Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за мнения относно конфигурация!

Featured Replies

Принципно това бях го казал за определени игри с които се занимавам на 4:3 - 1280x1024. Ти(кико) даде един чудесен пример и тогава по добре ще е ако купи GTX 660 или HD 7870 и за в бъдеще един Full HD и заспива...

Ако иска SSD му предложих такъв вариант.

Също Xeona който е предложил playalistic е добра идея!

Благодаря ти че малко ни "светна" по темата с овъркила! :P:)

A, не, не съм искал да те "святкам" :) Тук се ширят мнения на хора, които искат нещичко отгоре и да кажем са доволни на 40 fps. Да ги питаш защо, не могат да ти отговорят. Аз навремето бях доволен и на над 10 фпс при FarCry1, защото имаше едно ниво, което трябваше да минавам с 4-5 fps. Е, минавал съм го няколко пъти и така, но това не е игра :P Сигурно тогава съм си мечтал за над 30 стабилни fps, но след като човек получи и 50 разбира, че е още по-добре да са 60 и то минимални и то, ако не е с CRT монитор. А ако продължим така нагоре, ще се поиска и монитор със 120 херца :P Лошо няма, но това според мен не е овъркил. Просто едно ниво нагоре в гейминга, както примерно LCD  мониторите изкараха едно ниво нагоре гейминга спрямо CRT  мониторите, в повечето случаи 17 инча. Е, не може да се сравняват тия неща или по-скоро може, защото контраста е голям и сравнението лесно става. Та така и с вертикалната синхронизация. Ако има нещо, за което в момента да мечтая, то е да играя всички игри с максимални настройки, максимална АА, FullHD  и вертикална синхронизация   :P Всъщност, към това и трябва да се стреми човек, търсейки компютър за игри. От там нагоре може да се каже, че всичко е овъркил. А и какво ще рече овъркил? Това че конфигурацията ти започва да харчи по-малко енергия, щото при ВС видеокартата се разтоварва? Че почва да грее и бучи по-малко? По-скоро ако един незапознат човек попиташ, какво разбира под овъркил, той сигурно би се ориентирал по бучащата видеокарта, която не може да насмогне на игрите, та затова и вентилатора и хвърчи, а щайгата е пред излитане. Логично е човек да си помисли, че щом бръмчи,значи върви. Да де, но аз под овъркил разбирам да се вземе една видеокарта за 400 лева и един процесор за 100-150. От това по-голям овъркил няма, освен процесор за 80 лева и видеокарта за 1000. А ако трябва да бъдем педанти, ето един сайт, в който хората си избират и тестват конфигурации за 500 долара, 630 долара, 780 долара, 1000 долара...Да ги питаш защо 630 долара, а не 600, не могат да ти кажат, но ето, че изчисляват всичко точно. Кое е овъркил и кое не, се разбира по многобройните им таблици и най-вече тия за цена/производителност:

http://www.overclockers.ru/lab/54315/Vybor_optimalnoj_konfiguracii_dlya_igrovogo_PK_stoimostju_640.html

Търсете си теми за конфигурацийки, гледайте, сравнявайте, учете се, плюйте, критикувайте, псувайте. Тази е за 640 долара, но като се разтършувате, ще намерите всякакви.Например тая база данни, макар и с по-стар хардуер. Извън тия шоу тестове бих казал, че за мен истинския геймърски компютър трябва да предоставя минимум 60 fps  в абсолютно всички случаи, с изключение може би на някои бъгави антиалайзинг настройки. Всякакви такива 40 fps  или близо до 60, не вървят при мен. Няма ли 60 fps, значи не става за игра. А за да има толкова, най-първото нещо е да има як процесор и чак след това всичко останало. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

