Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няма да се учат ”Майце си” и ”Моята молитва” на Ботев

Featured Replies

Да, чета какво съм написала. :D

Съгласна съм, че някои автори не биват да отпадат от учебните часове, а вече за творбите на съответните автори не съм аз тази, която ще реши кои по-точно. Или... може би ще скочат хората на протест и заради това...

защо си мислиш,че не си тази която да реши??????

Кой тогава да го направи?

или е по удобно като овце да ни правят каквото си поискат?

Нали нашите деца ще го учат.

чесно казано не разбирам хората,които си мълчат за всичко,за това България е в това състояние.

Да му се не види докога ще си мълите и ще търпите суло и пуло да ви подреждат живота,вие сте тези,които плащате данъците на тази пуста държава,тя е Ваша.

Така че вие решавате.

Нали знаеш,който плаща той поръчва музиката.

Ми да, Местан иска да вкара и 4 часа турски език в училище...

задължителен за всички деца ли?

Е това оставаше,егати и нахалството.

Слагайте фереджето дами

защо си мислиш,че не си тази която да реши??????

Чрез "подготовка" във фейсбук, последван от публичен протест? И сега има протести, но кой кого и как чува е друга тема.

ще чуят те,бъдете настоятелни и ще ви чуят.

имате права и вие решавате,не се отказвайте.

именно,защото знаят как мислите и че няма да се борите,за това си правят каквото си поискат.

От години наред БГ.народа е третиран като овца и години наред сме дупедавци.

Как не ги заболяха дупетата тези не знам.

• Автор

Като свършим Фотев да не забравите да минем и през Азис - защото той е гений и не бива творчеството му да остане неизучено.

Ми чалгарска държава - чалгарски и учебниците и всичко.

Те не знаят вече и за какво вият сирените на 2-ри юни...

Клисарова отрече новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукадес Налбант да има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него, твърди Клисарова.

Абсурд,няма как да има връзка (сарказъм) -в скобите пояснение за някой съфорумници.

Ааамм... ,кой е тоа Фотев ??!

Ми да, Местан иска да вкара и 4 часа турски език в училище...

Ми що не,малките чалгаджийчета и без тва немогат да си напишат името на български,поне турски да научат :)

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Тук не говоря за Ботев патриота, а за поетичната му част (ако мога така да се изразя).

Посланията на творбите имам предвид - не само на въпросния Ботев, а на всички като цяло. Нима всички ученици схващат за какво иде реч (същността, посланието и т.н.) в дадено произведение?

П.П. Нека да оставим патриотизма настрана...

Като внимават в час ще схванат, за какво иде реч. Които и поети да сложат, ще е все същото.

Стихотворения не знаят, но текстове на чалги рецитират и пишат правилно (на латиница).

Вчера махна Ботев, днес уволнява "виновните"!

Просветният министър се отметна от думите си за новата учебна програма

След като вчера лично просветният министър Анелия Клисарова разясни как се обмисля романът "Тютюн" на Димитър Димов да отпадне от учебната програма и да бъде заменен с "Осъдени души", a учениците няма да учат някои от емблематичните стихотворения на Христо Ботев, днес тя обяви, че всъщност ще уволнява "виновните по случая с проекта за промяна на учебните планове". Намерението на кабинета за програмата по литература в родното школо беше посрещнато с бурно неодобрение в социалните мрежи. Вчера Клисарова обясни пред журналисти, че програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“. „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме“, бяха думите й вчера при разясняването на проекта, като по думите й това е станало след широко обсъждане с преподаватели. Днес обаче тя е на противоположна позиция. „Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици”, отсече Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на министерството. Министърът отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН. Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „ Тютюн”, а „Осъдени души”, разясняват днес от просветното ведомство. Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта: „Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“, бе категорична тя. Вчера обаче тя беше на друго мнение и уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови. Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб. Това обаче беше вчера. Днес министърът обяви, че от вчера е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него. След проверката министърът ще уволни виновните и ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая, гласи днешното съобщение, качено на сайта на Министерството на образованието и науката.

днес.бг

• Автор

столчето ли ти се заклати а

:D

Министърът отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН.

Да бе да,айде пак други виновни... Типично.

.

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Вчера махна Ботев, днес уволнява "виновните"!

Просветният министър се отметна от думите си за новата учебна програма

:lol6:Ми, те от една седмица само това правят - сутринта назначават някого, вечерта - го махат, сутрин - решават едно, вечер - друго. Добре че има протести и социални мрежи, че хората да научават за тези неща. Инак, подобни промени като тази с Ботев, могат да минат тихомълком и никой да не забележи.

Пробват хората, пък ако нещо мине, мине :D

• Автор

Пробват хората, пък ако нещо мине, мине :D

то всичко ни е по метода проба - грешка

• Автор

а "Тютюн" нещо не им изнася май

Публикувано изображение

Ботев и Вазов - на референдум

Съдбата на Ботев и Вазов в учебните програми ще се решава с референдум. Допитване сред учителите по български език трябва да установи кои творби в крайна сметка да останат в учебниците. МОН се реши на "изборите", след като преди седмица избухна скандал заради проекти за нови учебни програми, качени на сайта на министерството. Те изключваха от учебниците по литература ключови произведения като "Майце си" и "Моята молитва" на Христо Ботев, "Дядо Йоцо гледа" и "Чичовци" на Вазов, "До Чикаго и назад" и фейлетоните на Алеко, а "Тютюн" бе заменен с "Осъдени души". Просветният министър проф. Анелия Клисарова първо защити промените, но часове по-късно разпореди проверка защо ключови произведения отпадат от програмите. Вчера тя даде нарочна пресконференция за резултатите от нея. В крайна сметка стана ясно, че виновни май няма, но въпреки това ще пишем програмите за втори път. 5100 учители ще гласуват да влязат ли в учебника "Майце си" и "Тютюн". Просветното министерство ще разпрати до всички инспекторати допитване кои произведения трябва да присъстват в учебниците според преподавателите по литература. "Не съм съгласна програмите да се пуснат за обсъждане в този вид. Можем да отделим още малко време, за да преценят учители и експерти какво трябва да има в учебниците", заяви вчера просветният министър проф. Анелия Клисарова. Тя се надявала около 15 септември да има резултати. Възможно е обаче нещата да се разсрочат, защото настъпва период, в който учителите излизат в летни отпуски.

frognews.bg

Явно някой има полза тези произведения да отпаднат и оказва натиск.

Щом ще се допитват до учители и експерти, защо не попитат и родителите на учениците?

Щом ще се допитват до учители и експерти, защо не попитат и родителите на учениците?

Кой има сметка? Според мен, ония с изпитите лица от Анадола и всички дебелогъзести маймуни. Напишете фразата "дебелогъзести маймуни" в google, натиснете след това на "изображения" и ще видите част  от типичните представители на този вид маймуни.

Редактирано от keba (преглед на промените)

• Автор

то е ясно - искат пак да сме под турско, не че не сме де

а относно допитването - нас никой отдавна не ни пита за нищо

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.