Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос свързан с първата кола.

Featured Replies

• Автор

Разгледах из нета пише че на двигател ecotec 1.6 16v не може да се сложи обикновена газова бутилка и ако се сложи обикновена ще има доста проблеми. И сега пак започнах да се чудя кой е по удачния вариант. Ако сложа газов инжекцион той само ще струва 700/800лв и като сложа едни 500 лв за стягането на колата стават 1300лв. Но дали си заслужава се пак колата е на 19години но е на 190000км. Все пак за 2000лв

Редактирано от Q.V.D (преглед на промените)

• Отговори 81
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Значи вземаш един автомобил моноинжекцион и му слагаш АГУ за 200лв. Ако като го купиш не е с вече инсталирано АГУ.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Значи вземаш един автомобил моноинжекцион и му слагаш АГУ за 200лв. Ако като го купиш не е с вече инсталирано АГУ.

Да но дали ще мога да намеря здрава кола за 1500лв и да и сменя консумативите за 500лв. Опела е здрав ходовата част е здрава двигателя е пушка само дето харчи масло.

И какво да му гледам на дизела? Нито бяга повече, нито е безпроблемен, нито е евтин. Тия 16 не знам как ги измисли. За моята кола ги смятам 10.5 След първите 250хиляди километра предимствата на дизела изчезват.

Значи като нямаш допир до такива коли не ми говори, има коли на по 600-700хиляди по километраж да не казвам и повече, които нямат проблеми с двигателя. Ако колата е добре поддържана при оглед от майстор и диагностика при добри показатели, не знам какво толкова лошо има да си караш дизел, като ти е пъргaв толкова колкото бензинка с подобни к.с., и харчи доста по-малко от коли на бенизин, да не говорим, че въртящия момент е по-голям.

Колкото до мондеото по каталог комбиниран му дават 9.7, прецени колко е в градски условия и това на бензин, така, че тия 16/100 за газ са си нещо нормално за тази кола, тя е 136к.с. ама реално и 100к.с. да е разликата в разхода едва ли ще е повече от 2 литра в града!

Да но дали ще мога да намеря здрава кола за 1500лв и да и сменя консумативите за 500лв. Опела е здрав ходовата част е здрава двигателя е пушка само дето харчи масло.

Може и да намериш, ама това "здрава" кола си е доста относително! Ще има доста компромиси за тези пари, но друг е въпроса дали си струва. Намери си човек, който поне малко разбира от коли. Допитай се до него, когато търсиш кола, да я огледа той и да си каже мнението. Това е най-нормалното и най-практикуваното при покупка на автомобил 2ра ръка.

Редактирано от ivan93bg (преглед на промените)

Дизела не е по-пъргав от бензина. И дизела харчи по-малко количествено, но като изражение в ЛЕВОВЕ е много по-евтино да караш бензин с АГУ. Имам допир до такива коли. Съдеда имаше едно Рено19 и всяка сутрин по половин час се мъчеше да го пали. Беше дизел.

Дизела не е по-пъргав от бензина. И дизела харчи по-малко количествено, но като изражение в ЛЕВОВЕ е много по-евтино да караш бензин с АГУ. Имам допир до такива коли. Съдеда имаше едно Рено19 и всяка сутрин по половин час се мъчеше да го пали. Беше дизел.

Паленето няма общо с дизел или бензин. Аз съм с дизел и даже при -18 градуса паля винаги от първото завъртане на ключа. За година и половина ми се е случило 2-3 пъти да врътна втори път.

Паленето няма общо с дизел или бензин. Аз съм с дизел и даже при -18 градуса паля винаги от първото завъртане на ключа. За година и половина ми се е случило 2-3 пъти да врътна втори път.

Защо се мъчите да му обяснявате на Жиката. Едно си бабаб знае, едно си баба бае.

Аз за бензин не искам да чуя ако трябва да избирам.

А след оная смешка че не бил пъргав ми излязоха плочки от смях.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Ами не чувай бе, БМВ Манияк, бивш Изабел. Бензин с АГУ е по-евтино. Бензина има по-малко за чупене. И е по-пъргав, ако сравняваме сходни поколения автомобили.

