Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религиозни възгледи за душевните болести

Featured Replies

Веднага ти цитирам - юдаизма. Валкирия ще ти обясни каква е разликата в това отношение между юдаизма и христянството. А инак, в много индуистки школи тези въпроси се обсъждат свободно. В даоизма и будизма също, ако приемем, че те изобщо попадат в категорията религия.

Говориш много общо. Дай например някакъв цитат от Юдаизма, Будизма или от някоя друга източна религия.

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

• Отговори 63
  • Прегледи 8,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

А ти да не би да искаш да кажеш, че всички пациенти на психиатрите, психолозите или психотерапевтите, са неизлечимо болни или че не са с всичкия си?! :tongue2:

Писанке, каквото съм искал да напиша - съм го написал.Ако някоя думичка ти се струва по-трудна за разбиране - има речници.

Бих добавил и че има разлика  м/у психиатър и психолог.

Първия е лекар завършил медицина и специализирал психиатрия.Това са почти 10г обучение .А психолозите завършават за 4г и са малко дрън-дрънТе са нещо като узаконени екстрасенси.Психологията е  провален опит да бъде изместена философията от нейното изконно поле . 

Психолога няма  пациенти.Пациенти има само психиатъра.А стигне ли се до него работата е лоша.Над 90% от психичните болести са неизлечими, като най-често единствената помощ, която може да се окаже е да се осигурят условия намаляващи вероятността от крайните прояви на болестта и ограничаване последствията от тях.В болшинството случаи се дават лекарства намаляващи мозъчната активност.

Да препоръчаш на такива хора да се самоанализират и осъзнават е гавра с тяхното положение.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Веднага ти цитирам - юдаизма. Валкирия ще ти обясни каква е разликата в това отношение между юдаизма и христянството. А инак, в много индуистки школи тези въпроси се обсъждат свободно. В даоизма и будизма също, ако приемем, че те изобщо попадат в категорията религия.

За мен лично (не съм много навътре) даоизма и будизма са просто начин на живот и постигане на хармония с заобикалящата ни среда и космос. Много е дълбоко да се дискурита тази тема и не е тук мястото, но просто не са "религии" в смисълът който се влага в тази дума. Защото всички религии ти дават "закони" "заповеди" и т.н. Докато източните като по - горе цитираните ти дават "съвети" и "препоръки", как да постигнеш въпросната "хармония". Така ги разбирам аз нещата и не искам да натрапвам на някой моето мнение ;)

Това е от аватара и, който е блондинка. ;)

Бел Ами - шега, да не се обидиш.

Във всяка шега, казват, имало доза истина, а това е голяма шега.

Говориш много общо. Дай например някакъв цитат от Юдаизма, Будизма или от някоя друга източна религия.

Уточни си въпроса, Бел Ами. Какво точно питаш, че изгубих нишката.

За мен лично (не съм много навътре) даоизма и будизма са просто начин на живот и постигане на хармония с заобикалящата ни среда и космос.

Toва определение пасва най-вече на даоизма. Будизмът по-скоро е свързан с присъстващата и в индуизма представа за освобождение (мокша) или просветление (нирвана) от страданието на цикличното съществуване (сансара) чрез осъзнаването на природата на ума. Въпросът, разбира се, няма как да го обсъдим задълбочено тук, но наистина има съществени разлики и във възгледа, и в целта между тези учения и т.нар. аврамически религии.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Уточни си въпроса, Бел Ами. Какво точно питаш, че изгубих нишката.

Исках да ми посочиш някой цитат, който да доказва тези твои думи:

scepsis, на 01 Юли 2013 - 9:14 PM, написа:Публикувано изображение

Къде в тези религии или учения се говори за любовта?

Във всяка шега, казват, имало доза истина, а това е голяма шега.

Какво недоволничиш Бадр? Аватара ми ли нещо не ти хареса и защо? Аз казвам ли нещо за вашите аватари...на кой каквото му харесва и с което се отъждествява , това да си слага. :ohmy:  :)

Писанке, каквото съм искал да напиша - съм го написал.Ако някоя думичка ти се струва по-трудна за разбиране - има речници.

