Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръки за GPS на тир за България и съседни държави

Featured Replies

Хахах, да така е. Картите са големи. Ако ще ти трябва цяла Европа.... - приготви си едни 9-10ГБ свободни  :no-no:

Да, направена е да се търси бързо каквото ти трябва, подобно на картите на гугъл. То това е и целта на приложението на here - лесно намиране на места, предназначено за масовия потребител на мобилни телефони. Но пък картите им са добри, особено за моят регион.  :)

Ще я пробвам другата седмица в Германия колко точно позиционира и прави маршрути. Има интересни слоеве като трафик и подобни. А ако имаш интернет ти предлага и снимка. Но ми стана странно защото картата за iGO за България е колкото и на HERE. А може би ползвам и тяхната карта :)

.... Идеята ми беше, че при смартфон/таблет с GPS модул цената на самото устройство се вдига ..

Ако трябва да бъдем честни цената не се вдига с много. Един чип-приемник струва мисля 4-5 долара на едро, което обикновено е несъществено, сравнено с цената на мобилния апарат

• Отговори 51
  • Прегледи 10,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ще я пробвам другата седмица в Германия колко точно позиционира и прави маршрути. Има интересни слоеве като трафик и подобни. А ако имаш интернет ти предлага и снимка. Но ми стана странно защото картата за iGO за България е колкото и на HERE. А може би ползвам и тяхната карта :)

Ако трябва да бъдем честни цената не се вдига с много. Един чип-приемник струва мисля 4-5 долара на едро, което обикновено е несъществено, сравнено с цената на мобилния апарат

Мммм... Картата за iGO е около 17МВ, а с допълнителните файлове общо е около 20-22МВ. За приложението here за андроид картта на България е около 240МВ... Има доста голяма разлика в размера, а функционалността е идентична. Същото е и при картата за гармин. Там е около 45МВ...

Мммм... Картата за iGO е около 17МВ, а с допълнителните файлове общо е около 20-22МВ. За приложението here за андроид картта на България е около 240МВ... Има доста голяма разлика в размера, а функционалността е идентична. Същото е и при картата за гармин. Там е около 45МВ...

Не, при мен и двете са по 25МБ (за България). И не ползвам допълнителни файлове, аз съм пешеходец :)

Ахаааа, разбирам колко си наясно с някои неща... Нали някак си устройството, което ползваш за навигиране, трябва да засече координатите ти (къде се намираш в дадения момент), за да може да те навигира?!! Това как мислиш става?! :D С помощта на извънземните или някакъв висш разум?! :D Виртуална разходка може и да ти направи - да ти покаже пътя от точка А до точка Б откъде минава, ама не и да тръгнеш и да започне да ти казва къде и кога точно трябва да завиеш, коя лента да държиш и тем подобни. Нещата са малко по-сложни от това да сложиш някакъв си софтуер с карти и хооп - всичко е 6+. Ненапразно има система от няяяколко сателелитчета на височина около 20 000м. :P Ако ти е интересно, може да вземеш да попрочетеш първо някоя друга статийка по въпроса. ;)

Аз разбрах ,колко си на ясно с нещата,но все пак  пак вземи прочети статийки, как стоят нещата.

...Повечето шофьори на камиони сами си купуват навигациите. При някои фирми им ги плащат, но при някои не...

Да, оказа се, че наистина е така - снощи говорих с един познат тираджия, който потвърди това - фирмена политика... Не се возя всеки ден в камиони, но разбрах, че повечето си имат заводски инсталирани, та най-често се ползвали те - повтарям, че информацията е от разговор. Лично аз бих си купил и за своя сметка липсващата навигация, особено пък за ползване в чужбина, защото тук и да се замотаеш нейде, все ще мине бай Едикойси и ще те упъти, ама зад граница не е така.

Що се отнася до интернета - той е абсолютно ненужен за работата на навигацията - тя си ползва сателити, при това безплатно. Казвам това, игнорирайки гугълската навигация, която, вярна на фирмената политика, иска всякаква информация, дори и напълно ненужната, за да си върши предназначението.

Против използването на телефон съм, най-вече заради малкия екран, който, особено пък в голямата кабина на камиона, изглежда съвсем миниатюрна, а преходът от екрана към стъклото и обратно си има своите особености - елементарна физика е. Да не говорим пък, че точно в момента, в който в натоварен трафик зяпаш кой от 5-те изхода на кръговото да вземеш, телефонът звънва, щото комшията не знае в колко часа е мачът вечерта и по кой канал...(преживяно, затова и споделено) :).

Но пък всеки си знае финансовите възможности и си преценява кое ще му е най-удобно.

