Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хайде да си поговорим за виното

Featured Replies

Не разбирам  много от вино ,но имам някакъв нос, 

при френски благородник сме пили много скъпо българско вино , така ми лъхна на спирт, но какво ли разбирам, а ароматите бяха освободени , декантирано

пила съм домашно мелнишко от Хърсово от избата на потомствен винар, много ми хареса , тръпчиво , някак диво вино, каберне совиньон в купаж с мерло също ми харесва , от белите совиньон блан и шардоне,напоследък сме на Мезек , колко е първо вино не знам , но ако не значи  технологът им го бива :P

Оставиме , бравос за колекцията , у нас повече от десетина бутилки се не въдят :P

• Отговори 72
  • Прегледи 46k
  • Създадено
  • Последен отговор

Публикувани изображения

Всички са само български вина. Подкрепа към БГ прозиводителите. :) Вече има доста добър избор. Много от тях обаче се ориентират основно към износ. Малък пазар сме. Загубихме пазара на Русия, сега се борим за нови в Европа и САЩ. Някои пробиват, печелят медали и успяват. Дано. 

В Старосел успях да стигна миналата година и да се насладя на природата, на разкопките, гробницата и на винарната.

Като цяло, винарната е едно уникално място.

Публикувано изображение

Дори успях да уловя част от реколтата хаха 

Публикувано изображение

И от производствения процес...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Енотеката е уникална. Изпипана е до най-малката подробност. 

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Обиколката си заслужава. Мястото е направено с много въображение, много желание и много пари.

Не ми харесаха част от измислиците на гида, за това как горе в гробницата била открита стара тракийска вана за забележете, съхранение на вино и затова, точно това бил региона / глупости на търкалета се оказа, след малко по щателно проучване и допитване до археолози /, но пък историите продават все пак. Има хора, които приемат всичко за даденост, щом видят че нещо е обозначено с дадена табела. И ахкат...

Староселското вино е едно от хубавите български вина.

Тая година като ходихме на новите разкопки, се виждат и наистина има запазени такива вани за грозде. На дали са точно за съхранение, по-скоро за мачкане на гроздето. Може да се е объркал човека нещо, но си е готино да се разгледа. А и долу в залата акустиката е уникална. 

Предполагам, за това иде реч...Освен ако от миналата до тази година, няма нещо ново.

Публикувано изображение

Да, археолози потвърдиха, че това може да е вана за мачкане на грозде, но в никакъв случай за съхранение на вино. Виното тогава се е съхранявало предимно в делви. А за въпросната вана има теория, че е била по скоро за съхранение на жито и зърнени култури.Както и да е, няма да изпадам в подробности. На табелката пише Тракийска винарна...така да бъде. Всеки може да вярва, в каквото сам прецени за правилно в крайна сметка.

За Енотеката съм съгласна - тя е перлата в короната на това място. Аз лично бях впечатлена и от личните колекции, които обаче не ни разрешиха да снимаме. Като цяло, гида / една много готина мацка /, разказваше страхотно и увлекателно, като изключим преувеличаването тук и там  :D

Аз също препоръчвам на всеки, който мине от там, да се отбие, а ако има възможност и да отседне. Стаите са невероятни !

Новата реколта вече е на лице - превряла и избистрена. Тежко, сухо червено вино с невероятен аромат. Винаги предпочитам добре приготвеното домашното пред това, предлаганото на пазара. На пазара също се предлагат невероятни вина, но.....  

Лошото е, че домашното червено вино не е за всеки. То е за хора "юначаги", "балканци" :giggle1:

Тази седмица ми беше тежка и новата реколта май ме "гътна" та а, спирам до тук :scared:

Новата реколта вече е на лице - превряла и избистрена. Тежко, сухо червено вино с невероятен аромат. Винаги предпочитам добре приготвеното домашното пред това, предлаганото на пазара. На пазара също се предлагат невероятни вина, но.....  

