Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux - Софтуер и проблеми!

Featured Replies

Имам същите проблеми като на Райнов но, със Slackware.Може ли някой да ми помогне?

Трябва ли да имам програма за кирилица като Flex type или тя е вградена в Линукса като на ХР-то.

Благодаря предварително.

Изтегли си bglinux. Потърси я във linux-bg.org. Има обяснения как да я инсталираш.

• Отговори 105
  • Прегледи 18,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Изтеглих я.Но изобщо не мога да разбера как се инсталира.

В ридмито пише как става но, когато изляза от КDЕ и вляза в текстов режим се насмитам Къде трябва да се напишат тези команди посочени в ридмито.

Можеш и да не излизаш от КДЕ.Пускаш konsole, отиваш в директорията на bglinux, пишеш първата команда (не се сещам каква беше) като superuser, после като обикновен user пишеш set-bulgarian-env.Натискаш ctrl+alt+backspace и си готов.

Здравей , rainov ! Не се отказвай от Линукс-дистрибуция ! Нямаш си на представа колко губиш ! Опитай LiveCD-то на "Тиликс" . Аз лично с него започнах и много ми помогна ! Той е правен от българин и е на чист български език ! Помощта от автора никога не е излишна ! Може да разгледаш домашната страница тук :

http://www.tilix.org/

До скоро ! cool.gif

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Здравейте отново! Пиша тук за да не пускам нова тема. Потърсих в специалната за Ubuntu тема, но не намерих нищо по въпроса ми. Днес си купих втори хард диск. Свалих си Ubuntu и искам да ви питам, мога ли да го инсталирам на новия хард диск, който не е primary. Възможно ли е това или може само на primary диска? Благодаря предварително!

Здравейте отново! Пиша тук за да не пускам нова тема. Потърсих в специалната за Ubuntu тема, но не намерих нищо по въпроса ми. Днес си купих втори хард диск. Свалих си Ubuntu и искам да ви питам, мога ли да го инсталирам на новия хард диск, който не е primary. Възможно ли е това или може само на primary диска? Благодаря предварително!

Предполагам,че на primary диска имаш Windows,ако имаш най-добре да инсталираш Ubuntu на новия диск като го направиш logical,а не primary.

Ако нямаш Windows най-добре е да интсталираш на primary диска.

• Автор

Да, имам инсталиран Windows. Кое да направя logical? Самия диск или партишъна на линукс?

Да, имам инсталиран Windows. Кое да направя logical? Самия диск или партишъна на линукс?

Партишъна,който ти се явява целия хард.Ако искаш даже може предварително да си го форматираш в reiserFs или ext3,там която файлова система ще ползваш.

Най-добре е да не правиш предварително никакви партишъни. Просто му освобождаваш място. Ако имаш направени такива(партишъни) ги изтрий да стане unpartitioned size на диска. По-добре е линукса сам да си ги направи.

За инсталиране на Линъкс виж тук

За файловата система можеш да прочетеш тук.

Успех и поздрави

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

• Автор

Не искам да ползвам целия хард само за Линукса, а примерно да направя един партишън от 20Гб , на който да го инсталирам.

Не искам да ползвам целия хард само за Линукса, а примерно да направя един партишън от 20Гб , на който да го инсталирам.

Ами каза,че си си купил нов хард,ама не каза,че искаш да го разделяш и него.

Просто дяла на Linux го направи logical ще си спестиш проблемите с Windows.

Иначе може и да не форматираш,ти сам ще си прецениш. :rolleyes:

Редактирано от randb (преглед на промените)

Един съвет: Ако искаш да имаш Лин и Вин на една машина първо инсталирай Вина. Линукса е дружолюбен към други ОС. Вина обаче не е.

За Ubuntu има инструкции тук.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Така .Спокойно ти стигат и 10 Гб за Линукс.Другото можеш да го форматираш като ФАТ32 и ще го ползваш и от двете операционни системи.Операцията по форматирането спокойно може да се извърши и със щатните инструменти на Уиндоус ХП.Естествено новият диск го монтираш подчинен,нали?Тогава си го форматираш с Уина като логически и въобще това са си операции дето сигурно ще се оправиш.

