Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова видеокарта, Бюджет 650 лв.

Featured Replies

Картата се очаква утре да дойде. Чух обаче, че тези карти повечето имали coil whine да се надявам, че ще имам късмет.

Не е болка за умиране. Лично при мен това жужене го забелязах само при пускане на теста с Heaven,  когато ядрото се товари максимално. В реалността това на практика не е възможно, защото за да стане при игри, ти трябва и максимлано клокнат i7. Тоест, процесорът да е достатъчно бърз така, че картата нон стоп да се товари на 99%. А и  това е карта, с която е грехота да играеш на 1920х1080 без да си пуснеш ВС. Това за 4К резолюцията ми е малко смешно. Който има такава карта, я е взел главно заради игри, нали? А и 4К резолюцията е тежка за тая карта и не се надявай игри да играеш на нея, пуснати към телевизора. То и телевизорите с 4K  тепърва навлизат, та някой да се притеснява от това. Освен това става въпрос за сигнала, излизащ от HDMI 2.0  изхода. Не съм чел как е сигнала от DP. Но и DP  се ползва за тая цел така, че не виждам къде е проблема. Иначе в темата за GTX970  обясних, че не е проблем да се ползва 4K  резолюция чрез DSR,  като сигнала след това се преобразува в FHD. Проблемът на тая карта, ако изобщо може да се нарече проблем, е изискването и за клокнат i5 или i7. Иначе при новите игри имаш ограничение на кадрите от порядъка на 45-55 като минимални, което пречи за гладката работа на вертикалната синхронизация и което лично мен ме принуждава да търся начини за намалване влиянието на процесора. Това може да стане с ограничаването на някоя настройка, която зависи от процесора. Много ме дразни факта, че това трябва да се случва при FarCry 3. Не че не намерих изход от ситуацията чрез цялостно намаление на ъгъла на виждане, но се почувствах донякъде измамен, че имам карта, която може да осигури много повече, а се налага да търся начин за справяне с процесора. Все пак всички детайли си оставих на макс, включих АА и DSR  и нещата са решени. Всъщност, ъгълът на видимост при тая игра си е стандартния от 73 градуса, макар че я бях засилил на 90, че гледам в нета правили такива тестове.  Другия проблем на тия карти засега е в твърде ниското максимално TDP, което ограничава клока и води до краш на драйверите при достигане на около 112%  за известен период от време. Затова се налага да ограничавам консумацията чрез намаляване клока на паметта и чрез оствяне напрежението на стандартните си стойности. Така тия +81 миливолта изобщо не са от никаква ползва, защото максималния клок се достига при стандартно напрежение, а повишението на напрежението води до голяма консумация, достигане на максималното TDP,  спад в честотите и малко след това крашване на драйверите. 

Малко е глупаво,че трябва да клокваш процесора,което е доста трудно за някои хора,а това навежда на мисълта,че не можеш да си сглобиш машина,без да се занимаваш с клокове,а се налага да модваш постоянно,да сменяш охладители,скъпи дъна и на всичкото отгоре трябва да ги следиш с програми и да се бавиш,лично за мен това е много отегчаващо.

Малко е глупаво,че трябва да клокваш процесора,което е доста трудно за някои хора,а това навежда на мисълта,че не можеш да си сглобиш машина,без да се занимаваш с клокове,а се налага да модваш постоянно,да сменяш охладители,скъпи дъна и на всичкото отгоре трябва да ги следиш с програми и да се бавиш,лично за мен това е много отегчаващо.

Той клока си е фасулска работа. Въпросът е човек да разполага с дъно и процесор, позволяващ клок. Не може да очакваме най-бързата едночипова карта да работи с две поколения назад процесори и то без клок. На времето нещата бяха много по-зле от сега. Имам една щайга с P4  и 7600GT  и въпреки, че процесорът е клокнат максимално, то той пак доста ограничава картата при игри. А 7600GT  беше средна ръка карта, като по времето на тоя P4  най-бързите карти да кажем, че бяха бързи колкото 7600GT. Грубо сравнение, но това покзва, че навремето нещата са били много по-зле, особено за тия като мен, дето бяха със Селерон :P И изобщо не сравнявай сегашните с тогавашните Селерони. Тогавашните Селерони бяха слаби дори и за бюджетните видеокарти. 

Клока не го мога много,защото нямам машина,с която да си играя...