Чета, чета - много приказки, половината излишни.

Няма да казвам кой колко знае или не знае - най-малкото не познавам хората, а пък и от един набързо написан пост не може да се правят заключения.

За интернет свързаността - хора, правете разлика между GPS позициониране и GPS проследяване.

Както стана дума - GPS - „Global Positioning System“ - е изградена от поне 24 спътника, част от тях - резервни.

При позиционирането е достатъчен приемник, чрез който да се определи текущото положение. След това някаква машина, с някакъв софтуер "гледа" картата и определя маршрута. Може да е само навигация, може смартфон с вградена навигация, а може и обикновен лаптоп с добавен приемник. В случая мрежа може да трябва за актуализиране състоянието на пътищата - ремонти, затворени участъци, трафик, тапи и т.н.

При проследяването обаче ... мрежата е задължителна - необходимо е информацията от вашия приемник да стигне ... някъде.

Не знаех, че има практика шофьорите да си купуват навигациите, но според мен няма уважаващ себе си превозвач, който да не е монтирал GPS tracking. Най-малкото за да следи по всяко време къде са му камионите.

Щом веднъж на камиона има приемник - не виждам логика да се купува втори, трети ...

...Най-малкото за да следи по всяко време къде са му камионите...

По-евтино му е да ги следи по други начини - мобилни телефони в група, а същинското проследяване го има повече в нормалните страни и по филмите...

В България инвестирането в персонал и модерно оборудване се счита за гевезилък от псевдобизнесмените ни. Има и изключения, разбира се, но те само потвърждават правилото. Затова и шофьорите (и не само те) често намират колая сами, от зор.

По-евтино му е да ги следи по други начини - мобилни телефони в група, а същинското проследяване го има повече в нормалните страни и по филмите...

В България инвестирането в персонал и модерно оборудване се счита за гевезилък от псевдобизнесмените ни. Има и изключения, разбира се, но те само потвърждават правилото. Затова и шофьорите (и не само те) често намират колая сами, от зор.

Какви филми, какви 5 лева - не се заяждам, просто ще цитирам един мейл, изпратен ми циркулярно. А че голяма част от собствениците на фирми не знаят къде се намират и какво трябва да правят, за да им върви бизнеса ... 

24ч. наблюдение над вашия автопарк или автомобил в реално време...

Едва ли познавате човек, управляващ автопарк, който да не се е сблъсквал с някои от следните проблеми:
·  Кражба на автомобил/и от автопарка
·  Кражби на гориво от резервоара
·  Ограбване на стока от транспортното средство
·  Риск от съсипване на автомобила в резултат на груба експлоатация от страна на шофьора
·  Загуба на клиенти в резултат на неспазване на фирмените стандарти за качество и бързина на обслужването
·  Ползване на автомобила от водача за лични цели
·  Неправилно определяне местоположението на транспортното средство и много др.
  Как бихте реагирали, ако разберете, че вече има сигурно и надеждно решение, което може да сведе рисковете от възникването на тези събития практически до 0%?
  Решението е внедряване на системата за GPS проследяване FIXY.
Системата FIXY ви осигурява наблюдение над вашия автопарк или автомобил в реално време - 24 часа в денонощието - което ви дава пълен и надежден, непрекъснат контрол върху състоянието на вашия автопарк.
Вижте повече за системата FIXY тук: http://gpscontrol.bg/commercial/
(Ако линкът не работи, копирайте го и го поставете в браузъра си, за да видите пълните характеристики на системата FIXY)
Ето малка част от възможностите, които предлага системата FIXY:
·  постоянно наблюдение на работещите автомобили
·  постоянна информация за текущото им местоположение: дата, час, скорост, посока на движение и др.
·  съхраняване и анализ на получената информация
·  автоматично изготвяне на пътни листа с включен в тях прогнозен разход гориво
·  автоматично изготвяне на справка изминат маршрут в работно и в извън работно време
·  изминати километри
·  отчитане на движение: градско / извънградско
·  изготвяне на справка за извършените престои
·  изготвяне на цялостни справки за направен маршрут и включен в тях прогнозен разход гориво, по критерии: шофьор и / или автомобил
·  генериране на пълен отчет за избран минал ден за всички автомобили и шофьори с включен в тях прогнозен разход гориво
·  Дневник / Органайзер: автоматично анализира и алармира за предстоящи или просрочени събития: закупуване на консумативи (масло, филтри, ремъци и др.), извършване на сервизна дейност (годишен технически преглед, смяна на гуми, проверка на газова уредба и мн. др.), данъци и такси (винетка, застраховки и др)
·  проследяване на маршрут за избран минал период от време, по критерии: шофьор и автомобил
·  асоцииране на различен тип събития към МПС, като системата автоматично алармира потребителя при възникване на някое тях
·  Вижте всички възможности на системата FIXY тук: http://gpscontrol.bg/commercial/
 - Със системата FIXY вие нямате излишни разходи и скрити такси.
- Всичко е прозрачно и лесно за разбиране.
- Плащате само това, което ползвате.
- Имате поддръжка в цялата страна.
Тези и други истории от личния опит на наши клиенти ни помогнаха да систематизираме предимствата на системата за GPS наблюдение FIXY:
1.      Напълно автоматизирано управление на дейността на автопарка
2.      24 часова on-line информация за работещите автомобили
3.      Максимално оптимизиране работата на автопарка
4.      Пълен контрол над изпълнението на поставените оперативни задачи
5.      Контрол на разходваното количество гориво
6.      Възможност за двупосочна връзка с водача на МПС
7.      Пренасочване на маршрута на МПС и своевременно актуализиране на служебните задължения на шофьора
8.      Възможност за настройване на системата по специфични критерии и изисквания на клиента
9.      Обслужване на неограничен брой маршрути и превозни средства
10.  Бърза възвращаемост на първоначално направената инвестиция
- Със системата FIXY вие нямате излишни разходи и скрити такси.
- Всичко е прозрачно и лесно за разбиране.
- Плащате само това, което ползвате.
- Имате поддръжка в цялата страна.
Подсигурете си спокойствие и 24 часов непрекъснат, надежден контрол над Вашия автопарк.
Вижте всички възможности на системата FIXY тук: http://gpscontrol.bg/commercial/
Вземете пълния контрол на вашия автопарк в свои ръце!
Свържете се с нас сега: 02 437 29 71
Уведомяваме Ви, че съгласно Закона за електронна търговия (чл. 6, ал. 1) е възможно това да е непоискано търговско съобщение. 
То е еднократно изпратено до Вашия e-mail адрес, който е получен от Вас, от Ваши партньори или от публичното пространство

