Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

проблем с RAID HDD

Featured Replies

Скоро открих че настолния ми компютър не включва, помислих че е захранването но не съм проверявал, той беше с два харда по 160gb вързани на raid0. Взех решение да си купя някоя друга щайга с с амлко по добри показатели. стария intel core2 duo 2.0Ghz, новия е intel core 2 quad 2.6Ghz s 3 харда по 500Gb 2 от тях вързани на raid0 с операционна система на тях и третия за бакъп и сторидж. Разбира се искам си файловете от старите хардове. какви са ми опциите да ги вържа към новата кутия и да си сваля файловете на новите хардове. разбира се пробвах с изключване на CD rom-а и третия хард и на словоте да вържа тея хардове но странно се опитва д абута от тях и тръгва, почнах ровене в биоса и да пробвам вскяви вариянти защото незнайно защо не искаше по едно време да тръгва без и третия диск да е пуснат, помислих че е раид между трите но не е. дойде и момента в който не иска да бутва вече ит от хардовете, с тъпа виста е която ще разкарам но преди това искам да си зная опции. сега компътъра го подкарвам със уиндоус в сидирома. мислих ако инсталирам една 7ца на третия хард и изключа райдовете и на тяхно място включа старите райдове. Дали ще си буутне от новия уоиндоус и да си копирам файловете от там. казаха ми че може да не тръгва компа заради изгоряла видео карта, възможно ли е. Но Компа въобще не прави нищо, никакъв признак на живот.

Когато аз правих подобни изпълнения с различни ОС и различен хардуер, те бяха успешни, но донякъде. Какъв ти е проблема не мога да разбера. Ползваш RAID 0  и чакаш да спасиш нещо? Ами ти още докато си решил да ползваш RAID 0 си се сбогувал с информацията на тия хардове. Затова казваш, че имаш трети хард, където би трябвало да си пазил всичко, което е трябвало да се пази. Ако не е така, постъпката ти е необмислена. Иначе опциите са нов RAID 0. Защо не пробваш само с тия 2 харда от 160 GB  да подкараш ОС,  а след това да прехвърляш на 500 GB-вия?  Няколко години ползвах RAID 0  и накрая стигнах до съвсем логичния избор - RAID 1,  а ОС на ново поколение HDD  или дори SSD. Всяко ново поколение HDD  е бързо или дори по-бързо от RAID 0, съставен от дискове предно поколение. и тогава почваш да се чудиш дали си заслужава рискуването на информацията, след като тия хард дискове може да ги ползваш за сигурно съхранение на данни, вместо за бързина, каквато реално нямат. 

• Автор

Проблема че си искам файловете, снимки и клипове от двата 160гб хардове, те работят, но кутията на която бяха или захранването или нещо друго е умряло. Те бяха сами двата там на раид 0, предполагам защото преди 6-7 одини ми беше изградена тази конфигурация и до вчера незнаех че има разлика и други видове раид, вече ги и четох и видях плюсове и минуси на всяко едно. взех друг компюр с 3х500гб харда като два от тях са вързани на раид 0 и единия бакъп.

Тази сутрин реших че ще сложа мойте два и ще махан другите два от новата кутия ще пробвам да ги стартирам и да си сваля от тях ещата на 500гб бакъп. 

В момента инсталирам на 500гб вин7 но вече час си гриза ноктите защото почна една проверка на партион D че имало няква грешка, а когато ми показа партишъните единия беше 500гб другия беше моя раид който е разделен на две един 30гб за C и останалото D. Ще изчакам да приключи всичко и ще видя какво става, работат е там че периоднично копирам нещата си на външен хард и незнам реално дали на компютъра имам или нямам неща които не съм ги копирал, рядко го ползвах на последък. 

Като за начало за новата система може би по доброто решение е да направите РАИД 5 вместо РАИД 0. С наличните 3х500 общия обем ще стане 1Тб и ще имате fault tolerance 1 диск. Т.е при отпадане кой да е на диск системата ви ще остане работеща. Скоростта ще е по-ниска от тази на 0 но пък печелите сигурност и минимизирате вероятността да се окажете в неприятната ситуация в която се намирате в момента.

Що се отнася до проблема ви с РАИД-а от предната конфигурация:

Не сте казали какво е дъното, но сте посочили процесора че е Intel което ме кара да предположа че вероятно е използвано вграденото решение за РАИД на Intel. Вероятно и за новото дъно е се ползва същото решение.

По принцип Intel-ските дъна използват една и съща схема(конфигурационен блок) за конфигуриране на РАИД. Само премествайки ги от старата на новата конфигурация би трябвало да се появят като 2ра РАИД конфигурация в конфигуратора на РАЙД-а. Ако е така, то тогава трябва да изберете от кой РАИД масив да се зареди операционната система и с влизането в нея да ви се появят буквите от старите дялове. Не би трябвало да има много подводни камъни ако всичко е наред, може би в най лошият случай ще трябва да си дадете права или първо да вземете собствеността върху файловете.

В по неприятният случай дисковете трябва да се прочетат и да се сглоби РАИД-а софтуерно, отчитайки подреждането им (1ви и 2ри) и размера на блока който е бил зададен на старото дъно.

Редактирано от Samo (преглед на промените)

• Автор

Ами направих следното, локализирах на кои два харда е раид-а и кой е третия който е ползван за бакъп.На райда беше ОС.

Махнах  бакъп диска и cd-rom-а и вързах на тяхно място двата 160гб харда. Като страртирам не иска да зареди операционна и не ми дава избор, във биоса под сата1, сата2, сата3, сата4 потове на първияте два дава None  а там е раид масива от 2х500 а на 3-4 ми показва двата харда по 160. 

Не ползвам външни контролери за раид а ми тези които са на дъното. Взех друго решение и вързах двата 160гб + 500гб и и бутнах уиндоус 7 , като се стигна до това къде да го инсталирам а  аз мислих да е на Ц дяла на малкия раид масив, показа 500гб на първо място, послед 29гб Ц дял който имаше 20гб свободни защото си имаше операционна и 268гб unlocated, тогава инсталирах ОС на 500 гб и след като минаха куп проверки и незнамкакво още като зареди уиндоуса видя 500гб под дял Ц и дял Д 29гб, и като отворих си беше мойто старо Ц със всички файлове но не и дял Д.

Рискувах и инсталирах ОС на малкия дял Ц и пак не ми показва този дял от 268гб. Пробвах с Active undelete  да търся файловете, нещо му става и забива, намира дяла от 268гб но ми го дава и като два отделни дяла които ги изписа като bad. Прекратих с тея мъки и се захвнах със старата кутия, открих че е захранването да се надявам че е само то, свалих го и го пробвах и изобщо  нищо. Разбира се направих мост между зеление и единия черен кабел. Дори не цъка релето за стартиране, сега ще взема ново захранване ще го сложа връщам дисковете и ще се надявам че като сложа един нов уиндоус 7 ще ми изкара дял Д от който да си сваля архивите които ми трябват..

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.