Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Максимални възможности на процесор AMD Athlon 64 X2 5200+ при ove

Featured Replies

Здравейте искам да ви попитам каква честота мога да достигна с AMD Athlon 64 X2 5200+ 2.70 Ghz Socket AM2 (940) Technology 65nm

Дъно:  Gigabyte-GA-MA770-DS3 (Socket M2)  

Захранване: 450w

И ако може да ми кажете какво не трябва да бъркам в биоса за сега само дигнах FSB na 210 и стана 2.84

Ако е въпросът да се упражняваш в клок, с цел придобиване на опит, то тогава има смисъл от това упражнение.

Всичко друго, по това "чудо" на процесорната (не)мощ, е безсмислено.

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

• Автор

Е ся кой колкото има. Относно клока, някой който има опит с клокването да ми каже до колко мога да го дигна 

Е ся кой колкото има. Относно клока, някой който има опит с клокването да ми каже до колко мога да го дигна 

Никой не може да ти каже колко е максимума за този камък хора с различни късмети едни успяват на 8ghz други не могат даже и на 4 принципа на клока е проба-грешка ако всичко стартира без проблем ок вдигаш множителя на примерно 240 компа не зарежда биоса или О.С. (може и да увеличиш ЛЕКО волтажа не много защото тогава има голяма опасност от прегряване и евентуално пожар :D )намаляш на примерно 230 всичко 6,тест на prime95 ако компа не изключи значи си уцелил "златната среда".Късмет!Точните числа за множител и волтаж не мога да кажа за този проц ,но пентиум 4 presshot без никакъв проблем се клоква на 3,6ghz ,но не и на 3,8! :(

Edit:Задължително убав охладител!!Тоя овърклок ще ти е тренировка по нататък някое fx-че или i5-i7 с буквата К накрая. :rolleyes:

Редактирано от DTodorov (преглед на промените)

• Автор

Множителя е само до 13.5 не трябва ли да е повече или трябва да дигам FSB и какво е това prime95

Множителят е заключен до 13.5, затова не можеш да го буташ по-нагоре и трябва да варираш само с FSB-то. Както вече ти казаха по-горе, пробвай на 230 като за начало. "Prime95" е програма за стресов тест на хардуера при клок на процесора и паметта и бързо показва нестабилности, ако има такива. Ето ти линк да си го изтеглиш, за твоята версия на операционната система:

http://www.mersenne.org/download/

Също така, след като настроиш FSB трябва да върнеш и множителя на паметта, защото ще стане прекалено висока честотата й и компютъра може просто да не тръгне само заради това.

Редактирано от Trend (преглед на промените)

• Автор

Добре утре ще си сменя термо пастата и тогава ще опитам а има ли начин множителя да стане повече от 13.5 като е заключен тоест отключва ли се.Благодаря ви за отговорите 

Не може, "заключен множител" означава точно това - заключен:) Но така или иначе, на теб той не ти е нужен, а ти можеш да действаш със шината спокойно, дъното ти също го позволява. Но не очаквай кой знае какво от процесора, той просто е твърде стар, както морално, така и физически вече, за да те зарадва с постижения.

Много е важно да му следиш температурата, защото иначе като нищо може да го опукаш.

Добре утре ще си сменя термо пастата и тогава ще опитам а има ли начин множителя да стане повече от 13.5 като е заключен тоест отключва ли се.Благодаря ви за отговорите 

Този процесор, не само е горещ,но е кръстен иронично "котлон".

1. Каквото и да правиш с него не може да разчиташ на някаква фрапираща разлика на работата му при клокване

2. Може да си повредиш конфигурацията.

Ако искаш да научиш как се прави клокване по-добре е да ти се дадат  материали и да започнеш да четеш.

• Автор

Този процесор, не само е горещ,но е кръстен иронично "котлон".

1. Каквото и да правиш с него не може да разчиташ на някаква фрапираща разлика на работата му при клокване

2. Може да си повредиш конфигурацията.

Ако искаш да научиш как се прави клокване по-добре е да ти се дадат  материали и да започнеш да четеш.

От къде мога да чета за клокването ?

От къде мога да чета за клокването ?

http://www.tomshardware.co.uk/forum/249147-29-help-overclocking-athlon-5200-brisbane-7ghz

Той ефект няма да усети,но поне да си направи сухи тренировки.След като си го направил един път след това е лесно.Но заключен процесор се клоква по трудно понеже трябва да сваляш честотата на рам паметта.

А нещо относно снимката ?

Едно браво  :yanim: добре си се справил !

Колко трябва да сваля честотата на рам памета ?

А нещо относно снимката ?

Ами ако паметта ти работи на 800 мегх,  то след клока е скочила на 870-890 (затова може да дава грешки на тестовете и да е нестабилен компа )  затова трябва преди да клокваш процесора да я свалиш и след клока да си дойде пак на 800 или на колко си е била по дефоулт.

• Автор

Whuktab.png

За тази честота ли говорим ? Дето е 414.6 на снимката.

