Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Миграция линукс->уиндоус :)

Featured Replies

Switching to windows from linux

blablabla, не знам каква ти е била идеята при пускане на темата, но успя да ме убеди наистина в митовете и легендите за големите експерти ползващи Линукс. Според повечето линуксаджии, с които ъм говорил, Windows е за ламери и истинските специалисти ползват Линукс. Интересно, каква е ползата да си специалист след като не можеш да се оправиш с операционна система за ламери. Подобни некомпетентни, много пристрастни и непредизвикани от потребителите на Windows изказвания някак си подлклаждат омраза или поне големи антипатии. Наистина не мога да разбера защо е нужно това. Досега не съм срещал потребител на Windows, който да изпълнен с подобни негативни чувства спрямо Линукс. Като ги запитам и ако са ползвали Линукс, казват, че им е сложна и са свикнали на Windows. Ако се попита средностатистическия потребител на Линунк, започват едни жлъчни клевети. По принцип е самоубийство фен на Левски да отиде в агитката на ЦСКА и да се разкрещи "САМООООО ЛЕВСКИ!!!!" или обратното, няма значение. Просто феновете на противниковия отбор ще замръзнат за 1 наносекунда и след изтичането й, човекът има между 3 и 10 секунди живот. Да се отиде в собствената агитка и да се развика човек ще предизвика само топли думи, ще те напоят, нахранят и защитят.

При "агитката" Линукс имам чувството, че е подобно, докато при агитката на Windows май не е така.

Да влезеш в стая с линуксаджии и да се разприказваш колко е добър Windows и ще ядеш бой. Ако приказваш на уиндоусаджии за Линукс е напълно възможно да се получат яростни погледи, но няма да има подобни екстремалности.

Просто имам чувството, че феновете на Линукс нарочно си подхранват омразата към Windows. Идея си нямам защо обаче. Не мога да разбера какво печелят от вечния конфликт. Тръпка? Трошенето на нерви и от двете страни?

Добре това е опита на уж "power linux user" с Уиндоус, а представяш ли си как ще гледа нормален потребител на Уиндоус ако седне на Линукс. Далеч по-объркан ще бъде и от гореспоменатия "експерт". Останал съм с впечатление (може и да е погрешно разбира се), че истинските разбиращи потребители на Уиндоус се занимават както с Уиндоус, така и с Линукс. Не всички, но има доста такива. Истински запознатите с Линукс обаче не кривят от "правата вяра" и бягат от Уиндоус като вампири от кръст. Отказвайки да се запознаят с Уиндоус истински, те си стоят в страни и плюят на всеослушание. Не критукуват, а плюят. Има разлика.

По-конкретно за самата статия. Ами на мен инсталацията си ми харесва. Не е нужно да съм наоколо и да бдя над компа, докато не започне графичния процес. Пичът се оплаква от липса на драйвери и програми. За драйверите не знам, но за програми е малко трудно. Нали затова съдят Майкрософт през 5 минути, защото има много вградени продукти и се скапва конкуренцията. Този потребител на Линукс или не е чел съвсем новините и е прекарал последните години в летаргия или нарочно се заяжда. Колкото и да не ползвам файърфокс, досега проблеми с него не съм имал нито на моя компютър, нито като съм го инсталирал на някой друг. Не съм и чувал подобни оплаквания дру път. Явно е частен случай. Няма значение, де, то и без това мнението вече и изградено, дори по-добре, че не тръгва - поредната причина да се плюе по Уиндоус.

blablabla, ти представяш ли си какво ще прочетеш ако даден потребител на Уиндоус седне и напише подобни глупости за Линукс? Само се замисли (ако можеш).

Занапред ще те помоля да не публикуваш такива подвеждащи и пристрастни материали.

Човека е постнал хумористична статия.Браво! Толкова се изписа за преминаване от Windows на LINUX.Тази статия си е баш на място.Човек трябва да знае какви са "предимствата" на професионалните продукти.

