Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Връщат мобилните камери от март

Featured Replies

Сега прочетох това и за мен е положителна новина. Крайно време е да се спре тази война. Състезатели и пияници трябва да влизат в затвора с ефективни присъди, а не като си признаят и да получават оправдателни такива. 

Твърдо ЗА съм за солени глоби и не само. Радвам се, че ги връщат. Патил съм си от такава камера, но няколко пъти като те жегнат и започват да мислиш и да внимаваш. Изтрескаха ме 300 лв. и да видиш как следващият път минавам с 50, а не с 94 км/ч

Мислите ли, че ще има някакъв ефект от тази мярка на КАТ? Заснемат те и няма мърдане. Даже ми пуснаха клипче от 10-ина секунди с това как и с колко км. минавам. 

Чета сега статията и откривам поредните глупости. 

"Всички места ще бъдат предварително обявявани чрез интернет, означавани със знаци, чрез медиите - целта е да постигнем една справедлива процедура. Гражданите да знаят къде ще бъдат контролирани и ние да можем да си свършим работата", обясни началникът на „Пътна полиция" Антон Антонов. 

Е това не мога да го разбера. Значи караш с превишена скорост. 500 метра преди радара има знак - ЗАДЪЛЖОТЕЛНО. Ти спокойно си намаляш, минаваш покрай камерата и после пак газ с 300 км/ч 

Е нали са мобилни тия камери бе? Каква е идеята на мобилна камера, която стои постоянно на едно място. Ми да забучат стационарни и готово. Хем няма да има полицаи да висят там като цифки. 

Мобилна не би ли следвало да значи, че се мести където си реши и само да щрака и да глобява наред? Днеска тука, утре там, после където и да е. 

Тъпотия. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

В България, дори да убиеш човек не могат те вкарат в затвора. Познавам едно аверче, което открадна близо 10 кокошки и лежа 1 година в затвора........ Така, че мобилните камери няма да помогнат, най-вече в малките населени места!

Редактирано от Малкия стар войник (преглед на промените)

Чета сега статията и откривам поредните глупости. 

Е това не мога да го разбера. Значи караш с превишена скорост. 500 метра преди радара има знак - ЗАДЪЛЖОТЕЛНО. Ти спокойно си намаляш, минаваш покрай камерата и после пак газ с 300 км/ч 

Е нали са мобилни тия камери бе? Каква е идеята на мобилна камера, която стои постоянно на едно място. Ми да забучат стационарни и готово. Хем няма да има полицаи да висят там като цифки. 

Мобилна не би ли следвало да значи, че се мести където си реши и само да щрака и да глобява наред? Днеска тука, утре там, после където и да е. 

Тъпотия. 

Е те знаците ще си бъдат поставени, но ти няма да знаеш със сигурност има ли в момента след знака камера или няма.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Тъпотия. 

Основното, залегнало в решението на ВСС тълкувателно решение с което забраниха мобилните камери е:

1. Не са обозначени, а това е задължително.

2. Полицаите трябва да извършват превантивна дейност, а не да са регистратори на нарушения само.

За това, на всякъде, където има камера, трябва да има обозначение, въвежда се специален пътен знак в закона за движение по пътищата и вече нямат право да те снимат извън тези участъци. А ефекта - да се поставят на опасните участъци, с концентрация на ПТП и това да действа като превенция.

Целта на КАТ не е само да снима и да праща честитки, а да предприема действия по намаляване на катастрофите ;)

И отново ти напомням тълкувателното решение на съда с което се забраниха мобилните камери.

3. Има съображение относно позиционирането им и манипулирането, бяха и доказани някои такива случаи. За това вече ще са само на регламентирани места и се намалява възможността за мнипулиране на заснетите нарушения. Това също е причина да са точно упоменати местата на видеозаснемане.

Мен са ме снимали с камера, заведох си дело и веднага отпадна още на 1-ва инстанция. Обжалване от страна на КАТ нямаше, че и разноските по делото платиха те :D :D :D :D Нека им е!

p.s.

както и всяка една мащабна акция се обявява с място, дата и час, например: Широкообхватен контрол за периода 20.01.2015 – 27.01.2015

A тебе като те снимаха ти караше ли с превишена скорост?

Да.

Основното, залегнало в решението на ВСС тълкувателно решение с което забраниха мобилните камери е:

1. Не са обозначени, а това е задължително.

