Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте,

Искам да помоля за РС конфигурация. Първо, да уточня че не съм много на ‘‘ти‘‘ с РС компонентите и сглобката им, тъй като до сега винаги съм използвал лаптопи. От 4 год. използвам лаптоп SONY VAIO VPC EB1S8E(Core i5 520M-2.4GHz,RAM4GB,Hard 500GB, Mobility Radeon HD 5650). Доволен съм от него, но ще ми трябва и втори компютър, та за това искам да сглобя настолен РС, който да е доколкото може актуален през следващите 4-5 год. Вече съм закупил монитор за него- 23‘‘ BENQ 1920х1080, модел GW2320. РС-то ще се използва главно за работа  в Photoshop, CorelDRAW (изработване на рекламни материали, книги, дипляни, флаери и т. н.), навегация в Интернет, гледане на филми HD. Игри не играя и не смятам да започна да го правя в близко бъдеще. Относно бюджета, нямам конкретен, но мисля максимум 700-750 лв., но ако може и по –икономично за добра конфигурация, няма да се разсърдя. Нямям стари компоненти които да използвам, имам нова клавиатура и мишка. Иска ми се да има WI-FI , твърдия диск може да бъде и 500 GB, имам външен от 1ТВ.

Ще помоля за конфигурации с процесори INTEL и  AMD, не знам кой е по-добър от двата, по-икономичен (и в двата смисъла на думата),и т.н.

Поздрави и предварително благодаря.

Ето нещо:

BB код:
I5-4440 /3.1G/6MB/BOX/LGA1150 Ще се използва вградената видео карта която е достатъчна за нуждите ви.
4GB DDR3 1600 A-DATA  8гб рам за по бърза работа.

Обща стойност - 713.12 лв. с ДДС

Количка

Обща стойност - 731.21 лв. с ДДС

Вграденото видео в процесора ще ви е достатъчно.След време можете да добавите още една плочка рам,за да работят в двуканален режим,пък и трябва да са повечко гигабайти.Хубава кутия,добро захранване,хард с три години гаранция.

п.п.Можете да минете по-евтино,ако купите процесора от друг сайт,с безплатна доставка

п.п.Щом имаш външен хард,обмисли покупката на ССД вместо основен хард-диск,за операционната система,бързодействие и работа с програмите ще окаже много добро въздействие.Примерно,нещо такова...

Обща стойност - 453.45 лв. с ДДС

И като добавиш процесора от другия сайт,стават към 760 лв.Ще трябва да си предвидиш и 20-25 лв за доставката от Никем.

Редактирано от onogondur (преглед на промените)

Публикувано изображение

Малко над бюджета, но е трудно да се постигне добър баланс.

Редактирано от Росен Александров (преглед на промените)

До попитам има ли някаква осезаема разлика между: I5-4440 /3.1G/6MB/BOX/LGA1150 и I5-4570 /3.2G/6MB/BOX/LGA1150 или не си заслужава разлика от 22 лв.? (разликата от 22 лв. според цените в nikem-bg.net) 

Няма ли да по-добре ако се сложи AMD FX-6530 или AMD FX-8320 (заради повечето ядра). Знам, че навлизам в дълбоки води и всеки си има своите предпочитания за процесори. Ако се сложи FX се излиза от бюджета (защото нямат вградено видео), но по принцип.За съжаление не разбирам от PC, а и аз като Иванчо искам да ползвам компютъра за Photosho, но за съжаление мога да го купя след 1-2 месеца :(И ми е любопитно за процесорите на къде да се насоча, защото едните казват AMD, другите Intel и за човек който не разбира е трудно да направи своя избор.Извинявам се на Иванчо, че му спамнах малко темата! :beer:

Ще следя темата с интерес! 

Редактирано от belqta666 (преглед на промените)

Обща стойност - 661.80 лв. с ДДС
i3 е абсолютно достатъчен. Фотошопа иска повече РАМ и бърз хард диск. Процесора не е от особено значение. Вградената графика ще е достатъчна. Монитора също е от значение. Системата ще е със смешна консумация, та захранването също ще е достатъчно. С прилична кутия.

Редактирано от Нико_ (преглед на промените)

I3-4330 е по-добър от i5-520M демек щом си доволен от мобилния от тоя ще си още по-доволен. Само гледай да не вземеш I3-4130 понеже е със скопено видео освен че е - 100Mhz.

Но щом не искаш да пипаш 4/5 години машината I5 си остава логичния избор стига да имаш парите. Още рам винаги може да добавиш при това не е толкова скъпа ако парите не достигат.