Абе, Night_Raven! Отверка такава, ти сега да не би да искаш да ни убедиш,че Уиндоуса е по- добър от Линукса?! Недей, понеже ще изглеждаш много смешен ако твърдиш, че е така! Линукса е много по- лека ОС,зарежда се много по-бързо от Уиндоуса а и работи много по-гладко от него, не зацикля, и не забива като бозата на чичко Бил,и не е такъв лапач на системни ресурси като бозата на Майкрософт!

А, щях да забравя, и че не е толкова бъгав за разлика от Уиндоуса!

Всички ползваме бозата от зор-заман, просто Линукса не е толкова масов както е Уиндоуса и затова се пишат толкова малко програми и игри за него! Ако Линукса стане поне наполовина толкова масов колкото е бозичката веднага минавам на него! Аз не искам да работя с капризният, тежкотоварен и бъгав Уиндоус, но няма как! Просто Бил Гейтс е много добър търговец и успя да популяризира бозата си по-напред! Тук не сме хванати от гората, така че, хайде стига ако обичаш да слагаш на всяка манджа мирудия! Без лоши чувства!

Абе, Night_Raven! Отверка такава, ти сега да не би да искаш да ни убедиш,че Уиндоуса е по- добър от Линукса?! Недей, понеже ще изглеждаш много смешен ако твърдиш, че е така! Линукса е много по- лека ОС,зарежда се много по-бързо от Уиндоуса а и работи много по-гладко от него, не зацикля, и не забива като бозата на чичко Бил,и не е такъв лапач на системни ресурси като бозата на Майкрософт!

Всички ползваме бозата от зор-заман, просто Линукса не е толкова масов както е Уиндоуса и затова се пишат толкова малко програми и игри за него! Ако Линукса стане поне наполовина толкова масов колкото е бозичката веднага минавам на него! Аз не искам да работя с капризният, тежкотоварен и бъгав Уиндоус, но няма как! Просто Бил Гейтс е много добър търговец и успя да популяризира бозата си по-напред! Тук не сме хванати от гората, така че, хайде стига ако обичаш да слагаш на всяка манджа мирудия! Без лоши чувства!

Хм, пише се отвертка (ако си имала това предвид), но както и да е. Не слагам на всяка манджа мирудия, а изказвам мнение. Никъде не съм се опитвал да убеждавам никого в превъзходството на която и да била операционна система. Или тълкуваш думите ми погрешно или нарочно ги изопачаваш. Опитвам се да внеса баланс, защото според мен този материал си беше пристрастен и е редно да се чуят и двете страни. Ще си позволя да не се съглася с теб напълно. Да, Уиндоус си има бъгове и недостатъци, но при правилна експлоатация няма проблеми. Имам познати, които са изпробвали и двете операционни системи и не виждат почти никаква разлика в скоростта. Лично аз не мога да го потвърдя, защото не съм опитвал Линукс (не ми се занимава, а и нямам време), но това са хора, чиито мнение уважавам.

Ще го кажа за 10526-ти път: правилното функциониране на една операционна система винаги е зависело и продължава да зависи най-много от задклавитурното устройство - потребителя. Моят Уиндоус нямаше да е преинсталиран от поне 7-8 месеца ако не ми беше изгоряло дъното. Защо аз нямам проблеми с тази иначе толкова бъгава операционна система макар да инсталирам и деинсталирам всевъзможни програми и компютърът се ползва за филми, музика, игри, работа и т.н. и с изключение на рестарт отвреме-навреме, не е изключван от поне 2-3 месеца. В никакъв не мразя Линукс, защото не съм работил с него и не мога да оплювам нещо, на което не съм работил, но не харесвам цялата тази пропаганда. Поради току-що споменатата причина не се наемам и да говоря коя ОС е по-добра, но е смешно да се твърди, че Windows НЕ може да работи стабилно. Неправилно е за потребителска неопитност да се вини операционната система.

