Премини към съдържанието
Мишо

Правене на сайт - ръчно или с визуален редактор?!

Препоръчан отговор


Тъй като повечето от мненията ми в този форум са само променени версии на "сайт се прави с NotePad", реших да създам тази тема и Ви моля изразявайте мнението си по този въпрос. А ето и моето (за кой ли път) ясно формулирано мнение:

Истинските професионалисти правят сайтовете с NotePad, а с визуален редатор ги правят само някакви аматьори, които правят сайта си само за да се фукат!

Очаквам и вашите мнения!

Редактирано от Stalik (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Notepad далеч не е най-удобния редактор за писане на HTML код. Повечето професионалисти са си намерили любимия HTML/PHP

ориентиран редактор. Аз например ползвам Notepad++, но изобщо не смятам, че това е единствения начин за правене на страници.

Относно използването на WYSIWYG редактори винаги е имало много припирни, мнения и тн. Според мен крайния продукт е по-важен от колкото това с какво си го правил. Преди 4-5 години Интернет беше пълен с неграмотни грозни страници, точно правени с Notepad, защото уебмастерите, нямаха много идея точно как трябва да изглежда една хубава страница, а знаеха само как технически да я направят. В момента има ужасно много страници, повечето от които включвам PHP/JavaScript, и други езици, за които визуален редактор няма как да помогне. Също така започнаха и масово да се ползват CMS системи, каквото е и kaldata.com, с които могат да станат наистина прекрасни страници, без каквито и да е знания около HTML или някой уеб език. Наборът от приложения, които ще използва един уебмастер, е личен избор и единствения параметър по който трябва да се гледа до колко той е професионалист в изграждането и организирането на уебстраници е крайния ефект.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

С NotePad се прави сайт за да се изфукаш колко си добър и че с най-елементарна програма може да направиш нещо! Но това не е най-удобния инструмент! :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не си губете времето да се правите на велики WEB мастари само защото цяла седмица сте апроксимирали как ще ви изглежда саита, докато като грешни дяволи пишете код в NotePad.

Съвета ми е използвайте подходяш софтуер като например: Dreamweaver 8, FrontPage 2003 или друг.

Ако исклате да пишете суров код те имат перфектни редактори. И веднага с едно кликване може да видите как изглежда това което правите.

Слезте на земята и се осъзнайте ... докато някой на NotePad още се чуди как да си опише таблиците за страницата си.... тези с мощните продуктти ще са поне 4-5 нива на вътре в саита си ...

Как с NotePad ще може да организирате саита си и да синхронизирате работата на няколко човека .. как ще следите до куде е стигнал проетта Ви?

Заблуда е че ..."с визуален редатор ги правят само някакви аматьори, които правят сайта си само за да се фукат"...

Времето е пари... и в този ред на мисли колко струва един Dreamweaver 8 в сравнение с NotePad?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
С NotePad се прави сайт за да се изфукаш колко си добър и че с най-елементарна програма може да направиш нещо! Но това не е най-удобния инструмент! :yanim:

По-добре да се фукаш със знанията да направиш, отколкото да се фукаш с това, че си направил сайт.

Т.е. по-добе да се фукаш с това, че ТИ си направил сайт, отколкото с това, че някоя програма ти го е направила по лесния начин, а ти само си имаш домейн

Редактирано от Мишо (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
По-добре да се фукаш със знанията да направиш, отколкото да се фукаш с това, че си направил сайт.

Т.е. по-добе да се фукаш с това, че ТИ си направил сайт, отколкото с това, че някоя програма ти го е направила по ледния начин, а ти само си имаш домейн

И колко време ще издържат тези знания ако не се практикуват.... не повече от 3 месеца.. после си Аут...

А се практикуват когато има социална поръчка... а има такава поръчка когато работиш бързо и качествено като следиш тенденциите в дизайна...

Не мисля че с NotePad е оправдано да се изгражда цялостен сайт / Ако е така използваите и WORD и той е редактор на HTML...

