Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Купувате ли си български стоки и продукти? За и против българското!

21 гласували потребители

1. 1. Купувате ли / предпочитате ли българските стоки и продукти?

• Да. Предпочитам българските стоки и продукти.
      50%
      11
    • Не. Предпочитам вносните стоки и продукти.
      9%
      2
    • Избирам според качеството и цената
      40%
      9

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

пшеницата е стока, която се купува в цял свят.

хляб всеки яде.

там няма две мнения - посял ли си я, ожънал ли си я -ще я продадеш и то с добра печалба.

Виж до другите стоки, дето спомена - ти самата кога за последно си си купила българска козметика ?

Ами мебелите ?

Като изключим дребните производители, с малки поръчки които правят наистина качествени неща, мебелите на големите фирми са под всякаква критика.Лично аз използвам услугите само на майстори от Троян, за да ми правят каквото имам нужда за дома, защото като вляза в някой магазин се хващам за главата. По родопите масово се секат горите , а материалът се изнася за Гърция и Италия -мебелите да се правят там, а не у нас.Защо ? Защото са много качествени ли ?

А фармацевтичните продукти - там е .....

няма да говоря по въпроса, но мафията  ряпа да яде.

Парален внос и износ, регистриране на "кухи" обороти", прибиране на ДДС и т.н. са само част от игрите вдигащи цифрите на износа.

А субстанциите, от които се правят лекарствата не се произвеждат отдавна  в България - внос са от Индия обикновено и тук само се таблетират и пакетират.

Защото там изсичането на горите отдавна е забранено,,,

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

• Отговори 50
  • Прегледи 3,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Накратко казвате, че част от внесената стока в страната ни е с ниско качество...

И от това следва, че... :rolleyes:

Защото там изсичането на горите отдавна е забранено,,,

Въпросът е - защо от тази дървесина не се правят мебелите у нас и готови да се изнасят за външния пазар, ами изнасяме дървесината, за да правят мебелите там и съответно добавената стойност да остава при тях , а на нас - голите баири ?

Накратко казвате, че част от внесената стока в страната ни е с ниско качество...

...че сме глупаци :)

Ми точно така излиза.. :(

...че въпреки това голяма част от вносната стока е по-качествена от българската, Ако избираш правилно и си отваряш очите, ще я откриеш. Разбира се, понякога е обратното - българската е по-качествена от вносната. Причините: алчност, липса на контрол, неприлаганена законодателство / кофти закони.

...че въпреки това голяма част от вносната стока е по-качествена от българската, Ако избираш правилно и си отваряш очите, ще я откриеш. Разбира се, понякога е обратното - българската е по-качествена от вносната. Причините: алчност, липса на контрол, неприлаганена законодателство / кофти закони.

Темата ми се вижда много странна. И в анкетата е пропусната точката:

• Гледам, какво си купувам а не, къде е правено.

К'во общо има страната на производство с това дали ще искам да си купя едно нещо? Отивам и търся най-качественото нещо (ако изобщо може да се направи обективна преценка) в ценовия диапазон, който ме устройва и си го купувам. Може и да погледна на етикета къде е произведено, ама това едва ли ще ме навие или откаже. Да направиш компромис на гол патриотизъм не помага никому. Или пък да се откажа от нещо, което отвсякъде ми харесва, щото било направено незнам си къде... Няма такива работи.

Между другото отдавна мина времето, когато името на една (която и да е) държава беше безусловен символ на качество...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Темата ми се вижда много странна. И в анкетата е пропусната точката:

• Гледам, какво си купувам а не, къде е правено.

К'во общо има страната на производство с това дали ще искам да си купя едно нещо? Отивам и търся най-качественото нещо (ако изобщо може да се направи обективна преценка) в ценовия диапазон, който ме устройва и си го купувам. Може и да погледна на етикета къде е произведено, ама това едва ли ще ме навие или откаже. Да направиш компромис на гол патриотизъм не помага никому. Или пък да се откажа от нещо, което отвсякъде ми харесва, щото било направено незнам си къде... Няма такива работи.

Между другото отдавна мина времето, когато името на една (която и да е) държава беше безусловен символ на качество...

Абсолютно!

Само че го има и починът "Подкрепете българското", базиран на гол патриотизъм и нищо друго. И много хора му се вързват. Скоро да си влизал в магазин за обувки?