И наистина не мога да разбера защо всички поддръжници на Линукс оплюват с Уиндоус с такава злоба и настървеност. Откъде тази злоба? Аз потребители на Уиндоус така да нахъсано да плюят по Линукс не съм виждал. Поне засега.

Иначе ако смяташ, че съм във вреда, има система за репутация, която можеш да използваш подобаващо. Тя затова е там.

Без лоши чувства, разбира се.

MELL, когато ми намериш дистрибуция, зареждаща за по-малко от 16 сек, колкото е WinXP и под 110мб памет, тогава ще говорим пак. Това, че ти зацикля, забива и тежи Windows - no comment просто. СЪС лоши чувства ! ;)

Редактирано от Ghostface Killah (преглед на промените)

• Автор

Ти как работиш с този уиндоус? Рестартираш го нон-стоп защото ти харесва колко бързо се стартира? Или той сам си се рестартира, за да ти радва окото?

Това не е твоя работа и не се занимавам с теб в момента. Когато не знаеш за какво иде реч не се меси. Моля те.

По-кротко, че ще затворят темата. То не знам дали има реална полза от нея, де, ама все пак.

И аз съм си доволен от Уиндоус, с него всичко е бързо и лесно! Пробвах и Линукс - не ми хареса защото половината ми устройства бяха неразпознати, не намерих драйвътри за тях, дразнеше ме зареждането му, не можех да сложа програмите които са ми необходими...Е кажете ми за кво ми е тогава като не мога да втрша пълноценна работа с него? Уиндоус имал повече бъгове и не знам си какво, ами нека си има, аз не съм се сблъскал с "многото бъгове" туктаме се случва да излезне някоя грешка, но не е чак толкова фатална... Влизали много вируси - ами то и за Линукс вече почнаха вирусите, такакче...А и мисля че отмина времето на командните редове и комендите и чудесата, за кво ми е да се мъча да си играя с конзоли и да пиша командни редове и да компилирам и още не знам си какво като мога да си пусна един интерактивен Сетъп...Уиндоус се скапвал много бързо- тук също мога да споря!Имам два компютъра единият е марков IBM с P3 на 500 и 128 рам, диск - 15 гб който го взех 2000 година и си сложих 98 SE сложих и мога да ви кажа че до сега не съм го преинсталирал! По едно време само имаше проблем с регистрите но го оправих с помоща на една програмка, и до днес си го изпозлвам ежедневно. Новият ми компютър е асемблиран и е с Семпрон 2400+ , 512 рам , и 80 гб диск, купих го началото на миналата година и съм с Windows XP, и също не съм го преинсталирал от тогава и си се държи перфектно, бях го скапал малко с една програма но Систем Рестор се справи чуденсо и оправи всичко. Такаче според мен Уиндоус си е доста стабилна система, ако все пак не качваш безразборно програми, и да знаеш какво правиш, а не като някои мои познати бърникат неща които не разбират и после Windows-a се бъгна, Windows-a е тъп и тем подобни....

MELL, когато ми намериш дистрибуция, зареждаща за по-малко от 16 сек, колкото е WinXP и под 110мб памет, тогава ще говорим пак. Това, че ти зацикля, забива и тежи Windows - no comment просто. СЪС лоши чувства ! :)

Брей,тез 16 сек и от хибернация не можеш ги извади :) .Да не говорим че след появата на декстопа часовника седи поне още 30 сек,"дозареждайки" (освен на чиста инсталация).

Но не там е въпроса.

Така и не разбрах какво толкова се вързахте на тази статийка.

Night_Raven не бих казал че омразата на линукс потребитебителите е толкова всеобхватна.Има много хора които ползват без притеснение и двете.Разбира се на родна почва простотията процъфтява вповече.

