Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux - обща дискусия 3

Featured Replies

• Автор

Некой знае ли, как се казва GTK2 темата която е, по подразбиране във линукс Mint?

• Отговори 7,9k
  • Прегледи 671,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Предлагам следното :  Психично болните и идиота с повече от едно имена да ги игнорираме и да не им отговаряме по никакъв начин на идиотизмите. Те, точно това търсят с провокациите си - внимание под ка

• Сигурността е само един от важните моменти. Животът в Линукс си е просто по-лесен. За всичко е помислено - хранилища с проверен софтуер, удобно подредени менюта, софтуерен център с готови програми. Въ

• Аде давай го по-кротко. Това какво общо има с нещата, които си обсъждат момчетата, а? AutoCad, мaутукад и още куп подобен софтуер е тясно специализиран и се ползва от сравнително малък процент потреби

Публикувани изображения

MintX, MintZ. Мисля, че така се казваха. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Ivo трябват ли ти защото  така или иначе съм с Минт ?

• Автор

Ivo трябват ли ти защото  така или иначе съм с Минт ?

Еми ако може да ми я пратиш, ще е екстра :)

за тия които евентуално  ще са мераклии да мигрират  на другия бряг  едно четиво за обща култура Migrating from Windows to Linux

Всяка една дистро или поне повечето идват с нужните неща ,много малко неща трябва да се инсталират ,за разлика от Уин.
  • Автор

Ето я темата ivo.tar.gz

Супер!! Мерси много :)

Теми,икони и шрифтове имам за целия китайски народ :)

Някой забелязал ли е, че новата версия на top е почти пълно копие на htop.

http://s19.postimg.org/4fgawo9ip/top.png

Не, че е лошо (в частта на натоварването на процесорите), но старата версия с детайлното показване на кеша и буфера на паметта ми харесваше повече. Swap дяла също не е показан в истинският му размер. Губят ми се някъде около 250 - 300 MB.

• Автор

Не, че е лошо (в частта на натоварването на процесорите), но старата версия с детайлното показване на кеша и буфера на паметта ми харесваше повече. Swap дяла също не е показан в истинският му размер. Губят ми се някъде около 250 - 300 MB.

Бива, мерси сега разбрах за това :), CentOS нали разбирате :D

ПОсле ще седна на Арч да разгледам, ко що е, но иначе предпочитам htop :P

Някой тествал ли е новата Open Mandriva ? От това, което вижда, тя е по- скоро клон на РОСА, отколкото директен приемник на старата Mandriva. Дори иконите не са сменили.

• Автор

htop+iptraf  и нещата са  видими и разбираеми :)

bmon  Го бива много :)

Един трик ако искаш цветен изход -

touch ~/.bmonrc

# config file "~/.bmonrc"
# Ivo
#

# COLOR LAYOUTS
## <Name> <Fore> <Back> <Flags>

Layout Statusbar blue black reverse
Layout Header magenta yellow
Layout List blue black
Layout Selected white blue reverse
Layout Default red black

Също nbwmon 

7zfeGdw.png

Някой тествал ли е новата Open Mandriva ? От това, което вижда, тя е по- скоро клон на РОСА, отколкото директен приемник на старата Mandriva. Дори иконите не са сменили.

Роса е директният наследник на Мандрива, докато ОМ е нова дитрибуция базирана на Роса просто колкото да запазят името.

И аз така мисля. За мен има само два истински наследника на Mandriva - ROSA и Mageia. 

Руснаците от Роса, взеха всичко от Мандрива и са пряк наследник, като цяло се грижат за желанията на руснаците и за да няма ощетени, ОМ е като международната версия, иначе хората, които се грижат за ядрото и новите версии са едни и същи. ОМ имат малък екип, който модифицира само спецификациите на сорс пакетите, които същите с тези на Роса, даже подписват едни и същи ключове и инсталаторът на пакети дори няма да се оплаче, ако са от една и съща версия Роса 2014.1 - ОМ 2014.1.

Здравейте, инсталирах Мандрива (Cinnamon) след известно време като поработя няколко часа и почват да ме болят очите. Впоследствие разбрах, че проблема е възможно да е в калибрирането. Имате ли идея какво мога да настроя за да оправя моментната картина.

