Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос свързан с първата кола.

Featured Replies

Можи ли да ми дадете съвет относно да си купя кола или да постегна старата семейна кола.Имам ople vectra 1.6 16v 1996г бензин колата харчи 10 на 100км градско и също харчи и масло.Трябва да се боядиса предния капак и калника,да се купи нова броня и мигач ,има и проблем с централното заключване и ауспуха трябва да се смени че е ръждясал и е на дупки.Колата до сега не е влизала в сервиз за нещо сериозно . Въпроса ми е заслужава ли си ремонта и да и сложа газова бутилка. Или да си купя друга кола но по икономична. Разполагам с 3000лв. Спрял сам се на fiat punto 1.9jtd i na opel corsa. Дайте ми съвет какво да правя. Кола ми трябва за да ходя до града в който уча. Може и да предложите друга кола но колата трябва да е икономична все пак съм студент.

Редактирано от Q.V.D (преглед на промените)

• Отговори 81
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Според мен за тези пари можеш да си вземеш нещо от 2000г.

• Автор

Точно за това питам защото има хубави коли от 2000г но кой е по добрия вариант да стегна опелчето или да купя друга.

• Автор

Ремонта на опела едва ли ще излезне повече от 1000лв с газовата бутилка но заслужава ли си.

Ремонта на опела едва ли ще излезне повече от 1000лв с газовата бутилка но заслужава ли си.

Ами ако ти се занимава а и зависи на какъв майстор ще попаднеш за ремонта.

За качествен основен ремонт на мотора, говоря смяна на клапани, бутала, шлайф блок, колянов вал, съединител, преглед на водна и маслена помпа ...

ако мислиш че ще се побереш в 1000 лева с газовото мисля че си струва.

Ако не хвърляй го да се продава и търси някоя по нова.

• Автор

Ами ако ти се занимава а и зависи на какъв майстор ще попаднеш за ремонта.

За качествен основен ремонт на мотора, говоря смяна на клапани, бутала, шлайф блок, колянов вал, съединител, преглед на водна и маслена помпа ...

ако мислиш че ще се побереш в 1000 лева с газовото мисля че си струва.

Ако не хвърляй го да се продава и търси някоя по нова.

Ремонт по двигателя не де налага роботи идеално просто харчи масло четох в нета че всички вектри 96та година с двигател 1.6 16v харчат масло.

Ако двигателят е Екотек, те са анти-екологични и харчат масло по принцип. Вижте какво ще стане с маслото, може да не е нещо фатално. Ауспух може да се направи за около 50-60лв. Бронята може да се купи барабар с мигача за 50-тина лева. Бензина 10/100 обаче е много и говори за проблем с двигателя, трябва да се види. Боядисване и кърпене ще ти излязат около 150-200лв. Ремонт на двигателя не знам колко ще ти стъпи.

Общо взето, ако искаш просто кола да ти вози дупето, аз имам голям опит с Fiesa MK3. Взимаш една такава за 1000лв по-запазена, слагаш й едно обикновено АГУ за 200лв и ти си човека. Може да е старо тенеке, но тия Фиести са едни от най-търкаляните коли, ако се огледаш около теб. И не харчат много. Моята беше малко издухана и бензина комбинирано беше около 6.5/100. Газ не бях й слагал въобще. Само гледай да няма ръжди много, да държи ръчната и да не е харчила по 3 литра масло на 5000км.

Защото всичко това са стари коли и имат склонност и тези Фиести ако са малко по-издухани да харчат масло. Поне бензин не харчат 10/100. Щом пари нямаш, не бих ти препоръчал да вземеш кола за 3000лв по-нова година. По-новите коли имат по-скъпа поддръжка. Примерно на мен с 4 вентилирани диска на спирачките ми прави страшно сечено ремонта на спирачната система.

