Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Струва ли си повредено дъно?

Featured Replies

За тези пари аз купих работеща платка с процесор и рам памет. Но за развалено с неизвестна повреда, просто не си заслужава. 60W поялник е малко слабичък за кондензаторите, но става добре и трябва да се направи плоска човка за да обхване двата извода на кондензатора. Платката е някослойна и затова е нужен мощен поялник и да се нагрява за момент, не постоянно, а на кратки почивки. Станция с горещ въздух е много опасна дори и за SMD елементи, и нагрява околните елементи, докато изведнъж не пламне платката. Трябва да се нагрява локално, ако е необходимо и с два поялника и с непроводим флюс. Допуска се и киселинен, по-малко при окончателното запойване, но веднага трябва се почисти с ацетон и да се изплакне с вода. Не е желателно да се чисти с етилов спирт, тъй като оставя съставки, които причиняват паразитни връзки и могат да повредят някой чип. Ацетона също оставя остатъци, но по-малко.

60W поялник е малко слабичък за кондензаторите, но става добре и трябва да се направи плоска човка за да обхване двата извода на кондензатора.

Явно и ти си майстор и не знаеш метода с разпояване на изводите 1 по 1. Разтопяваш припоя, дръпваш, после от другата страна и пак леко дръпваш. Бонуса е, че по този начин се почистват и самите монтажни отвори при правилна реализация.

Чистият спирт се изпарява. Има спиртове с чистота около 95%, които се продават. Продава се и дестилирана вода. Ацетонът е сериозен разтворител и въобще не бих го ползваш за целите, които си описал.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ти пак го отпояваш едно по едно, но нагряваш за момен, но при вкарването на новия кондензатор той влиза изведнъж и е добре под него да се сложи гумена тапа, която може да се вземе от стария кондензатор. Така елемента става по-висок и по-добре се охлажда и се предпазва да не прегори дъното му, тъй като то се притиска директно върху горната страна на спойките. SMD елементи, интегрални и чипове трудно се запояват с колофонен флюс, най-добре става с киселинен, но се нанася само върху спойките, да не попада върху лаковото покритие. Ацетона малко трудно разтваря киселината, но почиства добре други замърсявания и остатъци колофон, най-добре се чисти със спирт, но няма да намерите толкова чист, етиловият е опасен за електрониката, най-добре е с преварена гореща вода, дестилираната медицинска има трайност едно денонощие, след което постепенно падат черни утайки от мухъл и нищо не става от нея.

...

Кондензаторите обикновено подложки нямат. НЕ се работи с киселинен флюс. НЕ се ползва ацетон. Етиловият спирт НЕ Е опасен за електрониката. Дестилираната вода НЯМА трайност 1 денонощие. Няма и как да има утайки в дестилирана вода. Точно примесите се отстраняват при процеса на дестилация. Те няма как магически да се върнат обратно.

Няма, няма, няма, дрън, дрън, дрън, та пляс. Фабрично платките се запойват с киселина и се потапят във вана с припой, така се получават най-фините спойки, разбира се понякога прекалено фини и крехки. Но трябва да се работи деликатно, с киселинните флюсове, има и такива пасти, които също са много добри. Подложките аз съм решил да ги сложа, вземайки пример от братушките, те слагат твърд картон или гетинакс. Не ти забранявам да използваш спирт, но на твоя отговорност почиствай чиповете и после сподели какъв е крайния резултат от това почистване. Дестилираната вода има годност 24 часа, против микроби, утайките по шишето за които говорих бяха чисто и просто черен мухъл, който се беше разтворил във водата, за това не е удачно да използваме дестилираната за такива цели, но изглежда хлора предпазва по-добре чешмяната и не пречи за разлика от чистия етилов спирт., но не се знае какви съставки има и в памука, който използваме.

Няма, няма, няма, дрън, дрън, дрън, та пляс.

Прави квото искаш. Запоявам както е било фабрично и не правя свободни съчинения. Да, чистя с концентриран спирт и нямам проблеми. Не съм имал проблеми. Не чистя с агресивни разтворители като теб. Фабрично кога си запоявал платки, да попитам? Киселинни флюсове няма никаква нужда, необходимост да се ползват. Агресивни флюсове се изискват, когато се запояват силно замърсени повърхности.