пак казвам има перфектни редактори в самите програмни среди за WEb дизайн... и без да ги ползвате, не си мислете че ще направите забележим саит...

Нищо против използването на суров код дори го насърчавам... но не и с NotePad... а с редактора на добър софтуер...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

VIM-подобрена версия на UNIX VI със синтактично оцветяване, поддръжка на различни

версии за край на реда- DOS,UNIX,Mac.

Същевременно, понякога отварям страницата и в Dreamweaver, за да местя визуално абсолютно позиционираните елементи (Layers), и бързо да правя таблици и бързо да импортирам текст от Word заедно с част от форматирането.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Импортирането наистина е адски важно. Явно колегата не е работил до сега с много информация и не е усещал какво е да преформатираш ръчно 100 страници текст, или да прехвърлиш по интуиция сложна таблица.

Няма програма, която да прави хубави страници самичка. Иначе нямаше да има и уебмастери. Това че виждаш какво правиш не е грях.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гости HotBird13°E

Ако толкова ти се прави на баш майстор Мишо можеш да ползваш майсторския софт:

http://software.visicommedia.com/en/produc...freeware/?id=51

това му е някаква безплатна версия която не съм я пробвал защото имам платената на френски език и тя се казва WebExpert а на английски е AceHTML 6 Pro.

С френската версия мога да си пиша буквите на кирилица и като всичко ми е готово да ги превърна в ето такиви знаци

& # 1 0 7 2 -> без празно между тях

и по този начин "майсторе" Мишо да ти излизат във всеки браузър после правилно българските букви независимо в какви фреймове може да се сети някой да ти вкарва страницата и как някой браузър не си сменя автоматично чарсета и си стой на латиницата Windows-1252.

Ти това превръщане как ще го направиш в твоя NotePad ?

cool.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
По-добре да се фукаш със знанията да направиш, отколкото да се фукаш с това, че си направил сайт.

Т.е. по-добе да се фукаш с това, че ТИ си направил сайт, отколкото с това, че някоя програма ти го е направила по ледния начин, а ти само си имаш домейн

Стига сте се фукали, правете това което ви трябва!!!

Сайта е сам по себе си е нищо ако не е позлезен, може да е красив и какво ли не, но има по-важни критерии!

Правете каквото ви хареса, според мен с отверка може да завиеш 1000 видии, ама това не те прави по-майстор от някой който ползва гайковер! Улеснявайте си живота! Мщния инструмент върши повече работа....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Macromedia Flash MX !!!

Има цели сайтове правени на Flash, със Action Script-ове, таблици и т.н. чудно ми е как на Notepad ще направиш подобна страница или може би флаша не го броиш - глупаво !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ако толкова ти се прави на баш майстор Мишо можеш да ползваш майсторския софт:

http://software.visicommedia.com/en/produc...freeware/?id=51

това му е някаква безплатна версия която не съм я пробвал защото имам платената на френски език и тя се казва WebExpert а на английски е AceHTML 6 Pro.

С френската версия мога да си пиша буквите на кирилица и като всичко ми е готово да ги превърна в ето такиви знаци

& # 1 0 7 2 -> без празно между тях

и по този начин "майсторе" Мишо да ти излизат във всеки браузър после правилно българските букви независимо в какви фреймове може да се сети някой да ти вкарва страницата и как някой браузър не си сменя автоматично чарсета и си стой на латиницата Windows-1252.

Ти това превръщане как ще го направиш в твоя NotePad ?

