Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

Featured Replies

...hlevoust вярно е че едно дело ще отнеме много години но като се спомена на събранието че ще заведем дела срещу тези които отказват повечето се разколебаха и вече не са чак толкова против.

Това е добър психологически ход, но би "хванал дикиш" при неособено "запозната" с материята аудитория. А в нашия блок повечето са/сме все с по няколко дипломи... ;)

Това е добър психологически ход, но би "хванал дикиш" при неособено "запозната" с материята аудитория. А в нашия блок повечето са/сме все с по няколко дипломи... ;)

Е да ама нашата домо управителка е практикуващ юрист с голяма уста в добрия смисъл и като почна да цитира закони и алинеи по възрастните дето се дърпат вече не са чак толкова против.

В нашия вход за момента има само един човек твърдо против но предполагам ще клекне, наводниха ме преди години и ми дължат едни пари та ще използвам това за да им променя мнението.

...но ми стана интересно, добре де, аз сега като си имам тузарска скъпа дограма, то следва ли, че това саниране ще ми я подмени с еди каква си, щото не знам си какво? Ще е някак странно, ако такава е идеята,

Няма да е странно, а глупаво и не това е целта. Впрочем, чух, че из социалните мрежи атаките срещу начинанието добиват все по-смели размери - предвиждало се всички поставени климатици да бъдат премахнати, което е абсурдно и невярно, а и напълно излишно - миналата година собствениците от съседния блок си санираха домовете със собствени средства, но нито климатиците бяха сваляни (минавах всеки ден поне по два пъти оттам), нито сателитните чинии.

Е да ама нашата домо управителка е практикуващ юрист с голяма уста в добрия смисъл...

Чудесно, използвайте я максимално!

• Автор

От това, което слушам и гледам по медиите ми става ясно, че има доста неща, които трябва да се изяснят и уточнят. Някои от условията категорично трябва да се променят. 

Например майка ми, която е пенсионер и живее сама в жилището е категорично против да премахва остъклението на половината тераса.

Действително смятам, че целта е да се открадне една немалка част от парите по програмата.

Според мен тия сдружения са абсолютно безмислени. 

Има си закон за етажната собственост. Достатъчно е да се проведе събрание на собствениците на даден вход.

Самото "саниране" трябва да се раздели на различни видове СМР, за да може да се даде възможност на всеки собственик да избира - дали да му се влиза в жилището, дали (при необходимост) да се прави допълнително укрепване, подмяна на ВиК и т.н.

Тези, които не желаят също трябва да се разделят на 3 групи - желаещи подмяна само на дограма, желаещи само външна топлоизолация, желаещи дограма и изолация.

За тези собственици, които вече са инвестирали собствени средства и са подменили дограма и са направили топлоизолация - да се помисли да някакви облекчения - примерно освобождаване от данък сгради за период от 3-5г.

Задължително трябва да се помисли за тези имоти, в които са премахвани (с цел преустройство или разширение) стени и части от стени, дори и да не са носещи. 

Реда на обследването и предприемането на съответните СМР в конкретни панелни блокове - да става според годината на построяването им.

...дали (при необходимост) да се прави допълнително укрепване, подмяна на ВиК и т.н.

Това не е елемент на санирането. Що се отнася до данъците, едва ли санираните жилища ще бъдат освободени дори и за 1 година, защото това противоречи на ЗМДТ - налогът е върху площта, а не върху състоянието на имота.

Хайде и аз да се включа в тази дискусия, идеята е перфектна ама с много лоша реализация според мен. Има много неща за изясняване, например думата саниране -е те тоя звяр иска пълно отваряне на всички фуги в панелните блокове, а това ще струва доста и по изявленията на министърката ремонтът след това е за сметка на собствениците. Хайде сега ми кажете какво следва от това -ами по моему изнасяне от блока, а къде ще отидете проблема е ваш. Освен това не ми харесва че на кмета се дават прекалено много права по договорите, особено в частта че всичко което подписва е за сметка на сдружението. Може да погледнете приложения 10 и 11 от методическите указания. Ще се радвам ако някой ме осветли по тези въпроси? За тези които не знаят това са договорите с общината и Банката за развитие. Иначе съм ЗА но при тези неясноти твърдо ПРОТИВ.

