Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покупка на дъно,процесор и рам

Featured Replies

Здравейте!Понеже ми се слапа лаптопа съм намислиг до коледа някъде да си купувам настолен.Трябва ми само дъно,рам и процесор,имам кутия,хард и захранване.Искам дъното да има вградена видео карта да карам за сега с нея,после като събера малко пара и видео може да си взема.Бюджета е до 400 лева.Може ли да ми препоръчате нещо ?

• Отговори 52
  • Прегледи 2,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

А защо от сега пускате тема като към коледа ще взимате компонентите ?

Важно е да знаем какви точно са кутията (снимки вършат работа), захранването (пак снимки) и харда(снимки?). Също така вече вграденото видео не се намира в дъното, а в процесора. Така е от около 5 години. След като споделите тази информация, ще се включим с предложения.

ПП: Хубаво е да кажете и за какво ще ползвате компютъра.

• Автор

Ами компютъра ще се използа за интернет скайп,фейсбук и някоя не кой знае колко нова игра (рядко).Захранването е Forton ATX-400PNF (за сега по-късно ще взимам ново по-мощно).Харда е този от подписа ми (за лаптоп е,не мисля че му пречи сложил съм го в кутията на последния слот за cd-rom)+още един seagate (модел ще дам малко по-късно).Кутията е безименна,запазена пълен размер без възможност за cable manegment, спокойно ще си влезе дъното със стоковия боксов охладител на CPU-то

Другия хард е ST316082AS 160 GB 7200 rpm

Редактирано от Десислав Петров (преглед на промените)

GB GA-B85N Phoenix - 143 лв.

Pentium G3258 - 122 лв.

A-DATA G серията 2X2G DDR3 1600MHz - 73 лв.

Количка

пс. Малко нестандартно предложение за дъно но пък е качествено с всички видове изходи за вградената графика,

отлично аудио и може да го завреш и в мини кутия. Процесора е отключен а паметта с добри тайминги.

Процесора може да се замени с по-добрия I3-4160 тъй като остават пари.

Захранването е достатъчно за карта като GTX 750TI та ако ще купуваш подобна вземи I3 а не Пентиума. 

За интернет, скайп, фейсбук и ХД филми тия неща не те бъркат но си споменал и игри та ти си прецени кой процесор да вземеш. 

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

GB GA-B85N Phoenix - 143 лв.

Pentium G3258 - 122 лв.

A-DATA G серията 2X2G DDR3 1600MHz - 73 лв.

Количка

Не може ли да орежем леко от дъно и рам с цел взимане на по хубав процесор,щото тоя pentium-и хич не ми харесват/може ли да е AMD?

Изпреварил си ме, не ти видях редакцията.I3-ката повече ме устройва

Дъното спокойно го режи на нещо евтино аз просто съм на вълна "мини" в момента.  :)

Пентиума с вградената си графика принципно е достатъчен за всичко с изключение на игрите.

Всъщност за кой точно игри говорим?

Охоо, значи имаме доста време.

Сега трябва да хубаво да помислиш каква платформа да си вземеш.

За РАМ, можеш да си сложиш каквато си искаш на каквото и да е дъно, нея я пропускаме. Но като и тя е включена в бюджета, махаме 70 лева за РАМ. Остават 230 лева за дъно и процесор. И точно тук трябва да помислиш каква платформа искаш.

AM3+ :

Дъно: http://nikem-bg.net/computer-components/GB-970A-DS3P-AM3

Процесор : нямаме пари за нов AM3 процесор. Трябва да купуваш втора ръка някой стар Phenom II X6 или 6350.

Дъното изяжда много бюджета, но ти трябва задължително нещо с 970 чипсет, с поддръжка на SATA 3 и USB 3.0 Всяко по-евтино дъно с 760G чипсет дори да има SATA III портове, те са осъществени с бавен PCIe x1 външен контролер, а не с чипсета. То остави, че са по-бавни, ами тези външни контролери правят страшно много проблеми. BIOS-а може да има проблеми с разпознаването на тоя контролер по PCIe шината и изобщо да не "виждаш" никакви харддискове, харддиска ти да изчезва по някое време и компютъра ти да замръзва и т.н.

