Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на два компютъра в мрежа

Featured Replies

Здравей отново! Името на раб група е едно и също, то това ти го казва още при настройка на връзката, ип-то също е проверено. Има ли някакъв начин да се свържат например чрез кабел 1394 или usb кабел, а ако имат карти за безжично свързване как би станало?

Правил съм единствено връзка през USB интерфейс с майкрософтския помощник. Мисля че с 1394 не може.

Защо се опитваш да си свържеш двата компютъра по хиляда начина. Мисля че достатъчно варианти има описани в текущата тема избери си един от всички.

• Отговори 257
  • Прегледи 246,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• здрасти имам проблем правя сичко точно обаче не ми показва че има мрежа или пак не ми показва че кабела е свурзан сас ПС то защо така правя го кам лаптопа ми и става обаче кам друг КОМП нестава ;( плс

• скоро не съм кажи ми как да го направя plss

• Дефинирайте 'каква информация' и какво разбирате под 'автоматично'? Иначе най-общия отговор е с кабел и мрежови карти.

Публикувани изображения

Имам 4 компа вързани 2 по 2. 1;2;3;4 1 е вързан със 3 и 2 е вързан с 4. Не съм ги свръзвал аз и не знам как се ги свързвали. Обаче няма кутия или друго устройство и мисля че е по този кросоувър начин. Трябва обаче да обменя инфо от 2 към 1 например или от 4 към 3; Демек...трябва ми временна връзка и мисля че може да стане ако сменям кабелите. Кой с кой кабел трябва да разменя за да се получи и трябва ли да се правят допълнителни настройки? И дали въобще може да се получи нещо?

Това,което искаш да направиш става със Switch .Трябва да си купиш такъв и тогава мрежата пак наново :yanim:

Не, няма да му се наложи да прави наново мрежата понеже всички нови модели суичове са с аутокрос портове и затова ще е достатъчно да се включат кабелите от всеки един компютър към суича и мрежата ще си работи нормално. Публикувано изображение

Не, няма да му се наложи да прави наново мрежата понеже всички нови модели суичове са с аутокрос портове и затова ще е достатъчно да се включат кабелите от всеки един компютър към суича и мрежата ще си работи нормално. Публикувано изображение

е ще трябва да се направят малко настройки по ИПтата .. че иначе ще има конфликт в мрежата.. най-добре е да са 192.168.0.1-4 за да се виждат щото сега може да са два с192.168.0.1 и два с 192.168.0.2 примерно.....

иначе ако искаш да прехвърляш инфо м/у 2-те двойки .. менкаш кой и да е кабел .. само гледай IPтата да са от една мрежа ... демек 192.168.0.ХХХ ама и да не са еднакви .. и си готов ..

а дано знаеш как да им видиш иптата..

ако не знаеш .. : start>run>command

там пишеш: ipconfig -all

там търсиш къде пише IP :yanim:

поздрав ;)

А без хъб възможно ли е при положение че съм с LAN internet т.е. мрежовата карта вече е заета има ли нещо подобно на хъб ама по-евтино

е ще трябва да се направят малко настройки по ИПтата .. че иначе ще има конфликт в мрежата.. най-добре е да са 192.168.0.1-4 за да се виждат щото сега може да са два с192.168.0.1 и два с 192.168.0.2 примерно.....

иначе ако искаш да прехвърляш инфо м/у 2-те двойки .. менкаш кой и да е кабел .. само гледай IPтата да са от една мрежа ... демек 192.168.0.ХХХ ама и да не са еднакви .. и си готов ..

а дано знаеш как да им видиш иптата..

ако не знаеш .. : start>run>command

там пишеш: ipconfig -all

там търсиш къде пише IP :)

поздрав :)

Да, и ти си прав също, но да добавя че също така освен ИП адресите да са от една мрежа ще трябва да сложи еднаква работна група на всички компютри за да могат да се виждат в мрежата. :)

А без хъб възможно ли е при положение че съм с LAN internet т.е. мрежовата карта вече е заета има ли нещо подобно на хъб ама по-евтино

Ами той един хъб или още суич нов 8-портов струва около 30лв, и друг вариант за свързване на повече от 2 компютъра в една мрежа няма.

• 3 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...

