Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно температури на хардуер- процесор,дъно,видео

Featured Replies

Здравейте.

Въпросът може да е глупав но се притеснявам че температурите се покачиха доста в тея жеги.Пц-то на моменти бучи като изтребител.Да вярно жега и стаята ми не е от хладните(не става течение когато отворя прозорци и т.н та не подухва изобщо ако това е от значение).Ще прикача снимка на температурите в идле да изкажете мнение и Вие.Кутията е от старите с горен монтаж на захранването.Процесора е със стоковия кулер.Имам само един изкарващ вентилатор отзад под захранването.За съжаление вкарващи нямам нито един понеже както вече казах кутията е от старите и не намирам място.Та да се притеснявам ли?

post-321375-0-24461200-1437394699_thumb.

Това температурите при пускане на компютъра ли са или под товар? Ако не е правена профилактика на компютъра е хубаво да се направи.

Това температурите при пускане на компютъра ли са или под товар? Ако не е правена профилактика на компютъра е хубаво да се направи.

Ще прикача снимка на температурите в идле да изкажете мнение и Вие.

Емо не четеш :)

• Автор

Под товар процесора и видеото са около 65-67!Под товар имам предвид около час/два игра.Програми и тестове не съм пускал.Почистих кутията от прах днес и 1/2 градуса спаднаха температурите но ми е притеснително и затова попитах.Щом са нормални е добре.Благодаря.

Като за боксов охладител ми изглежда добре в idle. Дори с по-хубав едва ли ще са много по-ниски, ако приемем, че в момента в стаята е 25-26 градуса. Ако под товар процесорът стои под 60 градуса, всичко е тип-топ.

Под товар процесора и видеото са около 65-67!Под товар имам предвид около час/два игра.Програми и тестове не съм пускал.Почистих кутията от прах днес и 1/2 градуса спаднаха температурите но ми е притеснително и затова попитах.Щом са нормални е добре.Благодаря.

67-70 градуса под товар. Моля сложете снимка от Speccy точно след 1-2 часа използване на компютъра. 

По какъв начин почистихте кутията и хардуера в нея?

• Автор

Ами с парцалче кутията и с клечки за уши останалите компоненти внимателно.Може би ще е добре да пусна някой тест с аида примерно?

Ами с парцалче кутията и с клечки за уши останалите компоненти внимателно.Може би ще е добре да пусна някой тест с аида примерно?

Така не се чисти компютър и не се прави профилактика на машината. Ако има прах даже и да не са високи температурите е хубаво да се направи профилактика ( почистване и продухване от прах и мръсотия), защото иначе ще пострадат вентилаторите и в последствие ще трябва да се сменят или може поради прегряване да се повреди и друг хардуер.

В твоята ситуация е хубаво и да сложиш и вентилатор, който вкарва въздух отвън. Това ще ти облекчи работата на компютъра.

Неписаното правило е, че разликата в температурата в стаята през лятото и зимата се добавя към температурата на процесора. Ако зимата в стаята е 16 градуса, а лятото 30, както е при мен, какви температури очакваш да дадат и процесор и видеокарта? 35 градуса за видеото са доста зимата, но напълно нормални лятото. 37 градуса за процесора лятото са супер температури, а и зимата не са много над допустимото. 70 градуса на i3  при тия жеги са си супер с боксовия охладител. Имай предвид, че процесорите с повече от две ядра като моя Xeon  примерно, минават 85-90 градуса с боксовия охладител май месец, а в момента със сигурност процесора би доближил 100 градуса при стрес тест, ако не бе с афтърмаркет охладител. Но за i3  не се налагат такива изгъзици. Тия процесори си бачкат нормално и над 80 градуса. Друг е въпросът как е настроен боксовия охладител и откъде идва шума. Ако е от перката на процесорния охладител, то отиди в BIOS  и избери опция silent,  щом те дразни шума. Едва ли тоя процесор ще мине 75 градуса в тоя случай, което си е добре при положение, че нямаш шум от бокса. А ако искаш заради две седмици жега да ти е тихо и хладно, купи си по-качествено охлаждане за процесора. Но при тоя i3  няма никакъв смисъл, освен ако не мислиш да го сменяш с четириядрен след време. 

А ако шума е от захранването примерно, там нищо не може да ти помогне, освен по-добро захранване, което не се влияе в шумово отношение от температурите. 

