Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Велизар Енчев създава Движение за радикална промяна

Featured Replies

Айде още един "смешко" дето нито си има представа от трудови войски, нито от войски, нито от казарма :)

• Отговори 184
  • Прегледи 13,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 19 минути, miro20 написа:

Айде още един "смешко" дето нито си има представа от трудови войски, нито от войски, нито от казарма :)

Е то е ясно, че в този форум, само ти си имаш представа - но колко жалко за теб, че ще си останеш само с едната представа..

Като се намесиха строителните войски и като гледам кои точно ги защитават, чак ми стана забавно. Значи, по турско, ангарията (п.п. даже и там я отменят средата на 19 век) е ужасно нещо, но в свободна България я прекръщаваме на строителни войски и става супер. О, сетих се - щото някой друг ще бърка бетона, а аз я човек на възраст, я момиче, ще отърва екшъна и ще обера каймака, че и без пари. Да бе.

хем момиче , но доста по добра представа имаш от някои философи по горе :)

Армията да бачка - колко ужасно нещо.

преди 3 минути, sound написа:

Армията да бачка - колко ужасно нещо.

To затова и Трудова войска, не е войска. Те не знаят от кой край се хваща калашника:)

Таман ще правят палати на олигархията за без пари, че е криза:)

Иначе редовна армия трябва да има, но като как ще го направят, не е ясно. То на нас не ни се ходеше много в казарамата, а днешната младеж е още по-кекава.

• Автор
преди 16 минути, flare написа:

Като се намесиха строителните войски и като гледам кои точно ги защитават, чак ми стана забавно. Значи, по турско, ангарията (п.п. даже и там я отменят средата на 19 век) е ужасно нещо, но в свободна България я прекръщаваме на строителни войски и става супер. О, сетих се - щото някой друг ще бърка бетона, а аз я човек на възраст, я момиче, ще отърва екшъна и ще обера каймака, че и без пари. Да бе.

Защо мислиш, че ако върнат строителни войски трудът на "войниците" няма да се заплаща?

Според мен ще се заплаща и въпреки че заплатата едва ли ще е голяма, все пак ще е нещо пред това, да нямаш никакви доходи.

Навремето в строителни войски служеха предимно цигани, но те бяха доволни, защото там получаваха професии, които им даваха възможност да изкарват прехраната си не само у нас, а и в чужбина.

Освен това, паралелно с професионалното обучение ще върви и ограмотяване, което е много важно, имайки предвид шокиращата неграмотност в държавата ни.

Цитат

To затова и Трудова войска, не е войска. Те не знаят от кой край се хваща калашника:)

Именно . Аз затова от предната страничка зададох толкова простичък, но доста неясен на много хора въпрос - защо трудови войски въобще се наричат "войски" ?

И веднага си пролича кой знае и кой хабер си няма :)

Иначе в съвременния свят , който бъка от всякакви регионални конфликти , някои близки други по далечни , предвидими и в много случаи НЕпредвидими , само наивник-идеалист, или обикновен  глупак, би пропагандирал колко безполезно е да се поддържа армия

преди 6 минути, miro20 написа:

....

Ти си недвусмислен и ясен отговор на въпроса, как са се намърдали такива необикновени глупаци във властта. То тей се поддържа армия - с банички и боза. И сакън - да не би войската да бачка, че да си плати барем патроните. Знаел бил - куккумицин хаберлия, прави сметки на едро, га нема хляб му се яде баница.

преди 34 минути, Мойра написа:

Защо мислиш, че ако върнат строителни войски трудът на "войниците" няма да се заплаща?

Според мен ще се заплаща и въпреки че заплатата едва ли ще е голяма, все пак ще е нещо пред това, да нямаш никакви доходи.

Навремето в строителни войски служеха предимно цигани, но те бяха доволни, защото там получаваха професии, които им даваха възможност да изкарват прехраната си не само у нас, а и в чужбина.

Освен това, паралелно с професионалното обучение ще върви и ограмотяване, което е много важно, имайки предвид шокиращата неграмотност в държавата ни.

