Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няма да се учат ”Майце си” и ”Моята молитва” на Ботев

Featured Replies

Публикувано изображение

От учебната програма отпада романът "Тютюн", като вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов - "Осъдени души".

Стихотворенията "Майце си" и "Моята молитва" на Христо Ботев ще бъдат заменени от "Колко си хубава" на Христо Фотев.
Това каза министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови.

Министърът допълни, че след обсъждане сред преподаватели и специалисти по български език и литература от програмата отпадат и стихотворенията "Майце си" и "Моята молитва" на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.

Не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб, обясни министър Клисарова.

Клисарова отрече новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукадес Налбант да има връзка с отпадането на част от произведенията.
Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него, твърди Клисарова.

За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, каза министърът.

По нейните думи всички учебни програми и задължителни предмети се осъвременяват и усъвършенстват, за да станат по-атрактивни за изучаване.

Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи.

Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът.

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили четири години, но остава идеята за такава при петгодишните.

Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания, добави тя.

dnes.dir.bg

ти не си у ред, честно

срам си за България

Горките деца,толкова са напрегнати,че трябва да им намалим часовете :get out:

за 'Осъдени души" съм За,но останалото ми се стува..........

• Автор

Горките деца,толкова са напрегнати,че трябва да им намалим часовете :get out:

за 'Осъдени души" съм За,но останалото ми се стува..........

и аз съм за "Осъдени души", ама да замениш Ботев с Фотев...

:angry:

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Преди се славихме с една от най-бродуктивната образователна система,а сега ще ни се смеят и кокошките

Това е само временно, ако има още едно правителство БСП+ДПС - направо ще отпадне Български език и Литература, а ще е Майчин език и за да не се натоварват децата вместо да четат книги ще гледат турски сериали по ТВ7.

После може да очакваме да включат в програмата и Листопад на Решат Нури по предложение на Мукадес Налбант.

и аз съм за "Осъдени души", ама да замениш Ботев с Фотев...

:angry:

Да, Ботев се е утвърдил през годините като автор (и не само), макар повечето ученици това да не ги касае - литературата е една от неприятните дисциплини в училище... така че...

И да, хубаво е да се посменят творбите, които се изучават, а защо и не авторите (не визирам никого в случая).

Не е важен авторът, а посланието, заложено в творбата, което, от своя страна, да бъде смилаемо за учениците.

Редактирано от petinka90 (преглед на промените)

Това е гавра. Няма никакво логично обяснение за мен, освен че искат да предизвикат още по-голяма ескалация на напрежението. Или че са пълни идиоти. Или и двете. Припомням пак едни думи на Ботев, които бях пуснал в друга тема:

"Но нашиятъ православенъ народъ е достигналъ до такова гнуснаво скотско положение, щото азъ не зная, какво още по-голѣмо зло може да сѫществува на свѣта, което да го накара да се стресне и да протестира противъ своитѣ скотски теглила. Тука се подиграватъ съ имота ти, съ живота ти, съ труда ти, съ децата ти и съ най-свещеннитѣ предмети на твоето човѣческо сѫществувание, а ти мълчишъ като риба, търпишъ като волъ, молишъ се богу като най-последниятъ грѣшникъ и чакашъ второто дохождение на Мессия, за да добиешъ награда за своитѣ петивѣковни страдания. Какво искате отъ подобенъ народъ? Той е робъ, и робъ безусловенъ, и азъ имамъ пълно човѣческо право да го прокълна отъ всичкото си сърце и душа, ако той и за напредъ остане така равнодушенъ къмъ своята горчива сѫдба. Проклетъ да е, ако той не възстане противъ своитѣ кръвопийци!" Христо Ботев Вестник "Знаме" 1 януари 1875г.  

Да, Ботев се е утвърдил през годините като автор (и не само), макар повечето ученици това да не ги касае - литературата е една от неприятните дисциплини в училище... така че...

И да, хубаво е да се посменят творбите, които се изучават, а защо и не авторите (не визирам никого в случая).

Не е важен авторът, а посланието, заложено в творбата, което, от своя страна, да бъде смилаемо за учениците.

Христо Ботев е поет-патриот умрял за Свободата ни, включително и на пияндето министър!За какви послания говориш и за каква смилаемост ,че не се сещам!