Аз си купувам български анцузи на марка feel high (поне така знам, че са български). Много красиви, качествени и с хубава материя :-) А и не са прекалено скъпи :-)

Скоро да си влизал в магазин за обувки?

Преди си купувах обувки и чорапи от най-различни места и със съответно най-различен успех. Напоследък пазарувам тези неща от една определена не-българска верига и съм много доволен - примерно предпоследно от там си купих обувките за сватбата, обух ги точно за деня, счупих се от хоро и за миг не усетих, че съм с чисто нови неносен официални обувки, а не с гуменки примерно. Досега, от там, само от едни кецове съм недоволен.

Преди си купувах обувки и чорапи от най-различни места и със съответно най-различен успех. Напоследък пазарувам тези неща от една определена не-българска верига и съм много доволен - примерно предпоследно от там си купих обувките за сватбата, обух ги точно за деня, счупих се от хоро и за миг не усетих, че съм с чисто нови неносен официални обувки, а не с гуменки примерно. Досега, от там, само от едни кецове съм недоволен.

Моля,споделете коя марка ползвате.Благодаря.

Честно казано, гледам качеството преди всичко, но да ви кажа домати, чушки, зеле и всякакви зеленчуци и плодове(с малки изключения) си ги купуваме от български производители и до сега не сме били разочаровани, а и който търси намира. :) Техники, козметика, дрехи почти от чуждестранни производители.

Но, когато имам възможност винаги гледам първо качеството(както казах), не дали е българско производство или не.

• Автор

Някой, каза ,че темата му се виждала странна, но пък друг наш колега отговори доста красноречиво, което си е съвсем така!

Всичко това на фона на назряващите протести на мелекопроизводители, които ще повлекат и всякакви други наши производители. Както споменах и в по - горен пост, то правителството предвижда мерки за стимулиране на българското производство и рестриктриране на вноса. Рестриктиране търговската политика на големи търговски вериги.

Само че го има и починът "Подкрепете българското", базиран на гол патриотизъм и нищо друго. И много хора му се вързват. 

Само ,че с "починът "Подкрепете българското", базиран на гол патриотизъм и нищо друго." - няма как да се случат нещата.

Нямам против българското производство, но поне цената да отговаряше на качеството. !!!!!!

Ако приемем, че услугата  е също вид произведена стока, то тогава нещата около качеството стават страшни!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Само ,че с "починът "Подкрепете българското", базиран на гол патриотизъм и нищо друго." - няма как да се случат нещата.

Нямам против българското производство, но поне цената да отговаряше на качеството. !!!!!!

Ако приемем, че услугата  е също вид произведена стока, то тогава нещата около качеството стават страшни!

Ама може все пак да добавиш точка "Интересува ме повече качеството и/или цената на продукта, отколкото произхода му"

Защото така адски смело раделяш на 2 мненията - или само българско или против българското. Дотук поне аз и aMoPe примерно не можем да се включим в анкетата - тоест не е обективна.

• Автор

Ама може все пак да добавиш точка "Интересува ме повече качеството и/или цената на продукта, отколкото произхода му"

Защото така адски смело раделяш на 2 мненията - или само българско или против българското. Дотук поне аз и aMoPe примерно не можем да се включим в анкетата - тоест не е обективна.

Нека да е вашата - добавих точка! Темата е дастатъчно красноречива (купувате или не) и това е последния път когато се потдавам на опит за манипулация! Все пак - имате точката в анкетата! Сега да видим и отговорите!!!!

Ако като цена и качество са конкурентно способни винаги бих избрал родното производство. Лошото е, че там където качеството е високо, често пъти цената е в пъти по-голяма в сравнение с конкурентите. 

Като за начало още първата седмица му "изкука " термостата.  Вписаните пък технически параметри като пр. време за подгрев и пр. нямат нищо общо с изписаното в указанието за употреба!

а ти ли си го монтира или техен специалист

• Автор

Ако като цена и качество са конкурентно способни винаги бих избрал родното производство. Лошото е, че там където качеството е високо, често пъти цената е в пъти по-голяма в сравнение с конкурентите. 

Колко простичко и невероятно вярно!

Много точен коментар, напълно го споделям!

