Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор между два компа

Featured Replies

Е много ясно, че ще си купи дъно със SATA III... SATA II е ясно, че вече не е от най-бързите.

А няма ли да е по-добре APU + PCI-e видео и да се направи Dual Graphics ?

Най-евтиното APU е на цената на Pentium-а, та не виждам смисъл, щом ще се взима отделна видеокарта. А и може да се сложи i3, i5 след време, както отбеляза и Атанас.

• Автор

Хора, станаха едни големи усложнения.Първо - един от hardwarebg на ЛС ми предложи захранване CM B500 чисто ново, на 1 месец и хард WD 500GB в отлично състояние - по 50 лева всеки или 100 лева и за двете.Че след, което ми остана 400 лева за останалите части и спретнах нещо такова :ASROCK B85M LGA1150G1830 2.8GHZ/2MB/LGA1150/BOXTEAM GROUP 4GB 1600MHz CL11 1.5V TED34GM1600C11BKPOWER C AX7750 1GBD5-DHSHENHA ATX TOWER SH-901447 лева + 100 лв = 547 лева, малко излязох от бюджета...след това от някакъв си сервиз му предложили готова машинария :intel G2030MB Assus H6146B DDR3 16001 TB HDDDVD RUGT 640 2 GBвсичко това за 516 лвДори не става ясно за коя ревизия/версия на дъното става въпрос...Но дори и най-скъпата такава е булшит, не поддържаща Crossfire и дори SATA III.Предложих му да го смени с това : http://nikem-bg.net/...CK-B85M-LGA1150 на LGA1150 сокет, защото е доста по-перспективен и има много процесори на него, пък и е подходящ в тоя случей. Дъното ми се вижда доста добро.Процесора му казах да вземе : http://nikem-bg.net/...GHZ-3M-BOX-1150Видеокартата му казах да вземе HD 7750 защото са горе-долу една и съща цена, а е доста по-добра.Помолих го да пита и какво е захранването, защото съм сигурен че е някое жълтеникаво китайче.1TB HDD ще е най-евтиното, само да не е някой от зелените...То е ясно, най-евтините части и захранване, инак щяха да се похвалят !После ми каза, че оня му казал, че асрок били китайчета и асуса бил по-добър. Тръгнах да му обяснявам, че асрок преди време са били проблемни, сега е различно и в случея това дъно е доста добро за цената си и т.н.Май ще е най-добре изобщо да не взима тая готовата конфигурация ? Вие как мислите ?

Готовата конфигурация е боклук.Ако може също така да ми кажеж какъв е максималният бюджет и аз да се пробвам да направя нещо. 

Ето нещо което би трябвало да свърши работа за новите игри :)

BB код:

Обща стойност - 526.43 лв. с ДДС

Готова или не аз само боклуци виждам да се обсъждат което не е учудващо предвид нищожния бюджет.

Например тоя Селерон може да е на новия сокет да е с по-модерно дъно ама е по-зле от Пентиума дето му предлагат.

Иначе да видеото е по-зле но пък за какви игри говорим със Селерон?

пс. И защо се споменава Crossfire и SATA III като имаме една пишеща машина? От SATA III така или иначе полза има само при тестове със SSD.

В ежедневието много по-добре ще се представи стария Пентиум с куцуто дъно от колкото актуалния Селерон.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

Приятели, много добре разбирам, че е много глупаво да имам такива изисквания за компютър, струващ 500 лева, но просто искам възможно най-доброто за тия пари ! И искам да може да се ъпгрейдва добре след време, затова гледам да е някакво дъно със LGA1150, PCIe 3.0 и SATA III. Кросфайър май просто ще се откажа от него, няма как.

Ти пак ще имаш възможност за ъпгрейд и без тези неща освен това Пентиума е най-доброто за тези пари а не Селерона.