2. Полицаите трябва да извършват превантивна дейност, а не да са регистратори на нарушения само.

За това, на всякъде, където има камера, трябва да има обозначение, въвежда се специален пътен знак в закона за движение по пътищата и вече нямат право да те снимат извън тези участъци. А ефекта - да се поставят на опасните участъци, с концентрация на ПТП и това да действа като превенция.

Целта на КАТ не е само да снима и да праща честитки, а да предприема действия по намаляване на катастрофите ;)

Обозначаването на мобилните камери вече става със знак залепен на капака на полицейският автомобил. И ако това не е заобикаляне на решенито на ВСС, какво ще да е?  И по никакъв начин не е превенция, а си е жива регистрация на странични наблюдатели, облечени в светещи жилетки. Защо ми се струва, че точно тези методи се появяват когато една управляваща партия е на власт и изчезват, когато се смени управлението. Против съм това шофиране с превишена скорост, но глобите и наказанията са все още малки и не стряскат шофьорите и най-вече тези, които разполагат с финансови средства.

Редактирано от gyps (преглед на промените)

Обозначаването на мобилните камери вече става със знак залепен на капака на полицейският автомобил. И ако това не е заобикаляне на решенито на ВСС, какво ще да е?  И по никакъв начин не е превенция, а си е жива регистрация на странични наблюдатели, облечени в светещи жилетки. Защо ми се струва, че точно тези методи се появяват когато една управляваща партия е на власт и изчезват, когато се смени управлението. Против съм това шофиране с превишена скорост, но глобите и наказанията са все още малки и не стряскат шофьорите и най-вече тези, които разполагат с финансови средства.

Не колега. за 2 различни неща говорим ;)

Бъркаш знаците на автомобилите на КАТ при проверки, където ще има 2 камери и микрофон, който ще заснема проверката.

Аз говоря за пътен знак, който обозночава наличието на камера, която контролира скоростта:

Като този в тази статия

Защо ми се струва, че точно тези методи се появяват когато една управляваща партия е на власт и изчезват, когато се смени управлението.

2006 г.: 1043 загинали - Управление БСП, ДПС, НДСВ

2007 г.: 1006 загинали - Управление БСП, ДПС, НДСВ

2008 г.: 1061 загинали - Управление БСП, ДПС, НДСВ

2009 г.: 901 загинали - Управление БСП, ДПС, НДСВ / ГЕРБ

1010 г.: 756 загинали - Управление ГЕРБ (края на предишната и началото на тази започнаха да поставят стационарните камери)

2011 г.: 657 загинали - Управление ГЕРБ

2012 г.: 601 загинали - Управление ГЕРБ (тук мисля, че вкараха мобилните камери)

2013 г.: 601 загинали - Управление ГЕРБ / БСП, ДПС (началото на Януари излезе постановлението на ВСС за забрана на мобилните камери)

2014 г.: 655 загинали - Управление БСП, ДПС / ГЕРБ

Статистика: тук и http://dokkpbdp.mvr.bg/Statistics/default.htm

Аз от тази статистика забелязвам увеличаване на загиналите на пътя при управлението на БСП, намаляване при ГЕРБ. Не знам, може и да се лъжа нещо...

Мисля, че от статистиката ясно си личи и ефекта. От 2008-ма до 2012-та година загиналите намаляват от 1061 на 601, това си е някъде 40%.

Е какво се хилиш тогава? Не мога да разбера.

Ми първо да си напишат законите така, както трябва. После да искат да се спазват. С техните камъни по тяхната глава.

• Автор

Ми първо да си напишат законите така, както трябва. После да искат да се спазват. С техните камъни по тяхната глава.

Извинявай, ама си зле. Мисленето ти е на 12 годишен. Приеми го мезмълвно, моля.

Мислите ли, че ще има някакъв ефект от тази мярка на КАТ? Заснемат те и няма мърдане. Даже ми пуснаха клипче от 10-ина секунди с това как и с колко км. минавам. 

За мен това не е нищо друго, освен вдигане мизата на рушветите, бъркане по-дълбоко в джоба на гражданина и поредния нескопосан опит за пълнене на издънения държавен бюджет.

Едно си баба знае и едно си бае - сто пъти се говори, дискутира, че и съда се произнесе няколко пъти относно законосъобразността на тези камери, ама онези тикви от КАТ не се разбират от дума.