Лошото е, че домашното червено вино не е за всеки. То е за хора "юначаги", "балканци" :giggle1:

Тази седмица ми беше тежка и новата реколта май ме "гътна" та а, спирам до тук :scared:

От какви сортове го правите?

От какви сортове го правите?

Принципно не делим сортовете т.е черевено и бяло. Всичко се слага, а сортовете са предимно Пмамид, Хамбургски мискет, Виола, Врачанска теменуга, Сензо, Тамянка, Плевенка, малко диво. Разменяме по някой и друг сорт с комшиите когато на някой нещо е останало в повече. Когато се приготвя не слагаме нищо излишно, никакви химии, допълнителни аромати и пр. В блока дето живея си имаме домсъвет дето се занимава само с въпроси свързани с виното, та и там обменяме идеи. ;) 

Домашното червено вино се различава от деликатесните купешки такива по това, че върви с по - тежички мезета, като "нездровословната" свинска пържолка, "шарено месце". Ако е поднесено правилно, то човек може да изпита удоволствие, като за целта не е нужно да се напива :)

Моята колекция е твърде вяла и постна в сравнение с тази на Оставиме, но аз не мога да колекционирам вино по принцип. Аз пия вино и колекцията си е цяло геройство и изпитание от моя страна. Мога да колекционирам уиски и ракия, примерно. Държа да отбележа също, че колекцията от шишета  ми е подарена от скъпи хора. Не просто случайни бутилки. Затова и си ги пазя. Не заради виното, а заради хората, които стоят зад тях.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Тези дойдоха от Гърция !

Публикувано изображение

Франция, Чехия и Испания !

Публикувано изображение

България !!! И двете бутилки са от скъпи приятели. Телиша дойде от един компютърен специалист, уникална личност. Бутилката Тодорофф е от една форумна групичка, която дойде при мен и с комплект чаши. Чашите ги ползвам, сърце не ми дава да отворя бутилката. Обичкам ви, Дарки, Диа, Данчо, Марто !

Публикувано изображение

Продължавам да държа на своето, че от Българското вино, по добро няма ! Друг е въпроса, че трудно го задържам в къщи  :shy11:

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Крие ли тайни купешкото вино

Какво трябва да знаем за виното, което купуваме често от магазина.Разбира се, че всичко в него е тръгнало от лозето и грижите за него и от гроздето, което е произведено. И е естествено, че когато положените грижи са достойни, а виното претендира за добро качество, то и цената му няма да е от най-ниските.Тук въобще не говорим за наливните вина в пластмасови бутилки, а за вино в стъкло.Истината е, че доста винзаводи у нас, които вече са над двеста заедно с по-малки изби, имат собствени лозя и демонстрират много добри грижи за тях. Имат агрономи и технолози, режат редовно и по правилата, опазват от болести и неприятели.Но пак въпросът на консуматора опира до правилния избор на вида и до това

да могат да се четат етикетите

Там трябва да е изписано дали виното е натурално или специално, което означава, че е произведено от концентрат и е по-качествено.Редно е на етикета да е отразено още какво е съдържанието и е задължително да намерите изписано съдържанието на алкохол.Разбира се, че другото задължително условие е на всяка една бутилка да намерите кой е производителят й и кой е неговият адрес.Трябва да е написано и какъв е видът на виното - трапезно или друго.Като на всяка друга стока, е редно да намерите и какъв е срокът на годност.

http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=2479238

• 4 седмици по-късно...

Ще се повторя малко от темата в празните, но виното заслужава вниманието.

Публикувано изображение

Мавруд и Каберне Совиньон Приват 2008 г. 0.75 л.

Най-доброто вино на имението за съответната реколта.
Лимитирана серия от 6000 до 8000 бутилки на година.
Актуална реколта 2006.
Тракия Мавруд & Каберне Совиньон,
отлежало 10 месеца в нови френски бъчви, 13,5% алкохол.