На дъната на Asrock с 760G чипсет и SATA III, имат Asmedia чип за SATA 3 портовете, от който много се оплакват, нестабилностти, изчезващи харддискове, сини екрани и неразпознаване на драйвера за този контролер и какво ли не. И дори да му инсталираш кадърно драйвера, тоя чип пак прави проблеми и изчезва когато си поиска. Поразрови се из форумите и ще разбереш за какво иде реч за тия боклучави дъна, не си измислям нищо.

Това дъно ще става за някакъв клок. Чипсетите на AMD не ограничават по никакъв начин овърклока и настройките на процесора - шини, напрежение, множители и т.н.

Друг е въпросът, че производителите нарочно режат кода и настройките на биоса, за да можеш да си купиш по-скъпото им дъно.

Не съм виждал БИОСА на този гигабайт, но би трябвало да е с кода на Award. Ако наистина биоса е Award базиран, без никаква преработка, ще си умреш от кеф. Ще имаш достъп до абсолютно всичко до границите на науката - абсолютно всички шини, всички множители за всички шини, всички напрежения на всеки компонент, PLL волтаж на всяка шина и т.н. Който е виждал Award-ски биос, знае за какво става дума. Дървено-син интерфейс има, не е като American Megatrends по дизайн, но е много по-добър от него.

VRM-а е с 4 фази, с охлаждане. С тези 4 фази можеш да имаш по-голям спад на напрежението при по-голяма консумация от процесора и при овърклок.

Но някои дъна имат допълнителна настройка за подобрено LLC управление на фазите от биоса, а не от контролиращият чип.

Ако са сложили хубави крайни кондензатори на VRM-а, не би трябвало да имаш много пулсации. Това е дъно от 120 лева, с 970 чипсет, поне е сигурно, че кондензаторите няма да са от най-скапаните.

970 чипсета няма вградено видео, което е хубаво, защото чипсетите им с вградено видео греят брутално.

Ако искаш да икономисаш от дъно, взимаш най-евтиния шит с 760G чипсет. Няма смисъл да взимаш някакво от 90 лева със същият чипсет и  SATA 3, защото няма да работи както трябва, а е излишно по-скъп.

Ще ти трябва по-хубаво захранване също.

Боксовото охлаждане на всички AM3+ процесори е една отвратителна фуражомелачка. Като лошото при нея е, че освен биоса, тя се контролира сама чрез един терморезистор в нея, който стърчи леко. Махаш го с клещи, даваш го на късо и няма да вдига повече от 3000 оборота и ще е тишина, за сметка на 6-7 градуса по-висока температура. Но с ъндърклокнат процесор, ще е перфе.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LGA 1155 сокет на интел е стар, няма смисъл да взимаш. Взимай нещо с LGA1150. Това като за начало !

Всичко с H чипсет не можеш да правиш клок, освен по-скъпите дъна на Asus с този чипсет, ако те устройва само клок по множител.

С нещо такова :

ASROCK H81M-VG4 /1150

G3420 3.2GHZ/3M/BOX/1150

Няма да правиш никакъв клок с него. Можеш да издупиш reference clock-а (PCIe) на 105 Mhz, но надали ще можеш да правиш по-голям клок от това.

Ако пуснеш повече бюджет, можеш да вземеш H81-PRO на Асус и G3258, но дънцето на Асус е доста по-скъпичко от VG4-ката на Асрок.

Редактирано от bitch_please (преглед на промените)

• Автор

Охоо, значи имаме доста време.

Сега трябва да хубаво да помислиш каква платформа да си вземеш.

За РАМ, можеш да си сложиш каквато си искаш на каквото и да е дъно, нея я пропускаме. Но като и тя е включена в бюджета, махаме 70 лева за РАМ. Остават 230 лева за дъно и процесор. И точно тук трябва да помислиш каква платформа искаш.