Струва ли си това дъно ?Идеята ми е дали има шанс да тръгне ако се подменят повредените(ако са повече от един) кондензатори и вероятно да го продам или да си го ползвам на стария компютър. Вероятно да предложите и сервиз който да може да ги подмени.

Не! Всъщност не знам... Може би

На външен вид аз бих се излъгал, даже като ново сигурно щяха да ми го продадът. Вземи си нещо с гаранция човек или виж дали можеш да го оправиш сам. Не се доверявай на сервизи

Редактирано от Трябва ми: (преглед на промените)

Прави квото искаш. Запоявам както е било фабрично и не правя свободни съчинения. Да, чистя с концентриран спирт и нямам проблеми. Не съм имал проблеми. Не чистя с агресивни разтворители като теб. Фабрично кога си запоявал платки, да попитам? Киселинни флюсове няма никаква нужда, необходимост да се ползват. Агресивни флюсове се изискват, когато се запояват силно замърсени повърхности.

Е, чисти по-упорито де, с един път няма да мине. Кажи от къде си взел този концентриран спирт да знаем и ние, виждал съм следите от колофонните флюсове -грамадни спойки с опашки и шупли, ако няма шупла, с лупа ще се види, може и хубави да са, но си иска чалъм. Не е нужно да работя във фабриката за да знам как се прави едно нещо. Нека автора като чете тези редове си направи изводи, колко труден и рисков е ремонта на компютърните платки и дали да дава пари на техници, дори и сам да си го поправи, не си струва, за 60 лв. ще си купи чисто ново дъно последен модел. Поне да се спазари някоя рам или процесор да вземе да не е на загуба.

Е, чисти по-упорито де, с един път няма да мине.

Офф, я не ми се прави на много фабричен, че като стигне до там техниката, обикновено не е далече от бракуване. Грамадни спойки не правя, но и да не са съвсем заводски на вид, ако всичко работи - не ми пука. Без това често се случва и кондензаторите да не са същите габарити като оригиналните със същият капацитет и напрежение, та пак няма да стане съвсем заводска работата. Някой в кутията сигурно бърка и гледа, нали? Важното е да работи.

Да ти кажа, припоят в самият него си има флюс. И има и флюсове различни от колофон, които не са киселинни обаче.

Редовете за рисковият ремонт звучат като евтина реклама на долнопробен сервиз за компютърна техника. Или ще става или няма да става. Като не се знае какво е ставало преди това, шансовете някой нещо да премълчава и техниката да е безвъзвратно увредена нарастват.

...знам кокло е трудно да се сменят елементи по компютърни платки...

Специално кондензаторите се сменят лесно. Ако човек има съответните умения, разбира се :) Майка ми от над 20 години сменя кондензатори, прави неразличми от фабричните спойки. На дъното от първата ми лично закупена кошница през 2005-та (Epox) вече за втори път ги сменя и продължава да си бачка постоянно кочинката. Постоянно ѝ повтарям да вземе едно по-читаво захранване, а не разни отремонтирани китайски ментета, ама тя си знае "като се подуят пак кондензаторите, ги сменям за 20 минути и е като ново". И в София познавам такива древни майстори, при които поялникът е продължение на едната ръка, а вакуумната спринцовка на другата. На мен не ми се отдава, а и не ме влече да се уча, но хората са казали "който го може, го може" :)

Специално кондензаторите се сменят лесно. Ако човек има съответните умения, разбира се :) Майка ми от над 20 години сменя кондензатори, прави неразличми от фабричните спойки. На дъното от първата ми лично закупена кошница през 2005-та (Epox) вече за втори път ги сменя и продължава да си бачка постоянно кочинката. Постоянно ѝ повтарям да вземе едно по-читаво захранване, а не разни отремонтирани китайски ментета, ама тя си знае "като се подуят пак кондензаторите, ги сменям за 20 минути и е като ново". И в София познавам такива древни майстори, при които поялникът е продължение на едната ръка, а вакуумната спринцовка на другата. На мен не ми се отдава, а и не ме влече да се уча, но хората са казали "който го може, го може" :)

Да ти имах майката...