Редактирано от petkoiv2 (преглед на промените)

Без да съм сигурен, но мисля че това не е саниране - моля обърнете внимание на първите 30 секунди, домоуправителят има определена квалификация:

https://www.youtube.com/embed/O2i21eu9qCU

За мен това е кампания за превъртане на пари през "наши" фирми и в  "наши" общини за сметка на данъците на всички - все пак парите са назаем....

Не съм хейтър - това е нормална логика за мен, усвояват се средства :)

Редактирано от dr.dechev (преглед на промените)

Е това клипче търсих за да разберат хората, че явно саниране няма да има,но си мисля че типично по нашенски ще измислим нещо на парче

Клипчето на пръв поглед изглежда достатъчно за тоталното отказване от инициативата, но то изразява само едно от личните мнения по въпроса - господинът говори уверено, но не представлява никого, освен себе си, т.е. позицията му не ангажира официално никого. Рових се да търся второ (всъщност е поне осмо) мнение относно точното значение на понятието "саниране" и попаднах на Какво е санирането

Не бих могъл да взема отношение по технологичната същност, защото тя трябва да се коментира от специалисти, а не от разнопосочно настроени хора, концентрирали знанията си в друга посока.

но нито климатиците бяха сваляни (минавах всеки ден поне по два пъти оттам), нито сателитните чинии.

Нямам представа какво и как точно са санирали комшиите ти, но като човек вадещ си хляба с домашни ремонти ти казвам че в 90% от случаите за да се свърши качествено работата е нужно сваляне на външното тяло на климатика. Как си представяш да се положи качествено изолация, шпакловка и мазилка зад тялото което в повечето случаи е на десетина сантиметра от фасадата?

Как според теб ще се "обърнат" прозорците ако има сложени решетки ?

Да не говорим за хилядите висящи кабели,кутии и др. оборудване на знайни и не знайни кабелни оператори наковано по входове и козирки. 

Това обаче са дреболии които все някак ще се решат.

Основно ме притеснява контрола на качеството. Идва фирмата Х и започва да работи. Ако плащам от джоба си като видя нередности ще ги накарам да го направят както трябва, ама като не плащам кои ще ги санкционира? Кои ще контролира работата?

Нагледал съм се как се режат дюбелите и се забиват в стиропора колкото собственика да види че се слагат. 

Сещам се за поне десетина фасади ново строителство дето като ги огрее слънцето мазилката прозира и се виждат снадките на стиропора.

Редовно оставят фугата между фасадата и изолацията отворена и водата се стича между двете.

Да не говорим как нашите майстори монтират дограма с пълнеж от поне 5см пяна от всички страни и как смело дупчат профила за да го заковат.

Нямам представа какво и как точно са санирали комшиите ти, но като човек вадещ си хляба с домашни ремонти ти казвам че в 90% от случаите за да се свърши качествено работата е нужно сваляне на външното тяло на климатика. Как си представяш да се положи качествено изолация, шпакловка и мазилка зад тялото което в повечето случаи е на десетина сантиметра от фасадата?...

По никакъв начин не оспорвам компетентността ти - само казвам това, което съм гледал поне 20-тина дни: климатици и чинии не са сваляни, а около тях слагаха разрязани парчета от плоскостите и доизрязваха с посрещане. Не мога да коментирам качеството на изолацията, мога да кажа само за тая, която е у дома.

Аз имам въпрос,дали някой нещо е чувал за  навремето преди 2-3 години се беше чуло за фонд "Козлодуй" ,който се свърже на газ дават някъде около 3000лв.Това дали е вече заминало или има някакъв шанс да тръгне покрай тези санирания.Ще минавам на газ Това лято ,че затова питам.

• 2 месеца по-късно...
Саниране: Митове и легенди из градските панелки
Ще ви "щипнат" ли панелното жилище? Да, да, ама не!   

Кампанията за 100% безвъзмездно саниране тече от няколко месеца. Някои граждани, изпълнени с надежда, харесаха възможността да получат нещо от държавата безплатно и се заеха да проучват, питат и четат по темата.