Бих добавил и че има разлика  м/у психиатър и психолог.

Първия е лекар завършил медицина и специализирал психиатрия.Това са почти 10г обучение .А психолозите завършават за 4г и са малко дрън-дрънТе са нещо като узаконени екстрасенси.Психологията е  провален опит да бъде изместена философията от нейното изконно поле . 

Психолога няма  пациенти.Пациенти има само психиатъра.А стигне ли се до него работата е лоша.Над 90% от психичните болести са неизлечими, като най-често единствената помощ, която може да се окаже е да се осигурят условия намаляващи вероятността от крайните прояви на болестта и ограничаване последствията от тях.В болшинството случаи се дават лекарства намаляващи мозъчната активност.

Да препоръчаш на такива хора да се самоанализират и осъзнават е гавра с тяхното положение.

Брадъре, милиони хора в света ползват услугите и лечението на психотерапевти, психолози и психиатри. Някои от тях са само психотерапевти, някои са психиатри...знам, че има разлика, но да ти кажа познавам хора които се доверяват повече на психотерапията, която понякога помага повече, но зависи от терапевта. Не си мисли, че до психиатър стигат само хора които са напълно ненормални. Но от една страна си прав, че за да разбере това което му казва психолога, психиатъра или психотерапевта, човек трябва донякъде да е в такова съзнание, че да го разбере. Повечето хора казват че са добре, но всъщност много от тях имат нужда от психиатрично лечение.

Къде в тези религии или учения се говори за любовта?

За какъв вид любов - платонична, плътска, духовна или някаква друга? За всички изброени в предното изречение видове се говори изчерпателно и на различни места. Имам работа сега, но ако държиш после ще ти преведа цитати и линкове към книги по темата.

Какво недоволничиш Бадр? Аватара ми ли нещо не ти хареса и защо? Аз казвам ли нещо за вашите аватари...на кой каквото му харесва и с което се отъждествява , това да си слага. :ohmy:  :)

Ей, с този твой аватар вече два дни се занимаваме! :D

Ок. Кажи ми тогава, къде религиите те учат на любов?! Но не тази любов към ближния за която ти говори Исус, а например за любовта към себе си или любовта между мъжа и жената? Можеш да цитираш която религия си искаш. :tongue2:

Ако не обичаш себе си, никога няма да можеш да обичаш някой друг. Ако не си мил към себе си, не можеш да си мил към някой друг. Твоите така наречени светци, които са толкова сурови към самите себе си, само се преструват, че са мили към другите. Това не е възможно. Психологически не е възможно. Ако не можеш да си мил към себе си, как можеш да си мил към другите?

Какъвто си със себе си, такъв си с другите. Нека това да бъде основното.

Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите – а ти си бил обучаван да мразиш себе си. Никой никога не ти е казал „Обичай себе си!“ … Ние винаги сме свикнали да мислим, че за да обичаме се нуждаем от някой друг. Но ако не го научиш със себе си, за теб няма да е възможно да го практикуваш с другите.

Първата стъпка е: приеми себе си такъв, какъвто си; пусни всичките трябва. Не носи никакви трябва в своето сърце. Ти не си, за да си някой друг; от теб не се очаква да направиш нещо, което не ти принадлежи. Ти си просто да бъдеш себе си. Отпусни се и просто бъди себе си. Уважавай своята индивидуалност и имай смелостта да се подписваш със своя собствен подпис. Не имитирай подписите на другите.

Когато не се опитваш да бъдеш някой друг, тогава просто се отпускаш; тогава идва и милостта. Тогава си пълен с величие, с изобилие, с хармония… защото няма конфликт! Няма накъде да отиваш, няма за какво да се биеш, да насилваш себе си… Ставаш невинен.