Аз не мисля че няма да се заплаща, аз мисля че е ужасно да се отнема инициативата и времето на съответните хора. Твоите разсъждения са базирани на редица допускания, които ти автоматично приемаш за верни, а няма как да го знаеш, пък според мен направо са грешни:

1. че липсата на заплащане е това което прави ангарията лошо, не принудата.

2. че всички наборни ще са безработни, ако не са в армията.

3. че в днешната политическа обстановка може да бъде съставена част от армията набрана на етнически принцип.

4. че отношението на съответната етническа част ще бъде същото като в някакъв минал период, при положение че сегашните условия са напълно различни.

5. че в армията е способна на ограмотяване, което не е станало до този момент т.е. 18+ години... (точно тая точка е егати наивния идеализъм ще ме извиниш. Баш в казармата видях образовани хора да почват да се държат като малоумни мутри, само и само неграмотната тълпа да не ги помисли за женчовци и слабаци...) Мойра, честно. Като си помисля за наборна армия и се сещам за един дядо дето служеше като екскурзовод на самолетоносача музей Мидуей, а преди това е служил на кораба по време на бойните действия... Та той каза: "представете си кораб пълен с 18 годишни момчета - през цялото време трябваше да им намираме работа, щото иначе нямаше да ги закараме живи до залива" И аз автоматично си спомних как първия месец ни убиваха от безсмислена (това го казвам с пълното съзнание какво значи думата и без ни най-малко преувеличение) работа... Ограмотяване ли? Аз бях физически неспособен да мисля за друго освен за ядене и сън, Мойра. Ядене и сън. Защото иначе няма да има контрол.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор
преди 1 минута, flare написа:

Аз не мисля че няма да се заплаща, аз мисля че е ужасно да се отнема инициативата и времето на съответните хора. Твоите разсъждения са базирани на редица допускания, които ти автоматично приемаш за верни, а няма как да го знаеш, пък според мен направо са грешни:

1. че всички наборни ще са безработни, ако не са в армията.

2. че в днешната политическа обстановка може да бъде съставена част от армията набрана на етнически принцип.

3. че отношението на съответната етническа част ще бъде същото като в някакъв минал период, при положение че сегашните условия са напълно различни.

3. че в армията е способна на ограмотяване, което не е станало до този момент т.е. 18+ години... (точно тая точка е егати наивния идеализъм ще ме извиниш. Баш в казармата видях образовани хора да почват да се държат като малоумни мутри, само и само неграмотната тълпа да не ги помисли за женчовци и слабаци...) Мойра, честно. Като си помисля за наборна армия и се сещам за един дядо дето служеше като екскурзовод на самолетоносача музей Мидуей, а преди това е служил на кораба по време на бойните действия... Та той каза: "представете си кораб пълен с 18 годишни момчета - през цялото време трябваше да им намираме работа, щото иначе нямаше да ги закараме живи до залива" И аз автоматично си спомних как първия месец ни убиваха от безсмислена (това го казвам с пълното съзнание какво значи думата и без ни най-малко преувеличение) работа... Ограмотяване ли? Аз бях физически неспособен да мисля за друго освен за ядене и сън, Мойра. Ядене и сън. Защото иначе няма да има контрол.

Моите расъждения са си мои и е меко казано странно да правиш категорични заключения върху какво са базирани и дали са верни.

Не мисля да си губя времето, впускайки се в глупави и излишни спорове, за което моля да ме извиниш.

преди 11 минути, Мойра написа:

Моите расъждения са си мои и е меко казано странно да правиш категорични заключения върху какво са базирани и дали са верни.

Не мисля да си губя времето, впускайки се в глупави и излишни спорове, за което моля да ме извиниш.

Аз не оспорвам разсъжденията ти, а базата с която почваш. На мен казармата ми струваше една загубена година професионално развитие + доста солидна сума от заплати в тая година + каквото е струвало на нашите да ми помагат + лично време което можех да прекарам с приятели и жена ми + изтърпени унижения и обиди, повече отколкото през цялата останала част от живота ми, вкл до момента. Научиха ме да мета (ама аз имам прахосмукачка) да рина сняг - (ми два дни годишно го ползвам, като ми се падне ред за входа), да стрелям залегнал с калашников по седяща мишена - идеално, може да ми помогне да убия някоя беззащитна цел...