И все пак няма как да не отчетем наличието на факти които просто няма как да не дразнят тези линукс потребители.На първо място който и сайт да посетя свързан с училища или институции,поддържа документация Уърд/Ексел.Любим ми стана лозунга "работи с Интиерниет Иксплорър".На второ място тази компания МС,толкова се натяга,че чак петите и се напукаха. Няма да давам примери че са много,но всеки се досеща какво имам впредвид.На трето място повечето от анкетираните от мен потребители на Уиндоус не са доволни от качествата му,ама хич.Явно не е най-безгрешното и най-най-най-най-най творение излизало от човешките ръце,каквото производителите му се опитва да го изкарат.

Ще го кажа за 10526-ти път: правилното функциониране на една операционна система винаги е зависело и продължава да зависи най-много от задклавитурното устройство - потребителя.
В някаква степен зависи от потребителя в останалата от качествата на продукта и от адекватното запознаване на потребителя със системата.Така и не съм видял коректно описание за най-често срешаните проблеми,настройката и използването на тази ОС от самите МС.Опааа забравих че то за да стане това е препоръчително използването на чужди програми,понеже приложените в "тази дистрибуция" такива почти не вършат работа.А и чудно как ще обяснят тройното забавяне на системата след 1 месец нормална работа,особено когато е символ на самото съвършенство.

В никакъв не мразя Линукс, защото не съм работил с него и не мога да оплювам нещо, на което не съм работил, но не харесвам цялата тази пропаганда.

Какво и е пропагандното по начало на тази статия? Мисля че е дин добър повод за всички потребители да се посмеят хубаво.Нали не искаш да ми кажеш че Уиндоус не прави тъпи проблеми? Не е лошо от МС да вземат да позакърпят "туй-онуй" (и най вече да добавят) ,вместо да налагат поредния нов стандарт и да заобикалят проблемите както са правили досега.

По този повод и ответни статии за други ОС са добре дошли.

А?Я пак?Зарежда по-бързо?Да пробваме ли?Работи по-гладко?Зависи.От стопанина разбира се.Аз се досещам каква е целта на темата,същата като оная която бях направил преди време и помолих да заключат.Разберете че Линукс никога няма да бъде Уиндоус и обратното,не е това целта.Двете ОС да доста различни по всичко,донякъде графичния интерфейс на Лунукс наподобява този на Уиндоус ама само толкова.И вижте само източника на информацията,пингвин някой си.Предлагам темата да се заключи защото е доказано че няма да доведе до нищо добро,просто имаме опит с подобни теми.Поздравче иначе :)!

Брей,тез 16 сек и от хибернация не можеш ги извади :) .Да не говорим че след появата на декстопа часовника седи поне още 30 сек,"дозареждайки" (освен на чиста инсталация).

Но не там е въпроса.

Ти не ми казвай мога или не мога на атлон 64 да ги извадя! На 16-тата секунда харда спира да работи. На 18-та започва да върти за услигите на автоматичните ъпдейти. Аз какво съм виновен, че си си натрупал Windows със допълнителни услуги, вървящи с процес Realtime, и стартиращи се програми с него.

Само някой некомпетентен може да говори такива глупости каквито ръси мъпета с качулката, интересуваме ти да не си представител на MBMD или Сова5, че ни предоставяш личните си наблюдения като един вид тенденция, най тъпото е че се опитваш да убедиш хората в някакви твои илюзии - потребителите на Линукс това, потребителите на Уиндоус онова, недей така да ме слагаш под общ знаменател с теб например. Не си мисли че това , което се случва около теб се случва и при всички нормални хора. И това че си исписал една кофа мастило в тази тема, неозначава че си казал нещо смислено, понякога е хубаво човек като не знае какво да каже - просто да си замълчи.

Брей,тез 16 сек и от хибернация не можеш ги извади

Човекът има предвид без биоса (15 с от биос + 15 с от ОС = на общо около 30 с).

Разбира се, че е възможно особено ако му е бърз компютъра даже е нормално.