И в тази невинност, ти ще изпиташ състрадание към самия себе си. Ще се почувстваш толкова щастлив със себе си, че дори и божественото да дойде и да почука на вратата ти и да каже: „Би ли искал да станеш някой друг?“, ти ще кажеш „Да не си полудял? Аз съм съвършен! Много ти благодаря, но никога повече не прави това – аз съм съвършен такъв, какъвто съм.“

В момента, в който ти си казал на съществуванието „Аз съм перфектен, такъв какъвто съм, аз съм щастлив такъв, какъвто съм“, е това, което на Изток казваме shraddha – доверие; тогава си приел себе си и в приемането на себе си, ти си приел своя създател. Отричайки себе си, ти отричаш своя създател.

Просто виж основното! Просто бъди себе си и помни, че ти не можеш да бъдеш нещо друго, каквото и да правиш. Всички усилия са напразни. Ти просто трябва да бъдеш себе си…“

ОШО

драга ни балама ми, преди време,скъпия на сърцето ми бадр ти каза:не коментирай неща ,които не познаваш.прав е принца на вярата.ето ти соломоновите песни..едни прекрасни любовни песни..и да знаеш балама ми..евреите съвсем не ги е страх и срам да говорят /и не само да говорят :whist: / за секс и любов

И аз това щях да и цитирам, но нямах време и мотивация. Не че съм познавач на Библията, но поне "Името на розата" съм прочел. Хубаво е да го прочете и Бел Ами. ;)

И аз това щях да и цитирам, но нямах време и мотивация. Не че съм познавач на Библията, но поне "Името на розата" съм прочел. Хубаво е да го прочете и Бел Ами. ;)

Аз питах теб за цитати, не Валкирия. В Стария завет има много хубави текстове в които се говори за любов. Притчи Соломонови са ми любимите. Но питането ми по скоро беше за така наречените Божии заповеди в религиите. Къде в тях се говори за любов?

Но питането ми по скоро беше за така наречените Божии заповеди в религиите. Къде в тях се говори за любов?

Бих предпочел да говоря само за това, от което имам някаква (макар и малка) представа, затова ще се огранича с будизма. За другите религии и учения е по-добре да ти отговорят тези, които ги следват.

В будизма няма "божи заповеди" по две причини. Първо, няма Бог-Творец и второ, това което дава Буда са препоръки или съвети, които нямат императивен характер. Това е свързано с доктрината за карма. Както, когато отиваш на лекар и той ти препоръчва да спазваш определен режим, да взимаш дадени лекарства, да правиш някакви процедури или диети и други такива. Ако не спазиш указанията му и здравето ти се влоши, това няма да е по вина на лекаря. Той няма способността или силата да те "накаже" или "осъди" по някакъв начин. Буда Шакямуни е давал съвети за най-разнообразни житейски ситуации включително и за това, което попита - любовта между мъжете и жените. Днес, ако изучаваш Дхарма при някой учител той също ще ти даде такива съвети, ако поискаш. На български единственото по темата е тази книга. Макар че не ми допада стила на преподаване на този учител, както и някой други неща, книгата може да е полезна по един съвсем практичен начин. Ако прочетеш откъсите дадени там ще видиш колко свободно се обсъждат тези неща в будизма.

Инак, особенно, в Махаяна любящата доброта и състраданието (мета и каруна) имат централно значение. Култивирането на тези качества е свързано с пораждането на бодхичита на стремежа, т.е. желанието да се постигне състоянието на Буда в името на всички чувстващи същества. Има различни формални практики за култивирането на тези качества и начини това да се интегрира в ежедневието. Разбира се, става дума не за познатата егоистична любов, а за едно алтруистично отношение, което обхваща всички същества без разграничения и предпочитания.

Това отговори ли на въпроса ти или породи нови въпроси?

Бих предпочел да говоря само за това, от което имам някаква (макар и малка) представа, затова ще се огранича с будизма. За другите религии и учения е по-добре да ти отговорят тези, които ги следват.