Към автора - в някаква степен разбирам и споделям раздразнението ти по повод на апела за подкрепа на българското, защото националистическите идеи са ми, меко казано, чужди. Не харесвам и думи като патриотизъм, чуждопоклоничество и прочие, намирам ги за архаични и отдавна лишени от актуално съдържание. Но пък темата е интересна, стига емоциите да не са определящи за отговорите.

По темата - не мога да отговоря еднозначно, защото за мен е важно качеството. По чисто политикокомшийскобратовчедски причини в града ни не бяха допуснати хранителни магазини от веригите, изключая Билла и Пени. Вторият е откровено нискобюджетен и част от хранителните стоки в него - най-вече месните - са с посредствено качество, пък макар и с надлежно изписан състав. Но пък други хранителни стоки - сладоледи, кроасани, шоколади и производни - са много добри и предпочитани от към основните изисквания.

Месо и месни продукти купувам само и единствено от Билла (ако на някого му звучи като реклама, значи изобщо не е разбрал за какво е темата!), защото само на тях имам доверие за сроковете на годност. А извън населеното ми място, предпочитам да си пазарувам от други вериги, които са ме спечелили всякак. Друг е въпросът, че магазините на Билла и Пени в България нямат нищо общо, освен общото заглавие, с тия в чужбина - обикалял съм същите магазини във Виена и съм установил за себе си, че там и по тоя показател са век напред...

За техника - черна и бяла, по никой начин не бих купил нищо родно по съвсем разбираеми причини. Не купувам и каквото и да е с измислени марки или брандирани такива.

Дрехи - тук омесването е най-голямо, купуваме и нашенски и вносни, определящо е само качеството, но като цяло марковите стоки са доказано по-качествени от гледна точка здравина, запазване на цветовете и т.н. 

Ще завърша с обувките - не купувам нашенски по какъвто и да е повод. Има предостатъчно реномирани марки, чиито обувки през годините са ми доказали, че покупката на един чифт от 200 лв (пример) във всяко отношение е по-добър вариант от 5 чифта по 40 лв, които издържат по 1 седмица или до първия дъжд.

П.П. Доста дълго писах тоя коментар, така се случи, и не видях, че авторът е добавил липсващия отговор в анкетата - оценявам го, но не бих си редактирал коментара.

Естествено, че всеки здравомислещ човек си купува цена/качество най - доброто, което може да намери ако ще и "Made in China" да пише.

Имам много проблеми с приятелката обаче, тя подкрепя българското на всяка цена, не мога да изляза с нея на глава.

Българските обувки никога не са били и никога няма да бъдат на нивото на: "Ecco"; "Salamander"; "Solomon"; "Timberland" тези са главно марките, които могат да се намерят и нашият пазар и са качествени, разбира се като вляза в който и да е от горните магазини намерим на повечето обувки макар и малки, но дефекти, което ще потвърди тезата, че тук се внасят само и единствено 3 качество стоки дори на най - големите фирми, а цените са си съвсем нормални!
Наскоро се убедих отново в това - купих си обувки за 120 лева (някой ще кажат малко са, на мен ми се струва справедлива цена ако искам да ги нося един сезон) но уви издържаха няма и месец -добре, че ми върнаха парите...
Та обувки и дрехи - ако е възможно в дадената ситуация когато ми потрябват само и единствено с онлайн поръчка от чужбина (стоки предназначени за западноевропейският пазар) качеството е несравнимо имам неща на по 2-3 години и стотици пранета не мръднали на известни марки купени от такива сайтове и то преоценени, имам и (в редките случаи когато съм се подлъгвал) чисто нови дрехи на същите марки купени на крайно завишени цени от българските им магазини избеляват на 10 пране, раздърпват се... просто нямам думи!

Бих дори помолил горещо всички хора да пазаруват само и единствено онлайн (на продукти, които е възможно това разбира се) от западноевропейски онлайн магазини, хем по - евтино, хем по - качествено - и така докато нашите родни магазини не фалират или пък да стане чудо и да започнат да внасят истински стоки на нормални цени!

• Автор

а ти ли си го монтира или техен специалист

Има ли значение? Когато го купих ми обясниха в магазина, че не се налага монтаж от специалист, но в гаранционната карта друго пише! Хубавото в случая е, че имам необходимите познания и умения и то подплатени със съответните документи удостоверяващи това т.е. сам си вписах монтажа в гаранционната карта и при това съвсем законно! Гаранцията бе призната и дефектният компонент заменен!