Ще ти дам 1 прост пример в *сходни* поколения!
Провери в интернет разход на гориво на 1.8Т 150к.с. и на 1.9TDI ARL 150к.с. 
Сходна кубатура, конски сили 1:1, за нютоните няма да коментирам, 
Ускорение от 0-100 пак почти 1:1, вече след 100 и над 150-160 бензина ще се развърти доста повече от дизелака, но като погледнем разхода там става на въпрос за 2-3литра разлика(каталожни). 
Тоя дизел на дълго колкото и да го настъпваш няма да ти качи над 6 дори и да го караш със средна скорост над 150км/ч което е, нереално поради други фактори, които няма да описвам, докато бензинката да хвърчи с такава средна скорост едва ли ще падне под 9/100.

Извод: Карай си АГУ-то аз с теб се отказвам да спор, искрено от все сърце ти желая лека вечер и всичко най-хубаво

Ами не чувай бе, БМВ Манияк, бивш Изабел. Бензин с АГУ е по-евтино. Бензина има по-малко за чупене. И е по-пъргав, ако сравняваме сходни поколения автомобили.

Добре дай да сравним голф4 115 коня 1.9 дизел с кой бензинов масов мотор искаш ? Да не забравяме че има и 130 и 150 кс същия мотор и разхода му е 8.5 на климатик (мое каране) иначе обикновенно се върти около 6.5-7л/100км

• Автор

Та никой не ми каза според него кои е по добрия вариант . Пак казвам опела е доста здрав по окачването всичко е здраво двигателя също е здрав на 190000 км е колата е при нас от 2005г. Само трябва да се оправят козметичните забележки. Или по добре да взема някоя по нова с 3/4 години на газ.

Ускорение от 0-100 пак почти 1:1, вече след 100 и над 150-160 бензина ще се развърти доста повече от дизелака, но като погледнем разхода там става на въпрос за 2-3литра разлика(каталожни).

Много ме съмнява. Карал съм със десетки хиляди километри тоя мотор. 225-230км/ч ги няма за нищо. 1.8 турбо ме съмнява да го бие при условие че V6 бензин на същото купе едвам и със много зор достига 245км/ч само че с едното минаваш 300 км а с другото с пълен резервоар 650км. Карал съм ги и двете на извънградски международни европейски пътища.

Та никой не ми каза според него кои е по добрия вариант . Пак казвам опела е доста здрав по окачването всичко е здраво двигателя също е здрав на 190000 км е колата е при нас от 2005г. Само трябва да се оправят козметичните забележки. Или по добре да взема някоя по нова с 3/4 години на газ.

Щом са само козметични забележки ги оправи. Ако има и други ремонти, действай и по тях, стига да не лапнат много пари. Карай колата докато се развали и не е рентабилно да я правиш. После за скрап.

• Автор

Щом са само козметични забележки ги оправи. Ако има и други ремонти, действай и по тях, стига да не лапнат много пари. Карай колата докато се развали и не е рентабилно да я правиш. После за скрап.

Единственото което ще струва много е газовия инжекцион. За това се чудя ако не сложа агу 10 на 100 градско ми се струва бая. Все пак съм студент и трябва и аз нещо да ям. :D

По-пъргав другия път(бензина).На малките автомобилчета по-пъргави са TDI моторчетата,освен това,ако е комънрейл паленето е по-лесно от бензин....и другите във форума сме пробвали бензин и дизел.Освен това бензина студен харчи много гориво,по-калпаво и слабо парно има,ако се намокри някой кабел гасне насред път или прекъсва,което пак е преразход.

Ще ти дам 1 прост пример в *сходни* поколения!

Не, дай да направим прост пример със сходни поколения. VW Vento 2000ccm бензин vs VW Vento 1900ccm турбо дизел

VW Vento 2000ccm бензин Power 115 hp Maximum speed 198 (194) km/h

Acceleration from standstill to 100 km/h 10.4 (11.9) sec

Fuel consumption (economy) - combined 7.5 (8.2) l/100 km.

VW Vento 1900ccm 1.9TDI Power 90 hp Maximum speed 178 km/h

Acceleration from standstill to 100 km/h 13.2 sec

Fuel consumption (economy) - combined 5.5 l/100 km.