В будизма няма "божи заповеди" по две причини. Първо, няма Бог-Творец и второ, това което дава Буда са препоръки или съвети, които нямат императивен характер. Това е свързано с доктрината за карма. Както, когато отиваш на лекар и той ти препоръчва да спазваш определен режим, да взимаш дадени лекарства, да правиш някакви процедури или диети и други такива. Ако не спазиш указанията му и здравето ти се влоши, това няма да е по вина на лекаря. Той няма способността или силата да те "накаже" или "осъди" по някакъв начин. Буда Шакямуни е давал съвети за най-разнообразни житейски ситуации включително и за това, което попита - любовта между мъжете и жените. Днес, ако изучаваш Дхарма при някой учител той също ще ти даде такива съвети, ако поискаш. На български единственото по темата е тази книга. Макар че не ми допада стила на преподаване на този учител, както и някой други неща, книгата може да е полезна по един съвсем практичен начин. Ако прочетеш откъсите дадени там ще видиш колко свободно се обсъждат тези неща в будизма.

Инак, особенно, в Махаяна любящата доброта и състраданието (мета и каруна) имат централно значение. Култивирането на тези качества е свързано с пораждането на бодхичита на стремежа, т.е. желанието да се постигне състоянието на Буда в името на всички чувстващи същества. Има различни формални практики за култивирането на тези качества и начини това да се интегрира в ежедневието. Разбира се, става дума не за познатата егоистична любов, а за едно алтруистично отношение, което обхваща всички същества без разграничения и предпочитания.

Това отговори ли на въпроса ти или породи нови въпроси?

Благодаря, ще потърся тази книга. Да, в религиите ако няма заповеди, има препоръки, които заместват заповедите.

Самият Буда ясно е казал откъде идват страданията и една от причините е привързаността. Не се привъзвай - за да не страдаш, иска да каже той. А любовта между мъжа и жената е голяма привързаност и в повечето случаи води до страдание. В религиозните писания, колкото и да се отричат, има дадени много добри напътствия и поуки. Но най-важното е да не ги следваме сляпо, а да вземаме безценните мъдрости от тях, без да се превръщаме в безропотни и слепи последователи и фанатични привърженици.

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Благодаря, ще потърся тази книга.

Там мисля, че беше публикувана първата глава.

Самият Буда ясно е казал откъде идват страданията и една от причините е привързаността. Не се привъзвай - за да не страдаш, иска да каже той. А любовта между мъжа и жената е голяма привързаност и в повечето случаи води до страдание.

Да това е вярно. Както и в отношенията между родители и деца, приятели и други такива. Най-общо, ние разделяме другите на три категории - такива, към които изпитваме симпатии и развиваме привързаност, такива, които са ни антипатични и към тях изпитваме отвращение, и всички други, които са ни безразлични и игнорираме. Това са трите основни емоционални отрови - желанието-привързаност, омразата и невежеството. Истинската любов и състрадание са свободни от тези трите.

Писанке, Писанке слагай си каквото искаш.Нали се сещаш, че през аватара ми е твоя аватар.

Намеквах ти нещо друго, а то кореспондира и с правилата.

3.2 В случай че има такава, снимката към Вашия профил задължително трябва да е Вашата и ничия друга.

А идеята е да видим там твоя снимка.Ти си ми по-интересна от Бардо, а предполагам и по хубавка.

Но след като твоята представа за женска красота е ББ и ти се чувстваш по ниска класа като жена - моля.Не ми е работа, както казваш.

Може би намека е бил прекалено абстрактен. скъпа анамелке.

Брадъре, милиони хора в света ползват услугите и лечението на психотерапевти, психолози и психиатри. Някои от тях са само психотерапевти, някои са психиатри...знам, че има разлика, но да ти кажа познавам хора които се доверяват повече на психотерапията, която понякога помага повече, но зависи от терапевта. Не си мисли, че до психиатър стигат само хора които са напълно ненормални. Но от една страна си прав, че за да разбере това което му казва психолога, психиатъра или психотерапевта, човек трябва донякъде да е в такова съзнание, че да го разбере. Повечето хора казват че са добре, но всъщност много от тях имат нужда от психиатрично лечение.

