Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кастриране на възрастна котка

Featured Replies

Здравейте, искам да попитам уместно ли е да се кастрира възрастна котка на 12 години? В добро здраве е, но разгонването не понася нито на стопаните, нито на нея самата, а от хапчетата вече има образувани няколко доброкачествени тумора на млечните жлези. Прекалено рискована ли би била процедурата?

По-добре не. Аз съм твърдо против кастрирането на каквото и да е. В конкретния случай може да има риск за котката заради възраста и.

Не е стара, но щом има тумори значи не е в идеално здраве и операцията крие риск.

Може да не се събуди от упойката,кастрират се между 7 месечна и 1 годишна възраст когато настъпи половата зрялост на животното.Тогава всички полови органи са развити напълно ,животното е младо и понася лесно операцията.

Кастрирането на  12 годишна котка води със себе си значителен анестезиологичен и хирургичен риск. Възстановяването също може да се усложни. Все пак всичко зависи от общото състояние на пациента. Спрете да и давате хапчета. При необходимост се отстраняват туморите.

Не знам какво е за Вас "Прекалено рискована ли би била процедурата?". Ако някой (Ветеринарен лекар) Ви агитира убедително и настойчиво, потърсете и друго мнение - но на специалист. 

Успех!

Моя котарак го кастрирах като беше на 2-3 години, щото беше станал невъзможен направо. Жал ми беше (от чиста мъжка солидарност) ама нямаше как.При женските котки обаче, нещата стоят по различен начин. А 12 годишна котка си е бая стара котка и не е сигурно какви ще са странничните ефекти.Най-добре се консултирайте с ветеринар.Тук във форума един ще каже едно, друг - друго, ама нито един от нас не е ветеринар за да може да се изкаже точно и коректно по въпроса.

• Автор

Благодаря за отговорите. И аз от това се опасявах. За съжаление периодите на разгонване са доста интензивни и обикновено се прибягва да хапчетата. Знам, че са доста вредни обаче. Има ли друга тяхна алтернатива, инжекции или друг препарат?

Благодаря за отговорите. И аз от това се опасявах. За съжаление периодите на разгонване са доста интензивни и обикновено се прибягва да хапчетата. Знам, че са доста вредни обаче. Има ли друга тяхна алтернатива, инжекции или друг препарат?

няма

инжекциите са на същия принцип

видяхте ли какво сте й причинили с тези хапчета - тумори

:(

Здравейте, искам да попитам уместно ли е да се кастрира възрастна котка на 12 години? В добро здраве е, но разгонването не понася нито на стопаните, нито на нея самата, а от хапчетата вече има образувани няколко доброкачествени тумора на млечните жлези. Прекалено рискована ли би била процедурата?

... Има ли друга тяхна алтернатива, инжекции или друг препарат?

Трябва да изясним първо, че подобни случаи изискват по-сложна хирургия, не единствено кастрация. Тези интервенции (независимо от възрастта) неизбежно включват отстраняването на яйчниците и матката, туморите, и един или повече лимфни възела. После, понятието "доброкачествени тумори на мл. жлеза" звучи меко казано странно и това предполага търсенето без отлагане на мнение от поне още един опитен хирург.

Кои са алтернативите? Оставянето на котката на доизживяване, подложена на химикали (инжекции, хапчета), би означавало продължаващо отравяне.

Оставянето й на доизживяване без химикали и хирургическа интервенция би означавало производство на естрогенни хормони или т.нар. хормонален стрес и необратимо развитие на туморите. Като имаме предвид, че всеки три месеца живот при котките са равни на една човешка година, бихме могли да си представим възможното й състояние след една година, например.

Хирургията при съвестен и същевременно опитен лекар не представлява голям риск. От гледна точка на анестезията, обаче, изследването на кръвта ще бъде задължително. Наша кучка бе оперирана успешно от тумор на мл. жлеза на 14-годишна възраст и досега е окей, като тези дни ще навърши 15 години. Наша котка преживя такава операция след 12-годишната си възраст, но направи рецидив с разсейки и умря след няколко месеца.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.