Ако категорично няма да правиш клок :

AM3+ :

Дъно: http://nikem-bg.net/computer-components/GB-970A-DS3P-AM3

Процесор : нямаме пари за нов AM3 процесор. Трябва да купуваш втора ръка някой стар Phenom II X6 или 6350.

Дъното изяжда много бюджета, но ти трябва задължително нещо с 970 чипсет, с поддръжка на SATA 3 и USB 3.0 Всяко по-евтино дъно с 760G чипсет дори да има SATA III портове, те са осъществени с бавен PCIe x1 външен контролер, а не с чипсета. То остави, че са по-бавни, ами тези външни контролери правят страшно много проблеми. BIOS-а може да има проблеми с разпознаването на тоя контролер по PCIe шината и изобщо да не "виждаш" никакви харддискове, харддиска ти да изчезва по някое време и компютъра ти да замръзва и т.н.

На дъната на Asrock с 760G чипсет и SATA III, имат Asmedia чип за SATA 3 портовете, от който много се оплакват, нестабилностти, изчезващи харддискове, сини екрани и неразпознаване на драйвера за този контролер и какво ли не. И дори да му инсталираш кадърно драйвера, тоя чип пак прави проблеми и изчезва когато си поиска. Поразрови се из форумите и ще разбереш за какво иде реч за тия боклучави дъна, не си измислям нищо.

Това дъно ще става за някакъв клок. Чипсетите на AMD не ограничават по никакъв начин овърклока и настройките на процесора - шини, напрежение, множители и т.н.

Друг е въпросът, че производителите нарочно режат кода и настройките на биоса, за да можеш да си купиш по-скъпото им дъно.

Не съм виждал БИОСА на този гигабайт, но би трябвало да е с кода на Award. Ако наистина биоса е Award базиран, без никаква преработка, ще си умреш от кеф. Ще имаш достъп до абсолютно всичко до границите на науката - абсолютно всички шини, всички множители за всички шини, всички напрежения на всеки компонент, PLL волтаж на всяка шина и т.н. Който е виждал Award-ски биос, знае за какво става дума. Дървено-син интерфейс има, не е като American Megatrends по дизайн, но е много по-добър от него.

VRM-а е с 4 фази, с охлаждане. С тези 4 фази можеш да имаш по-голям спад на напрежението при по-голяма консумация от процесора и при овърклок.

Но някои дъна имат допълнителна настройка за подобрено LLC управление на фазите от биоса, а не от контролиращият чип.

Ако са сложили хубави крайни кондензатори на VRM-а, не би трябвало да имаш много пулсации. Това е дъно от 120 лева, с 970 чипсет, поне е сигурно, че кондензаторите няма да са от най-скапаните.

Ако искаш да икономисаш от дъно, взимаш най-евтиния шит с 760G чипсет. Няма смисъл да взимаш някакъв от 90 лева с SATA 3, защото няма да работи както трябва, а е излишно по-скъп.

Ще ти трябва по-хубаво захранване също.

Боксовото охлаждане на всички AM3+ процесори е една отвратителна фуражомелачка. Като лошото при нея е, че освен биоса, тя се контролира сама чрез един терморезистор в нея, който стърчи леко. Махаш го с клещи, даваш го на късо и няма да вдига повече от 3000 оборота и ще е тишина, за сметка на 6-7 градуса по-висока температура. Но с ъндърклокнат процесор, ще е перфе.

400-70=330 лева за дъно и процесор,не 230.Клок може и да правя но не кой знае какво (не 60% овърклок :D ).Не коментира нищо за интел платформите, sata 3 надали ще ми потрябва ,може би при сдд ако си взема,но то е далечна работа.Е не е лошо да има шанс за ъпгрейд след време де.USB3.0 задължително трябва да има.

Всъщност монитора какъв вход има и ще се включва ли и телевизор за филмите?

АМД ако взимаш може да няма вградена графика. Например варианта предложен по-горе няма такава.

• Автор

АМД ако взимаш може да няма вградена графика. Например варианта предложен по-горе няма такава.