Ти бъркаш грешките и проблеми в поведенческите модели с медицински състояния.Възможно е тези недостатъци на моделите в някои случаи  да се проявяват като  резултат от здравословни проблеми, но далеч по-често това се дължи на обкръжаващата среда и това как се посрещат предизвикателствата и' от индивида. Това касае етнос, култура, образование........ и не е болест.

Писанке, Писанке слагай си каквото искаш.Нали се сещаш, че през аватара ми е твоя аватар.

Намеквах ти нещо друго, а то кореспондира и с правилата.

А идеята е да видим там твоя снимка.Ти си ми по-интересна от Бардо, а предполагам и по хубавка.

Но след като твоята представа за женска красота е ББ и ти се чувстваш по ниска класа като жена - моля.Не ми е работа, както казваш.

Може би намека е бил прекалено абстрактен. скъпа анамелке.

Ти бъркаш грешките и проблеми в поведенческите модели с медицински състояния.Възможно е тези недостатъци на моделите в някои случаи  да се проявяват като  резултат от здравословни проблеми, но далеч по-често това се дължи на обкръжаващата среда и това как се посрещат предизвикателствата и' от индивида. Това касае етнос, култура, образование........ и не е болест.

О, такава ли била работата ...?

А ако си сложа ей такъв аватар....дали ще ти хареса??? :cool:  :jeer:

Публикувано изображение

ето това ти писа бадр:

ти отговаряш:

и сега ,аз питам...значи това на снимката  ти? защото те попитаха за твоя снимка?..научи се да не клинчиш,драга ни балама ми.....

Ами какво пречи пък да си сложа такава снимка. ;)  Всеки може да си сложи една бурка и очила и да се снима.

А ако на Брадърчо много му се иска да ме види, нека първо той си сложи личната снимка. :)

А ако на Брадърчо много му се иска да ме види, нека първо той си сложи личната снимка. :)

Сега ще се сватосвате ли? :*

Сега ще се сватосвате ли? :*

Не бой се...Няма такава опасност, защото вече сме се сватосали....и той е сватосан, и аз също. :)

Ами какво пречи пък да си сложа такава снимка.

Ами не е твоята, това пречи.Ако беше сложила твоя, щях да си помисля, дали да ти позволя да ми станеш фенка, а така съжалявам, но не мога да ти позволя.

Ами не е твоята, това пречи.Ако беше сложила твоя, щях да си помисля, дали да ти позволя да ми станеш фенка, а така съжалявам, но не мога да ти позволя.

Фенка?! На кое ? На твоя ник, на аватара ти, или на иделогията на която си привърженик?!

ти, случайно, да не би ,да бъркаш идеология с религия :tongue2:

Не, не ги бъркам. Те взаимно се допълват и препокриват в религиозния човек.

ахам....айде тогава обясни ми :социалдемокрацията и неолиберализъм с кои религии се припокриват :tongue2:

Казах

Те взаимно се допълват и препокриват в религиозния човек.

Когато човекът е религиозен, тогава това влияе на неговия мироглед. А по горе ставаше въпрос за един религиозен човек, който следва строго правилата на своята религия.

А социалдемокрацията като идеология мисля, че се доближава до Християнството, а неолиберализма, може би до Юдаизма.

А социалдемокрацията като идеология мисля, че се доближава до Християнството, а неолиберализма, може би до Юдаизма.

Тук има нещо, което можем да обмислим.

Казах

Когато човекът е религиозен, тогава това влияе на неговия мироглед. А по горе ставаше въпрос за един религиозен човек, който следва строго правилата на своята религия.

А социалдемокрацията като идеология мисля, че се доближава до ЯХристиянството, а неолиберализма, може би до Юдаизма.

Ма много се доближава, чак прескача вътре.

Тук има нещо, което можем да обмислим.

Има разбира се, и ти искаш фенки, но не става братле.Фенките са за мен.

Иначе как  да обмислим връзката юдаизъм/неолиберализъм.Много творчество, много нещо е нужно за да се вържат нещата

амиии аз ,дето съм само по едната китка,дали мога да разчитам на милостта ти :shy11:

На теб бих посветил и последният си дъх дори.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.