Двата компа се свързват с кроснат кабел,като трябва и на двата да имаш свободни Лан карти, към които да закачиш кабела . После в полето Properties на Network connections на Internet Protocol (TCP/IP) > Properties -на първия компютър(но на втората Лан карта,която ще свързва двата компа в мрежа) въвеждаш следното : IP - 192.168.0.1 ,Subnet Mask - 255.255.255.0 -в полето на Local Area Connection(на първата карта,към която е свързан интернета) Properties > Advanced > Allow other network users to connect through this computer,s internet connection -слагаш отметка Публикувано изображение

После отваряш Network connections на Internet Protocol (TCP/IP) > Properties на втория комп и там пишеш : IP - 192.168.0.2-Sub Mask - 255.255.255.0- Default Gateway - 192.168.0.1 - DNS - 192.168.0.1 Чукваш ОК и връзката между двата е готова и 2-ия комп ще има нет. Публикувано изображение

Как се прави кабела по-нагоре в темата е обяснено,но съвета ми е да отидеш до някоя фирма,да им кажеш какъв кабел(за какво) ти трябва и колко дълъг да е - те ще ти го направят :eek:

Поздрави и успех в начинанието :eek:

Много добре обяснение :eek: искам да попитам ако единия комп е на XP (той е с двете лан карти ) а другия 98 той ще приема нет от този с 2 те лан карти , тогава как се прави ?? по същия начин ли ???

10х предварително :eek:

• 2 месеца по-късно...

Незнам дали е тук мястото на моя въпрос,но ще питам. Значи имам 2 компа и искам да споделя интернета от БТК межту тях.Знам че става с някакъв рутер,някой може ли да ми предложи хубав рутер за АДСЛ и да обясни как се свързват ПЦ-тата. Благодаря!

• 1 месец по-късно...

В тази статия ще опиша мрежа между два компютъра.Процедурата е еднаква и за двете PC-та,затова ще опиша само настройването на първото от тях.

За да направите мрежата настройте първият компютър след това вторият компютър ,накрая сложете мрежов кабел между двете и сте готови.Изглежда лесно и наистина е лесно :beer: .

Настройка

Отидете в Start Menu - Control Panel - Network Connections. После в полето от ляво натиснете бутона Make new connection.Ще се появи следното меню:

Публикувано изображение

Изберете Set up a home or small office network.След това ще трябва да натиснете няколко пъти бутона Next за да стигнете до следният екран:

Публикувано изображение

Натиснете бутона Other ,на следващата страница натиснете "This computer belongs to a network that does not have internet connection". След като натиснете бутона Next ще трябва да напишете име за този компютър ,това име трябва да е различно от това,което ще дадете на другият компютър.Друго ,което също ще трябва да направите е да дадете описание на компютъра (Computer Description), например Network Computer (описаниете не е чак толкова важно).

Когато всичко с тази станица е наред преминете към следващата.Там ще трябва да дадете име на вашата мрежа (workgroup name) и запомнете нещо много важно - името трябва да е еднакво името ,което ще дадете и на другият компютър.

Когато натиснете бутона Next ще бъдете попитани дали искате да има споделяне на файлове на този компютър :

Публикувано изображение

Направете вашият избор - ако искате другият компютър да може да чете файлове от този изберете "Turn on file and printer sharing" ,но ако не искате другото РС да чете фойлове от този компютър натиснете "Turn off file and printer sharing".

Когато сте готови натиснете Next и пред вас ще се покаже текст ,който показва настройките на мрежата ,натиснете отново Next и тя ще започне да се конфигурира.Когато завърши натиснете "Just finish the wizard; I don't need to run the wizard on others computers" и отново бутона Next и накрая Finish.На запитването дали да рестартирате компютъра отговорете с Yes.

Когато компютъра се включи отидете в Start Menu - Control Panel - Network Connections, в моя случай се появяват:

Публикувано изображение

Dial-up часта показва ,че компютъра може да свързва към интернет посредством модем ,а частта "LAN or High-Speed Internet" показва мрежата ,която току що е завършена (но още не ективна ,защото още не съм сложил мрежови кабел между компютрите) . Натиснете с десен бутон на мишката върху нея и изберете properties.Ще се отвори прозорец с настройки на връзката:

Публикувано изображение

Трябва да имате "Clients for Microsoft Networks" ,който тук е настроен иделно, "File and Printer Sharing for Microsoft Networks",който също е настроен.Последното нещо, от което имаме нужда за да стартираме мрежата между двете PC-та е протоколът NetBEUI.За да го инсталирате трябва да свалите два файла от инсталационният диск на Windows XP - nbf.sys и netnbf.inf (намерете ги с търсачката).След това копирайте двата файла в следните директории:

1) копирайте nbf.sys в директорията X:\Windows\SYSTEM32\DRIVERS\

2) копирайте netnbf.inf в директорията X:\Windows\INF\ directory

Х: е буквана на дяла, в който е инсталиран Windows XP.