A, не, не съм искал да те "святкам" :) Тук се ширят мнения на хора, които искат нещичко отгоре и да кажем са доволни на 40 fps. Да ги питаш защо, не могат да ти отговорят. Аз навремето бях доволен и на над 10 фпс при FarCry1, защото имаше едно ниво, което трябваше да минавам с 4-5 fps. Е, минавал съм го няколко пъти и така, но това не е игра :P Сигурно тогава съм си мечтал за над 30 стабилни fps, но след като човек получи и 50 разбира, че е още по-добре да са 60 и то минимални и то, ако не е с CRT монитор. А ако продължим така нагоре, ще се поиска и монитор със 120 херца :P Лошо няма, но това според мен не е овъркил. Просто едно ниво нагоре в гейминга, както примерно LCD  мониторите изкараха едно ниво нагоре гейминга спрямо CRT  мониторите, в повечето случаи 17 инча. Е, не може да се сравняват тия неща или по-скоро може, защото контраста е голям и сравнението лесно става. Та така и с вертикалната синхронизация. Ако има нещо, за което в момента да мечтая, то е да играя всички игри с максимални настройки, максимална АА, FullHD  и вертикална синхронизация   :P Всъщност, към това и трябва да се стреми човек, търсейки компютър за игри. От там нагоре може да се каже, че всичко е овъркил. А и какво ще рече овъркил? Това че конфигурацията ти започва да харчи по-малко енергия, щото при ВС видеокартата се разтоварва? Че почва да грее и бучи по-малко? По-скоро ако един незапознат човек попиташ, какво разбира под овъркил, той сигурно би се ориентирал по бучащата видеокарта, която не може да насмогне на игрите, та затова и вентилатора и хвърчи, а щайгата е пред излитане. Логично е човек да си помисли, че щом бръмчи,значи върви. Да де, но аз под овъркил разбирам да се вземе една видеокарта за 400 лева и един процесор за 100-150. От това по-голям овъркил няма, освен процесор за 80 лева и видеокарта за 1000. А ако трябва да бъдем педанти, ето един сайт, в който хората си избират и тестват конфигурации за 500 долара, 630 долара, 780 долара, 1000 долара...Да ги питаш защо 630 долара, а не 600, не могат да ти кажат, но ето, че изчисляват всичко точно. Кое е овъркил и кое не, се разбира по многобройните им таблици и най-вече тия за цена/производителност:

http://www.overclockers.ru/lab/54315/Vybor_optimalnoj_konfiguracii_dlya_igrovogo_PK_stoimostju_640.html

Търсете си теми за конфигурацийки, гледайте, сравнявайте, учете се, плюйте, критикувайте, псувайте. Тази е за 640 долара, но като се разтършувате, ще намерите всякакви.Например тая база данни, макар и с по-стар хардуер. Извън тия шоу тестове бих казал, че за мен истинския геймърски компютър трябва да предоставя минимум 60 fps  в абсолютно всички случаи, с изключение може би на някои бъгави антиалайзинг настройки. Всякакви такива 40 fps  или близо до 60, не вървят при мен. Няма ли 60 fps, значи не става за игра. А за да има толкова, най-първото нещо е да има як процесор и чак след това всичко останало. 

:offtopic_s: Имах предвид под "светна" в добрия смисъл на думата. :P Иначе си прав за FPS-то... Когато машината ми се водeше "зверче" преди години то си джитках с минимални 55,60 FPS на 4:3-то :P и всички включени глезотийки. А сега минималните кадри които ми вади са от порядъка на 20-25 FPS и сече като пълна шитня...( главно за MMORPG )

Към автора: По добре се насочи към някакво предложение дадено от мен или друг колега. Ако не искаш SSD просто го премахни и купи FX 8320. Ако ще е ASRock Exteme4 по добре GB 970A-DS3 което дъно е със същите Power Phase 4+1 и ще получиш един и същ овърклок. За мен най доброто откъм AMD остава UD3 + FX 8320 + Arctic Freezer A30 и GTX 660 (може да се замени с HD 7870 от ник*м) от пост номер 8. А откъм Intel предложението на playalistic в пост 13.

Не си прави толкова "дерт". За 2013 година почти няма некачествени неща. Има дефектни бройки с техните си проблеми...

Редактирано от НЛО (преглед на промените)

Процесорът, който съм избрал, не е ли достатъчно добър?

Не разбрах защо толкова се натискаш , като ксеона превъзхожда(особенно в програмите, което е едно от изискванията) този фх6300 към който се насочваш!

Не разбрах защо толкова се натискаш , като ксеона превъзхожда(особенно в програмите, което е едно от изискванията) този фх6300 към който се насочваш!