Не знам какви са ти очакванията ама Селерон и нисък клас видео е по-зле от актуалните АПУ-та като производителност.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

и така. Спретнахме нещо такова :

http://nikem-bg.net/cart/49608p1r1177p1r49784p1r1001847p1r50035p1r49920p1r50713p1rf.html

направих му и вариант с по-евтина карта, и 30 лева по-евтино, и му оставих той да си избере. (Вместо HD7750 --> HD7730)

Едит : Човека реши да вземе с 40 лева по-скъпо, но да си вземе хубавата HD7750.

Едит 2: Малко корекции :

http://nikem-bg.net/cart/49784p1r49608p1r45925p1r43848p1r50035p1r46977p1r50713p1rf.html

Редактирано от Атанас Пачoff (преглед на промените)

• Автор

Защо изобщо се занимавате с глупости да засичате за колко време зареждал, да тествате хардове и ссд-та на различни машинарии през SATA II и SATA III и бла-бла-бла...

SATA II за HDD-та хич не е тесен. Е може би за някой VelociRaptor може и да утеснее, но това са доста скъпи и бързи хардове.

Защо изобщо се занимавате с глупости да засичате за колко време зареждал, да тествате хардове и ссд-та на различни машинарии през SATA II и SATA III и бла-бла-бла...

SATA II за HDD-та хич не е тесен. Е може би за някой VelociRaptor може и да утеснее, но това са доста скъпи и бързи хардове.

Оффтопик: За да ти затворят темата.

Резултатите от тестовете за SATA 2 ги направих на моя компютър 15 минути преди да напиша предния си пост, а за SATA 3 помолих да ги направи един мой приятел - затова че грешка в резултатите няма.

Конфигурациийте реално са доста различни - може би 2 поколения.

Теста на SSD е на нов компютър с I5  процесор и Samsung SSD - времето за стартиране съм засичал с часовник. Наистина е 10-11 секунди до пълно зареждане. Времето е отчетено на нова инсталация, драйвери и базисен софтуер.

Като гледам твоята графика доста се различава от моята, която е с редуващи се пикове и падове. Това ме навежда на мисълта, че май трябва преинсталация. Наистина съм го задръстил до горе с програми.

Продължавам да държа на мнението си, че разлика има между SATA 2 и 3. А извода които ти правиш при тест само със смяна на слота на дъното не е коректен, защото технологиите при едно съвременно дъно и едно от преди 3-4 или 5 години са коренно различни. И резултатите които ти получаваш са напълно логични - Твърдия диск постига максималните си резултати и дали е на SATA2 или 3 за него няма разлика защото в случая не е от значение - побира се във възможностите и на двата стандарта.

Колега тук се говори за нова машина, а не за 4-5годишни! Как според теб се правят всички тестове по списанията, нета и т.н.? При еднакви условия и еднакакъв хардуер, а ти ми говориш тук за две поколения компютри(твоя и на приятелят ти) и видиш ли имало разлика. :D Че ти какво очакваш? Погледни всички тестове, ревюта и виж като се сравняват хардове се тестват на една и съща конфигурация за да се види разликата им при еднакви условия. До това, което съм ти цитирал с червено: Ти сам си отговаряш, че между Сата2 и Сата3 няма никаква разлика. Разлика ще има само при ССД, а в тази тема никъде не се споменава ССД. Другият път си изясни нещата и тогава пиши с такава сигурност, защото така само подвеждаш питащите с грешната ти информация.

Колега тук се говори за нова машина, а не за 4-5годишни! Как според теб се правят всички тестове по списанията, нета и т.н.? При еднакви условия и еднакакъв хардуер, а ти ми говориш тук за две поколения компютри(твоя и на приятелят ти) и видиш ли имало разлика. :D Че ти какво очакваш? Погледни всички тестове, ревюта и виж като се сравняват хардове се тестват на една и съща конфигурация за да се види разликата им при еднакви условия. До това, което съм ти цитирал с червено: Ти сам си отговаряш, че между Сата2 и Сата3 няма никаква разлика. Разлика ще има само при ССД, а в тази тема никъде не се споменава ССД. Другият път си изясни нещата и тогава пиши с такава сигурност, защото така само подвеждаш питащите с грешната ти информация.