Втора чаша отпивам от него и не мога да му се насладя - виното е уникално, леко, с неповторим остатъчен вкус, който вкусово напомня изгрева на слънцето, съзерцаван в борова гора рано сутрин есента.

Препоръчвам с двете ръце да опитате и няма да съжалявате!

Малката ми колекция (подарък от колеги) за празниците е от същата изба:

Публикувано изображениеПубликувано изображение

От този комплект до сега съм опитвал Мерло и Рубин - също ги поставям в личната класация в топ 10, а в български вина за момента Мерлото им е номер 1 за мен.

Не ме мислете през празниците, а ако ми дойдете на гости не гарантирам, че ще има нещо останало за дегустация.  :cheers:

На прага на красиви празници сме. Ще се развъртят щедри софри и много вино ще се разлее било то домашно или купешко такова.

Виното е особенна напитка. Напитка за разбирачи. Поднесено по подходащ начин с подходаща температура и подходящо мезе, то и най - лошото може да ни се стори елексир както и най - доброто да заприлича на развалена боза!!! Не е нужно да се напиеш, че да му се насладиш. Та, така.......!!!

Е, ха на здраве и весели празници!!! :beer11:  :party4:

• 1 месец по-късно...
Чаша червено вино на ден спасява от мозъчен удар

Ниските температури увеличават риска от инсулт и студовете могат да бъдат особено опасни при хора, на възраст над 65 години. Чаша червено вино на ден пък спасява от мозъчен удар. Това разказа пред Дарик един от най-добрите специалисти по нервни болести в България доц. Иван Стайков.

Стайков съветва при съмнения за инсулт незабавно да се потърси спешна медицинска помощ, тъй като първите четири часа и половина след удара са най-важните за лечението на пациента.

В интервю за предаването „Най-добрите лекари" специалистът, който ръководи Клиниката по неврология към столичната болница „Токуда", посочи, че 80 на сто от инсултите биха могли да бъдат предотвратени.

На въпрос дали съществуват признаци, които биха могли да ни подскажат, че нещо се случва или скоро време ще се случи с кръвта в нашия мозък, доц. Стайков заяви, че това могат да бъдат внезапно изтръпване на лявата ръка и левия крак, обикновено от едната страна, или внезапно нарушаване на говора и още:

„Може да протече и с внезапно и рязко нарушение на равновесието, на координацията. Ако се забележи, би трябвало да се действа бързо и именно първите четири часа и половина са най-важни, за да може да се проведе или да се започне тромболитично лечение, което действително е единственото специфично лечение на исхемичен мозъчен инсулт в момента", допълни специалистът.

Относно това кои са рисковите фактори, той посочи на първо място високото кръвно налягане, като рискът от инсулти се удвоява приблизително при покачване на кръвното налягане с около 20 мм. Захарният диабет е другият сериозен рисков фактор, по думите му, защото той покачва риска от инстулт между 1,7 и 2,7 пъти. Доц. Стайков посочи и тютюнопушенето. „След систиране на тютюнопушенето още през първата година е доказано, че рискът от исхемичен мозъчен инсулт е намалял с около 50%", допълни той.

По думите му има голямо значение за превенцията от инстулти рационалното хранене, употребата на много малки количества алкохол, съвсем малка доза - чаша вино:

„Едно питие на ден за жени и до две питиета на ден за мъже, като това се равнява на 330 мл бира или на около 130-140 мл вино на ден, като червеното вино е доказано, че има ефект върху тази превенция" каза още доц. Иван Стайков.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1221920

• 5 месеца по-късно...

Аз съм голяма почитателка на виното, напоследък се насочих към един вид Melnik бял. То е бяло вино от сорт червено вино и има страхотен аромат на малини. Препоръчвам го :)

Аз съм голяма почитателка на виното, напоследък се насочих към един вид Melnik бял. То е бяло вино от сорт червено вино и има страхотен аромат на малини. Препоръчвам го :)

От сорт червено грозде, предполагам ?

Такова вино още не съм опитвала. 