Излишни спорове? Ами не участвай тогава. Аз не те моля да ми отговаряш. Пиша възражение на мнение и толкоз.

Наборната служба не училище за научни знания или изгубено време за лично облагодетелстване.

Училище е за нещата от живота , как да се бориш за него и да го защитаваш ....!

И защото днес няма наборна служба - аман от лигльовци , тарикати на дребно и безмозъчни бабаити , пък били те с висше или без висше образование.....

Трудови войски може и да са вид държавна ангария , но пък дава допълнителен шанс в живота на не толкова дарените по природа....

Редактирано от by_chechi
редакция (преглед на промените)

Току що, by_chechi написа:

Трудови войски може и да са вид държавна ангария , но пък дава шанс в живота на не толкова дарени по природа....

Ми да ги направят доброволни тогава, който реши, че не може да си намери работа нека се записва... Що ще прецакват всички?

преди 1 минута, by_chechi написа:

Наборната служба не училище за научни знания или изгубено време за лично облагодетелстване.

Относно личното облагодетелстване. Човек със смислена работа ще е от далеч по-голяма полза и за държавата, дори и само заради социалните плащания и данъците, без да броим резултата от по-ефективният му труд.

преди 10 минути, flare написа:

Ми да ги направят доброволни тогава, който реши, че не може да си намери работа нека се записва... Що ще прецакват всички?

Не става въпрос за работа , а за психическо израстване.....

Става дума за Живота !

Даже при птичките и пчеличките си има военна повинност....:)

Преди 40 години и аз си мислех , че ме прецакват...

Минаха години.....Сега не мисля така !

Мъж който не е ходил казарма и жена която не е раждала - нищо не знаят за живота !

Това не съм го измислил аз , а е древна мъдрост от преди хиляди години !

И в тази мъдрост няма никакво значени какво мисли индивида......

Редактирано от by_chechi
допълнение (преглед на промените)

Военната служба е нещо, което много хора не ртазбират като идея. Целта на военната служба, не е да се научиш да боравиш с оръжие- това е само част от нея. Да боравиш с оръжие може да се научиш и в училище даже- навремето имаше часове по военно обучение, че даже и на стрелби сме ходили...

Целта на военната служба е доста по- комплексна... най- просто казано, да направи от пъпчивия пубер, войник! Това е целта- от един обикновен човек, да направи войн. Това не става за месец- два. 18 месеца е абсолютния минимум за мен- за да може пикльото да се откъсне дори от мисълта за мама и тати, и да осъзнае, че в този живот задълженията са повече от правата. И да се научи да изпълнява заповеди.

Преди 40 години и аз си мислех , че ме прецакват...

Аз бях в казармата преди над 10 и тогава не мислех, че ме прецакват и си изсмуквах от пръстите аргументи, че има някаква полза, но колкото повече време минава, толкова повече осъзнавам че не е така.

Това не съм го измислил аз , а е древна мъдрост от преди хиляди години !

за щастие невалидна днес, точно както също толкова древното разбиране за плоската земя.

преди 2 минути, flare написа:

Аз бях в казармата преди над 10 и тогава не мислех, че ме прецакват и си изсмуквах от пръстите аргументи, че има някаква полза, но колкото повече време минава, толкова повече осъзнавам че не е така.

за щастие невалидна днес, точно както също толкова древното разбиране за плоската земя.

За твое сведение , преди Християнската църква , никоя религия не е твърдяла , че земята е плоска.... даже са имали (може би неосъзнати) знания за Космос ....:)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Военните, дето са едни от най- големите сдуханяци изобщо - това ли са ви примерите за хора, дето знаели нещо си за живота. И какво знаят - освен да убиват, по заповед на олигарси, някакви напълно непознати хора?

Току що, sound написа:

Военните, дето са едни от най- големите сдуханяци изобщо - това ли са ви примерите за хора, дето знаели нещо си за живота. И какво знаят - освен да убиват, по заповед на олигарси, някакви напълно непознати хора?