Да не говорим, че 18 пъти се дадоха огромно количество пари (които ние плащаме, разбира се и повечето потънаха в нечии джобове) за такива техники, но и това е нормално.

За мен лично нищо няма да се промени и това не са начините за борба с високите скорости по пътищата.

Да, такава мярка може да е част от глобална стратегия и държавна превенция, но не може да бъде единствената мярка, на която разчитат всички.

Смешно е, някак си.

Възпитането в духа на спазване на законите за движение по пътищата, трябва да започва много преди да се качим за първи път в автомобил, като високите скорости са част от причините за високата смъртност.

А високия процент смъртност в градовете с прегазени хора и загинали по вина на водачите на МПС как ще се борим да го намалим?

Пак ли с камери?

Или с надзиратели на всички пешеходните пътеки?

Високия процент загинали хора по повод употребили алкохол водачи на МПС пак ли с камери ще борим?

Спирам до тук, защото темата е обширна и няма смисъл да се разпростира много.

За мен лично нищо няма да се промени и това не са начините за борба с високите скорости по пътищата.

Кой е начина тогава? Със стратегии, и  благ тон не става! Манталитета си ни е един такъв, а и изпростяхме много!

Драконовски мерки са нужни! Тежки глоби и ефективни присъди!

Няма значение дали ще се пълни хазната с парите от глобите или тези пари ще отиват за друго. Важното е да са събираеми в минимални срокове!

Всички които пътуваме в стрените от ЕС знаем, че по нашите пътища шофираме по един начин т.е погазваики правила, закони и законченца и когато шофирме пр. в Австрия сме съвсем други!

И тук ще станем същите ако знаем, че пи някакво нарушение ще олекнем с 200 евра и ако не ги платим в рамките на 1 седмица, то оставаме без шофьорска книжка, ЛК, липса на достъп до административни услуги или затвор!

Факт е и, че там дето знаем ,че има камера, патрул то и ПТП-тата рязко намаляват Та и аз съм за повече камери, стационарни разари и патрули! Няма друг начин!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Кой е начина тогава? Със стратегии, и  благ тон не става! Манталитета си ни е един такъв, а и изпростяхме много!

Колега, ти четеш избирателно или...?!?!

Да, такава мярка може да е част от глобална стратегия и държавна превенция, но не може да бъде единствената мярка, на която разчитат всички.

Смешно е, някак си.

И по-надолу в поста си маркирах още два (от многото) проблеми по пътищата, свързани с висока смъртност.

Нищо няма принципно да помогне докато не започне налагането на тежки финансови санкции и тяхното реално събиране в рамките на седмица - две. Отказа от плащане на акт от виновен водач пък да води към още по - скоротечни и реални вреди т.е както казах отнемане на шофьорска книжка или лична карта, недопускане до административни услуги, автоматични запори по сметки, че включително при рецидив - затвор. Когато знаем, че такава глоба ще ни дойде заради камера, стационарен радар и патрул, то тогава ще си помислим! Всичко друго са празни приказки!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Нищо няма принципно да помогне докато не започне налагането на тежки финансови санкции и тяхното реално събиране в рамките на седмица - две. Отказа от плащане на акт от виновен водач пък да води към още по - скоротечни и реални вреди т.е както казах отнемане на шофьорска книжка или лична карта, недопускане до административни услуги, автоматични запори по сметки, че включително при рецидив - затвор. Когато знаем, че такава глоба ще ни дойде заради камера, стационарен радар и патрул, то тогава ще си помислим! Всичко друго са празни приказки!

То празните приказки си ги бичим тук, а всичко изредено от теб няма как да се случи.

Което автоматично води до правилиня коментар на Джо:

Ми първо да си напишат законите така, както трябва. После да искат да се спазват.

По целия свят няма принудителна административна мярка, която да те принуждава да си плащаш глобите до две седмици.

Затова и се отива на бонус в рамките на 30 процента от глобата, ако се плати в този срок.

Но това е по собствено желание на глобения.

Лична карта няма също закон по света, който да позволява отнемането на този документ.

Автоматичните запори по сметки също са химера, колега, защото се минава през административно производство, обжалвания и прочие.

Затвора при причиняване смърт е ясно - има го навсякъде, но за всичко останало няма как да стане дори при 30-то нарушение.