Но както винаги се случва по нашите ширини, се намериха застъпници на идеята, че "сиренето е с пари, особено българското" и съмненията пролазиха между входовете на родните панелки. Слуховете се предаваха от уста на уста, от разбирач на разбирач, от пенсионерка на внучка, от снаха на свекърва. Някои от тях основателни, други - крайно ненужни. Българинът, за съжаление, свикнал да бъде лъган, мамен и подтискан, не можа да повярва, че би могъл да получи нещо хубаво на тепсия и стана мнителен.

Ето и какво се шушука из панелките...

Мит №1: Ако се включиш в програмата, държавата ще придобие част (или цялото) ти жилище?

Това е може би най-коментираният казус. Между входовете може да чуете от "ще ви щипнат панелката" до "как пък станаха толкова щедри тия европейци". Това, което притесни хората е необходимото за програмата Сдружение на собствениците. Тъй като сдружението е юридическо лице и изисква БУЛСТАТ се прокрадна мълвата, че след сключването му държавата ще има правото да се разпорежда с имота на подписалите се. Сдружението на собствениците, което хората трябва да създадат за получаването на финансова помощ обаче, е необходимо само за нуждите на Програмата.

За тази цел има и изменение в закона още от 2011 г. (още тогава се заговори за саниране с финансовата помощ на ЕС, но не на 100%) по чл. 25, ал. 1:

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) (1) За усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост собствениците могат да учредят сдружение.

Единственото задължение на сдружението по договор е да осигури достъп за извършването на техническо обследване на сградата, което се прави преди да започнат строително-монтажните работи. Сдружението на собствениците не носи финансова отговорност. То не подписва договор с банката. Тази функция се поема изцяло от общината, която представлява сдружението на собствениците пред банката. След завършване на санирането и останалите ремонти в сградата, общината подава документите към банката, за да бъде платено на фирмата-изпълнител.

Друга важна подробност е, че сдружението на собствениците не участва нито с пари, нито с имоти при сключването на договор за саниране. Това на практика означава, че собствениците на жилища не плащат за извършени дейности, а собствеността им е напълно защитена.

Също така сдруженията не включват самите жилища като актив. Неверен слух е също, че собствениците на апартаменти трябва да създават ООД.

Важно е да се отчете, че Програмата за саниране не изисква собствениците на жилища да представят нотариалните актове на жилищата си при кандидатстването за финансиране. Това само по себе си е гаранция, че никой не може да бъде ощетен имуществено.

Мит №2: Казусът "Остъклена ми е терасата... без да имам разрешение"

Всички знаем, че преди години (а и днес) много граждани усвоиха терасите си, но малко от тях си издадоха необходимите за това документи. Затова при създалата се ситуация не липсват хора, които искат да санират безвъзмездно своите жилища, но са притеснени да не отнесат глоба за предишното си деяние.

Тук важно уточнение е, че от програмата гарантират, че остъклените тераси ще бъдат разглеждани като "заварено положение". Тоест, те няма да бъдат считани за незаконни и няма да бъдат премахвани, нито глобявани, стига разбира се да отговарят на общата визия на сградата. Ако не е така, те ще си останат остъклени, но ще бъдат уеднаквени с другите. Ако например терасата е със стара дограма, тя ще получи нова, съобразена с цялостния проект.

Мит №3: Казусът "Ще плащаме после"

След като санирането на сградата бъде завършено, собствениците ще трябва да си платят всичко. Това е най-притеснителният слух, който се носи между панелките. Гражданите се опасяват, че може следващото правителство да ги накара да си заплатят всички услуги, които са получили безвъзмездно.

Този слух се подклажда от други "непанелни" граждани, които се ядосват от факта, че програмата ще бъде финансирана от Българската банка за развитие (ББР). За да се реализира програмата, Министерството на финансите ще предостави гаранцията за 1 млрд. лв. на ББР. След промяна в Закона, банката ще създаде въпросния фонд, чрез който ще привлече финансов ресурс от международни финансови институции, с който да се финансира програмата. ББР ще предостави този ресурс през общините, а заемите ще се връщат от бюджета.