Тук грешиш - спора тръгна от учудването на Атанас Пачoff че на тези стари машини от Продавалника няма SATA3 и от изказването на Greak че то разлика нямало дали има или няма. И за това  досега обяснявах как на по-старите машини разликата е съществена.

Само едно незнам - ако на стара машина (която не поддържа стандарта SATA3) се закачи нов хард с този стандарт,ще се усети ли прираст в бързодействието? Ще се радвам ако някой е правил подобен опит и знае резултата.

Редактирано от saint_jazz (преглед на промените)

Тук грешиш - спора тръгна от учудването на Атанас Пачoff че на тези стари машини от Продавалника няма SATA3 и от изказването на Greak че то разлика нямало дали има или няма. И за това  досега обяснявах как на по-старите машини разликата е съществена.

Само едно незнам - ако на стара машина (която не поддържа стандарта SATA3) се закачи нов хард с този стандарт. Ще се усети ли прираст в бързодействието?

Абе човек, за колко стара машина става въпрос? Аз имах една за платформа LGA775 и там пробвах SATA 3 хард Seagate ST1000DM003. Портовете там са SATA 2. Пробвах харда и на още по-стара машина със SATA 1 и платформа LGA478. Разлика има, защото SATA 1 ограничава трансфера до 125 MB/s. След малко ще редактирам мнението, като намеря снимките. Аз съм ги пускал тук, в темата за тестовете на хард дискове.  След това купих следваща ревизия Seagate ST1000DM003, който в момента е на моята машина LGA1155. Той показва 5-6 % по-ниски скорости на трансфер отколкото другия Seagate  и LGA775, а е на SATA 3  порт. Какво ще кажеш по въпроса?

1. SATA 1  и LGA478. дъно GA-8I865P.  Версията на HD Tune e  различна, но това е без значение. Вижда се ограничението:

Публикувано изображение

2. SATA2, LGA775, дъно GA-P35-DS3P rev.1.1 :

Публикувано изображение

3. SATA3, LGA1155, дънo GA-H77-D3H rev 1.1:

Публикувано изображение

Противно на логиката старата ревизия на Seagate ST1000DM003  е по-бърза на SATA 2 порт. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• Автор

учудването ми, че не поддържа САТА3 е защото дъната не са толкова стари. Дори и на моята машина, която кара с феном и дъното - GIGABYTE 880GAUD3H дори то поддържа САТА3 и то 6 Сата3 порта, а е от времето на феномите.

Извинявайте, ама не мога да допусна машина, която купуваме през 2014-та и, която ще се ползва поне още 5 години - да не поддържа САТА3. Не мога да го допусна.

Само едно незнам - ако на стара машина (която не поддържа стандарта SATA3) се закачи нов хард с този стандарт,ще се усети ли прираст в бързодействието? Ще се радвам ако някой е правил подобен опит и знае резултата.

Не, няма. Харда колкото си може това е. Ако например имаме дъно със сата 2 и закачим диск сата 3 и скоростта му е да речем 180МБ/с, то и да го закачиш на по-ново дъно със сата 3 портове скоростта ще е същата. Вече зависи и от контролера на дъното дали няма да покаже някакви малки разлики в полза на сата 3, но за конвенционалните твърди дискове не съм забелязъл подобно нещо.

• Автор

Хехе, тоя контролер май му викат "чипсет"...

Та, в понеделник човека ще поръчва машината. Изкажете си мнението, има ли някакъв кусур ? Поне за тоя бюджет ?

Абе човек, за колко стара машина става въпрос? Аз имах една за платформа LGA775 и там пробвах SATA 3 хард Seagate ST1000DM003. Портовете там са SATA 2. Пробвах харда и на още по-стара машина със SATA 1 и платформа LGA478. Разлика има, защото SATA 1 ограничава трансфера до 125 MB/s. След малко ще редактирам мнението, като намеря снимките. Аз съм ги пускал тук, в темата за тестовете на хард дискове.  След това купих следваща ревизия Seagate ST1000DM003, който в момента е на моята машина LGA1155. Той показва 5-6 % по-ниски скорости на трансфер отколкото другия Seagate  и LGA775, а е на SATA 3  порт. Какво ще кажеш по въпроса?

