Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мрежовата скорост е "само" 100 мегабита, вместо 1 гигабит - защо?

Featured Replies

Става въпрос за конфигурацията от втория ред на подписа ми. Вчера исках да прехвърлям файлове между два харддиска на моят NAS като използвам втория компютър - за да си работя спокойно на първия. Забелязах обаче, че скоростта достигаше до малко над 5 мегабайта/сек. В настройките ми излиза 100 мегабита, а на първия ми компютър е 1 гигабит. ОС на втория компютър е ХР и вчера сложих и Netrunner 16 - пак ми дава 100 мегабита. На първия компютър съм с 7 Home. Връзката и на двата е чрез кабел през рутер TP-Link 1043nd с фърмуер на Gargoyle(смених го като отчаяна мярка, защото заводският беше безобразен и не се оправи и след ъпдейт). Относно фърмуера на рутера - подкарах го някак си след инсталирането, интернета върви, но почти нищо не му разбирам от настройките.

Това, което се сещам за момента е, че може самият лан-чип да има проблем. Не мога да кажа, дали по-рано е бил способен на гигабитова връзка, защото тогава бях с по-бавен рутер.

Редактирано от sten90 (преглед на промените)

Пробвай с кроснат кабел директно от компютър на компютър да изключиш възможни проблеми с рутера.

• Автор

Пробвай с кроснат кабел директно от компютър на компютър да изключиш възможни проблеми с рутера.

NAS-устройството(D-Link DNS-345) ми има втори ЛАН-порт. Мога да извадя кабела от страната на рутера и да го включа директно в NAS, но не ми е ясно какви стойности да задам от едната страна(компютъра) и от другата(NAS).

Редактирано от sten90 (преглед на промените)

Там пише 10/100/1000 - на кутията също?

А прочете ли в забележките какво пише под *1?

1. The specifications may differ from areas and we keep the right to change without notice. Please check the specific Specification with your local dealers.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Относно картата на компютъра по-добре виж каква е точно като марка и модел да се провери тя не самото дъно.

Относно връзката между двете просто ръчно задаваш IP и маска примерно:

PC :

IP Address 192.168.1.13

Mask : 255.255.255.0

NAS

IP Address 192.168.1.15

После пробваш от компютъра да пуснеш пинг start > run > cmd > ping 192.168.1.15 ако всичко е наред пинга ще пристигне.

След това пробваш трансфера.

Впрочем даже картата да е 100mbps това са около 12мб което е два пъти повече от това което получаваш.

• Автор

А прочете ли в забележките какво пише под *1?

Извинявай, но как да го разбирам това - че понеже ние тук сме смотани и може да ни изпращат дъна с осакатени лан-чипове?

Относно картата на компютъра по-добре виж каква е точно като марка и модел да се провери тя не самото дъно.

Относно връзката между двете просто ръчно задаваш IP и маска примерно:

PC :

IP Address 192.168.1.13

NAS

IP Address 192.168.1.15

После пробваш от компютъра да пуснеш пинг start > run > cmd > ping 192.168.1.15 ако всичко е наред пинга ще пристигне.

След това пробваш трансфера.

Впрочем даже картата да е 100mbps това са около 12мб което е два пъти повече от това което получаваш.

Благодаря, ще пробвам като си отидат гостите ни. Знам, че 100 мегабита/12 мегабайта е теоретична скорост, а реалната е доста по-ниска. По-рано със стария 150-мегабитов рутер беше около 10-11 мегабайта, струва ми се...

Да общо взето първите няколко секунди преди да се премажат разните кешове може да се достигне към ~10мб после падат.

• Автор

В момента основният IP NAS e 192.168.1.100 - това има ли някакво значение относно вторият IP, който ще му задам?

Еми може да възникнат конфликти нямам представа как ще реагира устройството на 2 мрежи. Освен това ако проблема е в порта ако включвате наново във втория няма да разберем много.

По-добре използвайте първия порт, махнете автоматичното взимане на адреси и ги напишете ръчно даже може да повторите сегашните. А на компютъра слагате същото IP + 2 в тоя случай 102.

В момента основният IP NAS e 192.168.1.100 - това има ли някакво значение относно вторият IP, който ще му задам?

вторият IP? Я, пак!

Една карта в един момент в една мрежа!