Много ме дразни факта, че това трябва да се случва при FarCry 3. Не че не намерих изход от ситуацията чрез цялостно намаление на ъгъла на виждане, но се почувствах донякъде измамен, че имам карта, която може да осигури много повече, а се налага да търся начин за справяне с процесора. Все пак всички детайли си оставих на макс, включих АА и DSR  и нещата са решени. Всъщност, ъгълът на видимост при тая игра си е стандартния от 73 градуса, макар че я бях засилил на 90, 

Опитай с POV 75 - това е оптималната точка на виждане при FPS. 90 e много и така всичко изглежда все едно го гледаш леко "под лупа" - в смисъл, сякаш се "огъват" краищата на картината. Оръжието в ръцете на ГГ става по-малко, защото зрителния ъгъл се измества и то отива сякаш по-напред.

• Автор

Aз нямам охладител за клок и си карам процесора на сток. Пък и не смея да клоквам да не прецакам нещо. 

Опитай с POV 75 - това е оптималната точка на виждане при FPS. 90 e много и така всичко изглежда все едно го гледаш леко "под лупа" - в смисъл, сякаш се "огъват" краищата на картината. Оръжието в ръцете на ГГ става по-малко, защото зрителния ъгъл се измества и то отива сякаш по-напред.

Той POV  се променя в зависимост от резолюцията доколкото съм забелязал ( или поне с такова впечатление съм останал). 90 го бях сложил заради един тест в нета, където тестваха GTX970  точно при тоя ъгъл. После го забравих и едва вчера се сетих да го променя, та да не се товари толкова системата. Но при Far Cry 3  не съм забелязал ефекта на лупата  за разлика от някои други игри, главно рейсъри, където и 70  e много. 

Aз нямам охладител за клок и си карам процесора на сток. Пък и не смея да клоквам да не прецакам нещо. 

Нищо няма да прецакаш с нормален клок. Пусни го тоя процесор поне на 4-4.2 GHz  като вземеш картата. Няма да бенчиш с него, просто ще играеш. А там няма такива натоварвания както при специалните му стрес тестове. Дори и работа да вършиш, пак няма да го натовариш на 100%, освен ако не лепнеш някой вирус. 

• Автор

За сега ще си карам на сток, пък за коледа ще взема един охладител и ssd и ще клокна процесора на 4.5 поне и така.

.

Нищо няма да прецакаш с нормален клок. Пусни го тоя процесор поне на 4-4.2 GHz  като вземеш картата. Няма да бенчиш с него, просто ще играеш. А там няма такива натоварвания както при специалните му стрес тестове. Дори и работа да вършиш, пак няма да го натовариш на 100%, освен ако не лепнеш някой вирус. 

Не съм много съгласен тук.Когато аз върша някоя "работа" на моя компютър и ако клокa не е достатъчно стабилен при едно компилиране си забива яко (kernel panic).При компилиране не се изисква чак толкова волтаж на процесора както примерно иска един prime95 или ibt.Забелязал съм че ако prime95 ми иска 1.3 волта (примерно),мога да съм стабилен при компилиране (примерно 2 часа) със 1.25 волта,както мога и да играя и т.н.Затова като клкоквам пускам ibt за 10 цикъла и ако не забие значи е добре :)

Не съм много съгласен тук.Когато аз върша някоя "работа" на моя компютър и ако клокa не е достатъчно стабилен при едно компилиране си забива яко (kernel panic).При компилиране не се изисква чак толкова волтаж на процесора както примерно иска един prime95 или ibt.Забелязал съм че ако prime95 ми иска 1.3 волта (примерно),мога да съм стабилен при компилиране (примерно 2 часа) със 1.25 волта,както мога и да играя и т.н.Затова като клкоквам пускам ibt за 10 цикъла и ако не забие значи е добре :)

Не разбрах точно с какво не си съгласен. С 4-4.2 GHz  клок  или с нещо друго? Това е мижав клок, който се прави и от неклокърски процесори за IB. Дори си го има стандартно в някои дъна на Asrock. Но пък в случая ще подритне тая карта още малко, колкото да си хване 60 fps  при всички игри, зависещи от процесора. Казвам го от опит, не си го изсмуквам от пръстите.  Ти имаш също клокърски процесори. Пробвал ли си да ги даунклокнеш и да видиш разликата? Сложи ги примерно на 2 GHz  и играй Crysis 3  да кажем.  Значи човека има i7-3770 K и го е страх да клоква. Е защо тогава е дал тая надценка за тоя процесор? Когато волтажа не се вдига, температурите също не скачат много. Аз не го карам да гони 4.5-4.7 Ghz, а просто да мине 4. 

Не разбрах точно с какво не си съгласен....

... Дори и работа да вършиш, пак няма да го натовариш на 100%, освен ако не лепнеш някой вирус. 

