Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви са ми правата в градския транспорт?

Featured Replies

Правата ти са най-общо казано:1.Да си редовен пътник с билет и да го пазиш до слизане2.Да предоставиш билета си за проверка на контролните органи3.Да не се качваш с опасни предмети,мръсно облекло,закуски и др.

И аз никъде не съм прочел, че мога да пътувам гратис, да ме хванат и след това да си търся правата.Просто си използвал случая, че имаш карта, която е валидна/ така си посочил в поста си/ от утре и си искал да минеш между капките. Не ми е ясно какво още искаш да знаеш. Чети тук:  
 (преди около седмица ми оперираха крака, иначе нямаше толкова покорно да се съглася да си платя глобата. Само заради тяхното отношение)."  и още: " И още нещо, ако съм на спирката, имам ли право да повикам полиция и да поискам да арестуват контрольорите за неправомерно задържане? "
По е вероятно да арестуват Теб, отколкото контрольорите!
Какво друго трябва да ти се разяснява? Че не си виновен?

Не съм ползвал услугите на градския транспорт от повече от 20 години....Ама питах преди малко жената, тя ползва понякога...Та тя ми каза, че като се качи в автобуса и минава човек, който продава билетче...Контрольорите, проверявали само дали ти е продадено билетчето.  Така че явно виновен е този, който не ти го е продал.

Не съм ползвал услугите на градския транспорт от повече от 20 години....Ама питах преди малко жената, тя ползва понякога...Та тя ми каза, че като се качи в автобуса и минава човек, който продава билетче...Контрольорите, проверявали само дали ти е продадено билетчето.  Така че явно виновен е този, който не ти го е продал.

Това за градския транспорт, в кой град, се отнася?

Редактирано от flare (преглед на промените)

На мен лично хипотетично ако ми се случи бих умрял от срам и без много приказки ще му подам парите че по малко околни хора около мен да разберат за какво става дума.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Абе хора вие явно или не сте от София, или никога не сте виждали как контролите раздават "правосъдие" особено на младите жени. Как ги дърпат, блъскат и пр. заради едното билетче...  А понякога и въпреки, че имаш, си измислят (както неведнъж казах, но вие изобщо не обърнахте внимание, ако не си го продупчил правилно и ти казват , че не е валиден)...

Това не е за София...

Редактирано от Nikolay Hristov (преглед на промените)

Това за градския транспорт, в кой град, се отнася?

Ст Загора....то си пише на профила ми....

Абе хора вие явно или не сте от София, или никога не сте виждали как контролите раздават "правосъдие" особено на младите жени. Как ги дърпат, блъскат и пр. заради едното билетче...  А понякога и въпреки, че имаш, си измислят (както неведнъж казах, но вие изобщо не обърнахте внимание, ако не си го продупчил правилно и ти казват , че не е валиден...

Това не е за София...

За София не зная.....и жената не знае.....Каза, че тука, няма  предварителна продажба на билети, а се закупуват в автобуса.Карти можело, ама важели само за държавните автобуси, имало некви дето не можело с карти, а само кеш....В София, що не ползваш маршрутка......и там се плаща на ръка.....

Ст Загора....то си пише на профила ми....

Така де, тоест не е за София, за където става въпрос в темата :) Нещата са различни.

"Абе хора вие явно или не сте от София, или никога не сте виждали как контролите раздават "правосъдие" "

...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Така де, тоест не е за София, за където става въпрос в темата :) Нещата са различни.

Сигурно....ама маршрутките са на същия принцип, като в Ст Загора.....А и дублират линиите на другите автобуси, така че какъв е проблема, като нямаш билет, да се качиш на маршрутка....

Сигурно....ама маршрутките са на същия принцип, като в Ст Загора.....А и дублират линиите на другите автобуси, така че какъв е проблема, като нямаш билет, да се качиш на маршрутка....

Разликата, която имах предвид е, че в Стара Загора (вероятно, де никога не съм се качвал там на автобус защото е удоволствие да се разхождаш из този град)  има специални служители да продават билети в автобуса нали? Контролите в Стара Загора контролират тях, не пътниците.

Хубаво е човек да си знае правата, даже е много хубаво но не е лошо и да си понаучи и задълженията !