Това всъщтност е доста неудобен и тромав начин да си запазиш кирилицата. Един кирилски символ ти се равнява на 6 в тази кодировка, което значи, че ако страницата ти е предимно текст, тя ще бъде 6 пъти по-голяма и ще се зарежда 6 пъти по-бавно. Всички съвременни браузъри съвсем успешно превключват на windows-1251, или сами, или от META тага за charset. Колко често ще се случи някой да ти вкара страницата във фрейм? Разгледай кода на няколко професионално направени страници и няма да намериш подобна кодировка там.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гости HotBird13°E
Това всъщтност е доста неудобен и тромав начин да си запазиш кирилицата. Един кирилски символ ти се равнява на 6 в тази кодировка, което значи, че ако страницата ти е предимно текст, тя ще бъде 6 пъти по-голяма и ще се зарежда 6 пъти по-бавно. Всички съвременни браузъри съвсем успешно превключват на windows-1251, или сами, или от META тага за charset. Колко често ще се случи някой да ти вкара страницата във фрейм? Разгледай кода на няколко професионално направени страници и няма да намериш подобна кодировка там.

1. Какво му е неудобно и тромаво, кликаш върху бутона за промяна на чарсета и мигновено се променя.

2. Значи 6 пъти по-голяма ако ти пречи, то тогава трябва да си забраниш картинките в браузъра защото те са да не ти казвам колко по-тежки.

3. Браузърите превключват когато си искат и това от мене да го знаеш, патил съм от браузъри и юзъри които не знаят къде да го цъкнат та да им излезе на кирилица.

4. Във фреймове може и сам да искаш да си ги вкарваш страниците и да ги хостваш безплатно на чуждестранни сървъри които не щат да показват нищо на кирилища, ето ти един такъв kokoom.com

5. Точно защото на един професионален холандски сайт (правен с фреймове) за хостинг на който акцентите върху френските букви не са писани с по 6 знака ми излизаха на ???? (питанки) като се логвах като потребител след посещение на страници на кирилица с познай кой точно "задължителен" браузър. А и има много версии на браузъри които работят свестно само в сряда и петък. Не можеш да отгатнеш предварително кой по какъв тъп начин ще си ползва компютъра и единствения начин да имаш 100 % сигурност че HTML страниците ще излизат така както ги искаш на български е точно този.

Но това което казвам тук не трябва да ви пречи да си ги правите на Windows 1251, аз само си споделям как се оправям без да плащам на някои надути знайковци да ми правят те сайт.

cool.gif

Редактирано от HotBird13°E (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Стига сте се фукали, правете това което ви трябва!!!

Сайта е сам по себе си е нищо ако не е позлезен, може да е красив и какво ли не, но има по-важни критерии!

Правете каквото ви хареса, според мен с отверка може да завиеш 1000 видии, ама това не те прави по-майстор от някой който ползва гайковер! Улеснявайте си живота! Мщния инструмент върши повече работа....

Правилно, правилно.... И много умно!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
1. Какво му е неудобно и тромаво, кликаш върху бутона за промяна на чарсета и мигновено се променя.

2. Значи 6 пъти по-голяма ако ти пречи, то тогава трябва да си забраниш картинките в браузъра защото те са да не ти казвам колко по-тежки.

3. Браузърите превключват когато си искат и това от мене да го знаеш, патил съм от браузъри и юзъри които не знаят къде да го цъкнат та да им излезе на кирилица.

4. Във фреймове може и сам да искаш да си ги вкарваш страниците и да ги хостваш безплатно на чуждестранни сървъри които не щат да показват нищо на кирилища, ето ти един такъв kokoom.com

5. Точно защото на един професионален холандски сайт (правен с фреймове) за хостинг на който акцентите върху френските букви не са писани с по 6 знака ми излизаха на ???? (питанки) като се логвах като потребител след посещение на страници на кирилица с познай кой точно "задължителен" браузър. А и има много версии на браузъри които работят свестно само в сряда и петък. Не можеш да отгатнеш предварително кой по какъв тъп начин ще си ползва компютъра и единствения начин да имаш 100 % сигурност че HTML страниците ще излизат така както ги искаш на български е точно този.

