Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хайде да си поговорим за виното

Featured Replies

А за по-твърдите напитки как седи въпроса, още се сещам за една 20 и няколко годишна блага ракийка навремето ... ммммм :ph34r:

• Отговори 72
  • Прегледи 46k
  • Създадено
  • Последен отговор

Публикувани изображения

А за по-твърдите напитки как седи въпроса, още се сещам за една 20 и няколко годишна блага ракийка навремето ... ммммм :ph34r:

за "твърдите" няма проблем .

Между другото прочетох целия ЗАКОН ЗА ВИНОТО И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ и никъде не е упоменат някакъв единен срок за съхранение.очевидно е оставено на всеки производител да определясрока на годност на напитката си.

p.s. освен ако не мине някой самолет и да наръси с алуминий бутилките де :ph34r:

Алуминия може да промени всичко, дори климата както ни убеждават велики умотворци, какво остава за една ракия ... :clown: П.С Не че пак няма да я изпием де... особено с подходящо мезенце :D

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

На уискитата също няма срок на годност, но там никой не е и питал за такъв. Също така никъде не се и упоменава, че трябва да има. Преди да пусна темата, доста прочетох в интернет и никъде не намерих окончателен отговор за срокове и подобни.

Единственото което може да изиска заядливия клиент е сертификат от фирмата производител.В който се упоменават куп неща,но не и срок на годност.ХЕИ също единствено това търсят и протокол за пренос ако е наливно.

Три етикета от три бутилки вино, които барнах в шкафа ми.

Нещо да забелязвате?

Какво,че трябва да се изпият преди 14.43ч.,ли? :D

Здравейте, днес говорих с приятел, заместник управител на един от големите магазини в София. Той каза, че виното в стъклени бутилки и коркови тапи няма срок на годност. Всъщност каза, че в цялата верига няма вино в стъклена бутилка и някакъв срок и това трябвало да бъде така. От ХЕИ или който и да е никога не са им правили проблеми. Има обаче срок за картонените и палстмасови опаковки...

Всъщност, като се позамислих малко повече -на виното и спиртните продуктио наистина няма ка да се сложи "срок на годност" именно заради колекционерския интерес. Ако примерно кажат :"годност 5 години" за виното - нали няма после както да се продават ония битилки за по милион долара ? Да, те не стават за пиене, ако ги отвориш -вътре е оцет или само кал, но - хората искат да притежават старо вино, пък дори и само за колекцията си. При усикито и другите спиртни напитки пък е още по-голям абсурд да се сложи "срок на годност" - не стига, че самият спирт се използва за консервант - тоест да повишава срока на други продулти, не стига, че колко по-стар става е толков по-добър, ами ако не се съхранява добре просто си изветрява. Явно заради това няма подобни срокове в Закона за виното и спирртните напитки.

А за по-твърдите напитки как седи въпроса....

:

...При концентрирания алкохол не е така. Там с времето наистина става по-добър.

....Той каза, че виното в стъклени бутилки и коркови тапи...

Коркови тапи слагат само на по-хубавите вина, които са над 6-7 лева бутилката. Останалите са с някакъв синтетичен, пластмасов заместител.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Всъщност, като се позамислих малко повече -на виното и спиртните продуктио наистина няма ка да се сложи "срок на годност" именно заради колекционерския интерес.

Ако примерно кажат :"годност 5 години" за виното - нали няма после както да се продават ония битилки за по милион долара ?

Да, те не стават за пиене, ако ги отвориш -вътре е оцет или само кал, но - хората искат да притежават старо вино, пък дори и само за колекцията си.

При усикито и другите спиртни напитки пък е още по-голям абсурд да се сложи "срок на годност" - не стига, че самият спирт се използва за консервант - тоест да повишава срока на други продулти, не стига, че колко по-стар става е толков по-добър, ами ако не се съхранява добре просто си изветрява.

Явно заради това няма подобни срокове в Закона за виното и спирртните напитки.

Седни си - 6 /шест/ :D

P.S. Алкохолните напитки не са о обект на наблюдение в системата НАССР с нейните критични точки, ДПП-тата и системите за самоконтрол, въведени не толкова отдавна в търговските обекти и ЗОХ.

