Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Питанка за охладител на видеокарта

Featured Replies

Не знам какво крада, ама когато някой ми каже, че Форд е боклук, а аз от 9 години карам само такива коли, е редно някои хора да се прегледат в клиника. 

И още нещо по темата, което ме и накара да пиша, въпреки че нямам мнение по въпроса за охладител на R9 290X. Човека иска охладител, някои хора почват да му развиват теории, как е глупак, дето си накачулил кутията с вентилатори. Това е първото и най-евтино хрумване. Само че проблемът е в самата видеокарта. Обаче тук се надпреварвате да развивате теории за съвсем други неща. И какво ще направи отрицателното налягане в полза на тая печка, R9 290 X? Някой може ли да ми обясни?

Билдер

колкото и ника да смениш интелекта ти ше блести от километри. Ако си беше направил труда да прочетеш темата можеше и да осъзнаеш, че преди да се намъкнеш с компетентните си мнения въпросът с охлаждането на видеокартата се изчерпа. 

А относно теорията ти за ползите и вредите от вентилаторите знаем че си горям експерт само да те питан какво доказа с твоите тестове??? 

Май излиза че тия вентилатори дето ги гасиш не влиаят особено на температурите в кутията ти с което потвърждаваш, че са безмисленни. Разликите в рамките на 1-2 градуса са в рамките на статистическата грешка да не споменавам, че с по малко вентилатори някой от температурите ти са по-ниски. 

Същото се отнася и за теста на автора. Първо е направен тест с 5 вентилатора след това са откачени 3 и е пуснат теста на вече загрята конфигурация. За да са коректни данните би следвало да направи теста отново в обратния ред а и с махането на повечето от вентилаторите аз не виждам някаква драма или иначе казано ненужно дадени пари.  

Ами аз така съм направил теста. И двата теста са след отваряне на кутията и откачане или закачане на вентилатора. Първоначалния тест, без изключване на конфигурацията, не съм го дал нарочно, защото там кутията си беше загряла. Втория тест е с два вентилатора и третия, при най-хладна кутия ( два пъти бе спиран компютъра за промяна на вентилаторите), е отново с три вентилатора. Чудя се, защо ме мислиш за толкова тъп? Даваш няколко предположения, без изобщо да си наясно как съм правил тестовете. А аз в двата теста съм се опитал да имитирам еднакви условия пшри пускане на Heaven  и изчакване системата да зареди напълно и по-точно да се включи IRST, понеже той отнема най-много време. Общо взето, това са 2-3 минути след зареждане на първоначалния екран на Windows. Толкова за бързия тест, тест винаги може да се повтори по няколко пъти и в различен ред, но не там е проблема. На мен ми станаха интересни теориите ви, че след като налягането в кутията е положително, вътре в кутията ставало хаос и охлаждането не било добре. Не е така, защото при определени ситуации дори при положително налягане, компонентите се охлаждат по-добре или поне няма промяна в температурите. А за процесора изрично споменах, че не е тестван с Prime95, защото няма смисъл. Охлаждането е CM 612  и на практика то съвсем малко се влияе от вътрешната температура. Ако има такова влияние, то е главно от видеокартата, която загрява в задната си част над 85-90 градуса, нищо чудно и повече, защото това е инфо от месец октомври при открит стенд. В закрит не е ясно колко точно е температурата в задната част на платката на MSI GTX970 Gaming 4G,  но не е никак малка, защото изкарваният въздух е много горещ. Точно затова и не си играх да тествам процесора, защото той на практика не ме интересува. Интересува ме обаче видеото, което грее много  като цяло. И един страничен вентилатор както виждаш, смъква малко температурите, дори при жега в стаята. Толкова за теста. исках само да кажа, че изобщо не съм съгласен с теориите за положително и отрицателно налягане. То по твоята логика ако няма вкарващи вентилатори отрицателното налягане ще е още по-голямо, като по тоя начин потокът ще е по-добър. Да, ама не. 

А кога съм казал, че вентилаторите влияят? Аз ти давам пример, как страничен вентилатор срещу топлинните тръби на видеокартата въпреки хаоса на въздуха в кутията, е за предпочитане пред само два вентилатора с подобен дебит - вкарващ и изкарващ. 

А, за ника. сайта ми дава право да си сменям ника два пъти за месец. Ако имаш нещо против, предложи да променят правилата. Лично тоя ник не те засяга. Сложил съм го заради друг псевдомодератор тук. 

• Автор

Ок хора моето лично мнение е, че този въздушен поток в моята конфигурация няма как да се постигне само с 2 вентилатора. Видеокартата не е "отворен" тип и буквално поглъща въздуха и го изплюва извън кутията. При "отворения" тип видеокарти се получава, защото те изтрелват въздуха нагоре към процесора. Така си го обяснявам аз. 