Offtopic: Направо ви се чудя, как от тази безсмислена тема минахте през всички тези глупости, които се изписаха и накрая чак до спор стигнахте... Сериозно!!!!
Живко, засичам вече няколко дена мненията ти както тук, така и в други теми...Казвал съм ти многократно, че трябва да бъдеш толерантен към чуждото мнение...ако трябва и към чуждата глупост..

...

Няма толерантност към човешката глупост. Бой по каската.

Няма толерантност към човешката глупост. Бой по каската.

Анонимността не е извинение за глупостта. :) 

Струва ли си това дъно ?Идеята ми е дали има шанс да тръгне ако се подменят повредените(ако са повече от един) кондензатори и вероятно да го продам или да си го ползвам на стария компютър. Вероятно да предложите и сервиз който да може да ги подмени.

не, няма да тръгне ако смениш кондензаторите... това е с нвидия и чипсета е прегрял. на снимката няма и надути кондензатори. тия дето са около процесора няма да се надуят, а тия които могат, ще правят проблеми от към стабилност, но дъното ще пали...

Доколкото видях проблемът на 680i е sata контролерът, аз ще я ползвам с pata/ide хард. Други проблеми не видях засега

ми те и двата контролера са в чипа под по малкия радиатор с надпис nvidia...

За тези пари аз купих работеща платка с процесор и рам памет. Но за развалено с неизвестна повреда, просто не си заслужава. 60W поялник е малко слабичък за кондензаторите, но става добре и трябва да се направи плоска човка за да обхване двата извода на кондензатора. Платката е някослойна и затова е нужен мощен поялник и да се нагрява за момент, не постоянно, а на кратки почивки. Станция с горещ въздух е много опасна дори и за SMD елементи, и нагрява околните елементи, докато изведнъж не пламне платката. Трябва да се нагрява локално, ако е необходимо и с два поялника и с непроводим флюс. Допуска се и киселинен, по-малко при окончателното запойване, но веднага трябва се почисти с ацетон и да се изплакне с вода. Не е желателно да се чисти с етилов спирт, тъй като оставя съставки, които причиняват паразитни връзки и могат да повредят някой чип. Ацетона също оставя остатъци, но по-малко.

не знам колко си работил с поялник, но аз ползвам повече от 20 години. с 60 ватов поялник ще отлепиш пътечките... иначе и 100 и 250 ватов съм ползвал за разпояване и запояване, но да разпоявам и запоявам мосфети на платки тип радиатор... тоест платките са съставени от алуминев лист, на който е нанесен тънък електроизолационен слой и върху него пътечки и площадки... пък ти май и със станция за горещ не си работил, има си начини да не грееш всичко в  близост - лепи се алуминиево фолио, в което е изрязан отвор за елемента, който ще се разпоява... освен това станцията не пали платката, при достатъчно греене на висока температура, просто текстолита почва да се овъглява, но трябва да си много упорит...

лесно се сменят ако знаеш как... в сервиза са ми идвали платки дето липсват медните втулки в отворите или пък медните пръстенчета след смяна на кондензатори...

Аз едва си сдържах смеха като каза че с ацетон чисти платки.

така се чистят... от колофона след запояването... но може и със спирт, ама той разтваря по бавно, осбено, когато колофонът е започнал да се овъглява...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

не, няма да тръгне ако смениш кондензаторите... това е с нвидия и чипсета е прегрял. на снимката няма и надути кондензатори. тия дето са около процесора няма да се надуят, а тия които могат, ще правят проблеми от към стабилност, но дъното ще пали...

ми те и двата контролера са в чипа под по малкия радиатор с надпис nvidia...