Монитора е Philips 170P 17" с DVI.И не аз филмите си ги гледам от флашка на телевизора

Монитора е Philips 170P 17" с DVI.И не аз филмите си ги гледам от флашка на телевизора
  • Автор

А какво ще кажете за тази конфигурация

http://nikem-bg.net/cart/52259p1r50745p1r43061p1rf.html

За сега 4 GB ram,като събера пари още една такава плочка за dual channel.Явно е, че с това дъно овърклок няма да правя ама и 3.9GHz си ми стигат де,щом сега карам с athon 3000+ 1.8 едноядрен клокнат на 2.4 GHz с 512 мб рам :D

А какво ще кажете за тази конфигурация

http://nikem-bg.net/cart/52259p1r50745p1r43061p1rf.html

За сега 4 GB ram,като събера пари още една такава плочка за dual channel.Явно е, че с това дъно овърклок няма да правя ама и 3.9GHz си ми стигат де,щом сега карам с athon 3000+ 1.8 едноядрен клокнат на 2.4 GHz с 512 мб рам :D

http://nikem-bg.net/cart/49905p1r49676p1r45925p1rf.html

Извинявай, но какво да прави с твойто дъно с един d-sub порт при условие че ще ползва вграденото видео на първо време. Моничо ли къв си там, за теб става въпрос.

Извинявай, но какво да прави с твойто дъно с един d-sub порт при условие че ще ползва вграденото видео на първо време. Моничо ли къв си там, за теб става въпрос.

Ей го моя грешка

http://nikem-bg.net/cart/49676p1r45925p1r50682p1rf.html

• Автор

http://nikem-bg.net/cart/43061p1r52135p1r47067p1rf.htmlИзглежда,че амд процесорите имат по-добро съотношение цена/възможности и се спрях на амд + евтино дъно

Кофти процесор с лоши възможности за ъпгрейд.  Демек си на много погрешен път.

Искаш ли да добавиш видеокарта духаш супата понеже процесора ще я спъва.

Искаш да смениш процесора за да не спъва видеокартата отново духаш супата понеже няма такива. 

пс. За същите пари се взима рам на 1600MHz та и тя е лош избор.

• Автор

Кофти процесор с лоши възможности за ъпгрейд.  Демек си на много погрешен път.

Искаш ли да добавиш видеокарта духаш супата понеже процесора ще я спъва.

Искаш да смениш процесора за да не спъва видеокартата отново духаш супата понеже няма такива. 

пс. За същите пари се взима рам на 1600MHz та и тя е лош избор.

http://nikem-bg.net/cart/46268p1r47524p1r45925p1rf.html, а така?

П.С знам,че няма вградено видео 

Така е друга бира но пак е по-слаба ракия от I3-4160 а парите не са по-малко а повече. А и защо да се лишаваш от видео? 

http://nikem-bg.net/cart/45925p1r50682p1r52259p1rf.html

• Автор

Така е друга бира но пак е по-слаба ракия от I3-4160 а парите не са по-малко.Е,

Е,и това го има ама за какво ми е толкоз пък силен процесор,ще кажеш , че правя нещо кой знае какво на тоя компютър.В сравнение със сегашния ми процесор,който си ми върши работа е около 4 пъти по-силен.Да не говорим ,че едното е десктоп другото лаптоп.И ето и снимките на кутията дето искахте 

P1020115.jpg

Не ти схващам логиката? Ще дадеш повече пари за по-слаб и горещ процесор и ще се лишиш от видео защото хъм може и така?

Ами вземи си един Пентиум като не ти трябва толкова добър процесор и спести още повече пари.

А може и да ми ги дадеш на мен щом не ти трябват.  :D

• Автор

Не ти схващам логиката? Ще дадеш повече пари за по-слаб и горещ процесор и ще се лишиш от видео защото хъм може и така?

Ами вземи си един Пентиум като не ти трябва толкова добър процесор и спести още повече пари.

А може и да ми ги дадеш на мен щом не ти трябват.  :D

Е хубаво,явно ще сме на интел :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.