След като направите това отидете отново Properties прозорецът на мрежата и натиснете Install -> Protocol -> NetBEUI. Когато направите това трябва да настроите по същият начин и другият компютър като запомните следното нещо - двата компютъра трябва да имат различни имена ,но еднакво Workgroup име.

Споделяне на файлове в Windows XP

Ако искате да споделите директория или дори цял дисков дял натиснете с десен бутон върху него ,изберете "Properties" и после отидете в Sharing.

Ако сте решили да споделите цял дисков дял ще ви се появи надписа "If you understand the risk but still want to share the root of the drive , click here" след като кликнете един път върху него тогава ще отидете до този прозорец:

Публикувано изображение

Ако просто споделяте обикновена директория ще ви се появи директно този прозорец без предишният надпис.

От тук изберете "If you understand the security risks but want to share files without running the wizard ,click here" .Ще преминете към:

Публикувано изображение

Изберете "Just enable file sharing" и след това натиснете ОК.

Ще ви се активира полето Network sharing and security.

Публикувано изображение

В него маркирайте "Share this folder on the network" и напишете име на споделените ресурси. След това можете да използвате опцията "Allow network users to change my file" ако искате други хора да могат да модифицират споделените файлове.

Ето как изглежда иконата на една споделена директрия Публикувано изображение .Видите ли я значи и друг компютър от вашата мрежа може да разглежда тази директория.

Източник: http://www.hometechlabs.hit.bg/

Редактирано от ImperatorA (преглед на промените)

За ускорение на търсенето в другия компютър отворете папката "My Documents" и в лентата на адреса напишете > \\ИП_АДРЕС на другия компютър или името му Ако ползвате кабел тип "компютър<->суич" между два компютъра няма да се получи

Ако ползвате кабел тип "компютър<->суич" между два компютъра няма да се получи

За връзка между 2 PC-та се използва кроснат кабел. Как се прави можете да прочетете тук.

Ето как изглежда иконата на една споделена директрия Публикувано изображение .Видите ли я значи и друг компютър от вашата мрежа може да разглежда тази директория.

Само едно уточнение : ако при споделяне на папка, добавите $ в края на името (Share name), тя няма да бъде видима за останалите потребители, но в същото време те ще имат достъп до нея. Например за да отворите споделената ASD$ на компютър \\USER1, трябва да посочите за адрес \\USER1\ASD$

• 2 седмици по-късно...

внимание!!!ще ви изнервя максимално с некадърността си. Искам да ви споделя моя случай - не искам да шервам нет,само да напрайм връзката с едно момче да си прехвърля едни тонове музики и си заминаам доволничък.С това,че нета ми не го интересува променя ли се нещо в операциийка по правенето на мрежата? Моля ви отговорете и някой, който наистина разбира да уточни какви точно ИП-та да сложа(с маската със сичкото му)...щото няколко варианта на цифри видях и се озадачих.Освен това от значение ли е кой ще е сървара,смисъл "водещото ИП":аз,който ще взема от него или той? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

• 1 месец по-късно...

Не исках да пускам нова тема и за това ще споделя за моя проблем тук.

ПРОБЛЕМА: Имам ping и интернет на двата компютъра, но през Explorer-a(My Network Places\Entire Network\Microsoft Windows Network\МОЯТА ГРУПА) нямам връзка между шернатите папки на двата компа? Като дам Start-->Run-->\\192.168.0.2 ми изкарва онова гадно съобщение:

"

Windows Explorer

\\192.168.0.2 is not accessible. You might not have permission to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permission.

Logon failure: user account restriction. Possible reasen are blank passwords not allowed, logon hour restrictions, or policy restrictions has been enforced.