Ей с това ;) Зависи каква работа върши човек ;)

Ей с това ;) Зависи каква работа върши човек ;)

Е, да не задълбаваме :) Да, има случаи, когато се товари и около 100-те процента, но първо, че трябва да нацелиш точната програма и второ, че трябва да имаш и бърз хард диск, който да не ограничава процесора. Говоря примерно за прекодиране на някакъв файл, където обикновено ограничението идва от бавния хард диск. Вече с SSD  е друга работа. Не случайно примерно тестовете в интернет на процесори се правят с SSD  и то доста често в RAID 0,  за да не влияят на резултата и процесора да се натовари максимално. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Картата дойде. Доволен съм. Максималната температура е 72 градуса, а със клок стигна до 79. Клокнах я на 1470 ядро (толкова показа като максимум gpu z с бууст под товар) иначе е 1400, паметта я клокнах с 100 (1811) и не съм пипал волтажа. Като цяло съм доволен. Има coil whine, но не ми пречи понеже се чува само като доближа ухото до кутията. Иначе според мен ще може и още да се клокне, но не си заслужава да мъча картата за още 2, 3 кадъра отгоре. Иначе с този клок дето направих разликата са 4, 5 кадъра повече.

Редактирано от BlackDevil9 (преглед на промените)

Картата дойде. Доволен съм. Максималната температура е 72 градуса, а със клок стигна до 79. Клокнах я на 1470 ядро (толкова показа като максимум gpu z с бууст под товар) иначе е 1400, паметта я клокнах с 100 (1811) и не съм пипал волтажа. Като цяло съм доволен. Има coil whine, но не ми пречи понеже се чува само като доближа ухото до кутията. Иначе според мен ще може и още да се клокне, но не си заслужава да мъча картата за още 2, 3 кадъра отгоре. Иначе с този клок дето направих разликата са 4, 5 кадъра повече.

Честито! Това Zotac  ли е? Те картите по принцип толкова си могат стабилен клок. Имаш още малко аванс, докато почнат проблемите заради ниското TDP. Не съм гледал колко е твоето TDP,  а и не знам с каква карта си, но за повече мъчене трябва да се барне и BIOS,  което май на тоя етап е невъзможно. 

И не гледай, че хората правили по 1570  и 8200  на паметта. Истината е, че това няма как да стане по простата причина, че картата е с ниско TDP,  a волтажа и зобщо не помага, щото дори да го вдигнеш, консумацията се увеличава, а от там удря тавана и...толкова. Иначе 3D Mark  се минава с артефекти на много високи честоти и се правят точки, само дето 90% от игрите не може да играеш и с 5% по-нисък клок от тоя, скойто си минал 3D Mark. 

• Автор

От zotac са казали, че ще пуснат биос който да оправи проблемите с TDP. Иначе картата има голям потенциал за клок. Поне така чета по форумите. Zotac AMP! Omеga е картата.

Ето цитат от един форум:

That is correct. They are volt and power limited to 1.21v and 106%. They are releasing an update to FireStorm that will allow it to volt to 1.26v. I have modded my BIOS to allow up to 1.28v but it still will not go past 1.21v. That is where I think the OC+ chip is the issue. With my modded BIOS I'm hitting 117% power now and the card is stable in the mid 1500mhz range. With some more voltage I bet it could go higher. I'll know more when I get my hands on the new FireStorm software. Or I'll just see if I can bypass that as well.

От zotac са казали, че ще пуснат биос който да оправи проблемите с TDP. Иначе картата има голям потенциал за клок. Поне така чета по форумите. Zotac AMP! Omеga е картата.

Ето цитат от един форум:

That is correct. They are volt and power limited to 1.21v and 106%. They are releasing an update to FireStorm that will allow it to volt to 1.26v. I have modded my BIOS to allow up to 1.28v but it still will not go past 1.21v. That is where I think the OC+ chip is the issue. With my modded BIOS I'm hitting 117% power now and the card is stable in the mid 1500mhz range. With some more voltage I bet it could go higher. I'll know more when I get my hands on the new FireStorm software. Or I'll just see if I can bypass that as well.

Хм. Не съм проверявал за това, дали BIOS  вече може да се модифицира и как. Аз си правя сам нещата и не разчитам на никакви ъпдейти на BIOS. 

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

Картата ми я смениха със gigabyte g1. Старата имаше голям Power Limit и дори на сток сваляше честоти. С гигабайта съм доста по-доволен, доста по-хладна и по-тиха е. Утре ще я клокна да видя как се клоква.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.