Редактирано от FORD МанЯк (преглед на промените)

• Автор

Току-що направих един стрес тест със аида около 15 минути.Температурите на процесора бяха 70-72 градуса.Да се притеснявам ли ?Намислил съм сега след около седмица може би да взема нова кутия и захранване.Това може би ще подобри нещата надявам се.Ако и след това ми се струват височки температурите ще взема и друг кулер за процесора + някой друг вентилатор допълнително, но да видим как ще са финансите.Положението става все по-трагично тука у гръцко та ще видим кое по напред.Благодаря.

Предполагам си сменил охладителя, защото това не са нормални температури за процесор.

Предполагам си сменил охладителя, защото това не са нормални температури за процесор.

Ами нормални са при стрес тест. Ето и как бяха при мен ;

2015-07-20_165219.jpg

1 юни 2015 година, 24 градуса в стаята. В момента е 30. представи си ако бях с боксовия охладител сега :)

След това темепратурите паднаха с 20-22 градуса като смених бокса с CM Hyper  612 V2.

Теста е направен при пуснати Prime95 + Heaven, който загряваше видеокартата до 70 градуса на ядрото и дота повече на VRM-ите. Въпреки всичко поради натоварения процесор Heaven  не работеше пълноценно, а от там и видеокартата имаше някой друг градус по-малко. в кутията има работещи три вентилатора - два 120 mm  и един 140 mm. Термопастата е току що сменена Artic Silver 5, която в иунтерес на истината и тряб3ват стотина часа за да влезе в ритъм, но това няма да свали кой знае колко температурите. С оригиналната термопаста на Intel  нещата бяха малко по-добре, въпреки че пастата бе на година и половина. 

Ето и с оригиналната термопаста:

2015-07-20_165912.jpg

А ето и с новия охладител малко след това, отново с Prime95 + Heaven:

2015-07-20_170508.jpg

Е това исках да кажа, че ако беше останал с боксовия охладител, щеше да си повредиш компютъра. 

Е това исках да кажа, че ако беше останал с боксовия охладител, щеше да си повредиш компютъра. 

Едва ли...просто процесора щеше да тротва при игри, а това щеше да ме накара на същия ден още да поръчам нов охладител ;) Иначе какво да му се повреди на един процесор. Аз за изгорял Интел през последните няколко години не съм чувал. Може и да има при някои екстремисти, но при нормална работа...има хиляди защити меко казано. 

Едва ли...просто процесора щеше да тротва при игри, а това щеше да ме накара на същия ден още да поръчам нов охладител ;) Иначе какво да му се повреди на един процесор. Аз за изгорял Интел през последните няколко години не съм чувал. Може и да има при някои екстремисти, но при нормална работа...има хиляди защити меко казано. 

Ти да, но не всеки има опита или мисли като теб. Да, на процесора нищо няма да му стане, той може да държи и на по-високи температури. Проблема е, че не всеки елемент или хардуер може да работи коректно на такива температури.

А относно неговия i3...то имах подобни процесори. Те са доста по-икономични заради двете ядра само, а от там и температурите не могат да стигнат подобни стойности, освен ако не се промени напрежението нарочно или случайно, както аз бях направил без да искам с един G860. Вместо 1.15 волта по невнимание пропуснах единицата и зададох 1.5 волта. След стартиране на компютъра Windows почна да работи накъсано, аз се усъмних, пуснах AIDA64  и видях малко под 100 градуса, при които процесорът SB  тротва. За IB и Haswell  температурата е леко завишена. Но като цяло това е екстремна ситуация, която е невъзможна при нормална експлоатация, ако човек не човърка напреженията в BIOS. Естествено, счупено краче на охладителя също може да предизвика подобни проблеми или липсата на термопаста, но и това са екстремни ситуации, които нямат нищо общо с боксовия охладител. 

Това, че температурата на един i3  достига и минава 70 градуса не е страшно, защото неговите четириядрени събратя нон стоп си работят дори на по-високи температури с боксовото охлаждане. А ако наистина бокса не ставаше, Интел едва ли щяха да го предлагат. Да не бъркаме със старите P4. Имам такъв, клокнат, който тротва малко след 60 градуса. Прецаках му стария охладител, взех му нов, евтин и няма проблеми да си бачка на 3.2-3.4 GHz  при нормални 2.6 GHz. И това е Northwood  процесор, не следващите Prescott. 

То проблемът при тия температури е шума от бокса, който дразни, особено при игри. Не толкова, че температурата стигнала и минала 80 градуса. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.