Без да навлизам в излишни подробности относно по-горе споменатите системи за контрол, това само по себе си доказва факта, че срока на годност не е задължителен елемент при етикетирането на напитките.

• 11 месеца по-късно...

Не видях подобна тема и реших да потърся съмишленици.

Виното - напитката на Боговете!

Не съм Бог, но съм върл фен на виното.

Без претенциите да съм "специалист", то с радост бих коментирал с вас, а именно:

. Харесвате ли виното

. Бяло или червено

. Произвеждате или купувате

. Подходящи мезета

. Тънкости и рецепти и пр.

И нека, аз да започна първи. Манияк съм на червеното вино. Пия достатъчно, но без да се напивам.

Предпочитам пред ракия, уиски и водка. Обичам домашното - сухо, червено вино с плътен цвят и натрапчив аромат, но без кисела жилка, а точно обратно т.е . предпочитам леко сладникаво /трапчив вкус. Понеже, обаче новото не е превряло, то тази вечер съм на купешко "Шардоне" с мезенце бяло пилешко месце, но нещо не върви. Някак с шоколада по - върви.

Хайде - вие сте на ред!!!!

Хубава тема, но не мисля, че мястото и е тук.

Остава да видим кой раздел ще и подхожда...

Може би важна темичка в кулинарния?!?!

Има такава тема в Дом и семейство. Аз също ще потърся.

А може и в Кулинар да беше !

Темата се казва 'Пиете ли вино !', но не помня къде точно беше.

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

Това не са празни приказки, ами си е "приказка на място" :)

Именно!

Аз, за мой срам (преди или сега според зависи), преди да се запозная с жената не пиех нищо. Ама тя е родопчанка и в нейното село, това не го признават. (добре, че поне пържоли ядях - трезвеник вегетарианец предизвиква погледи на голямо и искрено съжаление у местните.) . Та така.

Сега за виното. Преди червеното вино не ми харесваше много, но преломният момент се оказа домашното на тъста ми. На двора има 2 корена от едно грозде, на което там викат унгар или унгарка (ама не намерих такова в нета) - става много красиво светловиолетово, като узрее, с почти идеално сферични зърна. И ако щете вярвайте, мирише на ягодки. За ядене не го харесват (аз обаче го ям) защото има доста дебела люспа и големи семки. Според тъста ми, само от него, вино не става. Като добавка към червеното, обаче цена няма.  Жената беше донесла една туба за гости (щот' знаеше, че не харесвам червено вино) преди няколко години, и един път се случи да го ползваме. Само като му усетих аромата и ... :D вече много харесвам червено вино. Не че разбирам от сортове и с какво кое се пие де.

Във Франция правят едни зелени салати с пармезан, вървят много идеално с Пино Ноар.

От белите, харесвам много Совиньон блан и Траминер.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Хубава тема, но не мисля, че мястото и е тук.

Остава да видим кой раздел ще и подхожда...

Слагай където поискаш, ма сподели къде поне си я сложил. 

Та тъй , и тъй си писал, та я разкажи кое винце ти е любимото ??? ;)

flare

Аз, за мой срам (преди или сега според зависи), преди да се запозная с жената не пиех нищо. Ама тя е родопчанка и в нейното село, това не го признават. (добре, че поне пържоли ядях - трезвеник вегетарианец предизвиква погледи на голямо и искрено съжаление у местните.) . Та така. Сега за виното. Преди червеното вино не ми харесваше много, но преломният момент се оказа домашното на тъста ми. На двора има 2 корена от едно грозде, на което там викат унгар или унгарка (ама не намерих такова в нета) - става много красиво светловиолетово, като узрее, с почти идеално сферични зърна. И ако щете вярвайте, мирише на ягодки. За ядене не го харесват (аз обаче го ям) защото има доста дебела люспа и големи семки. Според тъста ми само от него вино не става. Като добавка към червеното, обаче цена няма. Жената беше донесла една туба за гости (щот' знаеше, че не харесвам червено вино) преди няколко години, и един път се случи да го ползваме. Само като му усетих аромата и ... вече много харесвам червено вино. Не че разбирам от сортове и с какво кое се пие де. Във Франция правят едни зелени салати с пармезан, вървят много идеално с Пино Ноар. От белите, харесвам много Совиньон блан и Траминер.