"Абе хора вие явно или не сте от София, или никога не сте виждали как контролите раздават "правосъдие" "

....

Не искам да те обиждам, както ти направи, само ще кажа, че или не четеш внимателно или просто си неадекватен... И определно си с комплекс за малоценност....

Единствената причина, поради която споменах София е, понеже съм живял в няколко други града и знам, че там градския транспорт е устроен по съвсем различен начин... Много по-добре всъщност...

Та по коментарите на някой хора, включително и твоя  предположих, че просто не сте наясно как е "устроен" тук градския транспорт и как контрольорите правят каквото си поискат....

Разликата, която имах предвид е, че в Стара Загора (вероятно, де никога не съм се качвал там на автобус защото е удоволствие да се разхождаш из този град)  има специални служители да продават билети в автобуса нали? Контролите в Стара Загора контролират тях, не пътниците.

Мисля, че да....поне така каза жената, ама бега нейде по комшиите, та я няма ся....Иначе едно време продаваха билетчета и сами си ги дупчехме...6 стинки бяха....Ама откакто взех книжка, на градски автобус не съм се качвал :)  Веднъж се качих на междуградски, ама като не ми дадоха да пуша, се върнах после с влака....

А относно нарушението, вярно че го има, качил се без билет, ама си има и глоба затова и начини за  вземането и. Ако са превишили правата си и са използвали неправомерно сила, би трябвало и те да носят отговорност. Мисля, че не се ръководим по закона на Линч......

Не искам да те обиждам, както ти направи, само ще кажа, че или не четеш внимателно или просто си неадекватен... И определно си с комплекс за малоценност....

Единствената причина, поради която споменах София е, понеже съм живял в няколко други града и знам, че там градския транспорт е устроен по съвсем различен начин... Много по-добре всъщност...

Та по коментарите на някой хора, включително и ти  предположих, че просто не сте наясно как е "утроен" тук градския транспорт...

Него хванали без билет, а излиза, че аз не съм неадекватен! В който  и град да живееш, ще си останеш все същият.Темата за мен отдавна е приключила. Обърни се за разяснения към съответните органи или заведи дело срещу тях. Може и да го спечелиш, щом не забелязваш сам вината си!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

На мен лично хипотетично ако ми се случи бих умрял от срам и без много приказки ще му подам парите че по малко околни хора около мен да разберат за какво става дума.

Същия съм и аз....Всяка година си купувам рибарски билет, а не са ме проверявали никога. Не мога да си представя, как ще се чувствам, ако ми се изсипи някой ловен.......Въпреки, че не заслужават тия такси, защото нито зарибяват, нито почистват водоемите, нито правят нещо за да спрат бракониерите с мрежите.....Аз лично съм се обаждал поне 20 пъти на 112, като засека мрежари и е нямало никаква реакция

Него хванали без билет, а излиза, че аз не съм неадекватен! В който  и град да живееш, ще си останеш все същият.Темата за мен отдавна е приключила. Обърни се за разяснения към съответните органи или заведи дело срещу тях. Може и да го спечелиш, щом не забелязваш сам вината си!

Това за вината, ако отново прочетеш самата тема (първия) ми коментар, ще се увериш още веднъж, че не четеш внимателно... Имам чувството, че просто използваш темата, за да ти се трупат мнения, което е смешно...  И отново още в първия си коментар, а след това многократно написах, че отговорите на въпросите, които зададох могат да са от полза и на хора, на които не по тяхна вина им биват създавани подобни проблеми... Но темата се напълни с 1000 безсмислени мнения от рода на "ТРЯБВА ДА СИ КУПУВАШ БИЛЕТ!!!" (срещу което аз никъде не съм се противопоставил). Но не това беше идеята на темата. 

Моля, всеки, който оттук нататък, пише в темата, да има някакъв опит с въпросните господа контрольори в София и да знае какво имам предвид...

Моля, всеки, който оттук нататък, пише в темата, да има някакъв опит с въпросните господа контрольори в София и да знае какво имам предвид...

Личният ми опит с контрольорите (а аз се возя от 13 години в градския транспорт в София) е, че никой няма да ти направи проблем ако си платиш глобата или ако пък нямаш пари, си дадеш да ти запишат данните. Втория случай е доста по-солен.

