Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Глоба за паркиране на тротоар?

Featured Replies

Здравейте!

Знам, че по стария закон, ако паркираш на тротоар спрямо спазените норми за оставено разстояние от минимум 2метра, то това не се счита за нарушение.

Излезнал е обаче нов закон, при който тази мярка не се позволява и така на практика не може да се спира на тротоарите, в противен случай се лепят фишове за глоба в размер на 30лв.

Да, обаче има някаква клауза, или поне мога ли да оспоря по някакъв начин, ако на мястото където живея, пред къщата спирам колата (имайте предвид, че тротоара е широк и като спра колата - има разстояние от 2.5метра) да нямат право да ме глобяват. Живея на булевард, където спирането на отсрещната страна на шосето - има табели за репатриране на колите в случай на престой, отделно всички улици в близост до къщата са фул с коли.

Дали тези фишове имат давност, или е по-добре да спирам макар и на 300-400метра от нас, само и само да нямам фиш?

5 години я паркирам по този начин и чак сега взеха да слагат фишове...

Адски е неприятно.

Благодаря!

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Най-после, дано има ефект че да може да ходим по тротоарите

На тротоар може да се паркира частично или изцяло, ако има поставен знак или обозначена маркировка. При всички други положения се възпрепятства движението на пешеходците и в редно да се наложи глоба или репатриране. В крайна сметка тротоара е за пешеходци, а не за автомобили. Ако до сега си се разминавал с глоба по някакви причини, вече нещата стават по-строги (пълнене бюджета на общините). Много е гадно да караш по тясна улица и от двете страни да има паркирани коли по тротоара, а пешеходците да се движат по платното поради блокирани тротоари.

Ако паркирането и спирането са забранени с пътни знаци, ако има спирка на градски транпорт, кошове за отпадъци или външно ел.табло и още други причини има , за да се налагат санкции при паркиране.

Никога не е било разрешено да се паркира на тротоар ,най-малкото поради факта ,че се прецакват плочките от тежеста на колата.Това ,че някой е паркирал пред тях си в някоя тясна уличка е друг въпрос.Тротоара е за пешеходци :)

Много е гадно да караш по тясна улица и от двете страни да има паркирани коли по тротоара, а пешеходците да се движат по платното поради блокирани тротоари.

по нашата Коста Лулчев си ходим по платното

лавираме, кат едни пияници на зиг заг а натам а насам от тука не може аре на платното

най-прекрасно е кога вали дъжд и тя улицата се напълни с езерца -

тогава ний нещастните пешеходци оставаме заклешени на тротоаропаркинга

Ако паркирането и спирането са забранени с пътни знаци, ако има спирка на градски транпорт, кошове за отпадъци или външно ел.табло и още други причини има , за да се налагат санкции при паркиране.

ела да видиш пред Скай сити отсечката е забранена за паркиране - познай дали не си паркират и на тротоара и на улицата

ППЗДП - чл. 60 / Тълкувателно решение на ВКС

Спирането за престой и паркирането на пътни превозни средства в населените места по двулентовите пътища с двупосочно движение съгласно чл. 60, ал. 1 ППЗДП се разрешава откъм четните номера на сградите само за попътно движещите се пътни превозни средства.

ПП. Да, ама това важи само за спиране върху платното, за което си посипвам главата с пепел - грешката е моя.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Извадка от закона за движение по пътищата:

Чл. 94

(3) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платгото за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 метра за преминаване на пешеходци.

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

Ха ха сега накарах колегата да види дали ми се вижда лаптопа с Мента от неговата боза ,тц греда :)

Ако сметнем ,че една кола е широко около 2 метра плюс 1,5 ,къде има тротоари по 3,5  метра :D  и това ако колата е на самия бордюр

Ха ха сега накарах колегата да види дали ми се вижда лаптопа с Мента от неговата боза ,тц греда :)

Ако сметнем ,че една кола е широко около 2 метра плюс 1,5 ,къде има тротоари по 3,5  метра :D  и това ако колата е на самия бордюр

ти на бордюра ли я паркираш

:eek:

Публикувано изображение

...или просто паркирана по диагонал - изцяло или частично върху тротоара.

е ако ще и по таван да я паркират аз пак нема от де да мина нали

:D

Ми не - давам го като пример. Такива тротоари има, и не са изключения. Виж Голфа и колко място има между него и сградата и между него и останалите коли под дърветата. Между тях има място да влезе и още една, без да пречи особено.

Последната промяна е 

Раздел XIX.

Престой. Паркиране. Пътно превозно средство, спряно поради повреда (Загл. доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.)

Чл. 94. (3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.

:)  имах предвид гумите са върху бордюра .............жена какво да си говорим :):wink12:

Ми не - давам го като пример. Такива тротоари има, и не са изключения. Виж Голфа и колко място има между него и сградата и между него и останалите коли под дърветата. Между тях има място да влезе и още една, без да пречи особено.