Другият вариант е да си вземеш един Голф2, да речем. Малко са по-дървени откъм външен вид, отколкото Фиеста МК3. Търкалят ги, но имат малко специфични проблеми, едни дунапрени на клапите на парното примерно. Хубавото е, че има Фиести с вериги, което е удачно, защото забравяш за смяна на ремъци и късане на менте-ремъци и после ремонти на двигател, докато не я хвърлиш на моргата. Моята беше с верига, която е търкаляна 370К километра поне и още се кара тази кола, но от друг човек.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ако двигателят е Екотек, те са анти-екологични и харчат масло по принцип. Вижте какво ще стане с маслото, може да не е нещо фатално. Ауспух може да се направи за около 50-60лв. Бронята може да се купи барабар с мигача за 50-тина лева. Бензина 10/100 обаче е много и говори за проблем с двигателя, трябва да се види. Боядисване и кърпене ще ти излязат около 150-200лв. Ремонт на двигателя не знам колко ще ти стъпи.

Общо взето, ако искаш просто кола да ти вози дупето, аз имам голям опит с Fiesa MK3. Взимаш една такава за 1000лв по-запазена, слагаш й едно обикновено АГУ за 200лв и ти си човека. Може да е старо тенеке, но тия Фиести са едни от най-търкаляните коли, ако се огледаш около теб. И не харчат много. Моята беше малко издухана и бензина комбинирано беше около 6.5/100. Газ не бях й слагал въобще. Само гледай да няма ръжди много, да държи ръчната и да не е харчила по 3 литра масло на 5000км.

Защото всичко това са стари коли и имат склонност и тези Фиести ако са малко по-издухани да харчат масло. Поне бензин не харчат 10/100. Щом пари нямаш, не бих ти препоръчал да вземеш кола за 3000лв по-нова година. По-новите коли имат по-скъпа поддръжка. Примерно на мен с 4 вентилирани диска на спирачките ми прави страшно сечено ремонта на спирачната система.

Майка ми имаше такава. :)

Беше много доволна, държяла е с години без нужда от ремонт, но накрая просто почти буквално започна да се разпада и ... (цялата ръждяса, започна да харчи много, през седмица имаше нужда от ремонт и накрая замина на вторични.)

Ами аз не съм имал нещо, което налага ремонт на двигател - т.е да спре на пътя. Масло гореше, ръждата е въпрос на малко култура. На път не ме е оставяла, освен в 1 изключение, когато бензиновата помпа си замина и то ако имаше АГУ - щях да продължа на газ, просто АГУ съм нямал. Виждал съм от много запазени такива до такива с дупки от ръжда колкото да си вкарам ръката около отвора за наливане на гориво. Честно да ти кажа, още ме е яд, че я дадох. Взех си една голяма кола, която ми прави много сечено, като иде нещо за ремонт или поддръжка. Всичко е няколко пъти по-скъпо, а то и аз не съм от милионерите.

Иначе колата никакви екстри нямаше. Радио, плафон, зумер за забравени фарове и ел.фарове - това й бяха екстрите.

А, да - VW Polo също е вариант, но такъв не съм карал никога.

Общо взето, полакомих се за мощна и малко по-нова кола и май направих грешка. Е, кефа цена няма и много бяга, вярно е, ама... Иначе Фиеста 1.1 или 1.4 ще вози и ще харчи малко. Динамика от тия коли не може да се очаква, но се движат.

И данъка е малък, понеже моята е 100+ кс и данъка ми прави сечено...

Ами аз не съм имал нещо, което налага ремонт на двигател - т.е да спре на пътя. Масло гореше, ръждата е въпрос на малко култура. На път не ме е оставяла, освен в 1 изключение, когато бензиновата помпа си замина и то ако имаше АГУ - щях да продължа на газ, просто АГУ съм нямал

Толкова ли нищо не ти роди главата да се прибереш без помпа с тоя карбуратор !

Толкова ли нищо не ти роди главата да се прибереш без помпа с тоя карбуратор !