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

За да вдигнеш 1 гигабит оборудването на доставчика ти трябва да е настроено на 1 гигабит на клиент това че ланкатата ти е гигабитова ще се задоволиш само с 100mbps . Моя рутер  е 150 mbps но дигам само 93mbps което е на половината от скоростта .

За да вдигнеш 1 гигабит оборудването на доставчика ти трябва да е настроено на 1 гигабит на клиент това че ланкатата ти е гигабитова ще се задоволиш само с 100mbps . Моя рутер  е 150 mbps но дигам само 93mbps което е на половината от скоростта .

Колега доставчика няма нищо общо с вътрешната мрежа.

• Автор

вторият IP? Я, пак!

Една карта в един момент в една мрежа!

За IP-то може и да съм се объркал - има едно поле за IP и две за DNS. Това, че има два ЛАН-порта според обясненията било за да има по-равномерно разпределяне на натоварването или нещо такова. Надявах се да мога да свържа единият порт чрез рутера(както е сега), а другият - директно с компютъра(единия или другия).

А твърдите дискове дали са наред? Да не са старички или с нещо омазано в контролери или драйвъри на дъното?

Дисковете са на по 1-3 години, изглеждат наред... Не виждам да има проблем с драйвъра на компютъра - даже изтеглих пак от сайта на MSI.

Те дисковете са добре, ама до колко са добре файловите системи. Погоре споменах, е някъде в нета са сборили бавен трансфер с изтриване и форматиране на ext4 дяловете.

• Автор

Еми може да възникнат конфликти нямам представа как ще реагира устройството на 2 мрежи. Освен това ако проблема е в порта ако включвате наново във втория няма да разберем много.

По-добре използвайте първия порт, махнете автоматичното взимане на адреси и ги напишете ръчно даже може да повторите сегашните. А на компютъра слагате същото IP + 2 в тоя случай 102.

Пробвах да свържа и на първият порт, и на втория, но не се получи - NAS изписа че няма връзка. Ще трябва да отделя повече време(събота/неделя евентуално) или да си прехвърлям нещата през основният компютър.

Да попитам все пак - този вид устройства(NAS) не могат ли като им се зададе команда "прехвърли тези папки от единия хард, на другия" да свършат работата сами? Чел съм, че някои ентусиасти инсталират разни "добавки", но аз не съм толкова навътре в нещата...

Те дисковете са добре, ама до колко са добре файловите системи. Погоре споменах, е някъде в нета са сборили бавен трансфер с изтриване и форматиране на ext4 дяловете.

Възможно е, но аз засега няма как да форматирам. Знаеш ли как точно да се направи проверка на файловите системи в този случай? Надявам се, че при самата проверка не се очакват някакви усложнения.

• Автор

На вторият компютър(с който именно е проблема) тези дни инсталирах Netrunner 16 - в добавка към ХР-то. Само че въпросният Netrunner ми е съвсем непознат(още се боря с настройките за външния вид) - някаква програма ли ми трябва, за да проверя файловите системи на дисковете в NAS?

Аз не виждам какво има да се мисли толкова като е очевидно, че лан картата на дъното MSI е 100 mbps. Ако си 100% обеден, че е 1000 mbps тогава го мисли защо нямаш скоростта. През първото пц минава ли скорост 1000 mbps, като връзката е през рутера?

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Аз не виждам какво има да се мисли толкова като е очевидно, че лан картата на дъното MSI е 100 mbps. Ако си 100% обеден, че е 1000 mbps тогава го мисли защо нямаш скоростта. През първото пц минава ли скорост 1000 mbps, като връзката е през рутера?

За мен не е очевидно. В сайта на MSI, на кутията от дъното и в книжката също пише 10/100/1000.

През първия компютър имам скорост към NAS(през рутера) до около 30 мегабайта/сек, което определено е повече от 100 mbit/s.

• Автор

Продължавам.

Сложих по-старите компоненти(зачертаните от подписа) - Пак показва 100 мегабита мрежова скорост, но поне реалната(в Минт 17) е към 8 мегабайта/сек, а не около 5 както беше с по-новото дъно.

Предполагам, че по-скоро проблемът може да е в рутера/настройките. Ще пробвам да разменя оттам портовете на първия и втория компютър. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.