Виждал съм ужасно много конфликти пътник/контрольори и в 9 от 10 случая, пътниците са абсолютно виновни, а в 4 от 10 даже и го заявяват с изявление от рода на "Ами нямам билет, какво ще ми направите"... или пък като се правят, че не забелязват контрольорите.

Контрольорите нямат право да ти вземат личната карта - просто трябва да я покажеш за да ти запишат данните - иначе какво искаш? Всички да казват нямаме пари и да пътуват без билети ли?

Това дето го каза с полицията беше връх на смехорията. Всъщност, заради такива ентусиасти преди редовно правеха "акции", в които контрольорите се качват на ключова спирка, а на следващата чака патрулка за да обясни на гратисчиите, какви права имат. Ако беше попаднал в тази ситуация, сега нямаше да пишеш тука тема и щеше да спестиш на форума няколкостотин kB място.

Ама откакто взех книжка, на градски автобус не съм се качвал :)  Веднъж се качих на междуградски, ама като не ми дадоха да пуша, се върнах после с влака....

То и във влака вече не се пуши. Не, че се спазва забраната. 

Не знам как да те цитирам от телефона, затова просто ще напиша, че отговора е до Flare. Ами аз също мисля, че щом наистина си нередовен, трябва да си платиш глобата.. И както ти каза в повечето случаи пътника наистина е нередовен, но много често(веднъж съм бил свидетел), а и няколко приятели са ми разказвали за техни случки, когато просто искат да ти се заядат, за да ти вземат парите. Не мисля, че ти, както и който и да е друг, който уважава и сам си изкарва парите, доброволно ще си плати глобата след като е редовен. А не дай си боже да няма пари, пишат акт, като сумата набъбва на 100лв. За акта обаче, както казваш, му трябват личните ти данни. Които НЕ си длъжен ДОРИ да му ги показваш (според закона за личните данни, Ал. 4 ако не се лъжа). Това обаче естествено ти го спестяват като информация. А в моя случай ме глобиха извън превозното средство, което също е в разрез със закона. Като прибавим и начина по който се държат с теб в случай, че откажеш да платиш глобата, говорим за случаите когато си прав и не ти се дават пари на вятъра (много често се стига и до физическа саморазправа, в повечето случаи от страна на контрольора, ако потърпевшата е жена или някой друг по-крехък индивид). И накрая какво излиза: Че за да си упражни "правосъдето" въпросния/те господа, нарушават много повече и сериозни закони.. Това беше идеята на темата: как да действаме в подобни случаи и какви са ни правата... И пак подчертавам - не оспорвам това, че трябва да си купуваме билетчета... П. П Това за полицията не съм си го измислил сам, а е реална случка, но в Гърция за жалост... Става въпрос за момиче на 15 години, което го хващат двама контрольори, че е нередовен пътник. Тъй като няма пари в себе си не го пускат да слезе, а на последната спирка на автобуса чака патрулна. В резултат обаче полицаите вместо момичето, арестували контрольорите са неправомерно задържане на непълнолетен... И аз погледнах първоначално скептично на това, особено що се отнася до България, но реших да го напиша в темата просто да видя какво ви е мнението...

Ами аз също мисля, че щом наистина си нередовен, трябва да си платиш глобата.. И както ти каза в повечето случаи пътника наистина е нередовен, но много често(веднъж съм бил свидетел), а и няколко приятели са ми разказвали за техни случки, когато просто искат да ти се заядат, за да ти вземат парите. Не мисля, че ти, както и който и да е друг, който уважава и сам си изкарва парите, доброволно ще си плати глобата след като е редовен. А не дай си боже да няма пари, пишат акт, като сумата набъбва на 100лв. За акта обаче, както казваш, му трябват личните ти данни. Които НЕ си длъжен ДОРИ да му ги показваш (според закона за личните данни, Ал. 4 ако не се лъжа). Това обаче естествено ти го спестяват като информация.