Но това което казвам тук не трябва да ви пречи да си ги правите на Windows 1251, аз само си споделям как се оправям без да плащам на някои надути знайковци да ми правят те сайт.

cool.gif

От 4 години се занимавам с това и до сега ако при мен всичко е наред и при другите е наред. Ако някой не може да види моята кирилица, не би трябвало да вижда кирилицата на почти всеки един български сайт. Това за което говориш е частен случай, при който наистина може да е имало проблем.

Отклонихме се от темата :)

Аз моята страница я направих с WYSIWYG радактор, а можеш да я видиш ТУК

Колкото и да твърди редактора, който си ползвал, това не е WYSIWYG, а по-скоро работа със шаблони, което е много по-различно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз също съм на мнение, че един сайт се оценява не само по дизайн или функционалност, а по комбинация от двете. Няма смисъл от супер красив сайт, ако от него няма полза.

От много време се работя на това поприще и искам да ви кажа, че когато започвах - стартирах с Front Page. Но той, както и много други WYSIWYG редактори добавят много ненужен код, който на моменти даже е труден за разчитане.

Също така обаче не съм привърженик и на NotePad. За мен истината е текстови редактор с достатъчно добра функционалност, която да ускорява работата. Лично аз много харесвам Edit Plus и го препоръчам искрено.

Поздрави

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

cool.gif Аз съм издател на Интернет списание и не мога да напиша и един ред код!

Ползвам Dreamweaver MX и го препоръчвам на всички, които искат да си направят сайт!!!Може и по-нова версия.

Някой знае ли колко отнема да се направи списание със 130 страници бързо и свръх качествено?

Аз знам!Отговорът е на втория ред!

Има разлика м/у програмист и уеб-дизайнер и респект към прогамистите, защото те са направили гореспоменатата програма. Само, че аз съм издател и се интересувам от "машината" за производство на качествени сайтове , не от прозводство на машината. cool.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Точно така, и какво ще стане ако трябва всеки ден да пиша на Notepad всичко, което ми трябва, за да си докажа че съм "професионалист", а не че искам да се изфукам. Ако всички расъждаваха така, днес нямаше да имаме Корел, а щяхме да рисуваме на Paint. Хубаво е човек да си мисли че е профи, но нека го докаже и нагледно, защото аз това което видях до тук, не ме убеждава особено в таланта на автора http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=22215&hl=

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Точно така, и какво ще стане ако трябва всеки ден да пиша на Notepad всичко, което ми трябва, за да си докажа че съм "професионалист", а не че искам да се изфукам. Ако всички расъждаваха така, днес нямаше да имаме Корел, а щяхме да рисуваме на Paint. Хубаво е човек да си мисли че е профи, но нека го докаже и нагледно, защото аз това което видях до тук, не ме убеждава особено в таланта на автора http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=22215&hl=

Изобще не се мисля за професионалист, но се опитвам поне да.... подражавам на професионалистите!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Изобще не се мисля за професионалист, но се опитвам поне да.... подражавам на професионалистите!

ОК тогава, успех! Само дано да подражаваш на правилния човек, че иначе стават грешки.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По принцип , ако си способен да направиш един сайт на notepad толкова бързо колкото ще го направиш с Dreamweaver, Ок прави си го на notepad , понеже няма да си губиш времето за да се доказваш пред някви хора на какво си способен... Но ако на notepad си по бавен , използвай си Dreamweaver, понеже няма смисъл от тази загуба на време И ПАРИ.

Не съм съгласен с едно мнение по горе , в което един потребител казва , че ако си направиш сайта с Dreamweaver-a , тогава все едно , че самата програма ти го е направила.. Ми по тази логика Фотошопа сам ли ми прави графиките...

Аман от глупави мнения !!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе хора аз имам сайт ама предложете лесна програма с която да го оправя външно закото с Notepad няма да успея. Аз се занимавам едва от 4 месеца с Сайтове. И мисля, че ако мойеш да правиш сайтове с Notepad си доста добър макар, че аз не мога да правя красиви сайтове с Notepad.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.