Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Защо и кога е необходимо "запазване на име" на фирма?


Препоръчан отговор

Здравейте! Публикувано изображение

 

Реших да попитам и тук. Предстои ми регистрация на ново ЕООД и докато чакам завръщането в града ни счетоводителя (с много опит), когото ще наема, се опитвам да проуча необходимите условия. Моля за извинение, ако въпросите ми ви се сторят наивни!

Запазването на име на фирмата, например, разбирам, че не е задължително. Същевременно още при предварителните справки в регистъра се разбира дали избраното име е заето или свободно. 
Ако е заето е ясно, че ще бъде отхвърлено. Ако е свободно обаче няма гаранция, че няма да бъде отхвърлено като вече заето, защото:
а. междувременно някой го е регистрирал;
б. за да се вземе още веднъж държавната такса под горния претекст, защото няма как да се провери.

Засега смисълът на запазването на име виждам единствено за периода преди самата регистрация на фирмата. Тук обаче има още нещо, което ме озадачава. В бланката за заявлението за запазване на име виждам, че се изисква документ за платена държавна такса. При плащането й обаче предполагам, че трябва да посоча името на фирмата, за регистрацията на която се плаща тази такса. Но това става в момент, в който това име няма как да е запазено и може в последствие да бъде отхвърлено.

Няма ли опасност да се получи затворен порочен кръг? 

Или в документа за платена държавна такса може да бъде вписано името на собственика, а не на фирмата, защото е възможно да се промени?

Благодаря предварително за отзивчивостта! Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А какво ти пречи да провериш дали към момента на подаването на документите името е свободно?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А какво ти пречи да провериш дали към момента на подаването на документите името е свободно?

Нищо не пречи и сигурно ще го направя. :)

Но от момента на подаване на документите, до момента, в който чиновникът извършва самата регистрация, има период, в който се извършват нови регистрации от цялата страна. Няма гаранция, ако не си запазил име, че същото или подобно няма да се появи и да попречи на твоята регистрация. 

 

Освен ако регистрацията не се извършва пред вносителя в реално време, такава опасност може да възникне, мисля...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти го предлагат като платена услуга, би могъл да се досетиш за причината...Нарича  се:  "измъкване на още "кеш""

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това са излишни 40 лв. преди месец регистрирах ЕТ всичко ми излезе около 50 лв (таксата за вписване-30лв, след регистрацията си взех документ за актуално състояние-15лв и другите за разпечатка на документи и такси превод в банката)ЕООД ще е малко повече защото трябва да си внесъл по сметка и уставен капитал(мисля, че минимума беше 2лв. но не съм сигурен). Фирмите които извършват регистрации започват от 100лв. нагоре за ЕТ. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...