Относно предишната снимка какво е това Rounding и трябва да е по малко от 0.4

На тази снимка се вижда, че паметта ти след клока работи на 414.6х2=819MHz, т.е. с малко е над стандартната честота по таблица от 800MHz. Дай си точния модел на паметите за да ти кажем какво можеш да очакваш от тях. Някои памети могат доста над 800MHz (дори и по 1160MHz, разбира се, след вдигане и на напрежението и коригиране на таймингите), други започват да дават грешки дори на 805MHz.

Относно предишната снимка, "Prime95"  е програма, която най-общо казано извършва определени изчисления и когато резултатът от тях не влиза в очакваните граници, това се отчита като грешка, съответно клокът се приема за нестабилен.

Паметите са с еднакви тайминги, изглеждат идеално съвместими. Проблемът с грешката по-скоро идва от клока на процесора, а не от паметите. Каква стойност на FSB и какво напрежение Vcore му задаваш?

Ако е тази същата от по-горния шот (FSB=225), то му трябва напрежение поне 1.4V.

Другото което е, има вероятност процесора да прегрява и затова да пропада клока. Кажи какви температури ти държи под товар с Prime95?

Преди да стабилизираш процесора паметта я дръж под 800МХц, за да не ти бърка клока.

Имам същият процесор и страда от висока температура на 3100MHz. Работи отлично на 2970. Рама не съм я намалял и работи отлично, но разликата в бързината се усеща не от клока на процесора а след промяната на таймингите от 6-6-6-18 на 5-5-5-15. Имам една функция на дъното, която ми сваля честотата на процесора, когато не е под товар. За това и напрежението на процесора и на рама ми са на auto. Иначе под товар, напрежението на процесора достига до 1.510 волта.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

• Автор

Паметите са с еднакви тайминги, изглеждат идеално съвместими. Проблемът с грешката по-скоро идва от клока на процесора, а не от паметите. Каква стойност на FSB и какво напрежение Vcore му задаваш?

Ако е тази същата от по-горния шот (FSB=225), то му трябва напрежение поне 1.4V.

Другото което е, има вероятност процесора да прегрява и затова да пропада клока. Кажи какви температури ти държи под товар с Prime95?

Преди да стабилизираш процесора паметта я дръж под 800МХц, за да не ти бърка клока.

Не знам може да е от температурата но преди с prime95 съм достигал 80 градуса и пак не ми спираше ето снимка качих на 1.4250v

BMJUuIT.png 

Имам същият процесор и страда от висока температура на 3100MHz. Работи отлично на 2970. Рама не съм я намалял и работи отлично, но разликата в бързината се усеща не от клока на процесора а след промяната на таймингите от 6-6-6-18 на 5-5-5-15. Имам една функция на дъното, която ми сваля честотата на процесора, когато не е под товар. За това и напрежението на процесора и на рама ми са на auto. Иначе под товар, напрежението на процесора достига до 1.510 волта.

Може ли да ми кажеш твоите настройки на процесора и аз да си ги направя така

Не знам може да е от температурата но преди с prime95 съм достигал 80 градуса и пак не ми спираше ето снимка качих на 1.4250v

BMJUuIT.png

Може ли да ми кажеш твоите настройки на процесора и аз да си ги направя така

Почти същото като твоята настройка. Дъното ми е сходно с твоето и на мен ми е заключен множителя на 13.5. Шината ти е на 226. Намали я на 220, волтажа го остави на auto. В менюто - chipset northbridge configuration - имам две под менюта. memori clock - auto от тук се намаляма честотата на рама и след клок се покачва на стандартна честота. При мен работи стабилно на auto (повишена от клока на 424 MHz). влизам в dram timing mode - ( auto) се променя на ръчно.

и променям както следва:

cas latency (CL) 5

TRCD   5

TRP    5

TRAS 15

TRC 21

Сейф и изход от биос. Не съм правил тест за стабилност, но никога не съм имал рестарти и сини екрани, пък и преди седмица превъртях wolfenstein the old blood с 3 гигабайта рам и с този процесор без да ми сече на резолюция 1920 на 1080. Видео картата ми е ATI 5770. Забравих да спомена, че при мен и на стандартни настройки ми дава грешка на подобни тестове. За това тествам във времето и с товарене на различни игри. Ако не  е стабилен клока се появяват аномалии в картината, рестарти или син екран. Има случаи от лошо клокване да не пали дори и биос. В този случай се маха захранващият кабел, отваря се компютъра и се маха батерията на дъното. Укасяваш  пластинките на махнатата батерия или чакаш няколко минутки така за да нулирваш настройките на биоса. След това опитваш отново, като не забравяш да си оправиш часа и датата в биоса.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

80 градуса са много,охлаждането как е? Паста сменял ли си скоро ?Имах същият и го държах на 2990 на толкова беше стабилен без допълнително подаване на ток.

Важно е и да сложиш ръчно PCI шината на 100

Редактирано от KoiAzLiWe (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.