не знам колко си работил с поялник, но аз ползвам повече от 20 години. с 60 ватов поялник ще отлепиш пътечките... иначе и 100 и 250 ватов съм ползвал за разпояване и запояване, но да разпоявам и запоявам мосфети на платки тип радиатор... тоест платките са съставени от алуминев лист, на който е нанесен тънък електроизолационен слой и върху него пътечки и площадки... пък ти май и със станция за горещ не си работил, има си начини да не грееш всичко в  близост - лепи се алуминиево фолио, в което е изрязан отвор за елемента, който ще се разпоява... освен това станцията не пали платката, при достатъчно греене на висока температура, просто текстолита почва да се овъглява, но трябва да си много упорит...

лесно се сменят ако знаеш как... в сервиза са ми идвали платки дето липсват медните втулки в отворите или пък медните пръстенчета след смяна на кондензатори...

така се чистят... от колофона след запояването... но може и със спирт, ама той разтваря по бавно, осбено, когато колофонът е започнал да се овъглява...

Аз в моята практика никога не съм чистил платките от колофона. Той не е електропроводим. А Ацетона ако е чист би унищожил платката, по-конкретно фолиото.

Аз в моята практика никога не съм чистил платките от колофона. Той не е електропроводим. А Ацетона ако е чист би унищожил платката, по-конкретно фолиото.

е да ама на практика не го унищожава, лаковото покритие на дънните платки е на базата на епоксидни смоли и не се разтваря, дори и с хлороформ, щото и с такова съм чистил... а колофона ясно че не е проводим, ама като изгори и почернее под него не се вижда как са пътечките, може случайно да са се слели (когато са много близки растоянията) най добро почистване става ацетон + четка за зъби...

С нагряване се чисти най-лесно колофона. Аз поне така го махам ако ми се налага. За ацетона говорех относно 99% от платките които нямат защитно покритие.

С нагряване се чисти най-лесно колофона. Аз поне така го махам ако ми се налага. За ацетона говорех относно 99% от платките които нямат защитно покритие.

всички компютърни и лаптопски платки на 100% са неразтворими, ако имаш в предвид платки за сглобяване от млад конструктор и неомонтана, съм съгласен... а колофона като се спече като бакелит с нагряване не се маха... по принцип за платки си има специални неагресивни флюси, които се чистят само с памук...

Кой е тоя ацетон дето ще разтвори медно фолио? Уврежда го киселината, ацетона може да изтрие само боята от надписите на SMD резисторите, затова е желателно те да се почистват със спирт, но после с какво ще се изчисти спирта, ако не с чешмяна преварена вода?

Значи сме набори. Станцията не нагрява само спойките а цялата платка, а някои SMD елементи и чипове са залепени с много здраво епоксидно лепило, което трябва да се отчупи. Голям грях е да използваш станция с горещ въздух за смяна на кондензатори и 8 изводни чипчета и транзистори, които съвсем безопасно се свалят с два поялника с плоски човки.

Офф, я не ми се прави на много фабричен, че като стигне до там техниката, обикновено не е далече от бракуване. Грамадни спойки не правя, но и да не са съвсем заводски на вид, ако всичко работи - не ми пука. Без това често се случва и кондензаторите да не са същите габарити като оригиналните със същият капацитет и напрежение, та пак няма да стане съвсем заводска работата. Някой в кутията сигурно бърка и гледа, нали? Важното е да работи.

Да ти кажа, припоят в самият него си има флюс. И има и флюсове различни от колофон, които не са киселинни обаче.

Редовете за рисковият ремонт звучат като евтина реклама на долнопробен сервиз за компютърна техника. Или ще става или няма да става. Като не се знае какво е ставало преди това, шансовете някой нещо да премълчава и техниката да е безвъзвратно увредена нарастват.

Именно, тъй като кондензаторите не са със същите размери се налага изводите да се разкрачат и да се повдигнат над платката, тогава най-добре е да се уплътни с тапата от стария кондензатор, особено ако е при едностранно фолирани платки, например в захранващия блок. От едно случайно натискане на елементите фолиото се отлепва и поправянето после е трудно, а шуплите върху спойките са благоприятна среда за тяхното разрушаване и финалното им разпукване, в последствие прегаряне на платката от лошия контакт с елемента, както и самия елемент.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.