Най-много да ти отнемат книжката за година или две.

Знаем, че има десетки варианти на избягване глобите и санкциите и точно тези, които редовно нарушават правилата няма как да ги стигне всичко това при законовата уредба към днешна дата.

Просто си намират човек, който не кара кола и пишат, че той е карал и така нарушителя си продължава безнаказано, а и пожертвалия се човек, който така или иначе не му трябва книжката пък изкарва някой лев наготово и без да си мръдне пръста.

Относно видеозаснемането също вече има варианти готови на избягване тежки санкции, та не знам защо мислите, че някой ще се стресне.

Пак ще го отнася чичкото с ладата, камиона, който не е минал на преглед и всеки друг човечец без връзки и познанства, а за повечето се предполага, че не са редовни нарушители.

Лична карта няма също закон по света, който да позволява отнемането на този документ.

Дали?

Германците, планиращи да се присъединят към екстремистки групи, остават без лични карти

Макар че изказването ти в контекста на шефьорската тема  е вярно, все пак такива общи приказки за "няма никъде по света"...Не вървят.

Дали?

Германците, планиращи да се присъединят към екстремистки групи, остават без лични карти

Макар че изказването ти в контекста на шефьорската тема  е вярно, все пак такива общи приказки за "няма никъде по света"...Не вървят.

?!?!

Говоря за Закон за движение по пътищата или какъвто е еквивалента във всяка държава!!!

Къде отиде на тероризъм и то става дума за германци, присъединяващи се в екстремистки групи в Сирия и Ирак?!?!

После като кажа, че за определени хора спаменето в разделите и темите е само търсене повод за заяждане или търсене под вола теле, вие се сърдите.

?!?!

Говоря за Закон за движение по пътищата или какъвто е еквивалента във всяка държава!!!

Къде отиде на тероризъм и то става дума за германци, присъединяващи се в екстремистки групи в Сирия и Ирак?!?!

После като кажа, че за определени хора спаменето в разделите и темите е само търсене повод за заяждане или търсене под вола теле, вие се сърдите.

Ей човек да не те хване в обща приказка. Твоето писание, което съм цитирал, не уточнява че имаш предвид нещо от рода на: "Няма закон за движение по пътищата, който да позволява отнемането..." Ти казваш само: "никъде по света няма закон"...След което почваш да ми даваш квалификации. Знам че имаш "топки", щото си бизнесмен и по гръб не падаш. Ма не развявай тия неща тук. Личните нападки не са мерило кой е прав и крив, нито са факти.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Еххх algor!

Ще разкажа случка с познат и неговите патила в Хърватия или Словения (не помня точно страната)

Та спират въпросния човек за превишена скорост! След като разбират че си имат работа с чежденец, то веднага му бил осигурен и преводач. Глобата 200евра. След опит за разправия понашенски глобата нараснала с още 50 евра и му били отнети Л.К. и шофьорската книжка! В замяна му бил издаден и някакъв временен документ. Официалните си документи щял да си получи едва когато си плати глобата. На въпрос "как да се прибера у дома" 

- получил отговор "не ни интересува" Обяснено му било, че ако плати до определена дата ще получи отстъпка.

Та, датърча си той до България и се върна глоби да плаща и лични документи да си вземе.

Все пак тава е разказ, а какво е спестено или преувеличено, то не знам.

Колкото и да е имислен този разказ, то има и доза истина, то е и коментираната опиция - също. 

Та не казвай никога - никога, няма, не съществува!

...Мислите ли, че ще има някакъв ефект от тази мярка на КАТ? ..

Никакъв или кратковременен, а с последвалите уточнения съмненията ми съвсем отпаднаха. Не мога да разбера как тия камери хем ще са мобилни, хем ще има предупредителни знаци (очевидно трайно закрепени) за тях, как ще бъдат едновременно и двата вида?

И аз не виждам смисъл в начинанието, след като всеки ще знае къде да намали и да спазва ограниченията, а след като подмине - газ до дупка до следващото предупреждение за камера.

От друга страна, то и днес се знае къде има камери, но това не пречи на мнозина да профучават покрай тях, не им пука. 

• 2 седмици по-късно...

Никакъв или кратковременен, а с последвалите уточнения съмненията ми съвсем отпаднаха. Не мога да разбера как тия камери хем ще са мобилни, хем ще има предупредителни знаци (очевидно трайно закрепени) за тях, как ще бъдат едновременно и двата вида?

