Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Затъмняване на стъклата - сертификат?

Featured Replies

Днес един приятел, затъмни всичките стъкла на колите, но днес една кука ми направи проблем, че съм нямал сертификат за затъмняване на стъклата. Предните са затъмнени на 30 % , а задните 15 % , ако някой знае от къде се издава сертификата моля да сподели. Лека вечер :)

Редактирано от Малкия стар войник (преглед на промените)

В интернет прочетох, че такъв сертификат се издава само от фирми които се занимават с това. Тоест, ти издават сертификат само ако те ги затъмнят. Този сертификат служи за да се докаже че затъмнените стъкла не са опасни.

Аз пък прочетох закона преди да си затъмня моите на колата. Ето какво пише там: 

Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

С други думи, си за глоба. 

Днес един приятел, затъмни всичките стъкла на колите, но днес една кука ми направи проблем, че съм нямал сертификат за затъмняване на стъклата. Предните са затъмнени на 30 % , а задните 15 % , ако някой знае от къде се издава сертификата моля да сподели. Лека вечер :)

Отивате в кат и питате.

Мнения по интернет много но как стоят реално нещата е друго.

Примерно едни казват че в http://technotest.bgможе да платите 78 левчета за

Измерване светопропускливостта на автостъкла 78.00
и ако е всичко в нормите документа ще ви пази. Други казват че все тая и с документа и без него няма спасение освен ако колата оригинално не си е затъмнена.
  • Автор

Аз пък прочетох закона преди да си затъмня моите на колата. Ето какво пише там: 

Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

С други думи, си за глоба. 

Проблема ми е, че сега съм на море, а само тук за сега ми правят проблеми, като съм в моя град няма никой ми прави проблеми, но повечето ми казват, че е добре да се извади сертификата. Засичам много коли, които са с затъмнени стъкла, но не ги спират....

П.п. Някой, ако знае къде на Св. Власт може да се извади сертификат от фирма, без те да слагат фолиото ще съм благодарен.

Няма такъв сертифакт бе пич, нали ти се каза. Има закон. Ти искаш сертификат, който да бори закона. Дай да го видим това чудо. 

Много филми гледате. 

http://lmgtfy.com/?q=%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%B0

Няма такъв сертифакт бе пич, нали ти се каза. Има закон. Ти искаш сертификат, който да бори закона. Дай да го видим това чудо. 

Много филми гледате. 

http://lmgtfy.com/?q=акция+затъмнени+стъкла

Бях гледал едно клипче от Русия (което няма нищо общо с нашите географски ширини).

Към автора. Аз преди 8 години карах курсовете. Може много неща да се променили. Но като цяло - не можеш ей така да си затъмняваш стъклата. Спомням си даже, че и щорите, мрежичките и подобните са забранени на страничните стъкла (за предното и задното - ясно).

Глобата не помня колко беше, но точки за това не отнемаха при първо нарушение. Пак по спомени от преди 8 години...

Аз имам въпрос относно огледалното фолио. За него могат ли да спрат някого, въпреки че не нарушава видимоста на водача ?

• Автор

Много филми гледате. 

http://lmgtfy.com/?q=акция+затъмнени+стъкла

По-спокойно е пич разбрах,явно ще трябва да избягвам куките на морето.

Ама са ни чудни законите...

Кога КАТ може да ни глобява за тъмни стъкла...

То излиза, че автомобила не могат да го спрат от движение, а глобата трябвало да е 20 лева???

:D :D

Като видиш полицай смъкваш стъклата и така минаваш :D :D 
Сега по темата. Колегите са ти написали без сертификат не става, а ако не ти го е слагала съответната фирма няма как ти издадат. Преди време бях чул, че имало някакви бележки за това, че имаш алергия към слънцето и някакви такива щтуротии ама колко е вярно и може да ти послужи си нямам на представа. На моята кола само задните странични са затъмнени и нямам никакви проблеми. Иначе за предните знам случаи в които са спирани коли от движение за по 6 месеца.

• Автор

Като видиш полицай смъкваш стъклата и така минаваш :D :D 

Сега по темата. Колегите са ти написали без сертификат не става, а ако не ти го е слагала съответната фирма няма как ти издадат. Преди време бях чул, че имало някакви бележки за това, че имаш алергия към слънцето и някакви такива щтуротии ама колко е вярно и може да ти послужи си нямам на представа. На моята кола само задните странични са затъмнени и нямам никакви проблеми. Иначе за предните знам случаи в които са спирани коли от движение за по 6 месеца.

Сертификата е изваден, ако имам пак някакви проблеми тогава ще сваля фолиото.

И да го видиш, пак е незаконно. Нали си цитирал закона.

Някой е дал пари за нищо - примерно ще пише процента на редукция (светопропускливост). Но пък няма фиксирано никъде колко трябва да е както например е в Русия и техния закон и съответен ГОСТ 5727-88 (70 - 75 %)

Я дай да го видим тоя сертификат.

Аз също мога да издавам сертификати на домашния принтер.

Само да има мераклии да плащат.

Някой е дал пари за нищо - примерно ще пише процента на редукция (светопропускливост). Но пък няма фиксирано никъде колко трябва да е както например е в Русия и техния закон и съответен ГОСТ 5727-88 (70 - 75 %)

Въпроса е, че нищо няма да видя. Както казва Доминиканеца, такива сертификати и аз мога да издавам всякакви. А ти си прав, какъвто и сертификат да има, той няма абсолютно никаква тежест. Съмнявам се изобщо да има такъв сертификат като цяло издаден на потребителя, но това пък грам не ме вълнува. Просто се радвам на такива ентусиасти, които са решили с тема във форум да се похвалят, че са си затъмнили стъклата на автомобила и че куките им правят поблеми, съответно ние трябва да почнем да ги храним и т.н. 

Аз също мога да издавам сертификати на домашния принтер.

Само да има мераклии да плащат.

Мераклии има, ама само по форумите. ;)

И в повечето европейски страни е така. Има конкретни стойности, в зависимост дали е предно, задно или странични стъкла. Само у нас, хем са забранени, хем няма как да докажеш че пречи. :D  Хем тук не може да слагаш фолио, но ако си вкараш кола от друга страна и е с фолио, нищо не могат да ти кажат. Фабричните тъмни стъкла, също са валидни в цяла Европа. Тук по силата на закона, би трябвало да са незаконни. Абе закон та дрънка. :D

http://tintcom.com/content/1-zakoni-za-zatamnqvane-na-avtostakla

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.