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

...не се заяждам, просто ще цитирам един мейл, изпратен ми циркулярно...

Ни най-малко не го приемам като заяждане, търсим и споделяме действителното положение. Не оспорвам сериозността на проследяването, напротив, но твърде много години работя с какви ли не фирми и за себе си съм изградил мнение, че у нас няма сериозен бизнес. Изключенията са толкова малко, че споменаването им предизвиква повече жал, отколкото някакви положителни емоции. Що му е да инвестира в техника, след като най-обикновен телефон (обикновено привидно и безплатен при корпоративни планове) върши работа? "Грижата на добрия стопанин" обикновено е словосъчетание, предизвикващо най-малкото подигравателна усмивка...

Нямам желание да задълбавам в темата, дано авторът намери добро решение за навигация. 

...

Трябваше да добавиш и следващото изречение от моя пост.  :)

ps. Като каза телефон и се сетих за вица - "На моята жена, откакто ѝ купих мобилен телефон - все си е вкъщи"

Трябваше да добавиш и следващото изречение от моя пост.  :)

ps. Като каза телефон и се сетих за вица - "На моята жена, откакто ѝ купих мобилен телефон - все си е вкъщи"

Да, но не беше чак толкова нужно. А що се отнася до послеписа, версията е такава:

Прибира се мъжът по-рано вкъщи, жена му я няма и той ѝ звъни:

- Здравей, скъпа, къде си?

- Вкъщи съм, скъпи, къде другаде?

- Ами след като си вкъщи, я ми донеси една чаша вода в хола...

....

При проследяването обаче ... мрежата е задължителна - необходимо е информацията от вашия приемник да стигне ... някъде.

Не знаех, че има практика шофьорите да си купуват навигациите, но според мен няма уважаващ себе си превозвач, който да не е монтирал GPS tracking. Най-малкото за да следи по всяко време къде са му камионите.

Щом веднъж на камиона има приемник - не виждам логика да се купува втори, трети ...

Не точно. Много от съществуващите системи за проследяване ползват обикновен СМС в който вграждат текущите координати :)

kakoytou, пишеш пълни простотии. Спри да се излагаш!

Sygic е много кадърен софтуер. Няма нужда от интернет, ползва вградения GPS приемник на телефона. А такъв приемник имат почти всички Android апарати, ето ти пример с телефон за 119 лв - Samsung Galaxy Y Duos . Има достатъчно подробни карти из нета, има и версия за камиони. Не може да се ползва всяка, тъй като трябва да се въведат параметрите на превозното средство - височина, дължина, маса, и т.н. Защото по пътищата има ограничения, и софтуерът трябва да те предупреждава за тях. За да не се окаже, че си заклещил TIR-а под някой мост, или пътят е пропаднал под теб. Не може да се ползва навигация за лека кола!