Иначе темата се е запътила стремглаво на там, на където отиват и другите подобни! :)

говорим за ОС-а само, какво общо има биоса! Нали все пак стана въпрос за колко време стартира операционната система. (MELL се изказа неподготвена и аз нападам целеустремено право в сърцето й :) )

Ти не ми казвай мога или не мога на атлон 64 да ги извадя! На 16-тата секунда харда спира да работи. На 18-та започва да върти за услигите на автоматичните ъпдейти. Аз какво съм виновен, че си си натрупал Windows със допълнителни услуги, вървящи с процес Realtime, и стартиращи се програми с него.

Абсолютно не ти вярвам! Искаш да ме убедиш че го прави повече от 2 пъти по-бързо отколкото интел на 3ГХз.Искам да го видя на филмче това.

Освен това линукс извърша неща докато се зарежда,които уиндоус върши след това.Голямата разлика,но все пак да се подчертае че стартира от дест до хиляда пъти по-бързо.

А и мисля че отмина времето на командните редове и комендите и чудесата, за кво ми е да се мъча да си играя с конзоли и да пиша командни редове и да компилирам и още не знам си какво като мога да си пусна един интерактивен Сетъп.
Ако ги има И тези команди ще ти пречат ли ?

Уиндоус се скапвал много бързо- тук също мога да споря!Имам два компютъра единият е марков IBM с P3 на 500 и 128 рам, диск - 15 гб който го взех 2000 година и си сложих 98 SE сложих и мога да ви кажа че до сега не съм го преинсталирал!

Може.Но не вярвам да е и наполовина пъргав колкото нова инсталация.Това че не го преинсталирате едва ли не никога си е смехотворно твърдение,породено единствено от мързел (съдя по себе си).

Да вярно ,ако го дефрагментирате,лъскате му регистрите не инсталирате програми и прочие ще оцелее не два ами четири месеца.Ашколсун!

говорим за ОС-а само, какво общо има биоса! Нали все пак стана въпрос за колко време стартира операционната система. (MELL се изказа неподготвена и аз нападам целеустремено право в сърцето й :) )

Нали и аз това имам предвид де.

В 16-те секунди не броиш и биоса, нали?

dragozow, не мисля, че темата е за затваряне. Поне не още, но като нищо ще се стигне дотам. Докато тонът е добър, не виждам проблем да си съществува.

Night_Raven не бих казал че омразата на линукс потребитебителите е толкова всеобхватна.Има много хора които ползват без притеснение и двете.Разбира се на родна почва простотията процъфтява вповече.

И все пак няма как да не отчетем наличието на факти които просто няма как да не дразнят тези линукс потребители.На първо място който и сайт да посетя свързан с училища или институции,поддържа документация Уърд/Ексел.Любим ми стана лозунга "работи с Интиерниет Иксплорър".На второ място тази компания МС,толкова се натяга,че чак петите и се напукаха. Няма да давам примери че са много,но всеки се досеща какво имам впредвид.На трето място повечето от анкетираните от мен потребители на Уиндоус не са доволни от качествата му,ама хич.Явно не е най-безгрешното и най-най-най-най-най творение излизало от човешките ръце,каквото производителите му се опитва да го изкарат.

Предполагам, че не е наистина и, да, у нас се забелязват повече изкривявания. Явно попадам все на такива потребители на Линукс. Да и аз не изпитвам оргазми от подобни логота, но не мисля, че това е болка за умиране. Колкото до потребителите, ами забелязъл съм, че много от тях не знаят какво искат и не са наясно с нещата за да са недоволни. Това далеч не важи само за Уиндоус, а за Линукс, останалия софтуер и много други неща. Просто потребителите са свикнали да са недоволни и да обвиняват някого за собствена некомпетентност. Проблемът и на Уиндоус и Линукс е, че има доста силна пропаганда и за двете, която е далеч от истината. Феновете на Линукс, когато зарибяват обясняват, че Линукс е много по-сигурна, с по-гъвкав интерфейс и т.н., а всичко това е относително. Линукс си има дупки, които се оправят, интерфейса е настройваем, но не се споменава, че често подкарването на някой хардуер под Линукс е меко казано трудно. Майкрософт от другата страна изкарва Уиндоус като чудесна операционна система, която е способна на всичко. И двете страни преувеличават и когато потребителите изпробват един от двата продукта и остават разочаровани, защото очакванията им са били излишно и много завишени. И двете страни са виновни в преувеличаване качествата на двете операционни системи.