А, да..Дай да направим сравнение с един бензин 1.8, който е пак 90к.с

VW Vento 1800ccm (90 Hp) Power 90hp Maximum speed 180 km/h

Acceleration from standstill to 100 km/h 12.5 sec

Хем по-малко кубици, хем същите коне, хем бяга повече.

Такааа, мисля че спорът приключи!

Много ме съмнява. Карал съм със десетки хиляди километри тоя мотор. 225-230км/ч ги няма за нищо.

Мене много ме съмнява, че ако си карал с 230км/ч по европейските пътища, отдавна са ти взели книжката. 230км/ч не е нормална скорост. А балтаенето е чисто тенденциозно.

Не, дай да направим прост пример със сходни поколения. VW Vento 2000ccm бензин vs VW Vento 1900ccm турбо дизел

VW Vento 2000ccm бензин Power 115 hp Maximum speed 198 (194) km/h

Acceleration from standstill to 100 km/h 10.4 (11.9) sec

Fuel consumption (economy) - combined 7.5 (8.2) l/100 km.

VW Vento 1900ccm 1.9TDI Power 90 hp Maximum speed 178 km/h

Acceleration from standstill to 100 km/h 13.2 sec

Fuel consumption (economy) - combined 5.5 l/100 km.

Такааа, мисля че спорът приключи!

Ти обаче четеш библията както дявола евангелието ха ха

Това куцото венто от къде го намери ?

Случайно или избирателно се спря на най слабия мотор на 1.9 TDI ?

И пак обаче два литра отгоре както и да я въртиш а я дай и нютон метрите че да ги видим как ще се държат пълни и на баир ?

Ти обаче четеш библията както дявола евангелието ха ха Това куцото венто от къде го намери ? Случайно или избирателно се спря на най слабия мотор на 1.9 TDI ?И пак обаче два литра отгоре както и да я въртиш а я дай и нютон метрите че да ги видим как ще се държат пълни и на баир ?

Дори ти сравнявам 1.9 ТУРБО с 1.8 БЕЗ ТУРБОТА, атмосферен. И 10 турбота да му сложиш на дизела, същият сакат кон. А цената на нафтата е резачка. Дизела ти да харчи 6 като го караш с 200, моята харчи 11газ с 200. Сметни го в стотинки. Защото газта е под 90 стотинки. За Nm не говори, въобще не знаеш сигурно как се формулира мощността на един двигател.

Единственото което ще струва много е газовия инжекцион. За това се чудя ако не сложа агу 10 на 100 градско ми се струва бая. Все пак съм студент и трябва и аз нещо да ям. :D

Добре, последно - боли ли те или те сърби? Като нямаш пари, вземаш една малолитражка с моноинжекция за 1000лв и й плескаш едно газово за 200лв. Някои вече имат АГУ-та. Уж извънградско ще пътуваш предимно, а пък говориш за градски разход.

Тая кола с АГУ, да й оправиш външният вид и проблемите с горенето на масло, ако действително гори много, ще ти стъпи над 1000лв. Хем било малко, ама било ли малко, хем пари не ми се дават, ама да взема ли за 3бона...еее?

За Nm не говори, въобще не знаеш сигурно как се формулира мощността на един двигател.

А стига ве !

Оная легенда за състезанията и нютоните знаеш ли я ?

С две думи с много по ниски обороти на вала дизела ще поддържа твоята мощност в момент когато твоите бутала ще излязат да погледнат кой кара.

В момента в който върнеш по ниска предавка а то е неизбежно поради различните предавателни числа към кутията и за теб играта приключва.

п.п И не се подлъгвай по пикови мощности моля защото на пътя ще е много трудно да я поддържаш на високи предавки.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

На кой му харчи 11/100 газ :).............ай стига с тия запалки де па и с 200 км/ч

На кой му харчи 11/100 газ :).............ай стига с тия запалки де па и с 200 км/ч

Той Жиката обича да се изказва неподготвен и да прави избирателни разбори.

Обича също да приравнява и да се прави на разсеян за графиките на нютоните при бензин и дизел и да набляга само на пикова мощност къде я получава само в един много къс но за сметка на това висок оборотен прозорец при бензиновия двигател.

