Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дали да уча Програмиране

Featured Replies

Не знам дали го поствам на правилното място, ако е съжалявам се за което...
Здравейте всички, за да не Ви отнема времето ще разкажа "дилемата" в която съм.
Завърших 12-ти клас остана да ми минат ДЗИ-тата имам успех 5,11 и уча в гимназия по икономика от някъде към 7-ми клас мечтата ми е да стана програмист и още е,но училището за програмиране в моя град е в лошо състояние и имаше риск да остана неграмотен и т.н. Дисциплината,  обучението и преподавателите са много добри в моята гимназия която завърших и нашите ми викат да уча каквото искам честно казано не искам да уча икономика искам да преследвам мечтата си да стана програмист, но фактът че не знам почти нищо за програмиране дали ще е проблем в университета при положение че искам да уча в ТУ-Варна и ТУ-София.  Ако ходя в ТУ-София при тези условия ще мога ли да завърша успешно? И да ли си струва да стана програмист? Kакви предмети има във ВУЗ-а за програмисти? Кое е най-трудното нещо за програмистите? Kакво работят след като завършат между другото много съм добър по математика.
Или да уча във ВУЗ-а, за което съм учил в гимназията.
Чакам всякакви мнения, които ще са в полза за мене.
Благодаря предварително.

ИТ браншът у нас плаче за добри кадри. Освен това икономика и програмиране имат много общи моменти. А и влизането няма да ти е проблем в момента. Наскоро слушах, че има недостиг на завършващи да покрият местата за първокусници във визовете.

Но образованието му е майката!

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Дано да не е късно... ако искаш да ставаш програмист - за нищо на света не отивай във ВУЗ-овете. Там няма да те научат на нищо повече от това, което и сам можеш да научиш в Интернет! А ако ще влизаш само заради дипломата - пак ще сбъркаш, щото в този бранш е всеизвестно, че дипломата по никакъв начин не те прави програмист и не е предимство, при търсене на работа. Програмист можеш да станеш само и единствено с много практика, а опита, който ще натрупаш с практиката ще ти помогне, когато тръгнеш да си търсиш работа!

Съвсем сериозно, основни неща, без които няма как да станеш програмист явно се учат в горните курсове... знам го от приятели, които са решили да стават програмисти в ТУ... а това са неща, които аз съм учил в началото, докато съм писал първите си редове код... абсурд, на теория програмист не можеш да станеш!

Компютърни системи и технологии - ТУ Варна

Компютърно и софтуерно инженерство - ТУ София

Софийски университет - виж учебните планове

Разбира се и софтуерния университет...

Това, че не те учат на нищо в университетите не е вярно, но ще те скъсат от математика, която няма да знаеш защо точно ти трябва(ето едно интересно видео по темата). Не ти трябват начални знания, за да учиш програмиране. Навсякъде се започва от нулата. Струва си да станеш програмист. Според мен по-добре виж първо дали ще ти хареса. Гледай малко видеа или прочети една книга за програмиране и тогава реши дали ще влизаш някъде. Както каза pix3l, можеш и сам да си се учиш в интернет, но аз мисля, че е много по-добре, когато имаш отсреща човек на живо, който да те напътства и да ти дава съвети, задачи, крайни срокове за някакви курсови работи и разни тестове.

Редактирано от RJ45 (преглед на промените)

Преди да стигнеш до "многото практика" ще ти се наложи да се запознаеш и с доста теория.

Не знам къде точно може да ти е полезна теорията... но щом ти е полезно, учи си.

Не знам къде точно може да ти е полезна теорията... но щом ти е полезно, учи си.

А, ако програмирането ти е да копираш на сляпо от интернет парчета код то не ти трябва теория

Защо ? Ти как се научи да програмираш ? Легна си една вечер без да умееш да програмираш и сутринта, като се събуди вече знаеше един-два езика ? Така ли ?

Да не би да си започнал да използваш структури от данни или пък ООП без да си чел теория? Явно съвсем случайно ти е дошло прозрение и си разбрал кое е клас, обект, метод, наследяване и др.

Подкрепям мнението на pix3l !

Дълго време грешно упреквах моят син,за денонощното висене пред компютъра.

Наскоро обаче се убедих,че не съм бил прав.

Т.н."висене" е било самообразоване по програмиране,което вече има сериозни измерения/в пари и доход/.

Просто ме е срам,да го заговоря на тази тема.

Поинтересувай се !

Има начини за присъствени и онлайн обучения. Има начини и за кредитиране по тези форми на обучение.

Но и се приготви за много,много работа по усъвършенстването си.

Подкрепям мнението на pix3l !

Дълго време грешно упреквах моят син,за денонощното висене пред компютъра.

Наскоро обаче се убедих,че не съм бил прав.

Т.н."висене" е било самообразоване по програмиране,което вече има сериозни измерения/в пари и доход/.

Просто ме е срам,да го заговоря на тази тема.

Поинтересувай се !

Има начини за присъствени и онлайн обучения. Има начини и за кредитиране по тези форми на обучение.

Но и се приготви за много,много работа по усъвършенстването си.

Нека продължава да те е срам, защото не си разбрал за какво иде реч. И тези обучения за какво са?

П.П. Нали точно там се преподава теорията :)

Софтуерен университет. Нямам идея какво точно представлява,но е някакво начало.

Да не би да си започнал да използваш структури от данни или пък ООП без да си чел теория? Явно съвсем случайно ти е дошло прозрение и си разбрал кое е клас, обект, метод, наследяване и др.