Точно такъв случай - да си съвсем изряден и да те глобят не съм виждал през живота си... Случвало се е да има спорове за това дали билета е продупчен на тоя прерфоратор или не (и признавам, че тия перфоратори са егати смешната история) при които пътниците са били прави, но както казах, това са сравнително редки изключения. Твоят случай, както сам признаваш не е от тях. Не е вярно, че не могат да ти пишат акт извън превозното средство. Всъщност, стигне ли се до акт трябва да те свалят. тук: ясно е обяснено. Имат право да те свалят, имат право да ти напишат акт и без полиция. Относно дали бих платил глоба - директен пример. Със съквартиранта ми бързахме да ходим на летището. Закъснявахме яко и виждаме на спирката автобуса. Тичаме, качваме се и почнахме да си говорим какъв луд късмет сме извадили. Точно тогава той се сети че не сме перфорирали билети. Вадим билетите и изведнъж 3ма си събличат якетата и "контрола" - е к'во - върви обяснявай, че нямаш сестра. Платихме си глобите, без да се обясняваме... Те откъде да знаят, че не ги лъжа, и че наистина сме имали намерение да си продупчим билетите?  

П. П Това за полицията не съм си го измислил сам, а е реална случка, но в Гърция за жалост... Става въпрос за момиче на 15 години, което го хващат двама контрольори, че е нередовен пътник. Тъй като няма пари в себе си не го пускат да слезе, а на последната спирка на автобуса чака патрулна. В резултат обаче полицаите вместо момичето, арестували контрольорите са неправомерно задържане на непълнолетен...

Не знам, какъв е тоя случай и какво точно е станало, но аналогията ми се вижда грешна. И в Гърция глобата сто на сто е повечко от 10 евро. Ти си в нарушение. Трябва да бъдеш санкциониран. Не искаш/нямаш пари за глоба. Попитах веднъж как предлагаш да да стане, щом отказваш да си дадеш документите? Заедно с контрольорите винаги да има полиция? Това вероятно може да се уреди, само че тъй като глобата ще трябва да плаща и заплатата на полицая, ще трябва да стане 50лв (а акта 200) примерно. Така по-доволен ли ще си?

За акта да, но аз имах предвид, че извън превозното средство не могат да те глобят (20лв).

Чл. 12 (по спомен) : " Пътникът е длъжен да пази билета си ДО напускане на превозното средство". Тоест извън него имаш пълното право да нямаш билет. Тоя член е направен с цел контрольорите да нямат възможност, ако си ходиш по улицата и те спрат, когато минаваш през някоя спирка, да кажат: " Сега те свалихме от автобуса, защото нямаш билетче, давай 20лв." Ходи доказвай после, че въобще не си бил в автобус... Едва ли някога ще ти се случи, но ако не си знаеш правата безпроблемно могат да те глобят, особено както ти казваш, ако бързаш за някъде. Те затова са много активни около гарите, щото всеки бърза да не си изпусне транспорта. И няма време да се разправя дори да е прав. Което ми напомня и за още един закон, който може на някой да му е полезен. Ако пътуваш към някоя гара в повечето случаи носиш един-два сака/куфара, за които по принцип когато размерите са по-големи от 60/40/40см (това са числата, но не съм сигурен дали са записани в правилния ред) си длъжен за всеки да перфорираш билет. Не знам за някой, който наистина го прави това (в повечето случаи защото просто не знае или пък багажът му е с по-малки размери) но със сигурност и за това нещо могат да те глобата, като глобата е същата. За да наложат обаче подобна глоба, са задължени да имат "специален уред" за измерване, а както се сещате, те нямат. Поне аз не съм виждал контрольор, които да се разхожда с метър/рулетка... Та ако багажът ви е видимо малък спокойно може е да се защитите по този начин...

И при нас градския транспорт е с кондуктори. Много по-голяма събираемост. Има и контрольори, които проверяват кондукторите дали си вършат работата - всеки ли е с билет или документ.

Аз като ида в голямото село си купувам целодневна карта за 4 лв и пътувам навсякъде, вкл. и метрото.

• 1 месец по-късно...

Ако пътуваш към някоя гара в повечето случаи носиш един-два сака/куфара, за които по принцип когато размерите са по-големи от 60/40/40см (това са числата, но не съм сигурен дали са записани в правилния ред) си длъжен за всеки да перфорираш билет. Не знам за някой, който наистина го прави това

Кой ще ти дупчи и билет за багаж - абсурд -

а че в автобусите и трамваите, които ходят до гарите че няма място тва друг въпрос

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.