Да , хубав пост, а и това за френските винца!!! Ех, ненадминати са т.е. ако говорим за истинските такива де. Лошото е, че с тез френски винца вървят и едни ордьоври - скъпички, но заслужава си човек да опита.

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Слагай където поискаш, ма сподели къде поне си я сложил. 

Та тъй , и тъй си писал, та я разкажи кое винце ти е любимото ??? ;)

Не ме разбра - идеята е заедно да преценим кой раздел ще е най-подходящ.

Откъм виното мога да говоря само за червено.

Бялото вино така и не се научих да ми бъде любима напитка лятото, но явно е въпрос на вкус.

Сира-та предпочитам, също и Малбек-а ми е много на почит.

В определени моменти Порто-то ми ляга на сърце, но то е специфично вино, по-силно е и рядко някой ми уйдисва на избора, за да помага при пиенето.

Виното е напитка, която може да те изстреля в космоса от кефа при употребата му.

В същия момент, ако човек няма подходящ учител да му разкаже за сортовете и да му помогне в ориентацията на вкуса му, може и цял живот да остане осакатен - тоест да си мисли, че виното е едно гадно и безмислено питие.

А бе много мога да кажа...

Намерих темата в Дом и семейство беше преди три минути, сега обаче не я откривам. Не знам, какво стана  :eek:

Ха сега ? А, ако имаше чашка ароматно вино, то щеше да ти е по - леко и приятно търсенето :)

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Не ме разбра - идеята е заедно да преценим кой раздел ще е най-подходящ.

Откъм виното мога да говоря само за червено.

Бялото вино така и не се научих да ми бъде любима напитка лятото, но явно е въпрос на вкус.

Сира-та предпочитам, също и Малбек-а ми е много на почит.

В определени моменти Порто-то ми ляга на сърце, но то е специфично вино, по-силно е и рядко някой ми уйдисва на избора, за да помага при пиенето.

Виното е напитка, която може да те изстреля в космоса от кефа при употребата му.

В същия момент, ако човек няма подходящ учител да му разкаже за сортовете и да му помогне в ориентацията на вкуса му, може и цял живот да остане осакатен - тоест да си мисли, че виното е едно гадно и безмислено питие.

А бе много мога да кажа...

Айде де 

Аз пия единствено и само бяло вино..зиме, лете, винаги. Червеното ми е тежко, оцветява зъбите, оставя някакъв тежък филм по езика ми и не ми е вкусно, по принцип. Също ме напива бързо.

Предпочитам шардонета, ...но и пенливите предложения ме изкушават.. 

Най-любимите ми вина са тези :

Публикувано изображение    Публикувано изображение

Мезета..от ядки, през филе Елена, суджуче, та чак до чипс.. :)

Не обичам домашно вино, въпреки че преди години активно съм участвала в приготвянето на такова..

Много лошо съм се напивала от бяло вино и гледам да не прекалявам..т.е. не пия повече от две чаши..тва ми е мярката  :ph34r:

Интересна информация по темата има и тук : http://www.kaldata.com/forums/blog/469/entry-3817-пиете-ли-вино/ 

:cheers:

аз лично съм винарка, никога не съм го крил.

Вино обичам всякакво, дори и кисело да е.

Само с морска вода смесено не съм пил досега......  

залагам на Меча кръв и Магарешко мляко :huh:

в другите вина никога няма стандарт демек реколти сортове , а тези винаги са долнопробни запазена марка

може да не са вина , но са  запазена марка  бдс

:P

Аз предпочитам виното, като питие по принцип. Пия всякакво вино - червено, бяло, розе. И като цяло, предпочитам българското вино.

От белите вина, предпочитам Муската, пред Шардонето, Траминера и Сувиньон блана, респективно и пред групажите. Харесва ми специфичният му аромат особено, когато е охладено.