Ще ти отговоря на зададения от теб въпрос към автора: Както всички гледат облицовката - а именно 6 ядра и 14 кеш , а не какво се крие вътре !... това е :) И затова много хора се набутват , като вземат това което им хване окото повече... Затова много хора (изключвам тези от форума , но масово) взимат готови компютри от ТЕХНО..... бакалиите на който пише с главни букви - 8 ГБ РАМ (какви са - 1 бог знае) , 1 ТБ хард (пак какъв е , не се знае) = 4 гб видео карта - "НЕВЕРОЯТНО МОЩНА ВИДЕО КАРТА , НА КОЯТО НЯМА ДА СЕ ОПРЕ НИКОЯ ИГРА" (която е или ДДР2 или ддр3 - предимно 6570 4гб.) "на промоция само за този месец - 1000 лв. " С ТАЗИ МАШИНА ИГРИТЕ НЕ СА ПРОБЛЕМ"

Всъщност, FX6300  не е толкова лош, а и си го клокваш без проблем на 4.5 GHz. Някоя друга игра може да се опъне малко, но това е характерно за всички АМД процесори. Но тук говорим за Vishera,  а не за Buldozer,  където FX6100  е бърз почти колкото FX4***. При Вишера FX6300  е по-близо до осма серия и всъщност разликата е само в единия модул по-малко. Въпреки това цената е около 200 лева и се оказва изгодно да се вземе тоя процесор, ако се търси компромис между игри и някаква работа. Обаче сравнение с Xeon  е трудно да се направи, особено с 1230V2  и нагоре. Но и цената е два пъти отгоре. Бих казал, че Xeon e  доста изгоден процесор за ъпгрейд - за 410 лева в момента получаваш процесор, равен на i7 2600 и леко по-слаб от i7 3770. Но и цените са доста различни. Губиш само вградената видеокарта и съвсем малко от производителността.Печелиш по-голяма стабилност при работа. Лично аз обаче бих предпочел FX8320, Xeon E3-1230V2 или i5 3570K  за клок. Като че ли това е най-изгодно в момента. Първия и последния процесори след клок, а средния без. Е, почти де, защото може да се бутне леко и шината. 

Този FX е с 200 лева по-евтин от ксеона!За 280 може да се вземе fx 8320(който не е по-добър от ксеона,но не е и никак зле).

Този FX е с 200 лева по-евтин от ксеона!За 280 може да се вземе fx 8320(който не е по-добър от ксеона,но не е и никак зле).

Ами то за сто лева може да се вземи и Пентиум, който е два пъти по-евтин от FX6300 :P А за 5 лева вземаш и P4,  който пък е 50 пъти по-евтин от FX6300. Чаткаш ли?

ПП: Прегледай тоя линк. Обърни внимание на комбинациите между клокнати FX8320  и i5 3570K с видеокарта HD7850 ( също клокната). Виж за каква излагация става въпрос при няколко съвременни игри. Надявам се сега да си си променил мнението за AMD  и Intel. Повярвай ми, лично аз бих бил първия, който си е взел FX8***,  но просто АМД така и не доказаха, че процесорите им стават за игри. Причината АМД да не стават в момента за игри е тая, че просто игрите искат специална оптимизация. И когато тая оптимизация липсва, се получават дори до два пъти по-малко кадри, което на практика означава, че дадената игра не може да се играе с АМД процесор и средна ръка видеокарата.

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Ами то за сто лева може да се вземи и Пентиум, който е два пъти по-евтин от FX6300 :P А за 5 лева вземаш и P4,  който пък е 50 пъти по-евтин от FX6300. Чаткаш ли?

Абе чаткам добре,то и ферари може да се вземе ама...

Абе чаткам добре,то и ферари може да се вземе ама...

Що, Xeon  не може ли в случая? Не съм разглеждал подробно конфигурациите, но щом се спори за тия процесори, значи по някакъв начин е вместен в бюджета. Имай предвид, че едновременно с един FX6300  трябва да върви и стабилно охлаждане, добра кутия, вероятно нископрофилна памет, добро охлаждане на пространството и по-добро захранване, заради доста по-голямата консумация като цяло на АМД конфигурациите. Така тия 400 лева за Xeon  изведнъж могат да се сторят изгодни с някое евтино дъно. Освен това няма и да е необходима толкова скъпа видеокарта. Както виждаш от линка, който дадох горе, една HD7850  с подобен процесор дава много повече кадри от един FX8320, та бил той и клокнат. А като се клокне, консумацията става доста по-голяма. Енергото искат парички за това, чат ли си? След 2 години експлоатация сметни, колко ще си дал на енергото в повече с тая АМД конфигурация. И така нататък и така нататък. Тия неща са ясни, няма защо да ги повтарям.

Не казвам , че фх6300 е лош процесор , както се видя от тестовете които някой колеги даваха в друга тема в крайсис 3 се справя доста добре!