Историята

Значи имам два компютъра с Win XP са и двата. Eдиният е с две карти и подава на къс пас;) интернет към вторият компютър с програмата CCproxy и с кроснат кабел разбира се, всичко е супер имам ping между двата компътъра, адресите са както трябва

Сървъра Втората карта:

Ethernet adapter Local Area Connection 2:

Connection-specific DNS Suffix . :

Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC

Physical Address. . . . . . . . . : 4C-00-10-50-60-10

Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No

IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1

Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Default Gateway . . . . . . . . . :

Клиента Втория Компютър:

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :

Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC

Physical Address. . . . . . . . . : 4C-00-10-50-60-11

Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No

IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.0.2

Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Default Gateway . . . . . . . . . :192.168.0.1

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1

Но нямам връзка между шернатите папки на двата компютъра? Публикувано изображение

Какво ли не съм пробвал, Work-Групата е една и съща, пуснах к'вот са сетих от Services на Windowsa, MAC адресите промених чак, да не говорим колко пъти пусках Network Wizard-ите, и не ще говедото и не ще... После реших, че е от потребителите та взех и с тях си поиграх малко Guest account-a парола му сложих и на двата компа, не ще и не ще...

Някой има ли някакво идея къде е проблема и как да го реша, що тъй стана ко напраих че ся за да си прехвърля един файл от единия на другия комп трябва с USB-то да се вра на от комп на комп:)?

• 3 месеца по-късно...

Извинявам се за тъпия въпрос, но ... Направих всичко каквото е написано по горе в темата.написах ИП адресите маската е една и съща но пак не става нищо. показва че има връзка м/у двата компа но не се намират. До сега не съм правил мрежа затова ще ви бъда благодарен ако ми помогнете.

Извинявам се за тъпия въпрос, но ...

Направих всичко каквото е написано по горе в темата.написах ИП адресите маската е една и съща но пак не става нищо. показва че има връзка м/у двата компа но не се намират. До сега не съм правил мрежа затова ще ви бъда благодарен ако ми помогнете.

Кабелът трябва да е кръстосан, когато се прави директна връзка м/у два компютъра, ако минаваш през друго устройство (switch, hub, router и т.н.), кабелът е прав!

Направих всичко каквото е написано по горе в темата.написах ИП адресите маската е една и съща но пак не става нищо. показва че има връзка м/у двата компа но не се намират. До сега не съм правил мрежа затова ще ви бъда благодарен ако ми помогнете.

аз си направих мрежа м/ду двата компютъра и се ръководих от http://hometechlabs.hit.bg/Articles/WinXP%20-%20WinXP%20net/net.html и от http://store3.data.bg/pchelp/articles/sharing/XPshare/XPshare.htm и се получи :)
  • 2 седмици по-късно...

Linux+Windows

Видях доста изчерпателно обяснение за свързване на два компа под Windows в една мрежа което ми погна доста.Сега искам да свържа пак два компа но на единия(първичния)е Linux а на другия(вторичния) Windows,моля ако някой знае как се конфигурира и дали изобщо става нека да сподели за което благодаря предварително. Публикувано изображение

Главно и на мене ми трябва за шерване ама ако реша да играя игра в мрежа с моя приятел (става въпрос за връзка само м/у сва компютъра) ще мога ли да намеря играта му само с тези настройки на поредните ип-та IP 192.168.1.1 2IP 192.168.1.2 :whist:

Редактирано от life_alert (преглед на промените)

за пръв път се опитвам ад свържа два компютъра и използвах указанията в тази тема:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=23640

с кръстосан/лан кабел свързах двата компютъра, смених IP-тата да са поредни числа, каквито са дадени,

въведох маска, слпжих еднакви имена на Workgroup...

но май това не е всичко защото като дам на единия компютър View workgroup computers ми излиза The network path was not found

много ще се радвам ако ми кажете къде греша

10х

Редактирано от hillhill (преглед на промените)

и аз имам абсолютно същия проблем, а кабела е кръстосан, каква може да е причината?

някой говорят за първичен компютър и вторичен - за какво става въпрос

мерси

и аз имам абсолютно същия проблем, а кабела е кръстосан, каква може да е причината?

някой говорят за първичен компютър и вторичен - за какво става въпрос

мерси

А шернал ли си връзката на първия компютър ?

А колкото до връзката между двата - пусни пинг и ще разбереш дали има връзка между двата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.