Колкото до какъв Линукс ще сложиш ,мога само да кажа,че Дебианските дистрота са най - удобни за инсталация на софтуер чрез неповторимият и свръх-функционален инструмент apt и графичната програма Synaptic.Пробвах всички основни дистрибуции(Слакуер,Сусе,Мандрива,т.н)но това удобство го няма никъде.Още повече ,че Дебианските пакети са доста повече от РПМ или тези за Слакуер.

Бих ти препоръчал горещо Дебиан,но първо мини през Убунту и като свикнеш,тогава вече мини на истинският Линукс.Още по-добрият вариант е Мепис,който вече ползва пакетите на убунту.Ако не харесваш Гном,разбира се.Мепис е с КДЕ,.Успех.

Все е едно какво е положението с партишъни-те.Дажа ако го инсталираш на примъри ще имаш малко повече опции.Така че да не ти пука :baby: .

Щом като ще инсталираш Линукс на новия хард е важно само и единствено да запазиш позицията Уиндоуския (стария) твърд диск ,като Мастер.Ако е бил Мастер и го сложиш Слейв ,нещата ще се объркат за сегашната ти Уин инсталация.

Оттам на сетне всичко зависи изцяло от начина по-който искаш да ти се зареждат ОС-ите.

Сещам се за поне няколко удобни начина.

1. Ако си с интелски копютър ,като натиснеш ескейп по време на стартиране ,обикновенно се появава меню за избор от кое устройство да заредиш ОС.

Цъкаш на първия хард диск - имаш Уиндоус ,на втория Линукс.Ако забравиш ще тръгне Уиндоус-а.За да го докараш този ефект интсалирай GRUB в mbr секторът на вторият твърд диск (новия).

2. Искаш да се зарежда винаги GRUB и от не го да си избираш какво да се стартира.В такъв случай съветът ми е да го инсталираш отново в mbr секторът на новия хард.От биосът избери да търси ОС първо в него и после в стария,където е Уиндоус.

3. Искаш да се стартира Уиндоус бут мениджър и отнего да има меню за Линукс.

Това ще е малко сложно ,но отново изпълнимо.Като първа стъпка инсталирай GRUB в мбр секторът на новия хард ,както и преди.

Като цяло има всевъзможни начини да го инсталираш.Веднъж можеш ли да стартираш GRUB ,може да го местиш където искаш само с 2 команди.Ако и да липсва Уиндоус в менюто ,лесно може да се добави.

Изобщо кажи как предпочиташ и оттам насетне ще помагаме ,ако има нужда.

• Автор

Извинявам се, че толкова късно пиша ама... Значи така: Не съм с интелси компютър. (AMD Athlon XP2500+)

3. Искаш да се стартира Уиндоус бут мениджър и отнего да има меню за Линукс.

Това ще е малко сложно ,но отново изпълнимо.Като първа стъпка инсталирай GRUB в мбр секторът на новия хард ,както и преди.

Това ми харесва как звучи, защото последния път (Melmak ® знае какво стана) Grub loader-а се прецака и до там бях с Linux преживяванията.

Melmak ®, знаеш че не съм много навътре с материята и затова ще те помоля, а и всички останали да ме опътите стъпка по стъпка, как ще протече процедурата. Благодаря предварително на всички!

сега току що видях тази тема

в която райнов има същите проблеми като мен със сусе

сега ще пробвам и ще видя дали ще стане нещо със мр3 и филмите

но ако не стане съм реших да гоня сусето

ама не знам кааак :)

имам един дял от харда за уин на нтфс

друг дял за музика на нтфс също

един за сусето на рейзърфх

и един за суап на сусето

правих там в някакъв сайт тест за подходящата за мен дистрибуция и ми препоръча убунту

та въпросът ми е как да махна сусето и да сложа убунту без това да повлияе върху уин

мерсии

Еми директно почваш с инсталацията на Убунту.Инсталатора ще ти предложи варианти къде да инсталира.Избираш ръчно определяне на дяловете,посочваш линукският дял(дето е Сусе)като /,разрешаваш да бъде форматиран и така нататък.Убунтуто ще бъде инсталирано на мястото на Сусето.Ще си сложи собствения боотменижер.Успех.

