Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да покрием селото със сигнал!

Featured Replies

За моята Wi FI мрежа tplink 802 11 N вече ми е малко а кмоли как ще се поддържа за 60 човека подобен стандарт .Не съм много на ТИ с тези неща за изграждане на селска нет мрежа ноо ако  бях на твое място за по добра стабилност на скоростта щях да си взема 2 tp link 300mbps и 1 tp link AC ... Абе тва село няма ли кмет гледам че си от Пловдив да пуснат някой нет от там що пък да не се навият хем ще си оптимизират финансите и ще изкарват допълнително кинти е сега ако населението предимно от стари хора никой не би се навил но ако има и млади защо пък не ...

• Отговори 51
  • Прегледи 4,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Значи по тази логика ще трябва да взема 65 Грида* :D
По-добре да им бутна един кабел на всеки посредством суич на всяко дърво и става работата пак...
Целта ми беше всичко да  е максимално опростено и безжично.

Аз просто не мога да ви разбера как не ви стигат 300MBPS по N стандарт, а в някой страни реват за 2 MBPS

Светна ми една нова идейка. Ще правя подобно на мобилните оператори. Взимам 5 Nanostation и ги разполагам - 1 базовия при мен, 1 в центъра на селото (разстояние от първия около 600 метра) един в края на селото (още 600 метра разстояние от средния) и още 2 в другите 2 края на селото.

Нещо подобно на зарче 5 да стане. Както казах базовия ще е при мен, аз съм точно в началото на селото.

Редактирано от andreas500 (преглед на промените)

Значи по тази логика ще трябва да взема 65 Грида* :D

По-добре да им бутна един кабел на всеки посредством суич на всяко дърво и става работата пак...

Целта ми беше всичко да  е максимално опростено и безжично.

Гигабитов суич като централно оборудване ще ти свърши чудесна работа а за подобен проект можеш да  кандидастваш в ЕС да ти опуснат средсва

• Автор

Ама вие май не знаехте, че всичко се закача към главния ми сървър, от там има един такъв суич на Cisco с 16 порта с обща лента от 100GBPS. (Максималния трафик, колко може да минава през суича.)

Но проблема е как ще докарам сигнала до хората. След 100 метра Cat кабелите заглъхват сигнала, а ако направя една "верига" от суичове и така всеки да си се закачи е много малоумно, тъй като през първия "евтин" суич ще минава всичко и ето пак претоварване.

Пич аз от 3 години съм със тия антени  и  хората на които давам нет са доволни. Тоя грид струва колкото средна хубост рутер и   няма шум и няма  проблеми с нета. Със 200 лева  може да пуснеш на тия около тебе някакъв нет . За 70 човека ще ти трябва  сериозна антена  ако искаш  да е читава работата. Ако ще опъваш кабел  си приготви 1000 лева само за суичове,захранвания,кутии.  Ще цакаш всеки месец и на енергото кинти за   дереците  и тн. По новия закон  нямаш право да опъваш кабели като простори .

Аз просто не мога да ви разбера как не ви стигат 300MBPS по N стандарт, а в някой страни реват за 2 MBPS

Тук сме България. Народа беден, ама за сметка на това LAN операторите се докопаха навремето(преди 8-9 години)  до евтини втора ръка мрежови компоненти   и раздадоха на хората относително бърз достъп на доста изгодни цени, че последните 2-3 години вече и гигабитова връзка (почти)директно до клиента правят. А в  USA и други западни страни, операторите са яко вълци и си доят клиентите като разпрани

• Автор

Знам за новия закон. Мисля, че темата се изчерпа. Ще взема 5 Nanostation и до всеки ще достига сигнал. Ние от безжичен сигнал преминахме към разпъване на кабели по дереците и керамидите на хората.

п.п Force - прав си.

Ориентриайте се към нещо по качествено - Cisco, MikroTik, Netgear и т.н.