има място и за още а

е ти направо изби пардон паркира рибата

:D

:)  имах предвид гумите са върху бордюра .............жена какво да си говорим :):wink12:

то май ти не знаеш как се паркира

Хо хо доживях жена да ми казва как се паркира ,аз дето за 20 години стаж зад волана нямам глоба даже и за неправилно паркиране :inlove1:  харесвам такива ентусиастки

• Автор

Ти прочете ли какво съм написал???

Най-малко 2.5 метра съм оставил за минаване! Колата е спряна плътно между две дървета, както и на 30см от ръба на тротоара, от страната на шосето!

Ако 2,5 метра не са достратъчни за разминаване, то май на някои хора чашката им идва в повече!

На тротоар може да се паркира частично или изцяло, ако има поставен знак или обозначена маркировка. При всички други положения се възпрепятства движението на пешеходците и в редно да се наложи глоба или репатриране. В крайна сметка тротоара е за пешеходци, а не за автомобили. Ако до сега си се разминавал с глоба по някакви причини, вече нещата стават по-строги (пълнене бюджета на общините). Много е гадно да караш по тясна улица и от двете страни да има паркирани коли по тротоара, а пешеходците да се движат по платното поради блокирани тротоари.

Четете бре мама му стара!

Никога не е било разрешено да се паркира на тротоар ,най-малкото поради факта ,че се прецакват плочките от тежеста на колата.Това ,че някой е паркирал пред тях си в някоя тясна уличка е друг въпрос.Тротоара е за пешеходци :)

За съжаление, тази част вече е била променена от закона и аз не знаех....

Благодаря!

Много сте странни, ами заповядай до гр. Пловдив да ти покажа мястото на която паркирам! Разноските са за твоя сметка!

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Значи мое да паркираш ама си носиш ролетка да мериш тротоарите преди да паркираш ,заядливите куки ич не им дреме глобяват после върви се разправяй :wink12:

• Автор

Мен куките не ме глобават, а общинска охрана, има разлика...

Значи мое да паркираш ама си носиш ролетка да мериш тротоарите преди да паркираш ,заядливите куки ич не им дреме глобяват после върви се разправяй :wink12:

Общинска полиция ,охранител няма как да те глоби

Да ти ги лепат тия глоби, се тая... Имат давност 5 години,след това отпадат. 

Аз имах една от около 5 години,която не бях платил, в последната седмица ми пращат писмо,че имам глоба за плащане и т.н., пак не я платих, мина си 5-тата година и дотам... :Д

• Автор

Точно те ми слагат фишовете - пише "общинска охрана", даже днес се разправяха смен и дори единия нагло ми вика - ами продай си колата тогава...

Общинска полиция ,охранител няма как да те глоби

Не беше ли 3-години? Аз бях плащал на скоро фишове с давност повече от 3 години в НАП..., след това един колега на работа ми каза, че можело да не ги плащам, ами да съм полълнил декларация за давност... Както и да е.

Дори съм склонен, ако има начин да пиша до кмета и ако трябва да плащам за това мяст, понеже на никой не пречи...

Да ти ги лепат тия глоби, се тая... Имат давност 5 години,след това отпадат. 

Аз имах една от около 5 години,която не бях платил, в последната седмица ми пращат писмо,че имам глоба за плащане и т.н., пак не я платих, мина си 5-тата година и дотам... :Д

Не беше ли 3-години? Аз бях плащал на скоро фишове с давност повече от 3 години в НАП..., след това един колега на работа ми каза, че можело да не ги плащам, ами да съм полълнил декларация за давност... Както и да е.

Дори съм склонен, ако има начин да пиша до кмета и ако трябва да плащам за това мяст, понеже на никой не пречи...

последно пич ша плащаш ли или нема да плащаш че не разбрах

иначе ти подкрепям инициативата - всеки тротоаропаркинг - платен !

• Автор

Аз си бях платил всички фишове, които мо моя вина бяха сложени, но не на това място на което спирам пред нас, следователно да бях се натресъл някъде другаде - разбирам.

Тези глоби пред нас - НЯМА да ги плащам.

Само където ми цапат стъклото.

последно пич ша плащаш ли или нема да плащаш че не разбрах

иначе ти подкрепям инициативата - всеки тротоаропаркинг - платен !

Аз си бях платил всички фишове, които мо моя вина бяха сложени, но не на това място на което спирам пред нас, следователно да бях се натресъл някъде другаде - разбирам.

Тези глоби пред нас - НЯМА да ги плащам.

Само където ми цапат стъклото.

Защо няма да плащаш ?

Това място твоя собственост ли е, купил ли си го ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.