Моно-инжекция бе. Това да не ти е Lada, Москвич или Вартбург. Иска налягане и иска помпа. Ако нямаш какво да кажеш, при следващият подобен пост със заяждане просто ще те пратя на май.... си. Стига спами. Опитвам се да помогна на момчето.

• Автор

Другият вариант е да си вземеш един Голф2, да речем. Малко са по-дървени откъм външен вид, отколкото Фиеста МК3. Търкалят ги, но имат малко специфични проблеми, едни дунапрени на клапите на парното примерно. Хубавото е, че има Фиести с вериги, което е удачно, защото забравяш за смяна на ремъци и късане на менте-ремъци и после ремонти на двигател, докато не я хвърлиш на моргата. Моята беше с верига, която е търкаляна 370К километра поне и още се кара тази кола, но от друг човек.

Забравих да спомена че колата е 109 коня а по талон се води 93 коня и колата е при нас от 2005година и не влизала в сервиз за нещо сериозно поне според мен двигателя е супер и ни се нуждае от ремонт. А и извънградско разхода пада до 6/7 на 100км.

Можи ли да ми дадете съвет относно да си купя кола или да постегна старата семейна кола.Имам ople vectra 1.6 16v 1996г бензин колата харчи 10 на 100км градско и също харчи и масло.Трябва да се боядиса предния капак и калника,да се купи нова броня и мигач ,има и проблем с централното заключване и ауспуха трябва да се смени че е ръждясал и е на дупки.Колата до сега не е влизала в сервиз за нещо сериозно . Въпроса ми е заслужава ли си ремонта и да и сложа газова бутилка. Или да си купя друга кола но по икономична. Разполагам с 3000лв. Спрял сам се на fiat punto 1.9jtd i na opel corsa. Дайте ми съвет какво да правя. Кола ми трябва за да ходя до града в който уча. Може и да предложите друга кола но колата трябва да е икономична все пак съм студент.

По каталог за твоята кола дават разход :

Расход топлива в городе на 100 км 10,5 л Расход топлива на шоссе на 100 км 5,8 л

Расход топлива в смешанном цикле на 100 км

6,7 л

Ще ти споделя моя опит. Аз също съм студент взех си Мазда 323F BJ 2000г 90к.с. дизел на дълго ми гори 5/100 и съм предоволен, за градско не мога да ти кажа защото предимно карам извънградско.
Първоначална инвестиция е от около 2000-2500лв. Моята я взех за 2500 с регистрацията ми стъпа на 3000лв и още 300-400лв за първоначално обслужване. Точно тeзи коли ги има и за 2000лв и с регистрация и без, но всяка кола си е индивидуална и трябва да се огледа отблизо в какво състояние се намира и да се избере най-доброто.
Много хора ще кажат, че не ти трябва японски автомобил и тнт, но си е въпрос на избор, като недостатък на японските коли, е че частите се намират малко по-трудно, но не са много по-скъпи от тези на немските, френските и другите возила, а другия минус е купето, че гният лесно, но то зависи и от коя държава е внос.
Иначе за същите години подобна кола, с подобни екстри, с подобен двигател(като мощност и икономичност 1.9TDI) може да си намериш няколй голф 4, но за него ще ти трябват поне 4000лв да не казвам и повече първоначален бюджет. 

Редактирано от ivan93bg (преглед на промените)

В никакъв случай дизел. Дизела в момента не е по-евтин от бензина, а на газ ще му стъпи по-евтино, отколкото на дизел. TDI означава турбо. Дизел втора ръка не му трябва. Това са автомобили на по 200К километра и нагоре, често. И ще се ощастливи с ремонт на турбината, който само той е между 500 и 1000лв. Голф4 също не знам дали му трябва, той не е много по-голем от Фиеста де, а ремонтите също стават по-дебели... Човека иска кола за без пари да си вози дупето, вие му препоръчвате коли по 5000лв. Колкото и да си говорим, неизбежно е стар автомобил да не влезе или за ремонти или за смяна на консумативи в сервиз. Колкото по-нов, по-сечено прави цената.

