Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Системата не бутва от флашка

Featured Replies

Обърни внимание на снимката че си го пише даже кой е бутона . В случая  на показаната платка е F12 . Флашка свети само когато се чете или пише  върху и от нея. И също така си погледни в биоса тия неща дали са ти позволени или не  ако изобщо ги има като опция.

1. Enable Integrated Peripherals > USB Legacy.
  2. Enable Integrated Peripherals > USB Storage.

gSuND.jpg

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• Отговори 63
  • Прегледи 15,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Това според мен означава , че биоса не ги чете пак казвам според мен не съм сигурен

И аз така си го обяснявам. Просто досега разполагах само с една флашка с размер 512 мб,  а сега имам една с 16 и не съм обръщал внимание. Не помня дали съм се опитвал да буутвам от флашка...

вие майтап ли си направихте с форума или ни помислихте за палячовци комко хора искат да ви помогнат нямате право да ни губите време то няма да ви се получи щом се гъбаркате с хората от форума не ви е срам нямам думи!!!!!!!!!!

темата се трие

или заключва

говорите за флашка за 2 хард диска и после нищо такова ее не ви разбирам звучи ми подигравателно

Ето ти и опъттването за твоето дъно където ясно е написано ,че с бутона F12  се пуска това бутващо меню . Ако и това не помогне  вече не знам  какво да ви посъветвам Gigabyte GA-GC230D

• Автор

вие майтап ли си направихте с форума или ни помислихте за палячовци комко хора искат да ви помогнат нямате право да ни губите време то няма да ви се получи щом се гъбаркате с хората от форума не ви е срам нямам думи!!!!!!!!!!

темата се трие

или заключва

говорите за флашка за 2 хард диска и после нищо такова ее не ви разбирам звучи ми подигравателно

Моля?! Получавам съвет, рестартирам, пробвам го съвета, включвам се отново и казвам резултата. С Ф12 стигнах до менюто, но избирайки опцията за USB не иска да се промени нищо. Натискам Ентер за избор, рестарт, след което пак натиснах Ф12 - не се беше променил. 

Какви палячовци, за какво става дума не разбрах. Как да е.

Enable Integrated Peripherals > USB Legacy.

Enable Integrated Peripherals > USB Storage.

Да и двете са на Enable.

За двата диска аз самият не го разбирам. Един приятел като ми видя дъното каза, че било за някакви маломощни компчета - беше стотина лева, сега е по-малко мисля. Някакво мъничко едно такова самото. От дъното мога да закача два кабела, с които да свържа хард дискове, има и от изходи за не знам как се казват - ide кабели ли - тънките. Имам три устройства - два харда и сиди. Кутията и дъното не са от едно място. За да си ползвам сидито разкачам единия хард. Инсталирайки Убунту след това имам грижи, когато включа втория хард. Убунтуту се чуди все какво му слагам. Сега по-ясно ли е.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Моля?! Получавам съвет, рестартирам, пробвам го съвета, включвам се отново и казвам резултата. С Ф12 стигнах до менюто, но избирайки опцията за USB не иска да се промени нищо. Натискам Ентер за избор, рестарт, след което пак натиснах Ф12 - не се беше променил. 

Какви палячовци, за какво става дума не разбрах. Как да е.

Да и двете са на Enable.

Прости им, някои всезнаещи ни мислят за всеможещи, ако бе така нямаше да се пита тук,макар и да се стараеш да направиш това с което те съветват и пак ставаш виновен, някой път човек пише несвързано или това което разбира, ако може. и за да няма недорузумения да се пише или да се обесни по подробно, моля.И,ако ако модераторите се погрижат няма да има толкова спам в бъдеще,но май се цели друга поитика

Редактирано от balki65 (преглед на промените)

• Автор

Казах майтап си правиш ако съм админ те трия за подигравка толкова сериозен звучахте в самото начало

Бе хубаво. Благодаря за отделеното ви ценно време, което лично на вас не съм искал. Аз да знаете друга работа нямам. Съжалявам и аз. Повече пък питам ли нещо въобще, ей ме де съм! Сигурно си мислите, че разговаряте с някой, който се е регнал вчера и ще си тръгне утре. Абе, няма значение.  Благодаря, че ми счупихте вечерта!

ако бе така нямаше да се пита

Ми, да. Това "лаик" над аватара ми не е случайно. Няма срамно да си го призная. По отношение на технически неща съм си такъв.

вижда  я в BIOS - USB 20x PMAP  значи не разпознава boot sector-а на флашката. С какво е правена зареждаща(bootable)?

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Бе хубаво. Благодаря за отделеното ви ценно време, което лично на вас не съм искал. Аз да знаете друга работа нямам. Съжалявам и аз. Повече пък питам ли нещо въобще, ей ме де съм! Сигурно си мислите, че разговаряте с някой, който се е регнал вчера и ще си тръгне утре. Абе, няма значение.  Благодаря, че ми счупихте вечерта!

Ми, да. Това "лаик" над аватара ми не е случайно. Няма срамно да си го призная. По отношение на технически неща съм си такъв.

В този форум в последно време се забелязва, че много хора вече се взеха за всезнаещи и говорят каквото им е кеф, каквото си знаят те и не уважават никой друг. Като това не е справедливо спрямо никой, още повече, че всички седим зад монитора и коментираме кой знае и кой не знае... Аз съм на мнение че на такива хора не трябва да им се обръща внимание в никакъв случай!