И аз не виждам смисъл в начинанието, след като всеки ще знае къде да намали и да спазва ограниченията, а след като подмине - газ до дупка до следващото предупреждение за камера.

От друга страна, то и днес се знае къде има камери, но това не пречи на мнозина да профучават покрай тях, не им пука.

Не си го разбрал правилно.

Основното е, че КАТ не може и не трябва да са регистратор на нарушения. Те трябва ОСНОВНО да изпълняват функция на превенция.

Освен това, мястото не трябва да позволява (или оставя място за съмнение за...) възможно манипулиране на резултатите. Пример, застават броня до стълба на знака за ограничение, а мобилната камера снима 20-30 или колкото е там метра напред, в зона, където по-високата скорост е разрешена. На края получаваш акт, а реално не си нарушил правилата за движение...

Местата трябва да са ясно регламентирани, къде може да те снимат и това да е обозначено. Защо ли? Ами никой няма право да бъде заснеман без негово знание. За това, където има камери за контрол, под каквато и да е форма (говорим за охранителни камери, камери на КАТ и т.н.) трябва да е обозначено по съответния начин.

В закона единствената форма, където могат да те заснемат без твое знание, е ако се използва СРС, за което трябва да има предварително разрешение от компетентните органи...

За това говорим, за това и дадох личния пример със себе си. Какво, като ме снимат в нарушение и ми налагат глоба, нали за 20 стотинки (колкото ми струва ксерокопирането) аз мога обжалвам в съда наказателното постановление и да получа оправдателна присъда, а КАТ даже трябва да заплати разноските по делото... Това каква превенция е и какъв реален ефект има???

Законите трябва първо да се напишат и направят така, че да има смисъл в тях, след което да се търси наказателна отговорност от виновните... Без вратички!

Отделно имам пример с приятел, който с отнета книжка (която обжалва съдебно) не спира на СТОп-палка, последва гонидба по пътищата, множество нарушения, на края го блокират две патрулки на пътя, акт нов, при това със спрени свидетели и вписани в акта. След съдебно обжалване отново ката отпада, както и предишния и около 10-тина други. Самият той се хвали, че е от 8-9 години ошфьор и няма влязло в сила наказателно постановление, защото всичките падат в съда, едно след друга. Като круши на есен...

p.s.

Френда е невероятен шофьор и макар високите скорости и неспазване на правилата, не е създал опасност за движението, защото кара разумно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(дори да ви звучи като оксиморон...)

Джо, все някой трябва да регистрира нарушенията и то по начин че записите да минават ако се наложи и в съда, а ако не става само със запис трябва и свидетели. Ей тук са КАТ и другите служители, които имат занимавка с ППС и водачите им. Щото няма такава превенция която да ги предотврати напълно. А нарушителите трябва да си плащат за золумите. Жестоко трябва да плащат. 

Джо, все някой трябва да регистрира нарушенията и то по начин че записите да минават ако се наложи и в съда, а ако не става само със запис трябва и свидетели. Ей тук са КАТ и другите служители, които имат занимавка с ППС и водачите им. Щото няма такава превенция която да ги предотврати напълно. А нарушителите трябва да си плащат за золумите. Жестоко трябва да плащат.

Съгласен. Все пак няма идеална система, няма и да има!

Но да залегнат в храстите и да снимат, което след това пада веднага в съда... Това даже не е и отчитане на работа, това е нищо.

Мен лично ме бяха снимали иззад колонките на една крайпътна бензиностанция. Сгушени там.

Аз показах статистика как за период около 5-6 години смъртността на пътя е намаляла близо 2 пъти. Това факт от внедряването на стационарни и мобилни камери. Нека те останат и се използват ефективно, без възможност за заобикаляне. Да се направят законите качествено, а не някакви нодосмислици и с вратички.

А най-засиления контрол от стационарни и мобилни камери да е на местата, където стават най-много и най-тежки ПТП-та. Това е превенция. Иначе хванали Бай Благой, че кара пиян на 2 преки от дома му... Да им дадем медал на полицаите, че са направили това??? Не, да стоят там, където има реална опасност и да извършват реална дейност по контрола, не да чакат за малооумен знак, така наречените "хранилки" за 20 лева...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.