Ок хора моето лично мнение е, че този въздушен поток в моята конфигурация няма как да се постигне само с 2 вентилатора. Видеокартата не е "отворен" тип и буквално поглъща въздуха и го изплюва извън кутията. При "отворения" тип видеокарти се получава, защото те изтрелват въздуха нагоре към процесора. Така си го обяснявам аз. 

Аз поне не се сещам за видео което да изстрелва въздуха към процесора ама карай може и да не съм достатъчно компетентен. Затворените видеокарти го вадят на вън докато отворените го джуркат в долната част на кутията а от естествения стремеж на топлите флуиди да вървят нагоре, отива към процесора.

от шотовете който дадохте се видя че при 2 вентилатора дъното ви е с градус на долу а видеото с два нагоре. Да не пропускаме и факта че теста с многото вентилатори стартира от по-студена система което също не е за пренебрегване. Но дори да оставим това на страна допълните 3 вентилатора ви понижават температурата с 2 градуса, ако добавите още 68 вентилатора може да понижите температурата вероятно с още цели два градуса. 

• Автор

Аз поне не се сещам за видео което да изстрелва въздуха към процесора ама карай може и да не съм достатъчно компетентен. Затворените видеокарти го вадят на вън докато отворените го джуркат в долната част на кутията а от естествения стремеж на топлите флуиди да вървят нагоре, отива към процесора.

от шотовете който дадохте се видя че при 2 вентилатора дъното ви е с градус на долу а видеото с два нагоре. Да не пропускаме и факта че теста с многото вентилатори стартира от по-студена система което също не е за пренебрегване. Но дори да оставим това на страна допълните 3 вентилатора ви понижават температурата с 2 градуса, ако добавите още 68 вентилатора може да понижите температурата вероятно с още цели два градуса. 

Еми да няма смисъл от толкова вентилатори прав сте, но иначе теста с 2 вентилатора го направих след 20 минути, а през това време компютърът беше изключ. В крайна сметка качествени охладители на компонентите и толкова.

Редактирано от Vladzi (преглед на промените)

Общо взето понаучил съм се да гледам внимателно по шотовете. 

Ако погледнете внимателно първия си шон ще видите стойности от Core Temp и там се вижда че минималната отчетена температура и 23 градуса а максималната 51, а на втория шот температурата стартира от 44 и стига до 53. В крайна сметка реалната разлика максимално достигнатите температури въпреки, че вторият тест е стартиран на вече загрята система е само два градуса. Вярна е че на очи повече се набива прозореца на Aida 64 където разликата е 4 градуса но това не са максимално достигнатите а в момента на шота. Такава разлика е пренебрежимо малка и в рамките на допустимата грешка според мен.

А относно експерта Билдера да го питам как би обяснил следните температури от неговите тестове?

Core #3 максимално достигната с 3 вентилатора 54 а с два 53

VR T1 с 3 - 57 с 2-55

VR T2 с 3 - 57 с 2-55

Смарта на 2Т диск с 3-44 с 2-43

Интересно е какво ще е неговото обяснение, въпреки единия спрян вентилатор. Ако потока му беше правилен спирането на един вентилатор би трябвало да се отрази в обратната посока. 

И пак да отбележа подобни разлики са прекалено малки, но понеже напира да се заяжда бих искал да вида обосновка някаква.

• Автор

Общо взето понаучил съм се да гледам внимателно по шотовете. 

Ако погледнете внимателно първия си шон ще видите стойности от Core Temp и там се вижда че минималната отчетена температура и 23 градуса а максималната 51, а на втория шот температурата стартира от 44 и стига до 53. В крайна сметка реалната разлика максимално достигнатите температури въпреки, че вторият тест е стартиран на вече загрята система е само два градуса. Вярна е че на очи повече се набива прозореца на Aida 64 където разликата е 4 градуса но това не са максимално достигнатите а в момента на шота. Такава разлика е пренебрежимо малка и в рамките на допустимата грешка според мен.

А относно експерта Билдера да го питам как би обяснил следните температури от неговите тестове?

Core #3 максимално достигната с 3 вентилатора 54 а с два 53

VR T1 с 3 - 57 с 2-55

VR T2 с 3 - 57 с 2-55

Смарта на 2Т диск с 3-44 с 2-43

Интересно е какво ще е неговото обяснение, въпреки единия спрян вентилатор. Ако потока му беше правилен спирането на един вентилатор би трябвало да се отрази в обратната посока. 

И пак да отбележа подобни разлики са прекалено малки, но понеже напира да се заяжда бих искал да вида обосновка някаква.

Защото стартирах core temp след като пуснах prime 95 и aida..

Редактирано от Vladzi (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.