До колкото разбирам - пробвал си нов твърд диск на стари конфигурации и ти дава средна производителност 100-120 MB/s

Моята конфигурация на която съм пускал теста е с: Gigabite GA-X48T-DQ6, Intel® Core™2 Quad Processor Q9300, HDD WD Caviar Black 640 GB SATA 2, RAM 4x2 GB, OS:Windows 7 Ultimate 64 bit 

Редактирано от saint_jazz (преглед на промените)

Колегите ме изпревариха и ясно ти казаха това, което до сега и аз ти казвам. Дано сега си разбрал добре нещата и да си осъзнал грешката си! ;)За HDD Sata2=Sata3!!!

ПС: Кико ти е казал, че е сложил нов диск на Сата1 и там вече има "спъване" заради ограниченият трансфер от 125Мб/с. Вече се чудя ние ли пишем на КИТАИСКИ или ти не схващаш нещата? :no-no:

Редактирано от Jotto_del (преглед на промените)

Хехе, тоя контролер май му викат "чипсет"...

Та, в понеделник човека ще поръчва машината. Изкажете си мнението, има ли някакъв кусур ? Поне за тоя бюджет ?

Хе-хе, май да, но не винаги. На много дъна контролера за сата 3 портовете е на отделен производител. Понеже съм я чел темата по диагонал напиши за коя точно конфигурация става дума и крайния бюджет.

Благодаря много за труда които си си направил и си тествал толкова много вариации. Извода които си направих, е че трябва да си сменя харда. Явно толкова си може (все пак е на повече от 5 години)

До колкото разбирам - пробвал си нов твърд диск на стари конфигурации и ти дава средна производителност 100-120 MB/s

Моята конфигурация на която съм пускал теста е с: Gigabite GA-X48T-DQ6, Intel® Core™2 Quad Processor Q9300, HDD WD Caviar Black 640 GB SATA 2, RAM 4x2 GB, OS:Windows 7 Ultimate 64 bit 

Може да са точни тестовете ти, но доколкото разбрах, ти сравняваш с друг хард диск на друга конфигурация? Виж каква е разликата при мен, ползвайки един и същи модел хард диск, но различна ревизия. Старата ревизия се оказа по-бърза и аз затова често в разни теми за конфигурации давам като идея да се вземе Seagate,  но с по-старата ревизия и по-ниска гаранция. За жалост продавачите не дават инфо каква точно е ревизията и трябва да се налучква.  А и няма гаранция, че като се поръча диск с по-ниска гаранция, няма да ти сложат по-новата китайска ревизия. 

учудването ми, че не поддържа САТА3 е защото дъната не са толкова стари. Дори и на моята машина, която кара с феном и дъното - GIGABYTE 880GAUD3H дори то поддържа САТА3 и то 6 Сата3 порта, а е от времето на феномите.

Извинявайте, ама не мога да допусна машина, която купуваме през 2014-та и, която ще се ползва поне още 5 години - да не поддържа САТА3. Не мога да го допусна.

Обикновено не се поддържа и USB 3.0, което за мен също е проблем. Аз също съм противник на тия дъна без нови интерфейси, но ако човек ще ползва дъното за геймърска конфигурация, то е по-добре да се наблегне на други неща, ако бюджета е ограничен. Сега...ако мисли и някакво бързо SSD  да взема, да. Ама ако само смята, че повечето цифрички са по-добре, няма логика да се режи примерно от процесор или видео. Че и от захранване. 

• Автор

Хе-хе, май да, но не винаги. На много дъна контролера за сата 3 портовете е на отделен производител. Понеже съм я чел темата по диагонал напиши за коя точно конфигурация става дума и крайния бюджет.

Да бе да...Отделен производител...За USB 3.0 съм съгласен, че слагат отделен чип/контролер на дъното - NEC, Renesas и т.н.