Тук за дружо идеше реч!

Т.е. един колега попита, колко е изкарал предишният ми бойлер от същата марка (явно е следял друга моя тема) , а отговора е над 10 години! Този, новият май трудно ще изкара гаранционният си срок!

Та, цената е пораснала а качеството спаднало - поуки, производителя не си изважда!

Има ли значение? Когато го купих ми обясниха в магазина, че не се налага монтаж от специалист, но в гаранционната карта друго пише! Хубавото в случая е, че имам необходимите познания и умения и то подплатени със съответните документи удостоверяващи това т.е. сам си вписах монтажа в гаранционната карта и при това съвсем законно! Гаранцията бе призната и дефектният компонент заменен!

Тук за дружо идеше реч!

Т.е. един колега попита, колко е изкарал предишният ми бойлер от същата марка (явно е следял друга моя тема) , а отговора е над 10 години! Този, новият май трудно ще изкара гаранционният си срок!

Та, цената е пораснала а качеството спаднало - поуки, производителя не си изважда!

e за това иде реч изискват техни специалисти да го монтират и тогава признават само гаранцията

ама щом си се оправил

аз да чукна на дърво нямам никакви проблеми

моя е на 9 месеца

и съм много доволна от Елдом

Купувайки каквото и да било се съобразявам с качеството и цената.

За съжаление все по-рядко намирам качествени български стоки.

Лош водосъдържател, който може да се спука, отделно слаби/некачествени връзки, обаче в случая, колегата ще бере ядове с Елдома...

Е па какво може да му стане на един бойлер ?

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Нека да е вашата - добавих точка! Темата е дастатъчно красноречива (купувате или не) и това е последния път когато се потдавам на опит за манипулация! Все пак - имате точката в анкетата! Сега да видим и отговорите!!!!

Хехе, манипулация. Останах с впечатлението, че ти всичко слагаш под съмнение (което няма лошо), и все си мислиш, че има няква конспирация, ама някой път е смешно, не се обиждай :D

Аз моето мнение си го изказах, не ми е нужна твоята допълнителна точка, защото така или иначе няма да промениш начина ми на пазаруване. :)

Никъде по света няма такъв национален монопол, който да произвежда всичко. Нарича се пазарна икономика. :) 

Ся друг е въпросът с процентите на купуване на чужда или национална стока.

• Автор

Хехе, манипулация. Останах с впечатлението, че ти всичко слагаш под съмнение (което няма лошо), и все си мислиш, че има няква конспирация, ама някой път е смешно, не се обиждай :D

Аз моето мнение си го изказах, не ми е нужна твоята допълнителна точка, защото така или иначе няма да промениш начина ми на пазаруване. :)

Никъде по света няма такъв национален монопол, който да произвежда всичко. Нарича се пазарна икономика. :)

Ся друг е въпросът с процентите на купуване на чужда или национална стока.

До сега темата си вървеше съвсем спокойно и ето опит да се преобърне. Поискахте точка и получихте такава, но нали се сещаш, че ако  угодя на всички потребители и сложа точки за всеки от тях, то анкетата ще сдобие с десетки отговора. Сега пък получената точка била ненужна  :no-no:

Целта не е да променям на някого начина на пазаруване и за мен темата е интересна, че дори и други колеги изразиха своя интерес! На, който му е интересно да пише - уважавам всяко мнение! В дребни интрижки и кавги няма да ме вкарате обаче - капиш   :mad:

До сега темата си вървеше съвсем спокойно и ето опит да се преобърне. Поискахте точка и получихте такава, но нали се сещаш, че ако  угодя на всички потребители и сложа точки за всеки от тях, то анкетата ще сдобие с десетки отговора. Сега пък получената точка била ненужна  :no-no:

Целта не е да променям на някого начина на пазаруване и за мен темата е интересна, че дори и други колеги изразиха своя интерес! На, който му е интересно да пише - уважавам всяко мнение! В дребни интрижки и кавги няма да ме вкарате обаче - капиш   :mad:

не им обръщай внимание

толкова са жалки да се навират навсякъде и интриги само да създават

и да те вкарват в техните си филми

отврат

по темата издирвам в момента къде се продават чешките пастети че във Фантастико вече ги няма

ами сори - Компас се изложиха вече, марката не прави качеството, боклучари станахте и вие

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.