Sygic показва движението в реално време - за лек автомобил, товарен, пешеходец, даже и за влак :) (пробвах го в неделя). Предупреждава за завои, ограничение на скоростта, камери, показва дори в коя лента се движиш, и накъде трябва да се престроиш преди маневра. Има различни опции за изчисляване на маршрута - най-бърз, най-кратък, най-икономичен. И много други неща.

Аз съм професионален шофьор, и ползвам Sygic от години. Още от времето, когато бях със Sygic Mobile Maps на Nokia 5230 със Symbian. Така че недей да обясняваш какво може, и какво - не. След като очевадно си нямаш понятие.

Не точно. Много от съществуващите системи за проследяване ползват обикновен СМС в който вграждат текущите координати :)

В текста, който се цитирал, има уловка - нали за "обикновен СМС" пак трябва връзка с мрежата на оператора - ако ще да е само GSM (Global Service for Mobile Communications)

Нали няма да пращаш sms по пощенски гълъб ???  :D  :D  :D  :D

В текста, който се цитирал, има уловка - нали за "обикновен СМС" пак трябва връзка с мрежата на оператора - ако ще да е само GSM (Global Service for Mobile Communications)

Нали няма да пращаш sms по пощенски гълъб ???  :D  :D  :D  :D

В твоят текст има друга уловка :) Не е задължително да има "връзка с мрежата на оператора", може да се ползва и друг оператор в роаминг :)

В твоят текст има друга уловка :) Не е задължително да има "връзка с мрежата на оператора", може да се ползва и друг оператор в роаминг :)

Добре - чукнал съм една буква в повече - да се чете "връзка с мрежата на оператора".

Стана като във вица:

Заводите Форд в Детройт. В кабинета на шефа влиза човек и крещи:

- Еврика! Толкова години работя по този електродвигател и ето накрая го направих. Пристигам тук от Ню Йорк със собствения си електромобил!

- И колко ви струваше пътуването? - пита шефа.

- Четири хиляди и седем долара. Седем долара за електроенергия, а останалите за удължител.

ps. Следващия път ще черпиш. Прихванах ти СМС-то, знам ти координатите (къде точно под дъгата) и само като-о-о ги преобразувам в КС1970 (или в Балтийската  :ohmy: ) - и идвам.

pss. Отиде хубавата тема  ... то пък една хубост.

Разводнихте темата, но все пак да обобщя:

1. За GPS проследяване е необходима обратна връзка, която се осъществява през мобилна мрежа на мобилен оператор. Може и по сателит, но излиза доста скъпо. Така че, да - при този случай се ползва мобилна мрежа за пренос на данни.

2. За обикновена GPS навигация е необходим само приемник, който получава сигнали от сателитите, разположени в орбита около земята. Тогава не е необходима обратна връзка и съответно не се използва мобилна мрежа.

Някои програми за навигация имат опция да те позиционират по-бързо, като използват данни през мрежата на мобилния оператор, като информация за клетките и данни през интернет. В този случай също се използва мобилната мрежа.

За по-точното определяне на местоположението с точност до няколко сантиметра или до един сантиметър беше, не помня вече, при професионално използване за измерване и военни цели се използват приемници на GPS сигнал, които също така получават данни и от наземни коригиращи центрове. Тези центрове се използват и за управление и коригиране на GPS системата. Това удоволствие също се заплаща. 

:)

За по-точното определяне на местоположението с точност до няколко сантиметра или до един сантиметър беше, не помня вече, при професионално използване за измерване и военни цели се използват приемници на GPS сигнал, които също така получават данни и от наземни коригиращи центрове. Тези центрове се използват и за управление и коригиране на GPS системата.

Това със сантиметрите, ако можеш да го покажеш /направиш - ти ще си следващия "Бил Гейтс" - като пари де.

За Global Position System - точността е няколко метра, за Галилей се надяват да слязат до около метър.

Сантиметри - само на сън

Това със сантиметрите, ако можеш да го покажеш /направиш - ти ще си следващия "Бил Гейтс" - като пари де.

За Global Position System - точността е няколко метра, за Галилей се надяват да слязат до около метър.

Сантиметри - само на сън

:lol6: Май наистина трябва да прочетеш някоя статия и да разбереш какви "магии" правят наземните центрове за коригиране и до каква точност докарват сигнала.

:lol6: Май наистина трябва да прочетеш някоя статия и да разбереш какви "магии" правят наземните центрове за коригиране и до каква точност докарват сигнала.