Сдуханяци или не - те това работят !

Тук става дума за нещо друго , за което ти очевидно или не си дорасъл , или нямаш достъп....

преди 3 минути, sound написа:

Хаха, колко соросоидно. Даваш ли си сметка, че хората прокарващи тази теза, имат най- големите армии и убиват хиляди хора ежедневно.

Армията не е екстра, а необходимост! Казано е- който не храни собствена армия, храни чужда.

преди 15 минути, язе написа:

за да може пикльото да се откъсне дори от мисълта за мама и тати, и да осъзнае, че в този живот задълженията са повече от правата

И да се научи да изпълнява заповеди.

Ха, все с тоя пример.  Хора, казармата дава на хората грешна представа за живота, особено за сегашния живот. Наборната служба ти дава фалшиво чувство за сигурност, лишава те от инициатива и отговорност...

А за заповедите  -  идеално примерно за комунистическата доктрина, но не виждам какво ще допринесе за развитието на един човек в нормална професия, където е важно, не само безмозъчно да изпълняваш, ами и да критикуваш и обсъждаш нарежданията на шефа си, ако смяташ че са неправилни. И добрите шефове (има и такива) оценяват това у служителите си.

преди 11 минути, by_chechi написа:

За твое сведение , преди Християнската църква , никоя религия не е твърдяла , че земята е плоска.... даже са имали (може би неосъзнати) знания за Космос ....:)

Аха... Примерно тва за костенурката и слона християните са го измислили. Или Тери Пратчет. Древно индийските и китайски митологии нямат общо...

преди 8 минути, by_chechi написа:

Да - и никой не оспорва че работата им е необходима. Само че като всяка друга работа си има хора дето стават за нея и такива дето не стават. Нека си наемат от първите, да си ги обучават и да си им плащат.

преди 2 минути, flare написа:

не виждам какво ще допринесе за развитието на един човек в нормална професия, където е важно, не само безмозъчно да изпълняваш, ами и да критикуваш и обсъждаш нарежданията на шефа си, ако смяташ че са неправилни. И добрите шефове (има и такива) оценяват това у служителите си....

Това , че не виждаш - то се вижда !

Не правиш разлика между професия (също и професия войник) и наборна служба !

Наборната служба не е професия !

Наборната служба е училище !

Някои справедливо я наричат училище по мъжество !

преди 5 минути, язе написа:

! Казано е- който не храни собствена армия, храни чужда.

Те, ако нечия армия се надява на назе да я храни - направо я втасал. Та колкото и да са ти големи тавите, както сам си забелязал, вече има къде, къде по- дълбоки тенджери, че и пълни до горе, та чак преливат - къде ще тръгваш тепърва, че не ми е ясно: ядрени оръжия ли, подводници ли, самолетоносачи ли .... а да, калашника. ахам, голема армия, със същия успех, можем да си създадем войска въоръжена с прашки.

преди 18 минути, by_chechi написа:

Работели били - и какво рабтоят, освен клатене на мартениците?

преди 3 минути, flare написа:

Ха, все с тоя пример.  Хора, казармата дава на хората грешна представа за живота, особено за сегашния живот. Наборната служба ти дава фалшиво чувство за сигурност, лишава те от инициатива и отговорност...

А за заповедите  -  идеално примерно за комунистическата доктрина, но не виждам какво ще допринесе за развитието на един човек в нормална професия, където е важно, не само безмозъчно да изпълняваш, ами и да критикуваш и обсъждаш нарежданията на шефа си, ако смяташ че са неправилни. И добрите шефове (има и такива) оценяват това у служителите си.

Де да знам... Евреите владеят Света и имат задължителна военна служба- 3 години! И няма мъже, няма жени- всички служат.  И да, в армията няма инициатива, но има брутална отговорност. За това трябва да се научиш да изпълняваш заповеди- за да не стане така, че заради твоя "инициатива" всичките ти колеги да бъдат избити. За да не си самия ти пушечно месо, трябва да изпълняваш заповедтта и то стриктно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.