Леле, не знаеш какъв боклук са NetGear-ите. А Mikrotik-а като не го умее да балансира Point to multipoint. Ще ме извиняваш, но ти мрежа изграждал ли си? На Нетгиър и Циско по-ниският клас оборудване му е само марката такава. Иначе има и професионално, но си е пара.

Направил си едно голямо нищо нещата се правят ей така за да работят  като хората

Ти си луд бе :D Можеш с 3-4 нанота за главни и клиенти някакви AP-та да направиш нещо относително смислено. Ти изби рибата с тези гридове за клиенти на под 2км.

Математически пресметнато 10x60=600МБПС едновременно ще минават нон-стоп през мрежата и точката. Така би трябвало да се справи без да има затлачвания и да се саморестартира точката от претоварване?

Бааа, ти сериозно ли още си вярваш, че ще можеш да направиш нещата с 54мегабитова точка за достъп и то една за 60 клиента? Имаше неписано правило където работих - повече от 15 клиента на една точка за достъп да НЕ СЕ пускат.

Пич аз от 3 години съм със тия антени  и  хората на които давам нет са доволни.

А ти колко клиента имаш?

Ама вие май не знаехте, че всичко се закача към главния ми сървър, от там има един такъв суич на Cisco с 16 порта с обща лента от 100GBPS. (Максималния трафик, колко може да минава през суича.)

Аха, понеже си на село и не искаш да правиш бизнес, си купил направо суич за рак? А се циганиш за Access Point-и? Пък ако искаш опъвай кабели. Ще имаш един не много евтин гръмоотвод. Дори и да го заземиш, ще сменяш суичове като побъркан след всяка по-сериозна буря.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Имам   на 3-те антени над 70 човека потребители. Клиентите си ги купуват тия  гридове. Като почнеш ти  да ми даваш пари за техника ще се съобразя с мнението ти.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Имам   на 3-те антени над 70 човека потребители. Клиентите си ги купуват тия  гридове.

Аха. Още един пишман интернет доставчик? Знаеш ли ако съм аз кога ще ти дам 150лв инсталационна такса, като може да си там от ден до пладне? Същото нещо може да стане с 3 Nano-та и AP-та TPLink за по 30 кинта в ПКОМ кутия за още 6 кинта?

Значи в малките населени места като няма избор на доставчици, тия хора ги взехте за дойни крави и на тотална подигравка и подбив. Да позная ли цената на интернета? 30-35лв, нали?

Трябват ти 3 що-годе светни главни, които могат да носят и някакви евтини крайни устройства, с които да можеш да прекараш 15Mbps. Без това без оптична мрежа или AirFiber не можеш да им предложиш много повече. Никак не е разумно да товариш клиентите с някакви такси за инсталация с покупка на скъпа антена за по 150-200лв. Аз лично Grid с голямата решетка мога да го купя за около 105лв и по-малко, зависи. Ама си е сума за краен клиент.

Ти си доказан лаик на  тема компютри и интернет и си  го доказал многократно. Такъв капацитет си ,че никой  не ти взима под внимание мненията  дори. Ти си прави мрежите ако искаш  и от алуминиеви легени и медна тел за  антена. Не  ти е много работа да знаеш цените ама ще ти я кажа  да  си спокоен . Хората плащат  по 15 лева и нямат шейпър.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Ти си доказан лаик на  тема компютри и интернет и си  го доказал многократно. Такъв капацитет си ,че никой  не ти взима под внимание мненията  дори. Ти си прави мрежите ако искаш  и от алуминиеви легени и медна тел за  антена. Не  ти е много работа да знаеш цените ама ще ти я кажа  да  си спокоен . Хората плащат  по 15 лева и нямат шейпър.

За разлика от тебе аз съм го работил във фирма с десетки хиляди клиенти, не съм пуснал интернета на 50 човека в някое село. То с инсталационна такса 150лв оставаше и да не плащат по 15лв. А това с шейпъра според мен е леко неразумно. Не стига, че трябва да има шейпър, ами трябва и да се приоритизира трафика, така че ако някой ти дърпа торенти, да не ти кляка цялата мрежа и да го прави в свободният капацитет, без да пречи на тоя, дето отваря страници или си гледа фейса.