А ти като прочете нещо, научи ли го, преди да се сблъскаш с него по време на писането на код? Съмнява ме!

Като се сблъска с ООП за първи път, разбра ли, защо е измислено по този начин и защо изобщо на някой му е било нужно подобно структуриране на кода? Силно се съмнявам!

Като чете за структурите от данни, разбра ли нещо, преди да започнеш да работиш с тях? Едва ли!

Това не е теория, това е начин на мислене!

По-качествено ще се образоваш, когато започнеш да пишеш код... когато се сблъскаш с даден проблем, започнеш да четеш, и видиш, че някой вече се е сблъсквал със същия проблем и е намерил решение. Тогава ще знаеш не само че има ООП например, ами ще знаеш защо точно съществува.

Всъщност аз като се сблъсках с ООП, още бях на PHP и си пишех процедурно, като всеки който е започнал с PHP... и когато кода ми започна да става по 4000 - 5000 реда, сам се зачудих дали няма по-умен начин.

Според теб кой ще учи ООП с по-голямо желание и ще разбере защо има обекти, наследяване, абстракция и т.н. (все сложни думи, зад които седи толкова проста логика...) - този, на който са му казали, че трябва да го учи, щото било модерно или този, който търси по-практично решение на проблемите си?

А ти като прочете нещо, научи ли го, преди да се сблъскаш с него по време на писането на код? Съмнява ме!

Като се сблъска с ООП за първи път, разбра ли, защо е измислено по този начин и защо изобщо на някой му е било нужно подобно структуриране на кода? Силно се съмнявам!

Като чете за структурите от данни, разбра ли нещо, преди да започнеш да работиш с тях? Едва ли!

Това не е теория, това е начин на мислене!

По-качествено ще се образоваш, когато започнеш да пишеш код... когато се сблъскаш с даден проблем, започнеш да четеш, и видиш, че някой вече се е сблъсквал със същия проблем и е намерил решение. Тогава ще знаеш не само че има ООП например, ами ще знаеш защо точно съществува.

Всъщност аз като се сблъсках с ООП, още бях на PHP и си пишех процедурно, като всеки който е започнал с PHP... и когато кода ми започна да става по 4000 - 5000 реда, сам се зачудих дали няма по-умен начин.

Според теб кой ще учи ООП с по-голямо желание и ще разбере защо има обекти, наследяване, абстракция и т.н. (все сложни думи, зад които седи толкова проста логика...) - този, на който са му казали, че трябва да го учи, щото било модерно или този, който търси по-практично решение на проблемите си?

След като не си бил на училище за програмисти, няма как да знаеш 100% с какво се оправдават даскалите там за да ти пробутат ООП.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

След като не си бил на училище за програмисти, няма как да знаеш 100% с какво се оправдават даскалите там за да ти пробутат ООП.

Не знам с какво се оправдават в тези "училища за програмисти", но накрая от там излизат хора, които пишат класове като ненормални и си нямат идея защо пишат класове, а не използват процедурен код например... не, мерси. Един човек, който е седнал и се е образовал в Интернет, при нас е по-ценен от 10 човека, които са учили в ТУ и са завършили с петица.

Не знам с какво се оправдават в тези "училища за програмисти", но накрая от там излизат хора, които пишат класове като ненормални и си нямат идея защо пишат класове, а не използват процедурен код например... не, мерси. Един човек, който е седнал и се е образовал в Интернет, при нас е по-ценен от 10 човека, които са учили в ТУ и са завършили с петица.

Искаш да кажеш, че при вас (където и да е това) няма тест за прием на кандидати ?

Искаш да кажеш, че при вас (където и да е това) няма тест за прием на кандидати ?

Напротив, точно на тези тестове отпадат повечето кандидати от ВУЗ-овете - защото им липсва логическо и алгоритмично мислене.

Напротив, точно на тези тестове отпадат повечето кандидати от ВУЗ-овете - защото им липсва логическо и алгоритмично мислене.

Ако един човек притежава (или желае да развие) такъв тип мислене, ще го направи дори и да учи във ВУЗ.

И обратно.

Ако един човек притежава (или желае да развие) такъв тип мислене, ще го направи дори и да учи във ВУЗ.

И обратно.

Никой не твърди обратното. Проблема идва от там че ВУЗ-а само ще те тегли назад през това време през което го посещаваш. Да не говорим че ще ти дават наклон какво и как да учиш в 99% от случаите неща който не се ползват в индустрията от 10 години.

И обратно.

Да, за това казвам "повечето", а не всички

Университетите са окей и могат да те научат на доста неща - теорията е важна, едва ли ще станеш софтуерен инженер само с четене на туториъли. ТУ-София обаче е абсолютно жалка картинка, избягвай го. Както и ТУ-Варна, предполагам.

Какво би посъветвал автора на темата ?

Да не се занимава с теория ами да пише повече код ?

https://www.kaldata.com/forums/topic/242812-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2-php-%D0%B8/?view=getnewpost

Моето лично мнение е, че програмист не се става - програмист се ражда. Програмирането в по-голямата си част е логика. Но да не забравяме, че трябва и в доста голяма степен математика. Все пак не можеш да направиш програма за изчисляване лице на кръг, без да знаеш формулата.

Честно казано - бих го посъветвал да започне с основите на програмирането... но ако не намира логика в if-else...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.