Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за LED осветителни тела - ватове, лумени!

Featured Replies

• Автор

Ами не купувайте тия боклуци бе , тип електрожен  :) да не съм на луната или в пустинята та да светя със скапаните светодиоди ....божеее , да ми свети диод и да чета вестник примирно  :no-no:

Е, то другите лампи нали ЕС ги забрани с директива :giggle1:

В една друга тема пък разни колеги публикуваха схеми на  спектрални анализи и други простотии в опит да ни убедят в предимствата на светлината на новите технологии :giggle1:

За нищо не стават енегоспестяващите лампи. Едивствено + имат LED с истинската си икономия на ел. енергия.

В близко бъдеще не виждам алтернатива на обикновенната лампа с нажежаема жичка управлявана от димер с цел - икономия на ел. енергия!

• Отговори 58
  • Прегледи 24,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е, то другите лампи нали ЕС ги забрани с директива :giggle1:

Чакай , то е само на приказки :) продават си се навсякъде все още .

Чакай , то е само на приказки :) продават си се навсякъде все още .

Е в аптеките още ги няма.

Искаш да кажеш : продават ли се навсякъде вече ?

Редактирано от Ken (преглед на промените)

• Автор

Е в аптеките още ги няма.

Искаш да кажеш : продават ли се навсякъде вече ?

Като гледам витрините на някои аптеки, то няма да се учудя ако ги видя и там  :) )))

• 2 месеца по-късно...

Аз използвам само енергоспестяващи крушки и съм много доволна. Използвам само студена светлина над 25 W и са 4500 или 6000 келвина. При първоначално включване крушките на светят с пълната мощност, но след около 1-2 мин. вече светят с пълния си капацитет и затова тези крушки бикновено горяд бързо при често включване и изсключване и не се поставят в коридори, тоалетни, мазета и др. подобни места с често включване и изсключване. студената светлина се използва в учебни заведение голями зали и операционни, заащото на тази светлина се вижда по-добре и е по близка до дневната светлина НЕ слънчева а ДНЕВНА. аправете опит пуснете си уеб камерата и включете скайп например и вижте след това сменете кружката с енергоспестяваща и пак вижте цветовете при студената енергоспестяваща кружка са по ясни и стаята се вижда, че е по-добре осветена. Не ме интересува кога се изплащат а това да мога да чета без да ме заболяват очите и да е по-силна. Но напоследък се чудя дали няма да е по-обре в хола и на верандата да накарам моя хубостник да сложи LED ленти за осветление. За външни ламби съм си харесала LED прожектори 2-3 от по 30 W за осветление на двора и мисля да сложа няколко LED прожектора RBG с дистанционно за да сменят светлината и да осветяват къщата. И да се измайстори стойка и на него да се постави LED прожектор от по 100 W, който да е подвижен т.е. ако някога се наложи нещо да се довърши по двора в сумрака да не се дърпа (нашите дърпат една такава но пак ми се струва тъмно) от подвижните лампи с нажежаема жичка а със 100 W LED прожектор .

Интересува ме дали някой може да ми каже със сигурност 10-20 W на каква сила сравнима със старите нажежаеми крушки се равнява.

Аз използвам само енергоспестяващи крушки и съм много доволна. Използвам само студена светлина над 25 W и са 4500 или 6000 келвина. ..

4500K не е студена светлина, това е еквивалентно (почти) на лунна светлина. Дневната светлина (на слънце) е около 5500К и се смята за неутрална (топло-студено)

Интересува ме дали някой може да ми каже със сигурност 10-20 W на каква сила сравнима със старите нажежаеми крушки се равнява.

Никой не може да ти каже това със сигурност, защото не се знае за какви точно лампи става дума.

• Автор

На този въпрос мисля, че няма кой да ти даде отговор! Гледай лумените т.е 1000 и над 1000.  Гледай начина на разположение на светодиодите т.е плоско ли са разположени или обемно. Относително на крушка с нажежаема жичка 75-80w съответства 20-25w LED при 900 - 1100лумена!

Избирай визуално ако има инсталирани мостри и никога не се доверявай на изписаното по опаковките на продукта! Избирайте топла светлина!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Харесах си тези за външно и подобни но с променлива светлина

http://www.krushki.com/index.php?main_page=product_info&cPath=53&products_id=239

и

http://www.krushki.com/index.php?main_page=product_info&cPath=53&products_id=385

Редактирано от Keralain (преглед на промените)

Харесвайте си каквото щете и плащайте! За съжаление всичките нови неща са с доста малка трайност.