064ebc1f80fc268e.png

Редактирано от Marchiano (преглед на промените)

Здравейте, инсталирах Мандрива (Cinnamon) след известно време като поработя няколко часа и почват да ме болят очите. Впоследствие разбрах, че проблема е възможно да е в калибрирането. Имате ли идея какво мога да настроя за да оправя моментната картина.

064ebc1f80fc268e.png

man xcalib

man xgamma

man redshift

man xrandr - четете за brigness и gamma

Ако разполагате с "паяк", то можете да пробвате argyll. Ако имате цветовия профил готов (ICM, ICC) то просто правите xcalib color_profile.icc

При configure --disable-modern-top и готово. За gentoo USE="-modern-top" emerge procps

При configure --disable-modern-top и готово. За gentoo USE="-modern-top" emerge procps

От екипа на Debian сами го актуализираха след 1-2 дни и сега е в класически режим.

Здравейте! Май бях питал, но някой може ли да ми препоръча прост текстов редактор за Убунту - не за програмисти и дизайнери. Еквивалент на уиндоуския WordPad. Трябва ми за новините. Да, знам, че с Wine ама е досадно и си променя шрифта и... Трябва просто да си пренася автоматично на следващ ред автоматично изреченията... Чудих се просто... В смисъл, Убунтуту пак ми направи този номер със зацепването на старта, не е само липсата на еквивалент на подобен редактор... В момента съм с Убунту. И с wordwrap не става. Опитвах десетина редактори досега...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Не разбрах точно каква функционалност се търси но ето един лист с плъгини за вградения gedit.Може би някой от тях върши работа.

Какъв е необходимият софтуер, за да подкарам Intel ABG 5100 и функционалните клавиши на Lenovo X200. iwwifi или както там се водеше се пише инсталиран, rfkill е сложен, но дава грешка от network аплета при опит за използване на WLAN картата - "Unable to find network interface on selected device" Другото е, че функционалните клавиши анормално поведение проявяват - подсветка на екрана не се намалява или увеличава, а при logout и login изведнъж се сети да я намали докрай и от функционалните клавиши не дава да се увеличи. Нещо се замесва с функциите на BIOS, понеже тези клавиши не са на ниво драйвер. Работят под Windows всякакъв, та дори в BIOS и при DOS.

Не разбрах точно каква функционалност се търси но ето един лист с плъгини за вградения gedit.Може би някой от тях върши работа.

Ъъъъ... аз съм Л.А.И.К., би ли обяснил... То го обяснили хората...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Здравейте! Май бях питал, но някой може ли да ми препоръча прост текстов редактор за Убунту - не за програмисти и дизайнери. Еквивалент на уиндоуския WordPad. Трябва ми за новините. Да, знам, че с Wine ама е досадно и си променя шрифта и... Трябва просто да си пренася автоматично на следващ ред автоматично изреченията... Чудих се просто... В смисъл, Убунтуту пак ми направи този номер със зацепването на старта, не е само липсата на еквивалент на подобен редактор... В момента съм с Убунту. И с wordwrap не става. Опитвах десетина редактори досега...

Geany - Document -> Line Wrapping

1dbe119c30d76b0cc4f6ee3111b8e6ae.png.jpg

Какъв е необходимият софтуер, за да подкарам Intel ABG 5100 и функционалните клавиши на Lenovo X200. iwwifi или както там се водеше се пише инсталиран, rfkill е сложен, но дава грешка от network аплета при опит за използване на WLAN картата - "Unable to find network interface on selected device" Другото е, че функционалните клавиши анормално поведение проявяват - подсветка на екрана не се намалява или увеличава, а при logout и login изведнъж се сети да я намали докрай и от функционалните клавиши не дава да се увеличи. Нещо се замесва с функциите на BIOS, понеже тези клавиши не са на ниво драйвер. Работят под Windows всякакъв, та дори в BIOS и при DOS.

iwlwifi пише, че трябва да работи. Какво казва iwconfig?

thinkpad_acpi не работи ли за яркоста? На X200 би трябвало да се зарежда кернел-а без acpi_backlight=vendor ... поне като си играх последно май беше така. Или го искаше ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.