Иначе машината е следната - http://nikem-bg.net/cart/49784p1r49608p1r45925p1r43848p1r50035p1r46977p1r50713p1rf.html

Да бе да...Отделен производител...За USB 3.0 съм съгласен, че слагат отделен чип/контролер на дъното - NEC, Renesas и т.н.

Иначе машината е следната - http://nikem-bg.net/cart/49784p1r49608p1r45925p1r43848p1r50035p1r46977p1r50713p1rf.html

Слушай Насе, дай да не спорим за неща, които не са ти ясни! По въпроса за избора ти - скапано дъно, кутия, захранване и хард.

Поздрави!

• Автор

По въпроса за избора ти - скапано дъно, кутия, захранване и хард.

Заради скапан бюджет :)

Еми чудех се от какво да режа, какво да измисля...То племенника на приятеля ми иска и очаква най-новите игри да му вървят като масло и да е някакъв геймърски... Затова реших да изсипя най-много пари за процесор и видео, а останалите части - да ги съберем някак. Иначе за дъно ми се щеше да взема това : ASROCK B85M LGA1150 , за захранване - http://nikem-bg.net/computer-components/CM-Elite-CM-RS500-PSAPJ3-IT-500W, за хард - http://nikem-bg.net/computer-components/1TB-Seagate-SV35.5-ST1000VX000-7200-64MB-SATA-3/description.html, за кутия - http://nikem-bg.net/computer-components/CM-N300-BLACK--USB3--NO-PSU

However, харда и той не е чак толкова зле. Даже щях да му предложа един мега-бавен WD за 75 лева, ама се отказах и реших все пак да му дам нещо малко по-добро. Дънцето за 70 лева си има всичко - PCIe 2.0, SATA3, USB3.0, поддръжка на всички LGA1150 професори. За Crossfire ще забравим, ама все пак за такава евтина машина...

Захранването пак си е класи над някое жълтеникаво китайче...

Кутията си има много места за вентилатори - отпред, отзад, 2 отстрани, а и поне на външен вид не е толкова грозна. Ламарината, надявам се да не е много тънка, че после - тракане, вибрации --> прецакани хардове и т.н.

Заради скапан бюджет :)

Еми чудех се от какво да режа, какво да измисля...То племенника на приятеля ми иска и очаква най-новите игри да му вървят като масло и да е някакъв геймърски... Затова реших да изсипя най-много пари за процесор и видео, а останалите части - да ги съберем някак. Иначе за дъно ми се щеше да взема това : ASROCK B85M LGA1150 , за захранване - http://nikem-bg.net/computer-components/CM-Elite-CM-RS500-PSAPJ3-IT-500W, за хард - http://nikem-bg.net/computer-components/1TB-Seagate-SV35.5-ST1000VX000-7200-64MB-SATA-3/description.html, за кутия - http://nikem-bg.net/computer-components/CM-ELITE-361-BLACK-NO-PSU/picture.html

However, харда и той не е чак толкова зле. Даже щях да му предложа един мега-бавен WD за 75 лева, ама се отказах и реших все пак да му дам нещо малко по-добро. Дънцето за 70 лева си има всичко - PCIe 2.0, SATA3, USB3.0, поддръжка на всички LGA1150 професори. За Crossfire ще забравим, ама все пак за такава евтина машина...

Захранването пак си е класи над някое жълтеникаво китайче...

Кутията си има много места за вентилатори - отпред, отзад, 2 отстрани, а и поне на външен вид не е толкова грозна. Ламарината, надявам се да не е много тънка, че после - тракане, вибрации --> прецакани хардове и т.н.

Колега и това където искаш да вземеш не е по-добре освен дъното. Кутията и захранването са доста зле за тези пари се взимат далеч по-добри. За този малък бюджет искате геймърски компютър еми ориентираите се към APU. Ще се вземе далеч по-добро с по-добри части иначе с Интел взимаш 7750 и Pentium ама другите части са много зле.

Редактирано от Jotto_del (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.