Значи около километър го взимам с един смешен рутер за 20лв и един Access point, ей така за тест съм го пробвал.

Ще ме извиняваш, както и останалите читатели, но единият иска да прави мрежа за 20лв и се скъперничи за 2 точки за достъп, но другият трепе рибата като слага излишно скъпо крайно оборудване според мен. :)

Като започнеш ти да ми даваш пари тогава  ще се съобразя с мнието ти. Инвестирали сме в качествени неща и сме доволни всичките. С твойте китайски рутерчета за 30 лева прави мрежи на бабичките в махалата.

Като започнеш ти да ми даваш пари тогава  ще се съобразя с мнието ти. Инвестирали сме в качествени неща и сме доволни всичките. С твойте китайски рутерчета за 30 лева прави мрежи на бабичките в махалата.

Такава схема с 2 Nano Station-а и TPLink High Power AP-та работеше години наред, преди някой да почне да ръпа да изгражда кабелна мрежа. Хубаво си инвестирал 300лв, ама твоите 70 клиента са инвестирали общо над 7000лв за антени. И аз ако съм, със 150лв инсталационна такса ще отсвиря тоя, която предлага интернета. Хората предлагат оборудване под наем в белите страни.

За разлика от тебе аз съм го работил във фирма с десетки хиляди клиенти, не съм пуснал интернета на 50 човека в някое село. То с инсталационна такса 150лв оставаше и да не плащат по 15лв. А това с шейпъра според мен е леко неразумно. Не стига, че трябва да има шейпър, ами трябва и да се приоритизира трафика, така че ако някой ти дърпа торенти, да не ти кляка цялата мрежа и да го прави в свободният капацитет, без да пречи на тоя, дето отваря страници или си гледа фейса.

Значи около километър го взимам с един смешен рутер за 20лв и един Access point, ей така за тест съм го пробвал.

Ще ме извиняваш, както и останалите читатели, но единият иска да прави мрежа за 20лв и се скъперничи за 2 точки за достъп, но другият трепе рибата като слага излишно скъпо крайно оборудване според мен. :)

"слага излишно скъпо крайно оборудване според мен" Ама това е излишно скъпо само...според теб. Аз също не споделям твоето мнение а на Алкантраз.

И не защото не си ми симпатичен, а защото той знае защо го е предпочел. За Андрейчо! Младеж! Нищо няма да направиш. Спомни си постовете от 2012 когато се появи с 3-4000 лева и помоли за сглобка на компютър. По, нататък, няма да разказвам, че е смешна цялата история. Сега ти е третото"приключение" макар че те приветствам с начинанието. Тези неща се правят с пари, а не с филосовстване, какво си научил във...Франция!

• Автор

Абе Simtech отивай да си работиш във фирмата ти като толкова разбираш от мрежи. Наистина ще ме накараш да закача 60 станции ей така един ден ще разпъна до всеки един кабел ... суичовете ще са в прахта по улицата... ама специално за тебе едно видео как 60 човека точат от мрежата ми без никакви ядове.
Същото и с един обикновен рутер за 15 лева!

За разлика от вас много четящите по интернет аз съм правил опити и добре знам, че може много повече от 15 човека да се закачат към нисък клас машрутизатор без ядове, стига да се направят конкретните настройки.

Край на тази тема. Моля някой СВЕСТЕН модератор да я затвори!

Абе Simtech отивай да си работиш във фирмата ти като толкова разбираш от мрежи. Наистина ще ме накараш да закача 60 станции ей така един ден ще разпъна до всеки един кабел ... суичовете ще са в прахта по улицата... ама специално за тебе едно видео как 60 човека точат от мрежата ми без никакви ядове.

Същото и с един обикновен рутер за 15 лева!

Край на тази тема. Моля някой СВЕСТЕН модератор да я затвори!

Ти пак добре че не пусна тема за кола. Там той щеше да ти обясни как с 1000 лева може да се кара перфектна 25 годишна кола почти като нова.