Това разгневи много хора, които не искат от техните данъци да бъде финансирано санирането на другите. Може би имат право да бъдат недоволни. Несъгласието им обаче в никакъв случай не означава, че на някакъв по-късен етап гражданите ще бъдат принудени да плащат.

Мит №4: Ще санират безплатно отвън, но другите ремонти ще ги платим ние

Напълно невярно. Програмата за енергийна ефективност включва укрепване на сградата, обновяване на общите части на сградата - покрив, фасада, стълбище и други. Пакетът от безплатни мерки за енергийна ефективност включва поставяне на топлоизолация и смяна на дограма, врати и прозорци, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации за топлоснабдяване и газоснабдяване в общите части.

Мерките включват още изграждане на инсталации за соларни панели, ремонт на ел. инсталацията на общите части и внедряване на енергоефективни мерки в асансьорите. Единственото, което не се включва в програмата са нови асансьори.

Дали да повярвате на слуховете и да си останете в старата, капеща и доста окаяна панелка, си остава ваш избор. Припомняме ви обаче, че програмите за саниране достигат до нас едва накрая, тоест в цяла Европа хората са получили услугата по същия начин и сега се радват на по-красиви и енергийно спестяващи сгради.
Автор: Валерия Белчевска

http://www.dnes.bg/r...-panelki.261406

Както и да се обяснява, някои хора не вярват и това е!

...Както и да се обяснява, някои хора не вярват и това е!

Не можеш насила да им махнеш капаците от очите - последната "теория", която се шири из квартала е, че "сметките за ток на санираните блокове автоматично ще бъдат удвоени от "Енерго-Про", ако и един да не е в състояние да обясни защо - "тъй каза един добре облечен другар в магазина", цитат по памет! Та вероятно и по тая причина се подготвя промяна в нормативната база, даваща възможност за саниране и при 95% съгласни собственици. Само дето не е ясно как ще се осигури достъп по жилищата на тия 5% неверници. 

Към днешна дата при нас съотношението е 40 съгласни от 42, т.е. 95,23%. Но пък вече има сключени договори с почти 800 блока в страната и не е ясно кой ще се класира и кога.

• 9 месеца по-късно...

Лъснаха дупки в санирането

Цитат

Раздаването на пари от бюджета за саниране на панелни блокове върви с пълна пара и предвидените за целта 1 млрд. лв. вече са на привършване. Оказва се обаче, че не всичко е било доизкусурено, както трябва и в системата зейват сериозни пропуски. Витаят и подозрения, че някои изпълнители бъркат повече, отколкото им се полага, в каца с меда, но това може да се докаже единствено с одит на Сметната палата, а той отнема месеци.

Spoiler

Каква е равносметката досега? Преди дни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че милиардът за безплатното обновление на българските домове се е поизчерпал. С него ще бъдат санирани 2000 сгради, или средно за всяка една ще се изразходват по 500 хил. лева. Най-много жилища са  одобрени в област Бургас - 245, следвана от областите Благоевград, Хасково, София, Пловдив и Стара Загора.

Разбира се, подобни сметки са като в оная приказка, дето средностатистически

всички ядат свинско със зеле

- ама за едните е свинското, а за другите зелето. Типичен пример е последната обявена обществена поръчка за саниране на пет панелни блока в Бургас. Общата сума, предназначена за тях, е над 13.724 млн. лв. (без ДДС), само че лъвският пай от 4.162 млн. лв. е предвиден за бл. 63 в ж.к. "Славейков". Панелката е осеметажна с осем входа, построена е през 1976-а и оттогава не е ремонтирана. С тези средства ще трябва да се ремонтират общо 15 709 кв. м разгърната застроена площ. Или средно на квадрат цената излиза малко над 264 лв. без ДДС. Това е вторият блок в Бургас, чиято прогнозна стойност надхвърля 4 милиона. В друга обществена поръчка същите пари бяха заделени за блок 19 - пак в ж.к. "Славейков".  

За сравнение, ремонтът на сграда в Стара Загора - бл. №100,  намиращ се на ул. "Ген. Гурко" и включващ шест входа и 115 самостоятелни апартамента, е оценен на 2.484 млн. лв. (без ДДС). Разгърнатата застроена площ в този случай е 11 692 кв. м, така че ремонтните дейности ще струват средно 212.45 лв. без ДДС на квадрат. В Кюстендил пък за 16-етажна жилищна сграда с един вход,  строена през 1979-а и с разгърната площ от над 6971 кв.  м, са предвидени 651 267 лв. - или по 93.41 лв. на квадрат.  