Но като цяло ксеона в повечето  игри е по-добър дори от клокнат 6300 и щом в условието има програми , не виждам защо да не вземе конфигурация с такъв процесор!

Разликата в неговия случей изобщо не е 200лв. , понеже човека се е спрял на дъно за 150-160лв. и охладител с който може да клоква и тогава разликата идва по-малко от 100лв.

Редактирано от playalistic (преглед на промените)

Що, Xeon  не може ли в случая? Не съм разглеждал подробно конфигурациите, но щом се спори за тия процесори, значи по някакъв начин е вместен в бюджета. Имай предвид, че едновременно с един FX6300  трябва да върви и стабилно охлаждане, добра кутия, вероятно нископрофилна памет, добро охлаждане на пространството и по-добро захранване, заради доста по-голямата консумация като цяло на АМД конфигурациите. Така тия 400 лева за Xeon  изведнъж могат да се сторят изгодни с някое евтино дъно. Освен това няма и да е необходима толкова скъпа видеокарта. Както виждаш от линка, който дадох горе, една HD7850  с подобен процесор дава много повече кадри от един FX8320, та бил той и клокнат. А като се клокне, консумацията става доста по-голяма. Енергото искат парички за това, чат ли си? След 2 години експлоатация сметни, колко ще си дал на енергото в повече с тая АМД конфигурация. И така нататък и така нататък. Тия неща са ясни, няма защо да ги повтарям.

TDP-то на fx 6300 e 95W!Малко преувеличаваш с "вероятно нужните неща".

Лека вечер :)

TDP-то на fx 6300 e 95W!Малко преувеличаваш с "вероятно нужните неща".

Лека вечер :)

Не ми се спори сега за консумацията. Затова направо ти давам снимка от линка, който дадох по-горе:

Публикувано изображение

Както виждаш, при AMD  консумацията е доста по-голяма след клок. Условията са еднакви, картите са еднакво клокнати. Консумацията на конфигурацията с I5 3570K +HD7850  достига след клок 272 вата. С клокнат FX8320,  вече имаме 416 вата. Тук Xeon  не е представен, но той е с TDP 69  вата, a клок не е необходим, за да даде отлични резултати при игри. Представи си сега, колко ще е по-ниска консумацията, ако същата тая HD7850  се клокне отново, но в съчетание с Xeon. Кадрите ще са като при i5  на практика, а консумацията ще е може би около 200 вата. Тоест, два пъти по-малко. Я да видим какво прави това в пари? Всеки час игра, 200 вата икономия. Ами ако човека е геймър като мен и на ден играе по 4-5 часа? Това са 1 киловат преразход на енергия или 30 киловата на месец! За 2 години са 720 киловата по 20 стотинки средно, колко става? Ами около 150 лева. А сега прибави и тия 150 лева към конфигурацията на АМД. Прибави и поне едно качествено 450 ватово захранване, срещу някакво по-евтино за Интел. Прибави и малко по-скъпо дъно при АМД за клок, както и поне охлаждане за 50-60 лева отделно. Добави и една малко по-широка кутия, та да се събира и кулера. Сложи и поне 2 вентилатора в тая кутия, за да създават добър въздушен поток за АМД печката. А сега сметни колко пари ще дадеш допълнително. А Ксеончето ще го боднем на едно дъно за стотина лева, няма да му търсим за 50 лева кулер, няма да се насилваме и с кой знае какво захранване, може дори да го сложим в микрокутия с един вентилатор. Айде, нека са отнова два. давай, смятай, че мен ми омръзна. 

Гледай.Незнам какви линкове давате вие :)

http://www.youtube.com/watch?v=eu8Sekdb-IE

Гледай.Незнам какви линкове давате вие :)

http://www.youtube.com/watch?v=eu8Sekdb-IE

Абе пак ли тоя шоумен? Точно Метро 2033 не зависи на практика от процесора. Освен това е всеизвестно, че АМД картите дават повече кадри при тая игра. При Crysis Warhead  е същата работа. На нея и е достатъчен дори един G860  със среден клас видокарта. Тя не се влияе от процесора. Аз за подобни игри не споря, защото те искат видеокарта. Говоря за съвсем други неща, при които просто тия процесори не стават.  Хиляда пъти съм го казвал. На никой няма да попреча да се набута с АМД процесор при опит за съставяне на геймърска конфигурация. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.