Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

„Внуци назаем” ще помагат на баби и дядовци

Featured Replies

То е ясно, че младежите за 5 дни не могат да научат кой знае колко, но от друга страна петте дни са една хубава почивка от ежедневието на тези млади хора, различна.

Поне ще изядат компотите за 5 дена от ягоди, малини и круши. Старите ще се усетят чак на зима каква са я свършили "внуците".

А може и няколко чанти да напълнят да имат и за в града да си спомнят за "баба и дядо" с добро и другата година пак да се върнат.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Е, стига черногледство, де. Пък и може точно от това да се нуждаят онези баби и дядовци-някой да им изяде компотите. Знаеш ли? :)

На мен ми харесва инициативата. Има нещо много мило дори в написите на тениските им: "Внуче на заем"-"Дядо(баба) под наем".

Възрастните хора по селата са безценен извор на приказки, селски легенди, митове и пр., освен това са надарени с такова сладкодумие...

Не мога да си представя, че на някое дете би му било безинтересно да общува с такива хора.

Егаси и спама...

Темата се затваря за да се почисти и да видим дали само с почистване ще мине!

Едит: полека с постовете извън темата от тук нататък и желанията за модераторстване и администриране отнасяйте към подходящите хора на подходящите места.

Редактирано от algor (преглед на промените)

Супер идея. Аз никога не съм имала баба и дядо на село, цял живот ми е било изключително тъжно от този факт.

На практика не съм запозната с толкова много неща, които се случват в българското село; да не говорим за традиции или типично регионални занаяти и етнография.

Ако бях по-млада бих станала доброволец.

Какво по-хубаво за децата от това да се откъснат за малко от мръсотията и безсмислието на големите градове. От друга страна..и старите хора ще се почувстват нужни, ще бъдат слушани(знаете, че няма дори с кой да си поговорят понякога) и ще разказват толкова много интересни истории...

Ех, размечтах се..

Искам и аз на село..

Възрастните хора по селата са безценен извор на приказки, селски легенди, митове и пр., освен това са надарени с такова сладкодумие...

Не мога да си представя, че на някое дете би му било безинтересно да общува с такива хора.

Живеем в 21-ви век и е точно обратното - 90% от децата не искат и не обичат да общуват не само с бабите и дядовците си, а и с по-възрастните хора.

Да не говорим за жаргона и ковпютърните термини, които използват и се имат за нещо повече от "дъртаците", които не ги разбират.

А иначе по темата - абсолютно съм съгласен с изразилите мнение, че това е поредното "реалити", което ни се предлага и то по не съвсем подходящ начин.

Една община разпраща едно прессъобщение до 20 сайта и 7 ТВ, от които откликват с репортаж 4 и то защото го обръщат на социална тематика и ни го представят като вариант да се върнат младите хора на село.

Абсурд е дори такава мисъл и съм съгласен с колегата Гифче, че механизмите за връщане на народа в малките градове и села са съвсем други.

Помните ли навремето как ставаше заселването на запустели райони с млади хора?

Партията предоставяше на младите куп привилегии - даваше им къщичка на избраното място, безлихвен заем 5 000 лева и още куп предимства при започване на земеделие и отглеждане на животни. (по-младите да не се смеят на сумата - за времето си 5 000 лева си беше една гарсониера в София - демек доста пари).

Представеното в темата  е просто евтин ПР на една община и 5-дневен безплатен (или почти безплатен) вариант на група младежи (които са много далече от понятието "деца") да си направят почивчица сред природата, да хапнат неща отдавна забравени и да понаучат нещичко за обща култура.

А бе селски туризъм на аванта.

Супер идея. Аз никога не съм имала баба и дядо на село, цял живот ми е било изключително тъжно от този факт.

Ох, имах баби и дядовци в Чирпан. И това са ми най-милите спомени от детството. Баба ме учеше да плета, правихме лютеница, кашкавал, катък, юфка, катми на сача и всякакви домашни вкусотии, даже домашен сапун :D Между другото мирише кофти, ако не се сложи някакъв ароматизатор, ама баба не слагаше :)  Всяко лято чаках с нетърпение да си ида и да почваме пакостите с приятелите :) Играех на фунийки с батковата тайфа, нищо че съм момиче :tongue2: Тогава имаше повече деца, а е сега е тъжна гледка. Като ходя там и ми се приплаква :( Всичко изглежда запуснато, безлюдно и замряло. Та, не е лоша идеята младите да видят как е по малките населени места, но за съжаление не е особено полезна.

Живеем в 21-ви век и е точно обратното - 90% от децата не искат и не обичат да общуват не само с бабите и дядовците си, а и с по-възрастните хора.