Ясно е, че всяка сграда си има особености, различна степен на амортизация и т.н., но при все това в различните общини има много сериозни

разминавания между обявените цени за саниране

Забелязаха ги и експертите в строителното министерство и в края на януари, със заповед на министър Лиляна Павлова, бяха наложени с 40% по-ниски пределни цени за тази дейност. При анализиране на изпълнените до момента проекти, както и на обявените обществени поръчки, били установени нарушения и слабости в процедурите за избор на изпълнители. При конструктивното обследване на сградите отделни общини правели опити да "пробутат" и основния им ремонт, и тяхното укрепване, въпреки че програмата е преди всичко за енергийна ефективност.

"Всеки лев, похарчен извън необходимото, ще лиши гражданите от възможност да се възползват от програмата и е нужно да се правят икономии. Ако установим пропуски, ще бъдем безкомпромисни. Затова ще има стриктен контрол. Целта е да няма разточителство", предупреди Павлова и посъветва кметовете да  отменят търговете, които са изчислени по старите лимити. Справка в регистъра на обществените поръчки обаче показва, че засега не са много общините, които са се възползвали от тази препоръка. Единствено местните власти в Момчилград, Златоград и Долна баня са спрели процедурите си.

Изключително интересно ще е какво ще стане в Бургас предвид сериозните суми, които се наливат там за саниране.

Не по-малко любопитни са и кандидатите

за изпълнители. Като, да речем, софийската  "ПСГ" АД. Тя е създадена през 2003-а под името "Проект груп" и тогава неин управител и собственик е 25-годишната Маргарита Донкова. Според публикации в медиите тя е бивша секретарка на Делян Пеевски по времето, когато оглавяваше младежкото НДСВ. При управлението на царската партия фирмата участва в приватизацията на няколко големи обекти като зала "Универсиада", комплекса "Тотошанс" в курорта "Златни пясъци" и Колодрума в Борисовата градина. Раздържавяването стана чрез създаването на съвместни дружества, в които бяха апортирани апетитните обекти и беше свързано с немалко скандали. След медийната шумотевица Донкова се оттегля от дружеството, което е преименувано и сега се управлява от Александър Николов, Мариела Николова и Светлин Радков. 

Струва си да се обърне внимание и на "Мелаинвест и партньори", в което до 2009-а основен акционер бе бившият  председател на федерацията по ММА Любен Джубрилов - обвиняем, че е тартор на организирана лихварска група, но впоследствие оправдан. Сега компанията се управлява от Николай Тодоров.

Сред кандидатите е и варненската "Хидрострой" АД, която се управлява от бившия общински съветник от ГЕРБ Николай Пашов. 

Въпреки всички изтъкнати "дефекти"

работата ще продължи с пълна сила

Съвсем неотдавна правителството одобри държавни гаранции за два нови заема за общо 250 млн. евро, които ще получи Българската банка за развитие за финансирането на безплатното обновяване на жилищата у нас. До 100 млн. евро ще дойдат от германската "Кредитанщалт фюр Видерауфбау",  а останалите 150 млн. евро  от Банката за развитие на Съвета на Европа.

Тепърва в програмата за модернизация ще се включват и нови постройки, особено след като управляващите прибавиха към националната програма обновяването на 137 сгради, които не успяха да бъдат рехабилитирани по приключилата оперативна програма "Регионално развитие". Освен това за саниране вече ще могат да кандидатстват и по-малки панелки, както и тухлени блокове, проектирани преди 26 април 1999-а. Едно от условията е да са строени по индустриален способ - едропанелно жилищно строителство, пакетно-повдигани плочи, едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и разновидностите им. Другото е да са на три или повече етажа и да имат най-малко шест до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. 