На мен газхода ми на газ с 2000кубика двигател е 10.5/100 комбинирано, като газовото иска малко регулиране. Те това са 9-10лв/100км. Ако ще дизела да харчи 5.5, то цената му е 2.3лв и ще става и по-скъп. Сами си направете сметката дали 10.5 х0.8/0.9 е повече или 5.5х 2.3. А една по-малка количка ще му стъпи по-малко от 10/100 газ.

То така ли иначе, всяка кола втора употреба ще глътне пари за сервиз след покупката.

100% ще се наложи смяна на някой консуматив. Никой няма да продаде обслужена кола. Почти никой. Да не се прекара. От повреди на дизеловите турбини на стари автомобили по над 200К километра трябва да го е страх човек.

Авторе, щом си се насочил към Корса - тя не е по-голяма от Фиеста.

• Автор

Никой нищо не каза за пунтот и корсата. Споделете някакво мнение. А и днес видях един форд мондео 1.8 TD за 1800лв заслужава ли си парите.

Мондео-то коя година? Общо взето Ескорт не го препоръчвам, а Мондео-то е на кантар, зависи. За Пунто нямам мнение.

Опел Корса пък има много, коя по-точно? Корса-та е колкото Фиеста или Поло долу-горе. Т.е не можеш ли да се събереш в едната, то не можеш да се събереш в никоя.

Ако смяташ, че имаш парите, купуваш по-новото и си го сервизираш. Щом поставяш въпроса за парите, гледай да е нещо по-евтино и работещо. Дал съм ти работеща комбинация, с която съм карал 4години.

Пак ти казвам, според мен не си купувай турбо-дизел в никакъв случай. С бензинова и АГУ ще ти стъпи по-евтино и по-малко има какво да се счупи.

• Автор

Има пунто от 2000г и 2001г в цената няма голяма разлика и при корсите е 1999г и 2000 ще поразгледам за фиеста на газ но ми се струва че е малка кола за мен.

http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11421691951787446&slink=91ntpmето една корса която не изглежда зле на газ е и е с верига. Намерих и една корса 2003г обаче има дледи от градушка.

Редактирано от Q.V.D (преглед на промените)

• Автор

В крайна сметка май ще си стегна опелчето и ще му сложа една газова бутилка. А някои може ли да ми каже колко пари ще излезне газовата бутилка и инсталацията.

Само да не ти излезе солено опелче-то. Разпитай.

Колеги всеки си има мнение и предпочитания, но според мен хората, които оплючват дизела са хора, които не са имали коли с такъв агрегат, може и да има такива, които са имали и не им е харесвало да карат такъв атомобил, поради проблеми с турбо и тнт, но повечето са от другата група. 
Аз съм с две ръце за турбо-дизела и да не мога да отрека, че поддръжката е по-скъпа от тази на бензинов двигател и евентуалните проблеми може да са много повече от тези на бензиновия, особенно при коли 2-ра употреба на XXXк километри... както се казва това го знае всяко хлапе. 
За Бензин+Газ, ако колата е моно или карбуратор според мен е нормално да се сложи газ, но за пълната инжекция, инжекционна започва от 800лв на горе. Другото което е, за градски условия тя студена си пали на бензин, после обръща на газ, на къси разтояние не е много икономично, има варианти в които се зарежда повече бензин от колкото газ(от към пари, a не литри). 
Имам колега с Mondeo 2.0 на газ градско 16/100 + пари за бензин и пак си излиза солено ;) 

На автора му желая успех с избора на кола или евентуален ремонт на сегашната и много безаварийни км и удоволствие от шофирането ;)

Редактирано от ivan93bg (преглед на промените)

И какво да му гледам на дизела? Нито бяга повече, нито е безпроблемен, нито е евтин. Тия 16 не знам как ги измисли. За моята кола ги смятам 10.5 След първите 250хиляди километра предимствата на дизела изчезват.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.