Извинявам се, че толкова късно пиша ама... Значи така: Не съм с интелси компютър. (AMD Athlon XP2500+)

Това ми харесва как звучи, защото последния път (Melmak ® знае какво стана) Grub loader-а се прецака и до там бях с Linux преживяванията.

Melmak ®, знаеш че не съм много навътре с материята и затова ще те помоля, а и всички останали да ме опътите стъпка по стъпка, как ще протече процедурата. Благодаря предварително на всички!

Така да бъде :) .Ето ги стъпките накратко:

1 Инсталиране на Линукс.

2 Листване на партишъните и дисковете (fdisk -l ).

3 Копиране на груб във файл (dd if=/dev/hda of=grub.dmp bs=512 count=1).

4 Конфигуриране на Уиндоус лоудъра за двойно стартиране (c:\grub.dmp="Ubuntu Dapper Drake" в C:\boot.ini).

5 Довършителни настройки.

По първа точка няма много работа.Ако използваш Декстоп Лайв дискът на Убунту 6.06 ,груб ще се инсталира в MBR на първият хард дикск ,без да те пита.

След това трябва да разбереш начина по който се адресират дяловете и дисковете.Това ти е нужно за трета точка.

Добра представа можеш да получиш с тази команда в терминал: sudo fdisk -l.Логиката общо взето е такава - hd - IDE диск ,sd -SATA & a,b,c съответно първи втори или трети диск & 1,2,3 първи втори или трети партишън.Например /dev/hda означава първи IDE диск.

sudo представката пред командите служи за да се изпълнят с права на root.Ще ти иска парола - използвай тази на твоя потребител ,когато влизаш в системата.

По точка 3 стартирай следната команда в терминал: sudo dd if=/dev/hda of=grub.dmp bs=512 count=1 .

Трябва да се съобразиш с локацията в която си инсталирал груб! Много малко вероятно е да е различна от /dev/hda или /dev/sda .

dd създава файл копие от началния сектор на дискът или партишъна в което се съдържа и груб.Файла се генерира в текущата директория ,по подразбиране /home/username.

След това взимаш файла grub.dmp и го копираш в системня дял на Уиндоус. Редактираш скрития файл boot.ini ,така че да съдържа този ред c:\grub.dmp="Ubuntu Dapper Drake".С това точка 4 е изпълнена.

Изпробвай дали имаш двойно стартиране на ситемата.Вероятно ще е нещо такова:Стартира се груб ->избираш Уиндоус ->появява се ново двойно меню от което избираш "Ubuntu Dapper Drake"->отново се появава груб.Първото появаване на груб е излишно.Може да се получи ,ако се е инсталирал в MBR по подразбиране.Можеш да го заличиш чрез fixmbr от windows recovery console.

След това би трябвало направо да се появава двйното меню с Ubuntu Dapper Drake/Windows.Първото напрактика ще стартира GRUB откъдето ще можеш дa стартираш Ubuntu или да задаваш допълнителни опци.

Нататък може да направиш козметични донастройки.В Windows може да скриеш файла grub.dmp ,да настройш времето за ибор и да определиш коя ситема ще се стартира по подразбиране.В Linux може да махнеш опцията на GRUB за зареждане на Windows ,която става излишна.За последното редактирай файлчето /boot/grub/menu.lst .

Здравей ! Предлагам ти да си инсталираш дистрибуцията "Тиликс" . ... Няма да и пиша за плюсовете и минусите ... написал съм някъде из този форум за нея ! ... По важното е , че тя има вградена програма за разделяне на диска . Така ще можеш да си разделиш диска точно преди самата инсталация . Отделяш около 7-20 Гб от харда /това е по твое желание/ , задължително го правиш в Линукс -дял и го форматираш ! След това на същият дял инсталираш дистрибуцията ! Стабилната версия на "Тиликс" можеш да изтеглиш от тук : http://d.linux-bg.org/download/distros/til...0/Tilix_101.iso

md 5 сумата : http://d.linux-bg.org/download/distros/tilix/1.0/md5sum-101

Вече излезе и новата тестова версия на "Тиликс" - "Тиликс" 2.0 Тест 2 ! И нея може да я изтеглиш , но първо опитай със стабилната версия ! За тези , на които се интересуват от новата версия :

http://download.tilix.org/files.php?cat=2

Тези , които искат да видят скрийншоти на "Тиликс" :

http://maicky.dir.bg/_wm/gallery/?df=17

...или на форума на дистрибуцията :

До скоро ! cool.gif

Здравейте, реших да питъм и за моя проблем. А той е следният: свалих си от интернет suse-linux-10.1-gm-dvd-i386.iso и го записъх като data на едно DVD. След като го сложа и рестартиръм започва да търси драйвари и най-накрая се появява следното /DOS A\_ / или нещо подобно и не знам какво да правя. Всъщност искам да си направя система с двоино зареждане. Имам свободен дял от диска. Благодаря ви предварително ако някой помогне.