Според бенчмарк AMD FX-8320 вади повече точки от i5-4440 и 4570.AMD FX-8320 - 8109Intel Core i5-4570 / 3.20GHz - 7070

Intel Core i5-4440 / 3.10GHz - 6491Резултатите са взети от: http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=AMD+FX-8320+Eight-CoreИли тези точки не са от значение?Приятел каза, че интел-а (4570) може да е 4 Ядрен, но се равняваа на 8-те ядра на AMD (даже бил много по-добър). Друг приятел каза, че по-добре да вземе 8 ядрен на AMD от кокото 4 ядрен на Intel.Понеже не съм запознат и не знам какво да правя.Освен, че Intel-a е 85W, има вградено видео, някакви други плюсове пред AMD?Истината, че до сега не съм ползвал процесор на интел, всичките са били AMD-та. За всичките години, не съм имал проблеми с процесор на AMD. В момента съм с AMD Athlon 64 X2 4000+ / 2,1 GHzТук разглеждам само процесорите, които основно ме вълнуват. Видео ще е отдел (при мен) така, че не е задължително да е с вградено.Отново се извинявам на Иванче, но мисля, че и на него ще му е интересно да прочете вашите отговори.Благодаря на всички за съдействието!:beer: 

Споменах го, за да не е критерий за процесора. Иначе вграденото видео винаги е +. Ако има проблем с видео картата или в момента не може да се инвестира в отделна такава.

Редактирано от belqta666 (преглед на промените)

Според бенчмарк AMD FX-8320 вади повече точки от i5-4440 и 4570.AMD FX-8320 - 8109Intel Core i5-4570 / 3.20GHz - 7070

Intel Core i5-4440 / 3.10GHz - 6491Резултатите са взети от: http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=AMD+FX-8320+Eight-CoreИли тези точки не са от значение?Приятел каза, че интел-а (4570) може да е 4 Ядрен, но се равняваа на 8-те ядра на AMD (даже бил много по-добър). Друг приятел каза, че по-добре да вземе 8 ядрен на AMD от кокото 4 ядрен на Intel.Понеже не съм запознат и не знам какво да правя.Освен, че Intel-a е 85W, има вградено видео, някакви други плюсове пред AMD?Истината, че до сега не съм ползвал процесор на интел, всичките са били AMD-та. За всичките години, не съм имал проблеми с процесор на AMD. В момента съм с AMD Athlon 64 X2 4000+ / 2,1 GHzТук разглеждам само процесорите, които основно ме вълнуват. Видео ще е отдел (при мен) така, че не е задължително да е с вградено.Отново се извинявам на Иванче, но мисля, че и на него ще му е интересно да прочете вашите отговори.Благодаря на всички за съдействието! :beer: 

... 8320 е отключен и  е най -добре да го съпоставиш с 4670к където резултата е идентичен .. но когато започнеш да ги клокваш интела ще размаже всяко амд.

4670к е по добър и от 8350 когато ги клокваш!още нещо че това са синтетични бенчмаркове  и нямат нищо общо с реалните задачи. ;)

... 8320 е отключен и  е най -добре да го съпоставиш с 4670к където резултата е идентичен .. но когато започнеш да ги клокваш интела ще размаже всяко амд.

4670к е по добър и от 8350 когато ги клокваш!още нещо че това са синтетични бенчмаркове  и нямат нищо общо с реалните задачи. ;)

Ти това сигурно го пишеш като собственик на 4670К? :D  Как вече смъкна клока на 4,7Ghz иначе си яко в матрицата с твоята машина от сънищата. :help:

Автора изобщо да не взима под внимание мненията на този, защото всичко е негова художествена измислица.

Не смятам да клоквам нищо. Ще си работят на колкото GHz са си фабрично.

NobodyEpic,затова питах дали тези бенчмаркове имат някакво значение, защото не съм запознат.4670K е в друг ценови клас. 

Според бенчмарк AMD FX-8320 вади повече точки от i5-4440 и 4570.

AMD FX-8320 - 8109

Intel Core i5-4570 / 3.20GHz - 7070

Intel Core i5-4440 / 3.10GHz - 6491

Резултатите са взети от: http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=AMD+FX-8320+Eight-Core

Или тези точки не са от значение?

Приятел каза, че интел-а (4570) може да е 4 Ядрен, но се равняваа на 8-те ядра на AMD (даже бил много по-добър). Друг приятел каза, че по-добре да вземе 8 ядрен на AMD от кокото 4 ядрен на Intel.

Понеже не съм запознат и не знам какво да правя.

Освен, че Intel-a е 85W, има вградено видео, някакви други плюсове пред AMD?

Истината, че до сега не съм ползвал процесор на интел, всичките са били AMD-та. За всичките години, не съм имал проблеми с процесор на AMD. В момента съм с AMD Athlon 64 X2 4000+ / 2,1 GHz

Тук разглеждам само процесорите, които основно ме вълнуват. Видео ще е отдел (при мен) така, че не е задължително да е с вградено.

Отново се извинявам на Иванче, но мисля, че и на него ще му е интересно да прочете вашите отговори.

Благодаря на всички за съдействието!