Да не говорим за жаргона и ковпютърните термини, които използват и се имат за нещо повече от "дъртаците", които не ги разбират.

Зависи от възпитанието на децата и от възпитанието на...бабите и дядовците.

Нито едно дете не харесва намръщените и бълващи клюки, простотии и ...псувни възрастни хора.

За щастие все още има усмихнати, благи и сладкодумни баби и дядовци, които които се радват на обичта не само на собствените си внуци, но и на обичта на техните приятелчета.

Зависи от възпитанието на децата и от възпитанието на...бабите и дядовците.

Нито едно дете не харесва намръщените и бълващи клюки, простотии и ...псувни възрастни хора.

За щастие все още има усмихнати, благи и сладкодумни баби и дядовци, които които се радват на обичта не само на собствените си внуци, но и на обичта на техните приятелчета.

Мойра, къде съм написал нещо противоположно на твоето мнение, че се втурна с такъв устремен офтопик да ме убеждаваш в нещо, което не отричам, че е така?

Споменах цифра 90 процента и най-нормалното нещо е останалите деца да са ученолюбиви, културни, вежливи, да помагат на старите хора и т.н

Същото е и със старите хора - нормално е да има и от едните и от другите.

Апропо, ти защо не вземеш някое дете/деца да им покажеш малко тайни в това, което умееш най-добре?

Защо не се включиш по някакъв начин в тази инициатива или нямаш възможност?

И не само ти, разбира се...

Нали се сещате всички, че ако чакате само на баба и дядо от село да покажат нещо на децата, то иглата в купата сено няма да се намери вовеки веков?!?!

Споменах по-горе аргументите ми и подкрепих 2-3 мнения на писали преди мен, че действията по такива инициативи трябва да са следствие, а не първопричина за това да научим на нещо децата и (евентуално) да събудим в тях желанието да отидат на село и да заживеят там, та по този начин да се възвърне живота в огромна част от страната ни.

Или е по-лесно ние да си останем в любимия град, да подкрепяме подобни инициативи по форуми и фейсбук и с този принос да си останем, а?!?!

А бе на баницата мекичкото предпочитате май, май...

Публикувано изображение

интересна книжка. която май някой е препрочел  .... 

Това ми е първата прочетена книга горе долу в трети клас и ми купиха колело сгъваемо балканче. Горе долу имам 10тина книги като най сериозната е Великите руски разузнавачи. И Чернишка бях чел майка ми много ми се моли да я прочета и нея. Горе долу по това време четенето на книги беше на сила за сметка на това много техническа литература бях изчел с голямо желание.

Мойра, къде съм написал нещо противоположно на твоето мнение, че се втурна с такъв устремен офтопик да ме убеждаваш в нещо, което не отричам, че е така?

Споменах цифра 90 процента и най-нормалното нещо е останалите деца да са ученолюбиви, културни, вежливи, да помагат на старите хора и т.н

Същото е и със старите хора - нормално е да има и от едните и от другите.

Апропо, ти защо не вземеш някое дете/деца да им покажеш малко тайни в това, което умееш най-добре?

Защо не се включиш по някакъв начин в тази инициатива или нямаш възможност?

И не само ти, разбира се...

Да те убеждавам?!

Не разбирам защо си го приел така, но...няма да питам.

Когато стана баба и отида да живея на село, със сигурност ще го направя.

За жалост ще трябва да поработя още до пенсия.

И да готвя вкусно умея, и да се усмихвам обичам пък и приказки знам.

Само да съм жива и здрава...първо да се порадвам на собствено внуче, което обаче едва ли ще се появи скоро.

Публикувано изображение

интересна книжка. която май някой е препрочел  .... 

Това е една чудесна книга, която ме научи на много добри неща, но кой знае защо не съм изпитвала желание да я прочета отново, въпреки че някои от приказките на Андерсен ги препрочитам и до днес.

Нали се сещате всички, че ако чакате само на баба и дядо от село да покажат нещо на децата, то иглата в купата сено няма да се намери вовеки веков?!?!

Поради това, че съпругът ми работеше в чужбина, а бабите бяха заети, дъщеря ми я отгледах почти сама.

Тук спирам, защото не обичам да се хваля. :)

Деца: Оставка на бабите, не ни дават да играем

СНИМКА

Малчуганите вдигнаха лозунги, сред които ”Не ви давам думата, млъкнете”

Деца от Благоевград взеха пример от националните протести и протестираха срещу бабите и дядовците от блока, в който живеят, съобщи bTV.