"слага излишно скъпо крайно оборудване според мен" Ама това е излишно скъпо само...според теб. Аз също не споделям твоето мнение а на Алкантраз.

LZ, ти ще дадеш ли 150лв за инсталационна такса за интернет? Абе ти в селцата знаеш ли как хората вадят по 150лв за антена? За това моята идея е винаги за по-евтини крайни устройства, които да бъдат про боно и да ги избия за 1-2 инсталационни такси или без да натоварват значително клиентите. Така много по-лесно ще склонят да поискат инсталация на услугата.

Абе Simtech отивай да си работиш във фирмата ти като толкова разбираш от мрежи.

...За разлика от вас много четящите по интернет аз съм правил опити и добре знам...

Вече не работя там. Не ми харесва - хващам си шапката и се местя. Точка. Не, с повече от 15 човека нисък клас маршрутизатор при натоварване просто ще клекне. И ниският клас нямат никакви интересни настройки като QoS - разширени настройки, заделяне на капацитет и т.н. Поне до базовата искаш чист канал. И никъде не съм те бил по главата да правиш километричен гръмоотвод с FTP кабел. За разлика от теб, аз не съм четящ и не развивам теории. Имам стаж в трудовата книжка.

Може да съм пълен идиот, но просто си мисля, че ще правиш бизнес. Иначе сериозно говоря работите, до колкото съм склонен да споделя полезна информация. Алкатраз иска да нахакаш скъпо оборудване от двете страни, ти искаш да минеш с 20лв и се скъперничиш, аз съм по средата. Читаво базово оборудване и възможно по-евтино оборудване за клиента, което може да свърши работата добре. Има си санитарен минимум, все пак.

Там той щеше да ти обясни как с 1000 лева може да се кара перфектна 25 годишна кола почти като нова.

Не съм ти снимал как 25 годишната кола прави 200. ;)

Simtech явно работодателя тее натирил от фирмата защото му е писнало от жалби на клиенти от твое име всеки ден да пристигат на касата има ги и такива като тебе в моя доставчик но още не съм се отказал от услугите им заради някакъв смешник който се има за гений ..

Simtech явно работодателя тее натирил от фирмата защото му е писнало от жалби на клиенти от твое име всеки ден да пристигат на касата има ги и такива като тебе в моя доставчик но още не съм се отказал от услугите им заради някакъв смешник който се има за гений ..

Хаха, нещо се опитваш да ме обидиш? Не ти се получава, защото аз съм този, който подаде заявлението за развод...с едномесечно предизвестие от моя страна. Защото си намерих различни условия и ми трябва време за образованието. Ти можеш колкото искаш да опъваш кабели в доставчика ти, след немного ще съм инженер бакалавър по компютърни науки.

Такива кабелджии, дето пускат 220 волта по FTP и знаят разликата между фаза и нула само по това, че им свети фазомера(всъщност фазопоказател) не ме плашат. :D А иначе бях се и издигнал до отговорник...

Никого не обиждам просто е такава картинката не може новобранеца да разбира повече от старшината

Може, може. Те колеги на по 40 години ме слушаха мене, защото малко ги разбирах нещата, така изглежда. Аз съм по простите и мързеливи решения, с високи изисквания за безопасност, както и да звуча тук.

Може, може. Те колеги на по 40 години ме слушаха мене, защото малко ги разбирах нещата, така изглежда. Аз съм по простите и мързеливи решения, с високи изисквания за безопасност, както и да звуча тук.

след немного ще съм инженер бакалавър по компютърни науки.

:D :D :yanim: :yanim: :wors: :wors: :wors::vacuumcleaner:

Браво, никога не си ме разочаровал и отново ми оправи деня.  Сега де пипна новата работа и от там ли вдигна стандарта за по мощната кола ?

п.п. В царството на слепите и едноокия е цар !

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Браво, никога не си ме разочаровал и отново ми оправи деня.

Към мене можеш да се обръщаш само с "шефе"! Ясно ли е! Иначе има 20-ка глоба.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.