Аз само не разбрах в кой клас ще се учи "Колко си хубава" на Христо Фотев. Все пак това не е стихотворение много подходящо за ученици.Ама нейсе, след като са решили да осъвременяват програмата може да включат и някоя друга еротична литература и да завършат с книгите на Ксавиера Холандер. Може би на учениците ще им е интересно...и необходимо в живота...

Христо Ботев е поет-патриот умрял за Свободата ни, включително и на пияндето министър!За какви послания говориш и за каква смилаемост ,че не се сещам!

Тук не говоря за Ботев патриота, а за поетичната му част (ако мога така да се изразя).

Посланията на творбите имам предвид - не само на въпросния Ботев, а на всички като цяло. Нима всички ученици схващат за какво иде реч (същността, посланието и т.н.) в дадено произведение?

П.П. Нека да оставим патриотизма настрана...

тук не става въпрос за патриотизъм,доколкото виждам се говори за двама българи,Ботев и Фотев :P

Да заменят едно толкова силно стихотворение на един  възхитителен автор е просто безумие. Не знам, но аз съм възмутен.  :mad: Децата на България вместо да четат това:

Освен теб, мале, никого нямам,

ти си за мене любов и вяра; но тука вече не се надявам тебе да любя: сърце догаря!

...ще четат това: "Косите ти са пълни с електричество..." - Каква строфа само... Изпълнена с толкова смисъл... Изключително..! 

На мен ми е интересно и какво друго са подменили сред неспоменатото. Всяко произведение не само от българската, но и от чуждата литература. "Моята молитва" е може би най-великото стихотворение не само на Ботев, въобще в историята ни.

Има причини да го отменят, на които им е хрумнало, и те не са само "православни", ами и други "скотове". Изобщо го пиша без извинение това.

Аз не мислех, че тези публикации са истина...или не ми се искаше да вярвам и аз не знам.. 

Искам да ви кажа, че аз официално си мисля, че отново ще ни завземат турците, само че по модерен начин... 4 часа турски език, премахване на свещени български произведения.. Някой осъзнава ли накъде сме се запътили отново? 

• Автор

Тук не говоря за Ботев патриота, а за поетичната му част (ако мога така да се изразя).

Посланията на творбите имам предвид - не само на въпросния Ботев, а на всички като цяло. Нима всички ученици схващат за какво иде реч (същността, посланието и т.н.) в дадено произведение?

Ти чуваш ли се какво говориш а -

това е Историята ни, това е България !

тук не става въпрос за патриотизъм,доколкото виждам се говори за двама българи,Ботев и Фотев :P

Точно, че не става дума за патриотизъм. Просто потребителят rapt0r използва "поет-патриот" в отговора си, та... така.

• Автор

Знаеш ли кога ще учи Фотев детето ми - точно никога !

Ти чуваш ли се какво говориш а -

това е Историята ни, това е България !

Да, чета какво съм написала. :D

Съгласна съм, че някои автори не биват да отпадат от учебните часове, а вече за творбите на съответните автори не съм аз тази, която ще реши кои по-точно. Или... може би ще скочат хората на протест и заради това...

Редактирано от petinka90 (преглед на промените)

• Автор

ами да - ще скочим разбира се

съмняваш ли се че няма да защитим Ботев

То днешните лапета са толкова малоумни, че ако почнат да премахват на Ботев, Левски, Вазов и всички български поети-патриоти ще забравят, че България е била под турско робство, което и е целта на това гнусно правителство според мен, но да не изпадам в подробности, че цялата се разтреперих..

Чрез литературата не се обръща внимание само на това какво послание носи произведението чисто механично, а чрез нея по художествен начин, увлекателен и творчески да се разгърне и БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ! Защо не вземем тогава турската литература, щото е по-разбираема например? Какво означава това? Вие не сте добре! 

Не може току така да се премахват произведения, които засягат историята на България!!!! 

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Аз само не разбрах в кой клас ще се учи "Колко си хубава" на Христо Фотев. Все пак това не е стихотворение много подходящо за ученици.Ама нейсе, след като са решили да осъвременяват програмата може да включат и някоя друга еротична литература и да завършат с книгите на Ксавиера Холандер. Може би на учениците ще им е интересно...и необходимо в живота...

Виж това е добра идея. Може и някоя мантра + кама сутра. Ще е добър пример, така децата ще се развиват правилно :)

А и какво да има да смелиш (разбереш) .. това е толкова елементарно, не сложно и неразбираемо като стиховете на Ботев :)

това истина ли е? :shock11:

Ми да, Местан иска да вкара и 4 часа турски език в училище...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.