се съдържа минимален брой пакети), а не от DVD1.iso както се прави по принцип.

И така не Linux е виновен за това че не се харесва - всичко зависи от това по какъв начин потребителя оценява това което му се предлага, защото това е нещо различно, и точно това различно нещо е свободата, а не както някой решил да бъде по точно определен начин в случая корпорация като Майкрософт.

Поздрави !

... мда ... интересно ще е мнението на някой любител на Windows XP към новите PC-та които нямат драйвери за XP и как точно тогава хардуера купен с идеята, че просто работи под Windows ще бъде подкаран ... като той разбира се би трябвало да работи под всяка OS на света, особенно под Windows, защото той е ... всеяден ...

Моля, пак заповядайте :)

Сериозно ?

Познавам един човек, който си е направил доста добра колекция от игри в Steam. След промоциите и ги купува за по 5 - 10 лв.

Тук не си прав. За другото вече няма да споря, че ми писна да повтарям едно и също, но тука въпросът е принципен. Хората си купуват игри за удоволствие. Но игрите се правят и тестват за Уиндоус (изключваме конзолите в интерес на темата) и евентуално се портват за Линукс или евентуално подкарват под Wine. Само мазохистичен инат (говорим за такива дето се забавляват да играят, не дето се забавляват да експериментират) би изпитвал удоволствие от това. Представи си да имаше 2 вериги киносалони и едната да казва ние сме Свободната верига. При нас може да гледате всякакви филми на четвърт цена, всеки с собствено сепаре и безплатни пуканки, но не гарантираме за качеството на картината и звука, 50% от филмите излизат с 6 месеца закъснение, 10% от филмите не ги показваме изобщо и в зависимост от филма може да ви се наложи да си поправите седалката, да си изметете пода или да си водите преводач... Ти няма ли да ми се изсмееш ако дойда и почна да те убеждавам, че е перфектно да гледаш филми там?

Редактирано от flare (преглед на промените)

Не  се мъчете да сравнявате  комерсиален продукт  с Линукс . В единия случай се плаща на  програмиста X  да напише  приложение в дадена област  а в другия се събираме 20 души дето отбираме  чат пат от  писане на код и нагаждаме нещо да работи  някак си. Когато една фирма не желае да ангажира служителите си да напишат драйвер  и да им плати за това  след което да го пусне  свободно няма как  да я накарате да го направи. Няма как нещо с пазарен дял 2-3%  да  е  на топ ниво . Като си  някой дизайнер  и взимаш на месец по 3000+  лева заплата за труда си ще  имаш  възможност да си купиш и съответния хардуер и софтуер,но ако си бай Марин (пазача)  и взимаш 300 лева заплата и ти трябва  компютър да си лафиш с  децата  и роднините по скайпа и да теглиш филми и музика  що да не си инсталираш един линукс ?

а в другия се събираме 20 души дето отбираме  чат пат от  писане на код

Много ти е грешна представата. За писане на код за и под Линукс се плаща и още как. Маса фирми наливат невероятни суми. Само че там идеята е че те не печелят от софтуера, а от нещо, което го ползва. Те имат сметка да се развива кода и плащат на хора, които го правят.

Бай Линус, не ги е изкарал тия парици от тотото.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Имам едно въпросче свързано с Xubuntu 14.04?! Значи един приятел си го е инсталирал, но през софтуерния център е премахнал пощенския клиент и програмата за чат! Изписало му, че ще се премахнат пакети, но го игнорирал и ги деинсталирал! Сега даже не може и клавишни комбинации да ползва (поне в конзолен режим да може да влезе), нито му се отваря терминала (или синаптик, който е бил допълнително инсталиран от него)! Накарах го да пробва да влезе в сервизния режим от прозореца на Grub, но той казва, че изобщо не му го показва! Въпроса е - има ли начин без преинстал да оправи нещата? В момента е стартирал системата от флашката!

Не се мъчете да сравнявате  комерсиален продукт  с Линукс . В единия случай се плаща на  програмиста X  да напише  приложение в дадена област  а в другия се събираме 20 души дето отбираме  чат пат от  писане на код и нагаждаме нещо да работи  някак си. Когато една фирма не желае да ангажира служителите си да напишат драйвер  и да им плати за това  след което да го пусне  свободно няма как  да я накарате да го направи. Няма как нещо с пазарен дял 2-3%  да  е  на топ ниво . Като си  някой дизайнер  и взимаш на месец по 3000+  лева заплата за труда си ще  имаш  възможност да си купиш и съответния хардуер и софтуер,но ако си бай Марин (пазача)  и взимаш 300 лева заплата и ти трябва  компютър да си лафиш с  децата  и роднините по скайпа и да теглиш филми и музика  що да не си инсталираш един линукс ?

Лоша идея е да сравняваш така нещата. Първо Linux вярно си е доста комерсиален, но това като ядро почти никой не го интересува. Като колекция от програми над него - пак доста зависи за кои говорим. Има най-ралични, както по успеваемост, така и като форма на организация, която ги е правила.

Аз поддържам, че за малки програми е дори много по-добре да са правени от един човек, или от малък екип. Точно там беше силна платформата на Майкрософт. Разбира се това се дължеше по-скоро на разпространението на компютрите и че вече можеше да се прави софтуер навсякъде.

Много от програмите за Linux нямат голям успех, точно защото е трябвало да бъдат написани, а не защото е можело. Това е още една съществена разлика.

Напразна е и вярата ти в комерсиалния подход с много хора. Тогава може да се изпокарат, възникват и много проблеми със сроковете, оттам пада качеството. Така че и това не е за всеки софтуер и всяка фирма.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Имам едно въпросче свързано с Xubuntu 14.04?! Значи един приятел си го е инсталирал, но през софтуерния център е премахнал пощенския клиент и програмата за чат! Изписало му, че ще се премахнат пакети, но го игнорирал и ги деинсталирал! Сега даже не може и клавишни комбинации да ползва (поне в конзолен режим да може да влезе), нито му се отваря терминала (или синаптик, който е бил допълнително инсталиран от него)! Накарах го да пробва да влезе в сервизния режим от прозореца на Grub, но той казва, че изобщо не му го показва! Въпроса е - има ли начин без преинстал да оправи нещата? В момента е стартирал системата от флашката!

Трябва да се разбере какво е съборило системата. Oт Live CD/USB да пробва примерно:

cat /var/log/dpkg.log*

После, чрез chroot и dpkg да опита да инсталира пакетите отново.

Публикувано изображение

Как да оправя шрифта на тези полета.Вижда се много ситно и самите букви са някакви бледи.

Ами точно за това поле нямам представа от кой шрифт се настройва, а иначе шрифта на Линукса ми е Ubuntu, на Хрома също...

И на някой места съм забелязал има едно много кофти препокриване на шрифтовете.

Този файл fontconfig, който се намира в .config папката трябва ли да съществува  ?

Не е задължително. При мен липсва.  Това е потребителска конфигурация. Но, без нея е възможно да се влошат шрифтовете в интернет браузъра.

По- добре, опитай от настройките на графичната среда да промениш шрифтовете на програмите на Sans.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Днес реших да опитам Линукс Арч Лайв СД но не се получава .Ето снимки  http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=klz1398940074j.jpg http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bwy1398940149q.jpg стигам до втория екран и до там

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.