Отделно от Националната програма за саниране до края на 2015-а действаше и проектът "Енергийно обновяване на българските домове", финансиран по оперативната програма "Регионално развитие" (виж таблицата). По част от сградите, обновени по тази линия обаче, вече се появиха някои дефекти. Живеещите в кооперацията на столичната улица "Загоре" 10 се оплакаха, че покривът им се е откъснал след ураганния вятър на 22 ноември  миналата година. Но фирмата изпълнител отказала да отстрани нанесените щети с аргумента, че природните бедствия в контрактите със строителите обикновено се водят като "форсмажор" - непредвидени обстоятелства. 

Блок 19 в столичния квартал "Захарна фабрика" също е кандидатствал и е бил одобрен за саниране. По договор се предвиждало обновяване на общата фасада - ремонт на лицевата страни на сградата, на покрива и на стълбищата, както и мерки за енергийна ефективност - подмяна на дограмата, на вратите и прозорците.  Но хората се оплакаха, че при първия дъжд покривът е протекъл. Оказало се, че дъските и керемидите му изобщо не били подновени, а за ремонт на стълбището парите нямало да стигнат. 

Министър Лиляна Павлова призна публично, че  има изпълнители, които отказват да отстранят повредите след обновяването на сградите. По думите й в такива случаи има гаранция за добро изпълнение, която се използва, за да се отстрани проблемът.

Характерно за България.

на 27.04.2015 г. at 18:57, hlevoust написа:

Но пък вече има сключени договори с почти 800 блока в страната и не е ясно кой ще се класира и кога.

Бях я забравил тази тема. 

Нашия блок се класира, в момента минават комисиите. Снимат електро уредите, мерят стайте......кога ще почват не е ясно. 

Вие, които сте минали по този път, моля дайте ми малко инфо за някои неясноти. Доколкото разбирам от информацията, която чета в Държавен вестник, след направата на въпросното "безплатно" саниране, вече няма да имам възможност да го отдавам под наем, освен ако не си заплатя въпросното саниране (с изключение на минималната помощ, която ми се полага ако упражнявам стопанска дейност) което е непосилно по моите възможности. В интернет прочетох на много места, че ако реша да го продам, нещата стоят по-същя начин, тъй като това е стопанска дейност.Сравнявайки бюджета на блоковете, които са определени до момента за саниране в гр. Бургас, стигам до извода че стойността на тази услуга варира между 15000 и 30000 лв на апартамент ( зависи каква цена ще си сложи за извършваните СМР-та изпълнителят, и до каква степен ще се надуят техните количества, което е извън моя контрол) Накратко казано, излиза, че против моята воля, ще бъда задължен с една сериозна сума, в случай че един ден реша да продам апартамента, което е възможно, тъй като е малък, или да остана да живея до гроб в него, тък като при една евентуална продажба не бих могъл да си избия тази висока сума. На какво мнение сте вие, по знаещите, които вече сте минали по този път, и ако има "вратички" какви са те?

преди 23 часа, vilkos написа:

Вие, които сте минали по този път, моля дайте ми малко инфо за някои неясноти. Доколкото разбирам от информацията, която чета в Държавен вестник, след направата на въпросното "безплатно" саниране, вече няма да имам възможност да го отдавам под наем, освен ако не си заплатя въпросното саниране (с изключение на минималната помощ, която ми се полага ако упражнявам стопанска дейност) което е непосилно по моите възможности. В интернет прочетох на много места, че ако реша да го продам, нещата стоят по-същя начин, тъй като това е стопанска дейност.Сравнявайки бюджета на блоковете, които са определени до момента за саниране в гр. Бургас, стигам до извода че стойността на тази услуга варира между 15000 и 30000 лв на апартамент ( зависи каква цена ще си сложи за извършваните СМР-та изпълнителят, и до каква степен ще се надуят техните количества, което е извън моя контрол) Накратко казано, излиза, че против моята воля, ще бъда задължен с една сериозна сума, в случай че един ден реша да продам апартамента, което е възможно, тъй като е малък, или да остана да живея до гроб в него, тък като при една евентуална продажба не бих могъл да си избия тази висока сума. На какво мнение сте вие, по знаещите, които вече сте минали по този път, и ако има "вратички" какви са те?

А ако апартамента се прехвърли без да се продава? Да не стане така, че и на децата си да не можеш да го завещаеш?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.