Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Системата не бутва от флашка

Featured Replies

Чакайте да вкарам малко ред,че  темата стана  манджа с грозде :) Значи Методи  си е свалил Wndows PE  и едно Убунту и  иска да   ги запише тия работи на флашка та да може да си възстановява системата  когато му се налага. От неговите обяснения не става ясно дали той ги иска и двете на една флашка или   само едното когато му се налага. Старите дъна на Гигабайт  имат тая особеност,че не виждат флашки направо в биоса и за да бутнеш от флашка  трябва да се зареди  от това бързо бут меню ,което се извиква със F11  или F12  . Когато  се бутва  от него  няма опция да  се правят промени   защото просто това ти дава опции да бутнеш а не да запаметяваш както е в нормалния биос.Тулчетата за които се сещам ,че могат да правят  мултибутващи флашки  са Multiboot USB builder | SARDU и YUMI  и още едно тулче  за формат на флашки  HP USB Disk Storage Format  което не се инсталира а се стартира с админ привилегии. Флашките не палят на секундата и  трябва да се изчака поне 20 секунди да се прочете информацията ако всичко е записано както трябва. Колкото и да е дърт биоса на това дъно щом във упътването пише,че може да бутне от флашка  значи проблема не  е там .Малко клипчета на руски

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• Отговори 63
  • Прегледи 15,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

На бачкане съм все още, но нетбука ми е с мен. Потвърдено. Току-що пробвах пак с флашката с Уин ПЕ. Всичко си е ок. Виждам, че има отговори и затова се включвам. Ами не ми е такъв дерт чак да ви кажа това, че не става работата с биос-а. Здраве да е.

@belivakov: Благодаря. Сега вече ми стана ясно.

@AlcatrasBG и techmaniac: Благодарско. Значи. Имам две флашки. Едната е Самсунг с капацитет от 512 мб. На нея имам WinPE с Макриум. На другата: "Силикон Пауър" - Убунту. Не мисля да правя мултибуут флашка, но линковете на AlcatrasBG определено ще си ги букмаркна.

Старите дъна на Гигабайт имат тая особеност,че не виждат флашки направо в биоса и за да бутнеш от флашка трябва да се зареди от това бързо бут меню ,което се извиква със F11 или F12

Значи, заради това, след като му дам да буутва от флашката чрез Ф12, не го променя трайно?

Значи, заради това, след като му дам да буутва от флашката чрез Ф12, не го променя трайно?

да

Поначало при избор на 1. устройство от FXX менюто не се запазва тоя избор. Той е моментен!

А има ли опция Hard disk prioriti  ако има там избираш флашката,става с плюс и минус на Numlock  моето дъно е така но е старичко/2007 модел/

Поначало при избор на 1. устройство от FXX менюто не се запазва тоя избор. Той е моментен!

Те затова му казват "буут-меня", а не буут настройка на BIOS-а.

Флашките понякога ди правят каквото искат.

Само за инфо

Вчера инсталирах на едно чисто ново Леново. Първо с флашка правена с Unetbootin под Кубунту. От BIOS се виждаше, но не тръгваше.

После на друг комп с Уиндоус я направих наново с Windows7-USB-DVD-tool и ... воала - тръгна от раз.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Само едната пъхам...

Аха,ясно!

Ето ти още програмки за проба :

LinuxLive Usb Creator (LiLi) и LiveUSB Install

П.П.

Сменяй портовете от време на време,може и те да ти правят проблеми! ;)

Снощи докато четох темата се сетих ,че на счетоводителката компа е със подобно дъно Gygabyte GA61SME-S2 Soket AM2 та реших да пробвам със флашка с Netruner ,USB портовете работят мишката и клавиатурата са USB ,ел.подписа също светеше,както и да опитвах не бутна от флашката.Флашката работи на лаптопа ми и на друга настолна машина в офиса.После рових в сайта на Gygabyte  да видя за нови ревизии на биос но на колежката е със версия F4  /предпоследната/ ,най-новата е 5FA но не мисля ,че с ъпдейт на биос ще се разреши.Като се прибрах у дома пробвах и настолната машина Foxcon на Soket 775  и там греда ,не иска да боотва а е с последната версия на биос.

Редактирано от McLane (преглед на промените)

... Ами не ми е такъв дерт чак да ви кажа това, че не става работата с биос-а. Здраве да е...

Какви са ти съображенията та не опита това, което ти написах в пост №47?

• Автор

Какви са ти съображенията та не опита това, което ти написах в пост №47?

Защото имам по-малка флашка, която е с рамер от 512 мб. Не съм сигурен, но мисля, че тя е правена  трети различен инструмент - този на Макриум. Тя поначало с нея не си играя. Сложил съм й надпис Макриум - не, че мога да забравя, че там е Уин ПЕ и си седи до монитора ми в случай на инцидент. Наскоро разбрах, че ще мога да я използвам само с нетбука ми. Което въобще не е малко, де. За десктопа си имам диск с Уин ПЕ. Както казах здраве да е... Не знам защо, но си мисля, че преди време беше ок, това с флашката, размествах джъмпери на дискове - не ми разпознаваше дисковете биоса... дали е от това. Просто дъното ми е нкакво супер келяво. Слагам сидито (то е дивиди всъщност) и след това като прикачвам хард диска първоначално не го разпознава - втория хареддиск. Карам с един - уинодоуския. Понякога слага за мастър диска с инфото, слейв - тоя с Уина. Просто ме изкарва от нерви. Няма логика, да ми играе номера. Та затова писах за флашката. Всяко разкачване на кабел ми коства понякога дни в игра да налучквам позиции на джъмперчетата - просто не става, както е описано на картинките на самия диск, веднъж, след като сменя устройствата.. В момента са на позиции, които ги няма описани на диска. Нямам никакво обяснение. Няма логика.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Ясно разбрах.

Но най-вероятно ако форматираш някаква флашка във FAT, може би ще можеш да подкараш буут от нея. Възможно е и дъното да се е*ава, но не мисля. Относно това, което разказваш за проблема с другите твърди носители, едва ли има пряко отношение относно буут проблема и това, че флашката не се вижда от биос.

• Автор

Ясно разбрах.

Но най-вероятно ако форматираш някаква флашка във FAT, може би ще можеш да подкараш буут от нея. Възможно е и дъното да се е*ава, но не мисля. Относно това, което разказваш за проблема с другите твърди носители, едва ли има пряко отношение относно буут проблема и това, че флашката не се вижда от биос.

Даже от различни ситеми съм пробвал формат - от Уин 7 (exFat) и ЕксПи (FAT). Ми аз искам да си проверя теорията с джъмперчетата, но е наистина ад, когато се опитам да ги нацелвам после. Както казах, нямат общо с картинката на самите дискове. Всъщност уинския самостоятелно има. Добавя ли другия, почва играта. Ми те тея еон-ци ли са кви са, един и два ли токови удари ми правиха. Смених заради тях дъно и два диска вече!

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Методи за нашето енерго само UPS и то  да не е най евтиния ми нещо средна хубост.

(exFat) и ЕксПи (FAT).

С exFAT ситуацията е малко по-така.

Link

Редация: Методи, виж да не се крие ключът от палатката зад HDD boot device в boot менюто. Т.е. флашката да е зад този ред в boot менюто. Вчера имах вземане-даване с такова дъно. В BIOS не се вижда флашкта. Като вдигнеш пристартиране boot менюто, не се вижда директно, но като избереш HDD... излиза подменю с HDD и флашката.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.