В някаква степен зависи от потребителя в останалата от качествата на продукта и от адекватното запознаване на потребителя със системата.Така и не съм видял коректно описание за най-често срешаните проблеми,настройката и използването на тази ОС от самите МС.Опааа забравих че то за да стане това е препоръчително използването на чужди програми,понеже приложените в "тази дистрибуция" такива почти не вършат работа.А и чудно как ще обяснят тройното забавяне на системата след 1 месец нормална работа,особено когато е символ на самото съвършенство.

Аз дори и 1.5 забавяне нямам, а работя от няколко месеца.

Да, често лиспват обяснения от старна на Майкрософт, но не са толкова малко. По-скоро са твърде сложно описани и обикновения потребител се шашка и се отказва да чете.

Какво и е пропагандното по начало на тази статия? Мисля че е дин добър повод за всички потребители да се посмеят хубаво.Нали не искаш да ми кажеш че Уиндоус не прави тъпи проблеми? Не е лошо от МС да вземат да позакърпят "туй-онуй" (и най вече да добавят) ,вместо да налагат поредния нов стандарт и да заобикалят проблемите както са правили досега.

По този повод и ответни статии за други ОС са добре дошли.

Може да не съм схванал хумора, но на мен статията ми хич не ми се стори с хумористична насоченост. Разбира се, че Уиндоус прави тъпи проблеми, но често тъпи действия предизвикват тъпите проблеми.

Е, какво да добавят? Те ако Майкрософт започнат да добавят и ще ги закрият, защото вземат работата на други разработчици на софтуер. За какво се съдят - за Windows Media Player и други. Малко е парадоксално.

:)

Melmak@, що се хабиш да обясняваш на хора, които през живота си не са прочели и два реда за програмиране или каквото и да е за операционни системи и т.н. Как е възможно човек, който и на снимка не е виждал Линукс, да ми говори тук за съпоставки и да ми прави сравнения.

За 16 сек не броя биос-а разбира се. От момента на буут-логото започвам отброяване. Имам чувството, че зарежда за около 14-15 сек чист Windows. Няма да си правя труда за чиста инсталация да проверя :)

Честотата на процесора е 2,25 гигахерца, атлон 64 3200 +

Мелмак, в този форум съм научил едно. И то е да не си губя времето да доказвам мое твърдение по всевъзможни начини, определени от "противника" ми. Защото няма смисъл. Дори и да помоля приятели за камера и да запиша зареждането, пак накрая ще измъмриш нещо. Така че - жив и здрав да си. Ако щеш вярвай, не ме интересува.

Казах ви че се поражда спор в който никой не слуша другия какво казва и се говори неговото,така доникъде.Още веднъж предлагам да се заключи и вместо да се занимаваме с глупости да се хванем да преведем едма програма например.

Melmak@, що се хабиш да обясняваш на хора, които през живота си не са прочели и два реда за програмиране или каквото и да е за операционни системи и т.н. Как е възможно човек, който и на снимка не е виждал Линукс, да ми говори тук за съпоставки и да ми прави сравнения.

Това може да се тълкува и в обратната посока. Потребител, който не е ползвал Уиндоус или го е позлвал изключително малко не, също не би трябвало да прави съпоставки.

Какво общо има биоса?! Нали стана въпрос за бързина на зареждане на операционната система. Тъпо би звучало да споменавам биоса, който няма общо с това дали е качен Windows или Linux.

EDIT: Windows-a е на три месеца и малко отгоре. Не е нов. И не е близко до истината, а е истината. Не извъртай твърденията ми

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.