Ба незнам ама тия ме утепват с такъв разход ..............аз моята Лагуна у градо не пада под 15/100 зимата па карам с 40 км/ч:)

• Автор

Реших ще сложа карбоново фолио на преднея капак а калника , бронята и мигача ще ги взема от някоя авто морга от опел със същия цвят така ще ми излезне по евтино. Ще сложа един газов инжекцион ще и сменя маслото , масления филтър и ремака. И ще я карам докато не се разпадне

С две думи с много по ниски обороти на вала дизела ще поддържа твоята мощност в момент когато твоите бутала ще излязат да погледнат кой кара.

Само дето твоите нютони ги имаш в много по-малък участък от обороти. В по-високите обороти никой няма. Мощността е общо взето обороти по въртящ момент. Важно е как е разпределен въртящият момент в графиката на оборотите. Да не говорим, че тия предавки са там не случайно. С въртящият момент на автомобила с предавка 1:1 той не може да отлепи от място. По-високият пик на мощност означава, че ти ще стартираш по-бързо, но аз ще ускорявам до повече, преди да ми се наложи да сменя предавка.

На кой му харчи 11/100 газ

Мхххм... ;)

Ще сложа един газов инжекцион ще и сменя маслото , масления филтър и ремака. И ще я карам докато не се разпадне

Дано да си струва. До тук имаш някъде 1200лв.

Ба незнам ама тия ме утепват с такъв разход ..............аз моята Лагуна у градо не пада под 15/100 зимата па карам с 40 км/ч :)

Защото караш Рено. Гледах как на новите Рена крушката се сменя през 20 сантиметров отвор в калника и има капаче до гумата, което се вади. Само около няколко часа работа, докато смениш крушката.

Само дето твоите нютони ги имаш в много по-малък участък от обороти. В по-високите обороти никой няма. Мощността е общо взето обороти по въртящ момент. Важно е как е разпределен въртящият момент в графиката на оборотите. Да не говорим, че тия предавки са там не случайно. С въртящият момент на автомобила с предавка 1:1 той не може да отлепи от място. По-високият пик на мощност означава, че ти ще стартираш по-бързо, но аз ще ускорявам до повече, преди да ми се наложи да сменя предавка.

Мхххм... ;)

Общо взето нищо вярно освен подчертаното в черно. А ме питаш мен дали знам как се формулира мощност !!!

Но да се обстрахираме от предавателните числа понеже те са изчистени на почти 100% от производителя и от там предимство няма да има никой.

Докато при пряко сравнение на двигателите (дизел -бензин) нещатата са доста по сложни и бензина никога няма да има предимството да работи на степен на сгъстяване 20-22 да речем а ще се мота около 9-11по разбирами причини. Сега си направи преценка кога горивната смес се възпламени кое ще укаже по голяма сила върху буталата и от къде идва по голямото КПД на дизеловия мотор и дали тези нютони ще ги имам само в малък участък от обороти или почти в целия оборотен диапазон.

Бензина изкарва коне заради оборотите най вече но това са пикови мощности докато при дизела конете са по малко заради по ниските обороти но са постоянни.

Тоест моите коне макар и по малко ще ми работят постоянно в мотора докато твоите ще се активират само във високите обороти.

Ти при всяко превключване на предавка ще имаш сериозен пад на мощност защото излизаш от оборостния си прозорец и нютоните ти падад рязко понеже ти в по долен оборотен прозорец нямаш нютони (за разлика от дизела), отделно и оборотите са ти паднали (от там и конете) докато при дизела го няма този ефект и имаш едно плавно но постояно ускорение и като стигнеш пика на оборотите вече само поддържаш без да сменяш скорости надолу из байрите. Не си ли се чудил защо дизела изкачва баирите и не се влияе толкова от пълен празен на същата предавка на която и се движи по равното ? Не не е от маховика а заради нютоните който има даже и при спад на оборотите.

Сравни графики на на нютоните спрямо оборотите на дизел и бензин еднакви кубатури и ще ти стане ясно за какво ти говоря но то е само ако искаш да разбереш. Ако не искаш и учителя ти физика явно е бил безсилен а какво остава за мен да ти го обесня !!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.