Преди време пиех Търговище, но развалиха вкуса ме преди три години някъде. Сега предпочитам Муската на Шато Карнобат.

Фаворитът ми обаче си остава червеното вино. И то Мерло. Червено вино мога да пия по всяко време на годината. Без оглед на сезон, етикет и подходящо мезе.

Същата работа, като при бялото - първо пиех Търговище, после минах на Шато Карнобат, но когато плъзна гадно оцетната жилка и в него, минах на Мезек. Мерлото на Мезек и моя фаворит при българските производители. Не Старосел и не Телиш. Да, хубави са им вината, но не достатъчно.

За всичко казано по горе, обаче държа да спомена, че това е мое лично мнение и вкус и не ангажирам никого с него.

залагам на Меча кръв и Магарешко мляко :huh:

за Магарешко мляко не искам да чувам до края на живота си

и за каквото и да е друго полусухо

Такааа, да споделя и аз няколко от моите любими вина, въпреки че, не съм голям фен на пиенето им, а по-скоро ми харесва... как да кажа, да ги гледам и да се радвам на бутилките. Много ми е приятна тяхната украса и аранжировка. Доста странно, но факт. 

Ето това е Тера Тангра и е много добро вино. Харесва ми определно и си струва парите. 

d34b36f945f0ab996a07808c8ab8e126_120x90.

Нимбус Сира - много добър избор, препоръчвам. 

d98fd6b8c14475bf68d8bbbf41dad8f0_120x90.

Нимбус Рубин/Мерло - струва си да се усети аромата. 

05ddcd2b03bee9e72dec93335c68853c_120x90.

Рекламата на Виа Диагоналис не може да не сте гледали. Не е просто заради рекламата, но и виното си струва.  

1fb9522ca132cebcc46844dff8d701c1_120x90.

И още безброй други, но ме мързеше да снимам повече вкъщи. :)

4874dc3c999d1459f21ce8a113315201_120x90.

36e5076357d4db5f5eeceb3b4a2534a0_120x90.

e0d3af3e6428f393da5551ab30430008_120x90.

b3ebbde30c7106b8d3a07da7b1a6b15b_120x90.

4fb9e0024e34790bc2f902db2a584f3d_120x90.

Ето това примерно, е моят избор за най-добри вина от селекцията на Кастра Рубра 

3105b22a0070a1df8e9a3cbc8d2db37a_120x90.

a4edd2590f67e8a8ce1c68f1d84e1646_120x90.

Всъщност, ето още няколко, които си заслужават. Много може да се говори не само за виното като готов продукт, но и за самото отглеждане и производство. 

4dfeeee1a6f6f8ed406873836a6e0a56_120x90.

5ab7795d5bd0af583c60c47ce9ad597c_120x90.

4e79c0e81b55f715c3f127dd78ab089b_120x90.

Ако имате възможност, отидете примерно в Старосел и разгледайте комплекса, тяхната изба, производственият цикъл и т.н. Дайте 10 лв., но разберете как Боговете са се наслаждавали на виното. Няма да разкривам повече, за да запазя изненадата от преживяването в тайна. А ако някой отиде, нека сподели мнение след това. 

Има хиляди вина, както и стотици вкусове. На мен ми харесва едно, на дтуг друго, но това не значи, че е лесно да се избере, което не значи невъзможно. ПРосто трябва да се опитва. С плодове и сирене. 
Спомням си, че като бях в музея на виното в Плевен, ни правиха и дегустация. Ще разровя и ще кача снимки от там. Много красиво и интересно място. 
Но поне едно за мен ми се струва ясно. Не може от женския пазар наливното на някой чичак от някое село да се мисли за хубаво вино. Както и другите там наливни боклуци. Просто няма начин. 
Да, за мен хубавото вино винаги е в бутилка и е с етикет и в повечето случаи е на добра цена. И двата атрибута са неизменна част от наистина хубавото вино. Не ангаживам с това мнение. 

Иначе, разбира се, че всеки може да пие това, което на него му харесва, без значение дали е от бутилка, бъчва, дамаджана, канче и т.н. при това без да слуша, който и да било. 
Наздраве. 

Редактирано от shefkata
Шрифта. (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.