Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой е най-добрият обществено-политически и икономически строй ?

Featured Replies

Според вас, кой е най-добрият обществено-политически и икономически строй за съвременното човечество ? Вие, при коя система на обществени взаимоотношения, бихте се чувствали най-удовлетворени и щастливи?

• Отговори 99
  • Прегледи 9,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

След първобитно общинския, всички други са робски...

Значи ли това, че хората трябва да се върнат назад към първобитния строй?

Значи ли това, че хората трябва да се върнат назад към първобитния строй?

Не, но парите побъркаха хората и трябва да се измисли друг механизъм... Освен това военните командват света, т.е. вместо да се наливат средства за въоръжаване, трябва да се инвестира в хората, както за изхранване, здравеопазване, образование...

• Автор

Не, но парите побъркаха хората и трябва да се измисли друг механизъм... Освен това военните командват света, т.е. вместо да се наливат средства за въоръжаване, трябва да се инвестира в хората, както за изхранване, здравеопазване, образование...

Напълно съм съгласна, че въоръжаването на държавите е напълно излишно и с тези средства може да се подобри много социалният живот на хората.

Утопичният комунизъм.

Какво представлява този строй и защо ти харесва като идея?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Изключвам разни древни строеве и започвам от по-новите: 

Същинският капитализъм загива, бавно, но сигурно, а и го видяхме що за стока е - не става! 

Комунизма е утопия и е неприложим при сегашното развитие на човека. Следователно и той не става! 

Според мен нещо като либерален социализъм е единственото решение - не знам обаче дали такова животно съществува.

Не изключвам също и нещо като Държавен капитализъм - нещо подобно като в Китай.

Утопичният комунизъм.

Присъединявам се! Всеки работи колкото и каквото му се ще, но му се заплаща според потребностите. Освен това брачната институция, както и наследяването е отпаднало поради липсата на частна собственост, което ще рече, че е сексът е съвсем free. Изобщо, ще цари мир, любов и свобода! :inlove1:

либерален социализъм е единственото решение - не знам обаче дали такова животно съществува.

Ми, не според мен. Има либерализъм/неолиберализъм, а има и социализъм. Комбинация от двете не знам да има.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Присъединявам се! Всеки работи колкото и каквото му се ще, но му се заплаща според потребностите. Освен това брачната институция, както и наследяването е отпаднало поради липсата на частна собственост, което ще рече, че е сексът е съвсем free. Изобщо, ще цари мир, любов и свобода! :inlove1:

Ми, не според мен. Има либерализъм/неолиберализъм, а има и социализъм. Комбинация от двете не знам да има.

А ако ти се ще да работиш малко, но пък потребностите ти са големи??? ;)

Изключвам разни древни строеве и започвам от по-новите: 

Същинският капитализъм загива, бавно, но сигурно, а и го видяхме що за стока е - не става! 

Комунизма е утопия и е неприложим при сегашното развитие на човека. Следователно и той не става! 

Според мен нещо като либерален социализъм е единственото решение - не знам обаче дали такова животно съществува.

Не изключвам също и нещо като Държавен капитализъм - нещо подобно като в Китай.

Недай, Боже! :ohmy:

Да оставим утопията и да се върнем в реалноста!

Социалният капитализъм. 

Наблюдава се в скандинавските страни, но американците също се стремят към него 

Реален строй, но приоритетен само за силните икономики и държави с име!

• Автор

Да оставим утопията и да се върнем в реалноста!

Социалният капитализъм. 

Наблюдава се в скандинавските страни, но американците също се стремят към него 

Реален строй, но приоритетен само за силните икономики и държави с име!

А не е ли възможно и у нас да се премине към такъв строй и защо? Как България може да се превърне в силна държава?

А не е ли възможно и у нас да се премине към такъв строй и защо? Как България може да се превърне в силна държава?

За съжаление ние никога няма да стигнем до там, защото сме продажници.

Този тип строй е със силна социална политика, която обаче не вреди на капиталистическата идея. Както казах тази политика е приоритет на силни икономики и страни със име.

В близко бъдеще този модел е неприложим защото:

- Не сме силна икономика

- Силно податриви сме и се веем според вятъра подхванат от нечия Велика сила

- Манталитет

У нас все още вилнее дивият капитализъм - отречен отдавна. Трябва бая път да извървим

В сегашния си вариант, няма как да стане силна. Икономиката ни е стъпката и шанс да се преборим с всякаква конкуренция, би бил невъзможен, тъй като сме подлоги на големите и никой не иска да се обвързва с производство на каквото и да било.