:beer:

Ами щом вади повече точки, значи средно е по-добър. Логично е, нали? Значи, тук се подхожда малко грешно към въпроса за бързината. Ще дам един пример с автомобили. Имаш да кажем един Dodge Charger  с V8  мотор, 400 коня, 5000 кубика. Имаш и едно Clio RS200  с 200 коня. Пускаш ги двата модела да се надбягват, ама за да разбереш кой е по-добрия, правиш няколко теста - Драг 400 метра, драг 1000 метра, спъната писта като Хунгароринг, неспъната писта като Монца и накрая ги пускаш в планината. Мериш и виждаш, че на 400 метра двата автомобила са почти на равно. На 1000 метра Dodge дърпа яко. На Монца също, собено на правите. В Унгария имаме почти паритет, а в планината Клиото разказва играта на Доджа. Е, кое е по-бързо и по-добро? Естествено това, което би ти свършило работа на теб. Ако живееш в Смолян, ще вземеш Клиото. Ако всеки ден движиш между София и Пловдив по магистралата, няма да си трошиш бъбреците я! Вземаш Доджа. А ако искаш нещо средно? Е, хвърляш чоп или вземаш на цвят. Та бещо подобно е и с тия точки за процесорите и видеокартите. Но за тоя сайт ще ти кажа под секрет нещо. Можеш сам да си изтеглиш програмата им за тест и да тестваш своя компютър. Това може да го направиш и с клокнат процесор и с даунклокнат. Може с клокната видеокарта или даунклокната. Сайта няма да разпознае това и ще прибави твоя резултат към останалите. После и да искаш да поправиш грешката си, няма да можеш, защото имаш право на само един тест. Всъщност, можеш, но е необходима преинсталация на Windows. Виж моя подпис - 9229 точки. Виж колко са и средните за моя процесор - 8893. И как става тоя номер? Ами с малко клок. В моя случай - 150 MHz  успях да изстискам от тоя неклокърски процесор.  Който всъщност е с 4 истински ядра и 8 нишки. Е тогава как изпреварва FX 8320  с осем истински ядра, работещ средно на 700 MHz повече? Ами тук отговора е, че Интелските процесори работят по-ефективно. Или по-точно, ефективността на едно тяхно ядро е доста по-голяма от ефективността на едно AMD  ядро. Но това, на което исках да наблегна при тия тестове е, че много хора клокват своите FX8320/50. По тоя начин се вдига средния резултат, който гледаш. Докато при i5 почти нямаме клок или ако имаме, той е минимален. Затова и привидно един FX8320  може да е по-бърз и да постига повече точки, но на стандартни честоти нещата не са точно така. Но ако задълбаеш още малко в нещата ще видиш, че при процесорната част се правят 10 теста - 

-CPU Mark

-CPU Integer Math

-CPU Floating Point Math

-CPU Prime Numbers

-CPU Extended Instrunctions (SSE)

-CPU Compression

-CPU Encryption

-CPU Phisics

-CPU Sorting

-CPU Single Threads - или това последното е точно онова, за което говорех - ефективността на едно ядро.

Ето например едно малко сравнение при последния тест, където участва и FX8150, даващ 7700 точки средно:

Публикувано изображение

Виждаш, че тук единствено високата честота на FX8150  го спасява от Core2Duo E8400, който е процесор, 4 поколения по-стар от Haswell, макар че тия резултати за E8400  да не са точно така при 3 GHz, защото малко хора ползват процесора си на тая честота и обикновено подобен процесор е клокнат над 4 GHz. Но пък същото важи и за FX8150. 

Та ето ти няколко отговора на въпроса кое е по-добро и защо. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Благодаря на Кико за изчерпателния отговор!Нещата ми станаха ясни след изчерпателното разяснение!Избора ми е i5-4570.Дано в близките 2 месеца си го купя. 

Благодаря още веднъж! 

• Автор

I3-4330 е по-добър от i5-520M демек щом си доволен от мобилния от тоя ще си още по-доволен. Само гледай да не вземеш I3-4130 понеже е със скопено видео освен че е - 100Mhz.

Но щом не искаш да пипаш 4/5 години машината I5 си остава логичния избор стига да имаш парите. Още рам винаги може да добавиш при това не е толкова скъпа ако парите не достигат.

naruto, ако не ти е проблем, би ли направил примерна конфигурация с процесор i5, RAM 8 GB, иска ми се да има и WI-FI(за да не дупча стената).Предварително благодаря.

Благодаря на всички за много бързите отговори.Ще ги имам предвид при избора на конфигурация.

Редактирано от Иванчо (преглед на промените)

naruto, ако не ти е проблем, би ли направил примерна конфигурация с процесор i5, RAM 8 GB, иска ми се да има и WI-FI(за да не дупча стената).Предварително благодаря.

Благодаря на всички за много бързите отговори.Ще ги имам предвид при избора на конфигурация.

Рядко някой благодари :) А за Wi Fi... може да си купиш отделно за 20-30 лева. Например тоя адаптер за 24 лева:

Публикувано изображение

А за процесорите ще кажа, че в случая FX8320 не е толкова подходящ, защото ще трябва да купуваш и външна видеокарта. Така цената става дори по-голяма спрямо един i5.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.