От сорт червено грозде, предполагам ?Такова вино още не съм опитвала.

Оле, извинявай исках да кажа сорт червено грозде :))) Много е хубаво, трябва да го пробваш и е с аромат на плодове.
  • 3 месеца по-късно...

Червеното вино – най-доброто средство срещу остаряването

Червеното вино може и да е добро за сърцето, но за дамската красота е по-подходяща ваната с червения елексир - тя е най-доброто средство срещу остаряване, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Учените са установили, че антиоксидантите, съдържащи се червеното вино, са десет пъти по-ефективни при предпазване от бръчки, отколкото витамин Е. Но все пак тази разкрасяваща процедура не е от най-евтините. За да бъде напълнена една вана са необходими най-малко 100 бутилки. А минималното количество, нужно за покриване на тялото, e около 50.

Разкрасяващата винотерапия не е новост, тя е открита преди 20-ина години. Тогава бе установено, че полифенолите, съдържащи се в напитката, десетократно по-добре предпазват от бръчки, отколкото витамините. Тогава първите специалисти в бранша използваха джибри от червено вино при кожни масажи на своите клиентки. Те притежаван и отлични ексфолианти качества. Червеното вино е известно с това, че съдържа и антиоксидантът ресвератрол, който е полезен за здравето със своите антивъзпалителни и антиканцерогенни качества.

Ваната с червено вино вече се предлага от много спа-центрове по света - в Лондон, Бордо,Ню Йорк, Билбао, Торонто и други градове. Но не само дамите са открили чудодейните свойства на подобни процедури. Много професионални спортисти подобряват постиженията си в горещи вани с червения елексир. При подобно потапяне силно се стимулира кръвообращението и се постига голям тонизиращ и подсилващ ефект.

http://www.obekti.bg/nauka/16138-%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%E2%80%93-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE

• 3 седмици по-късно...
Чаша вино е вредна толкова, колкото и 30 грама водка Според авторите на ново изследване хората, мислейки, че виното не е така вредно, по-често си пийват от него и то в големи количества

Британски учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка. Специалистите стигнали до тези изводи, след като изучили статистически данни за консумацията на алкохол и заболяванията, свързани с него, съобщи в."Дейли телеграф".

Обикновено, за да бъде сравнен ефектът от консумацията на различни видове алкохол, трябва да се определят градусът и изпитото количество.

Алкохолното съдържание на водката е не повече от 40 процента, а на виното - 12 процента. По принцип чашките с водка са по 50-60 милилитра, а в бокал не се налива повече от 150 милилитра вино.

Излиза, че алкохолът в трите шота водка е повече, отколкото е в чашата вино. Следователно действието на 40-градусовата напитка ще е по-силно.

Британските учени обаче твърдят, че ефектът от алкохола е различен.

Според авторите на изследването хората, мислейки, че виното не е така вредно, по-често си пийват от него и то в големи количества.

Всекидневната консумация на вино, превърнала се в норма през последните десетилетия, само усложнява положението.

Великобритания е втората страна в Европа след Финландия по темповете на нарастване на случите на цироза и други заболявания на черния дроб. От 70-те години на миналия век досега 6 пъти се е увеличила смъртността от алкохол сред хората на средна и предпенсионна възраст.

Учените не твърдят, че трябва напълно да се откажем от виното, за да бъде решен проблемът. Те обаче препоръчват да не се отдаваме на битов алкохолизъм, а да си пийваме в заведения.

Това, както показват статистически данни, позволява на британците да консумират по-малко алкохол, отколкото в домашни условия. Вкъщи хората обикновено си пийват купени в магазините по-евтини напитки.

Източник: БТА    

esti.bg/tehnologii/zdravoslovno/chasha-vino-e-vredna-tolkova-kolkoto-i-30-grama-vodka-6028395

Цял живот ми се е искало и аз като всички да си пийна чаша вино, правила съм го, но кой знае защо винаги съм получавала киселини и то от най-хубавите вина. :(

Явно нещо във виното не ми понася.