Ти на всичко написано ли вярваш ??

И аз да се включа по темата.Карам камион по Европа и ползвам 2 навигаций.Едната е Иго за камион.Другата е Сиджик Трък на андроида.Сиджика си е мой и съм много доволен.Върши ми чудесна работа в цяла Европа.Като изключим БГ.Тук много се бърка и ме прекарва където не мога да мина.Не ползва нет.Стартирам изчаквам да се свърже със сателитите и тръгвам.Лошото е че е кракната и няма ъпдейти.Може да се купи за около 180 лв. само програмата и да се инсталира на андройд с GPS приемник.Игото не става за камион.Как ли не го мъчих и постоянно ме води на където нетрябва.

И защо реши, че точно на мен ми трябва, та цитира мой пост? Тези Sygic и iGO не съм ги запомнял, че да ги забравя. :D

А и не забравяйте едно - за да функционират подобни софтуери на Андроид устройство, то те трябва да имат GPS и/или активен интернет, съответно и цената им се вдига. В по-бюджетните решения подобна екстра (GPS) е рядко сращано животно. :P

Ами цитирам тебе

ото се изказваш неподготвен,и сега също- трябвало да има интернет, ами не е вярно, мога да ти изброя поне пет програми- навигации които работят офлайн, апък на пазара има доста таблети и телефони - евтини със GPS.

17 mb?????  Да не бъркаш нещо? за андора ли става въпрос? А картата на iGO  за цяла европа е около 2.5Gb

Моята iGO отново успя яко да ме издъни - за пореден път така и не ѝ стигнаха 230 км, за да си намери спътник... Накрая ѝ "просветна" и реши, че се намирам на 55 км южно от Велико Търново, а в тоя момент тъкмо минавах покрай ИКЕА на Околовръстното в София... Реших да ползвам таблета - Навител не остана по-назад, обърка се тотално (с 6 фиксирани спътника!) и ме разкарва 15 км из София, прекарвайки ме 3 пъти покрай нужния адрес, но не и до него, но пък после 2 дни бе безпогрешна. Прибрах се пък с Навигон - работи чудесно, засега...

...

17 mb?????  Да не бъркаш нещо? за андора ли става въпрос? А картата на iGO  за цяла европа е около 2.5Gb

Колега прочети малко и ще разбереш. Говорим за картата на България за различните програми за навигация. Каква Андора, каква Европа...

Моята iGO отново успя яко да ме издъни - за пореден път така и не ѝ стигнаха 230 км, за да си намери спътник... Накрая ѝ "просветна" и реши, че се намирам на 55 км южно от Велико Търново, а в тоя момент тъкмо минавах покрай ИКЕА на Околовръстното в София... Реших да ползвам таблета - Навител не остана по-назад, обърка се тотално (с 6 фиксирани спътника!) и ме разкарва 15 км из София, прекарвайки ме 3 пъти покрай нужния адрес, но не и до него, но пък после 2 дни бе безпогрешна. Прибрах се пък с Навигон - работи чудесно, засега...

Хах, ти направо ме разбиваш. Подобно преживяване май не ти е за първи път. Вземи я ресетни нещо тази навигация. Преди години когато още пускаха паразитни сигнали в GPS системата най-голямото отклонение, което ми даде навигацията тогава беше 200-300 метра. Получаваше се и при iGO, и при Гармин и при Сиджик.

...Хах, ти направо ме разбиваш. Подобно преживяване май не ти е за първи път. Вземи я ресетни нещо тази навигация...

Не е за пръв път, но се надявам да е за последен... с тая навигация - писна ми от нея, когато работи е ОК, но нямам никакви гаранции, че ще си намери спътник. Снощи си играх (в края на седмицата имам ново ходене до непознати за мен адреси в София, а след това и в Букурещ, и в ...) с нея - тотално е забила отвсякъде. Влязох през лаптопа в Windows Mobile, за да рестартирам съответното .ехе, но само си изгубих времето - не пое изобщо, никаква реакция...

Таблетът ми върши добра работа, но пък е 10,1" и се налага жена ми да ми навигира, т.е. да го държи - не става така, а и ако го сложа на джама, ще трябва едва ли не да надничам, за да видя пътя... :)

Но съм много на зор и след кратко, надявам се не напълно в погрешната посока, обмисляне преди час поръчах нов таблет за 180 лв със 7" екран (+ стойка за закрепване на автомобилно стъкло) и Андроид 4.2, както и с вграден GPS с български меню и гласови команди, на който ще инсталирам Navigon и Navitel и ще се ползва само за навигация.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.