LED и прии лампи, и при телевизори на теория трябва да са вечни, но Са набичени на голям ток, с калпаво охлаждане, евтина електроника (ако въъобще я има) за захранване и в резултат телевизорите малко над гаранцията, а лампите пукат за няколко месеца. А и никак не са евтинио. Имаше и клипчета за планираното остаряване, не ми се търси.

Филипов първите 220v лед лунички ги сложих в спалнята и коридора преди около 2 години.Общо 10бр.една изгоря още първия месец, замениха ми я гаранционно, други жертви няма. Избрах си топла бяла светлина луничките са 3,5w 5600 лумена.Преди месец взех и за хола,стандартен панелен хол 3,5 х 6,5 метра сложих 20 бр. На три кръга.2кръга с по 5 луни и 1кръг с 10.Ако светна всичките в стаята става светло като в слънчев ден.Цената на крушките е 4лв. или двоино по скъпи от обикновени крушки за лунички но като сложим и цената на трафчетата и цените се изравняват. Преди замяната бях с 20w лунички в стаята беше сумрачно а разхода на електричество е като за половиннклиматик.В момента осветлението в целия апартамент е лед общо имам 40лед крушки по 3,5w или 140w общо. Крушките съм ги купувал на партиди по 5 - 10 бр. Такаче цената е напълно приемлива. Лед лентата се използва до подчертае даден елемент, става за авариино осветление но не и за основно. За да се освети добре едно помещение ще трябват сигурно стотина метра.

"Лед лентата се използва до подчертае даден елемент, става за авариино осветление но не и за основно. За да се освети добре едно помещение ще трябват сигурно стотина метра."

Долу-горе си напълно прав за осветлението с лед лента. И да сметнем финансите му при това положение: Приемаме, че е 100 мерта или  20 ролки по 5 метра правят 100 метра. Като всяка ролка от 5 метра срува средна цена - 15 лева. Или - 20х15=300 лева само за светодиодна лента. Сега остава да прибавим и захранванете на всяка лента или  то е 12 волта 4 ампера което значи  - 20 импулсни захранвания с цена на всяко по 10 лева е равно на 200 лева. И като съберем цените на двете, прави 500 лева за осветление на една стая.Една обикновена електрическа лампа от 100 вата е с цена 0,50 стотинки. С 500 лева колко такива можеш да си купиш и още повече - дали изразходваното количество електроенергия няма да е в пъти по-малко от светодиодната лента? Да смятамели или се отказвате? Това е само"ефектно" осветление. Нищо повече.Петьо! Постът ми не е насочен лично към теб, а към всички.Много от пишещите си пишат и питат хей тъй - дА се намират на "приказка"и да "върви" електромера на форума. Друг е въпроса, на кой колко са му ясни нещата! А не че е лошо да се пита.Един с питане, преди няколко години хей така , на майтап, опъна жена ми!Защо да му се сърдя на човека, като е успял?

Ползвам на двора 10 вата прожектор , свети колкото да не е тъмно  :) предишната лампа беше луминисцентна 80 вата - беше като бел ден  :D Така че тоя търговски трик 10 = 100 е една голяма заблуда  :no-no: Светлината е отвъртителна - електрожен . Изделието свети няколко дни и му изгоря драйвера , почна да свети като запалка  :) добре че крушки.ком поемат разходите за куриера и ми го оправиха безплатно , иначе бях вдигнал ръце ако трябваше да поемам куриера . Вземи си по добре няколко по 10 вата , отколкото да се изхвърляш с 50 и 100  :D 50 вата съм виждал как свети - същото  ;) Няколко прожектора поставени на разстояние ще осветяват доста по добре от 1 по мощен .  Осветеността която дават е лъжа , не знам и не ми се разправя да го пусна и да измеря дали консумацията поне отговаря  :D

LZ4JW цените на лед осветлението доста паднаха.

Топла бяла светлина - диоди тип SMD3528 един метър 60 LEDs 4,8W  струва 1,59лв.

Това са 480w за сто метра като сложим 30-40 % резерв ни трябват три захранвания 12V 20A 240W едното струва 37лв. 

159лв лед лентите + 111лв захранванията + още 50лв за кабели и т.н излиза грубо 300лв. да 300 защото хващаме и 10% отстъпка.

Ако лентата е RGB сметката ще е доста по дебела там ще трябват и контролери, ама кеф цена няма дет се вика.

Иначе ефекта е невероятен, но си трябва голяма къща с високи тавани за всичките тези гъзарии.

Не става в апартамент 30кв. да накичиш стотици лампи и да начупиш таваните с пет нива.

692797_full.jpg

Ето как изглежда една и съща стена осветена с RGB лед лента.