А ако ти се ще да работиш малко, но пък потребностите ти са големи??? ;)

Всички индивиди ще бъдат осъзнати. ;)

Цитирам прозренията на свети Карл (Маркс) от неговото епохално прозведение "Критика на Готската програма":

Работата е там, че щом се появява разделението на труда, всеки придобива свой определен, изключителен кръг на дейност, който му се натрапва и от който той не може да излезе: той е ловец, рибар или овчар, или критически критик и трябва да си остава такъв, ако не иска да се лиши от средства за живот - докато в комунистическото общество, където никои не е ограничен от. изключителен кръг на дейност, всеки може да се усъвършенствува в който и да било отрасъл, а обществото регулира цялото производство и именно поради това ми създава възможност да правя днес едно, а утре - друго, сутрин да ходя на лов, следобед да ловя риба, вечер да се занимавам със скотовъдство, след вечеря да се отдавам на критика - както ми се иска, без да ме прави по силата на това ловец, рибар, овчар или критик.

:lol6:

–––––––––––––––––––––

Мерси за темата Ауми. Бях забравил това пророчество, което е на път да се осъществи, както гледам.

ПП Всеки с вкуса си. Някой ще се отдава след вечеря на критика, а друг на по-различни неща.

• Автор

Всички индивиди ще бъдат осъзнати. ;)

Цитирам прозренията на свети Карл (Маркс) от неговото епохално прозведение "Критика на Готската програма":

Работата е там, че щом се появява разделението на труда, всеки придобива свой определен, изключителен кръг на дейност, който му се натрапва и от който той не може да излезе: той е ловец, рибар или овчар, или критически критик и трябва да си остава такъв, ако не иска да се лиши от средства за живот - докато в комунистическото общество, където никои не е ограничен от. изключителен кръг на дейност, всеки може да се усъвършенствува в който и да било отрасъл, а обществото регулира цялото производство и именно поради това ми създава възможност да правя днес едно, а утре - друго, сутрин да ходя на лов, следобед да ловя риба, вечер да се занимавам със скотовъдство, след вечеря да се отдавам на критика - както ми се иска, без да ме прави по силата на това ловец, рибар, овчар или критик.

:lol6:

–––––––––––––––––––––

Мерси за темата Ауми. Бях забравил това пророчество, което е на път да се осъществи, както гледам.

ПП Всеки с вкуса си. Някой ще се отдава след вечеря на критика, а друг на по-различни неща.

Мисля, че този строй учи хората на безотговорност.

Да, но няма страшно, защото е напълно неосъществим на този етап. Хората трябва да са някакви ангели небесни, които да са свободни от всякакви емоционални отрови като завист, алчност или гняв, за да могат да живеят в такова общество.

––––––––––––––––––––––––––––

Другарки и другари,

Разсеях се и пропуснах, че днес е светла дата, светъл празник, когато празнуваме една епохална историческа дата. Поздрав за всички:

http://www.youtube.com/watch?v=Xz_c8hqKQBs

• Автор

Да, но няма страшно, защото е напълно неосъществим на този етап. Хората трябва да са някакви ангели небесни, които да са свободни от всякакви емоционални отрови като завист, алчност или гняв, за да могат да живеят в такова общество.

Първо, това не е справедлива обществена система. Справедливо е всеки да получава според заслугите, а не едни да лежат на гърба на други.

Първо, това не е справедлива обществена система. Справедливо е всеки да получава според заслугите, а не едни да лежат на гърба на други.

Капиталистка, както каза Слайд. Буржоазка и интригантка. :D

А-а-а, недей така! Почти го бяхме посторили ;):D  почти... но взе че се срина пущината. Социалистическите ни капиталисти се нуждаеха от още, и още...

Партията(БКП) за съжаление се провали в отглеждането на ангелоподобните и...

ей го на... на всеки километър социалист :)(социал капиталист, де - те на такова животно се правят, че даже им минава номера пред горките ангелчета-бабки и дядовци, все още вярващи в една напълно омаскарена идея)

• Автор

Капиталистка, както каза Слайд. Буржоазка и интригантка. :D

Нито съм интригантка, нито буржоазка, а съм за справедливост. Никой не е длъжен да се грижи за живота на тези на които не им се работи. Справедливост означава, да бъдеш отговорен за своите действия и да не бъдеш паразит за обществото в което живееш. Никой не е длъжен да храни този, който не работи. Народът е казал : Който не работи, не трябва да яде! Или всеки един човек трябва да заслужи това, което получава.

Пак се почна?

Ето за това никога няма да видим Социалния капитализъм. Манталитет - какво да се прави.

Ма така е! Тез скандинавци и пустите му американци да вземат да се заемат със социален капитализъм, та то си е почти като комунизъм. Сламота :lol6:  :)  :lol6:

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Нито съм интригантка, нито буржоазка, а съм за справедливост.

Майтапя се бе, човек. Да не ми се вържеш на глупостите. :tongue2:

• Автор

Майтапя се бе, човек. Да не ми се вържеш на глупостите. :tongue2:

Споко, не съм тънкообидна. :magnifier:

пустите му американци да вземат да се заемат със социален капитализъм

Това и др. Станишев не би го казал. Да не си се почерпил по случай празника, че ги пишеш такива? ;). В САЩ има неолиберализъм, а не "социален капитализъм", каквото и да означава това словосъчетание.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.