Колкото до проблема опитахте ли друг USB порт? И проблема наистина може да се окаже, че е от самия биос

Въпросната флашка тествана ли е на друга машина преди правила ли е подобни проблеми я си виж чипсета драйверите да не показва в Device Manager удивитилни

Въпросната флашка тествана ли е на друга машина преди правила ли е подобни проблеми я си виж чипсета драйверите да не показва в Device Manager удивитилни

Той човека го каза на друга машина бутва добре е другата му система , но другата му система е с друг биос по подразбиране каквато флашка му сервира не може да я прочете и бутне трябва по друг начин да се запише или ъпгрейд на биос , но не ми се коментира повече автора подхожда подигравателно и ще се въздържам от коментари с , които да помогна

Прочетох темата отначало и това съм го пропуснал и в повечето мнения се повтаря едно и също че е от БИОСА може и от него да е

• Автор

Да, пробвах с друг юесбипорт, но не стана. Ф12 буут менюто не налага промяната чрез натискане на Ентър. То самото дъно беше най-евтиното (не знам има ли връзка с БИОС-а). Благодаря ви много за отговорите, включително и на Gangosa (сори, ако съм прозвучал по-грубо). Явно няма да стане. Ако иска някой модератор може да маркира темата като приключена.

Имам предложение - запиши на едно CD PloP (файлът за изтегляне - тук) зареди от него и в самия мениджър избери USB да зареди от него. Жертвай едно CD дори и за 170-те кB.

Grub ли е bootsect ?

И двете флашки едновременно ли слагаш?!

Пробвай само с едната флашка,тая на която ти е Убунтуто! ;)

П.П.

Имах подобен проблем със стар лаптоп! ;)

Бях направил точно като теб,бях оставил и двете флашки,нито премигваха лампичките им нито нищо.

Съвсем случайно извадих едната флашка,защото се наложи да я използвам на друг компютър,след което рестарирах и после всичко се оправи! ;)

Успех!

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Имам предложение - запиши на едно CD PloP (файлът за изтегляне - тук) зареди от него и в самия мениджър избери USB да зареди от него. Жертвай едно CD дори и за 170-те кB.

Grub ли е bootsect ?

• Автор

Търсейки из Гугъл се натъкнах на тази програма, но не съм сигурен точно с какво ще ми помогне. Трябва да тичам на бач и по-късно ще видя. Но мисля, че ми стана ясно защо става така. Менюто, за което ми каза AlcatrazBG не го знаех - с f12 при старт на системата. Там не иска да промени, каквото и да е и седи на хард диск. Придвижвам се до усб хдд, натискам ентър, но на следващия рестарт натискам F12 и то пак си стои на HDD. Не знам що така. И при старт на системата ми изписва двата харда - WD и Hitachi, но не и вкараната флашка. Не знам това има ли значение... Нещо може да съм бърникал преди, нещо да съм променил и да съм забравил. Знам ли...

Ти пък що се връзваш не мога да си обясня? Пей сърце и не се занимавай с глупости.

Сега малко по темата. Има биоси и съм попадал на такива, които не четат файлова система FAT32 и NTFS. Щом си с 16гб. флашка съм 100% убеден, че е форматирана в една от тези файлови системи. За да я форматираш във FAT ще трябва да отцепиш дял от нея, който да е до 4гб. и тогава да я правиш бутваща, при това положение би трябвало като извикаш бързото бут меню, флашката да се вижда. Ако не ти се занимава да отцепваш дял от флашката за теста пробвай първо с друга по-малка, която да форматираш във FAT и да видиш дали биос я вижда.

От цялата тема така и не разбрах какво се опитва да бутне автора - Linux дистро или Windows ? Споменава се Fedora - да предположим че е това, тогава нека пробва с този инструмент - цък. Автоматично си форматира и разполага без да е нужно да се правят партиции до указан обем. От практиката съм научил едно - не се ли засича дадено устройство от биос - шанса да се бутне от него е нищожен.

От цялата тема така и не разбрах какво се опитва да бутне автора - Linux дистро или Windows ? Споменава се Fedora - да предположим че е това, тогава нека пробва с този инструмент - цък. Автоматично си форматира и разполага без да е нужно да се правят партиции до указан обем. От практиката съм научил едно - не се ли засича дадено устройство от биос - шанса да се бутне от него е нищожен.

Няма да се съглася с теб братле :)

Няма такова нещо като невъзможност, стига да се подходи правилно и да са налице съвместими стандарти всичко е възможно. Това говоря по принцип, както и в този случай. Universal USB Installer е много добър инструмент за създаване на бутваща USB флаш памет, но по подразбиране форматира автоматично във FAT32. Тук говорим за възможността на биоса да чете файлова система. А отделянето на дял се налага поради размера на самата флашка, която е 16гб. и форматирането и във FAT е невъзможно при този размер под Windows. Принципно флашка с размер до 4гб. няма проблем да се форматира така. Тези неща не ги говоря на изут, а съм ми минали през главата доста пъти. Поне 20-на пъти съм попадал на такъв проблем и съм го решавал по посочения от мен начин. Отделно, никого не задължавам да ми вярва и да прилага съвета от мен. Кой като може се оправя, а аз само споделям опит.

Търсейки из Гугъл се натъкнах на тази програма, но не съм сигурен точно с какво ще ми помогне...

При зареждане на PLoP, от неговия мениджър за зареждане може да се посочи USB устройство (диск, флашка) и да се зареди от него, дори BIOS да не поддържа зареждане от USB.

Забележка: PLoP има и в състава на Hiren's. Ако имате Hiren's записан на CD, може от там да го стартирате и заредите флашката.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.