Снимките не са мой и точно тази стена нямам спомен аз ли съм я правил, че за година и нещо работа във фирмата чието лого е долу в ляво на снимката направихме стотици проекти.

LZ4JW цените на лед осветлението доста паднаха.

Топла бяла светлина - диоди тип SMD3528 един метър 60 LEDs 4,8W  струва 1,59лв.

Това са 480w за сто метра като сложим 30-40 % резерв ни трябват три захранвания 12V 20A 240W едното струва 37лв. 

159лв лед лентите + 111лв захранванията + още 50лв за кабели и т.н излиза грубо 300лв. да 300 защото хващаме и 10% отстъпка.

Ако лентата е RGB сметката ще е доста по дебела там ще трябват и контролери, ама кеф цена няма дет се вика.

Иначе ефекта е невероятен, но си трябва голяма къща с високи тавани за всичките тези г*зарии.

Не става в апартамент 30кв. да накичиш стотици лампи и да начупиш таваните с пет нива.

692797_full.jpg

Ето как изглежда една и съща стена осветена с RGB лед лента.

Снимките не са мой и точно тази стена нямам спомен аз ли съм я правил, че за година и нещо работа във фирмата чието лого е долу в ляво на снимката направихме стотици проекти.

Петьо!

Отново да отбележа!

Постът ми не беше насочен лично към твоята особа. Тук е мястото да отбележа и още нещо. Ние в провинцията , повярвай ми все още не ядем доматите с колците. И последно! Посочи ми една американска богата къща, осветена с този кич! Естествено е, че всичко копираме от тях.А това , че го правите също е естествено. Хората си плащат за какво ли не. У нас - за всичко, що може да се види на показ, че "нашият" е преуспял. Аз нямам против това, когато ми се плаща. Мога да му осветя и комините на къщата та да се вижда от далеч , че всичко свети като в...Америка!

Петьо!

Отново да отбележа!

Постът ми не беше насочен лично към твоята особа.

И моя пост не е към теб. Просто си говорим и обсъждаме.

Фирмата е кипърска и всяка втора къща, сграда изглежда по този начин. Фирмата беше една от най големите на острова но кризата ги смаза.

Аз за мой късмет около месец-два  преди да фалират банките и кризата да ги стегне се изнесох, щото усетих на къде отиват нещата.

С първия си пост исках да кажа че цените вече са напълно нормални, лед крушките имат гаранция и моето лично мнение е че не светят по лошо от обикновени крушки. 

Масово хората избират лед осветление за последните месеци тук в България имам 3-4 големи клиента на които подменихме изцяло осветлението с лед. 

Икономията в един Хотел или къща за гости е огромна. Дори в един нормален апартамент никак не е малка.

И аз съм от провинцията и ако видя истински домати и с колците ще ги ям ама няма, преди ходех до едно село наблизо за сирене, мляко и зеленчуци ама и там са се изхитрили и почнаха да сеят разни F1 хибриди с вкус на пластмаса.

Това не може да е вярно.

Кен прав си. Данните на опаковката на последните крушки за лунички които купих са.

3W - G 5,3  12v

Color - 3000 

Диодите са 30бр. SMD 2835

Максимална мощност - 500lum.

Енергиен клас A+ 

Китаеца е написал 100 000 часа работа. 

Редактирано от П.е.т.ъ.р (преглед на промените)

Благодарско приятел.

Прочетох това та две думи и по този въпрос.

"Китаеца е написал 100 000 часа работа."

В периода 1989 -1993 година, когато много усилено се занимаваг с внос и монтаж на сателитна техника имах приятел, софиянец, който правеше стикерите на конверторите - "по поръчка" .Поръчвах му само безшумни конвертори - 02 -03 децибела шум. Човекът за 3 години направи милион от стикери и веднага "духна" в Канада. Китайците се учат от нас.

На мен пък ми харесва откъс от поста на Петър ... и аз съм на същото мнение - глезотията трябва да се заплаща скъпо  :) Да плащат  ;)

На мен пък ми харесва откъс от поста на Петър ... и аз съм на същото мнение - глезотията трябва да се заплаща скъпо  :) Да плащат  ;)

Българите сме на гол тумбак чифте пищови. Трябва да е лъскаво и комшията да завижда.

Тази зима я изкарах на север в един от най-скъпите за живеене градове на планетата.

Останах впечатлен от простотата, всичко е евтино и функционално, нищо излишно.

На всеки 2-3 години хората правят освежаване ремонт на жилището + подмяна на всички мебели и електроуреди.

Цените за труд (и храна) са космически но всичко останало е на цени като при нас. 

Та и там масово наблягат на лед не че им е скъп тока.

Къде има захранване 12 V, 20A  за такива пари?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.