Здравей ! Предлагам ти да си инсталираш дистрибуцията "Тиликс" . ... Няма да и пиша за плюсовете и минусите ... написал съм някъде из този форум за нея ! ... По важното е , че тя има вградена програма за разделяне на диска . Така ще можеш да си разделиш диска точно преди самата инсталация . Отделяш около 7-20 Гб от харда /това е по твое желание/ , задължително го правиш в Линукс -дял и го форматираш ! След това на същият дял инсталираш дистрибуцията ! Стабилната версия на "Тиликс" можеш да изтеглиш от тук : http://d.linux-bg.org/download/distros/til...0/Tilix_101.iso

md 5 сумата : http://d.linux-bg.org/download/distros/tilix/1.0/md5sum-101

Вече излезе и новата тестова версия на "Тиликс" - "Тиликс" 2.0 Тест 2 ! И нея може да я изтеглиш , но първо опитай със стабилната версия ! За тези , на които се интересуват от новата версия :

http://download.tilix.org/files.php?cat=2

Тези , които искат да видят скрийншоти на "Тиликс" :

http://maicky.dir.bg/_wm/gallery/?df=17

...или на форума на дистрибуцията :

До скоро ! cool.gif

[/qu

ще имам ли нужда от някакви допълнителни кодеци за да слушам мр3 и да гледам филми

Здравейте, реших да питъм и за моя проблем. А той е следният: свалих си от интернет suse-linux-10.1-gm-dvd-i386.iso и го записъх като data на едно DVD. След като го сложа и рестартиръм започва да търси драйвари и най-накрая се появява следното /DOS A\_ / или нещо подобно и не знам какво да правя. Всъщност искам да си направя система с двоино зареждане. Имам свободен дял от диска. Благодаря ви предварително ако някой помогне.

Трябва да го запишеш като "Burn CD From Image" или нещо от тоя род, а не като Data

@ _D5

Баце, като те гледам как се мъчиш, що не си седиш с Windows? Щом за едни mp3ки мрънкаш из форума от един месец и не можеш да си ги пуснеш, по добре го зарежи тоя смотан Линукс. Той е само за хора от MIT

Редактирано от Maggot (преглед на промените)

Трябва да го запишеш като "Burn CD From Image" или нещо от тоя род, а не като Data

@ _D5

Баце, като те гледам как се мъчиш, що не си седиш с Windows? Щом за едни mp3ки мрънкаш из форума от един месец и не можеш да си ги пуснеш, по добре го зарежи тоя смотан Линукс. Той е само за хора от MIT

съжалявам че мрънкането ми толкооооова мн те смущава но аз търся помощ за проблем който за мен е важен за МИТ не е ама за мен е

все пак предполагам че не съм те накарал да затъпееш толкова мн като четеш въпросите ми

а ако съм те накарал веднага ти давам лекарството

спри да четеш нещата които пиша

благодаря на jivkojj

но

прочетох че тиликс е един вид кнопикс а кнопикс имах вече свален даже беше лайв си ди

и взех че инсталнах кнопик но инсталацията мина на немски и го инсталирах на инстинк

всичко си мина добре

тръгна си хайвана

ама сега когато се върнах в уин

нтфс дялът който ми беше само с музика не се появява в май компютър, а когато го отворя в партишън експерт ми го дава прозрачен каквото и да значи това

моля за помощ

иначе единствените проблеми които срещнах с кнопикса са това че не мога да пиша на кирилица и че номога да намерия нито скайп нито онази програма за ай си кю и яху месинджър за линукс

като цяло обаче ми се струва доста по добре от сусе поне аз срещнах мн по сериозни проблеми с него отколкото с кнопикса

благодаря

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.