Те не им давали да играят пред блока, защото вдигали много шум. Затова ги гонели, заплашвали и изливали по тях вода от терасите. Малчуганите вдигнаха лозунги, сред които "Не ви давам думата, млъкнете". "Ние протестираме срещу бабичките, защото те са много лоши. Просто ние искаме само да си играем, а те въобще не ни дават", сподели едно от тях. Друго се оплака: "Бабите ни гонят на улицата и ни заплашват, че ще ни спукат топката и ще извикат полиция".   Децата признават, че са се вдъхновили от протестите на възрастните, показвани по телевизията, и се надяват бабите и дядовците да ги чуят. Родители подкрепиха децата си да играят навън, вместо да са пред компютъра.  В отговор на нападките дядо от блока се оправда: "Да играят, обаче те викат, кряскат. Това смущава телевизора и радиото и всичко." 'Що пра'им, ние ги понасяме", обясни пък възрастна жена. Малчуганите са категорични, че няма да спрат, докато не им позволят спокойно да играят в градинката пред блока: "Ще протестираме, докато бабите не дадат оставка". Баби и дядовци "под наем" Междувременно с. Новаковци стана първото в България приемно село - то приема внучета. В него бабите и дядовците се отдават "под наем", а техните внучета са "назаем". Крайната цел на проекта е да върне живота на село - такъв, какъвто е бил преди повече от 20 г. - вадене на картофи, окопаване на лозе, събиране на царевица, хранене на животни, рязане на дърва и др. Проектът „Приеми ме на село" стартира на 1 септември с подкрепата на Община Габрово и е под патронажа на кмета Таня Христова. Той цели да запознае градските деца, които нямат роднини на село с живота, бита и традициите на малките населени места.

http://dnes.dir.bg/news/detza-ostavka-babi-14913557?nt=10

от 14 до 16 часа се пази тишина - ако на някой селянин не му е известно

от 14 до 16 часа се пази тишина - ако на някой селянин не му е известно

офф. Усещам хвърляни камъни в градините на провинциалните граждани (опс селяни) от кореняци софиянци ! Или вече моята мнителност е диагноза.

Мисля че сме били и ние деца от окръжни градове и доста са ни правили подобни забележки. По принцип града не е за стари хора навремето бяха по селата да се радват на спокойствие ама потомството продаде къщи и де що имот остана и натири родителите си по тесни квартири по градовете.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Не е задължително човек да е стар, за да се дразни от писъците на деца.

В нашия блок има и млади хора, които не могат да понасят не само шумните, а децата въобще.

п.п. Искам да кажа, че детемразците са си такива от млади, независимо дали живеят на село или в градовете.

Внучета "назаем" живеят при баба и дядо "под наем"

Публикувано изображение

Дванадесет младежи на възраст между 16 и 29 г., които доброволно участват в проекта “Приеми ме на село” като “внучета назаем”, бяха настанени в пет къщи при приемни баби и дядовци “под наем” в габровското село Новаковци. Между тях няма пряка роднинска връзка.

“Проектът цели да насърчи комуникацията между поколенията, да съхрани българските традиции, да приучи към уважение на труда и да се реши проблемът с обезлюдяването на българските села”, поясниха организаторите на инициативата.

Момчетата и момичетата успешно се включили във ваденето на картофи, окопаването на лозя, събирането на царевица, храненето на животни, рязането на дърва и всякакви други “селски” дейности. За родените в града това отначало си било истински стрес, защото някои от тях за пръв път виждали на живо блеещи животинки.

На половината от внучетата дори им се наложило да доят кози и с помощта на бабите да правят от млякото сирене. Така младежите видели на живо как се произвеждат млечните продукти и разбрали какъв е истинският им вкус.

Други се научили да месят тесто, да правят питки, да ги печат не във фурна, а в пещ, дори разбрали тънкостите при приготвянето на вкусната дърпана баница.

Младите хора ходели с менци за вода - така както са правили преди десетки години миналите поколения.

Момичетата наливали вода от извора с кратуни от тиква, а момчетата им помагали да занесат пълните менци до селото.

Всички заедно, с помощта на състав за песенен фолклор, създали песен, чието представяне ще се състои заедно с премиерата на филма “Приеми ме на село”.

trud.bg

Радвам се, че проектът тръгна! :)

Радвам се, че проектът тръгна! :)

?!?!

В какъв смисъл "тръгна"?

Новината е една и съща, но просто тези от Труд са я плеснали няколко дни по-късно, за да си пълнят неделния брой.

Нищо по-различно няма.

?!?!

В какъв смисъл "тръгна"?

Новината е една и съща, но просто тези от Труд са я плеснали няколко дни по-късно, за да си пълнят неделния брой.

Нищо по-различно няма.

Откога тези млади хора са на село, знаеш ли?

Аз не знам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.