Добре, че качествените уискита и ликьори ми понасят, иначе сътрапезниците ми по празници, щяха да ме обявят кой знае за каква. :)

Чаша вино е вредна толкова, колкото и 30 грама водка

А, ха! Значи мога спокойно да си пийвам по 4 - 5 чаши вино на къркачка :jumping11: 

• 3 месеца по-късно...
Червеното вино може да замени фитнеса

Чаша червено вино може да компенсира липсата на физическа активност. До този неочакван извод са стигнали учени от Франция, чиито изследвания са публикувани в сп. FASEB. 

Тайната се крие в почти вълшебното съединение ресвератрол, на което се приписва така нареченият "френски парадокс" - навикът на французите да ядат мазна храна, която поливат обилно с хубави вина и тяхното относително дълголетие и добро здраве.

Този естествен химикал, който се съдържа във виното, намалява нивата на лошия холестерол и прочиства артериите. Новото проучване доказа и че ресвератролът може още да поддържа тонуса на мускулите и да помага за изгарянето на мазнините - дори и да не сме свикнали да се напрягаме много. 

Целта на изследването била да се помогне на космонавтите, чиито възможности за движение са силно ограничени в тесните пространства на Международната

космическа станция в условия на нулева гравитация. Както отбелязва главният редактор на американското научно списание FASEB, откритието може да е полезно не само на тях, но и на хилядите и милиони хора, принудени да водят заседнал живот. 

За да симулират липса на гравитация, учените провесвали лабораторни мишки за опашките в продължение на 15 дни. В резултат на това мишките от контролната група отслабнали и развили резистентност към инсулина. Освен това плътността на костите им намаляла. Тези неблагоприятни изменения обаче не настъпили у останалите мишки, които получавали редовни дози ресвератрол. 

Изводът на изследователите е, че веществото, на което е богато червеното вино, превключва клетъчния метаболизъм и поддържа пълноценното функциониране на енергийните центрове на клетките - митохондриите. 

Според учените редовната употреба на умерени количества червено вино може да помогне на хората да предотвратят отчасти последствията от заседналия начин на живот, който е типичен не само за болните, но и за всеки претоварен офис служител в днешно време. 

Единственият проблем е, че за да си набавим нужното количество ресвератрол, трябва да изпиваме повече от една-две чаши вино на ден, което поставя други здравословни рискове пред "лекуващите се". Плюсът е, че благотворното вещество вече се предлага и като хранителна добавка. Така че не е нужно здравето ви да минава "през бутилката".

http://www.obekti.bg/chovek/17871-%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0

• 4 месеца по-късно...

Най-скъпото вино в света е от френската бургундска марка "Ришбур гран крю" и струва 15 195 долара, съобщава Франс прес.

Класацията на най-скъпите вина бе изготвена от специализирания сайт "Уайн сърчър". Порталът е основан през 1999-а в Лондон и всяка година изготвя списъка на 50-те най-скъпи вина в света. Анализират се данни от 54 876 изби, производители и пласьори, обхващащи над 7 милиона бутилки вино.

На трите първи места са класирани френски бургундски вина, като в десетката влизат още 4 бутилки от този винарски регион. Бургундски са 40 от общо класираните 50 топ вина.

Първото най-скъпо вино от Бордо, известната марка "Шато Петрюс", е класирано на 18-а позиция. Двете други бургундски вина, които влизат в първата тройка на класацията са "Романе-Конти гран крю" на стойност 13 314 долара и "Кро Паранту" на стойност 8 832 долара.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kolko-struva-naj-skypoto-vino-v-sveta-6040701

• 1 месец по-късно...

сира не харесвам , трудно вино е това ,пила съм от да не кажа , но едно от добрите айде, като сортове каберне и мерло-любимите , благородни и мили 

от белите совинон блан-свежо от лозята:)

• 2 години по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.