Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на домашна аудио система [ 300-350лв ]

Featured Replies

Съгласен съм с това за 2-рата употреба след като се увериш на място, че нещо определено си заслужава. Но, аз се намирам в Горна Оряховица и буквално единственият ми  вариант е, ако има подобен магазин във Велико Търново. Ако имате на в предвид магазин в околията на градът ми, с удоволствие бих отишъл и бих огледал и преслушал на място. А да тръгна по София, Варна и т.н. за да си взема колони, просто няма как да стане... Не разполагам с толкова свободно време нито с финансов ресурс. 

Едит: Звъннаха ми от единия магазин и ми казаха, че имат налични SOLO 9C за доставка, потвърдих и утре ги очаквам при мен. Утре вечер, ако всичко е наред ще напиша и какви са впечатленията ми. 

Междувременно, ако е възможно да ми се препоръча звукова карта на биваща цена, която ще ми върши работа ?

Ако беше написал от къде си по-рано можеше да си спестиш много мъки.

Момчил Дамянов от Г. Оряховица - 0883 37 18 40

e-mail: [email protected]  

Отиди при него и го питай за някой ДАК - той прави всичко и колони и усилватели и дакове. Тъкмо ще сравниш как звучат истински колони в сравнение с твоите играчки като пристигнат.

• Отговори 69
  • Прегледи 9,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Така, здравейте! Микролабчетата вече са при мен и малко се узорих докато ги подкарам. За сега уж стана, но не съм сигурен дали така трябва да е. Вързах всичко по схема обаче в началото нямах звук  ( бях сложил кабела който се свързва към пц-то в колоната където пишеше PC, но нямаше никакъв звук.. поиграх си малко и накрая ги прехвърлих на AUX входовете и от там тръгна. За момента  нямам възможност да усиля до край за да видя възможностите им, но довечера ще го направя. 
Ето снимка къде бяха в началото ( под тях пише PC, а левите където са в момента е AUX ) : He ми позволява да ползвам бутончето за прикачване на снимка заради формата и, за това ви го давам като линк
http://prikachi.com/images.php?images/9/8309009N.jpg

Редактирано от Vic7im (преглед на промените)

• Автор

Честита ти придобивка !

Пробвай да куплираш входовете от дистанционното/трябва да имаш такова в комплекта/ или като натиснеш най-горната врътка. Трябва да ти се смени надписа на дисплейчето.

Можеш да пробваш вместо да им подаваш аналог през звуковата карта, да ги свържеш през SPDIF оптика. Моето дъно с ALC892 чип /същият като твоя/ го има, и при твоят Асрок трябва да има изведен изход. Ако няма, ги свързваш с HDMI кабел. Какъвто намериш, само за пренос на звук им трябва.

Със сигурност вграденият DAC в тях е по-добър от ALC892 в дъното ти.

Как е звукът им, доволен ли си ?

Дам, отначало си мислех, че свирят слабичко. Защото усилвах до 40 ( 60 е максимума ) но сега като всички станаха в дома, ги бутнах до 60 и стана лудница. От 50 нагоре всяко +1 увеличава доста стабилно. 

О благодаря, това с дистанционното стана да тръгнат от PC където си пише ^^ . 

Смея да твърдя, че съм изключително доволен. Благодаря на всички участвали в темата и опитали се да ми помогнат !

• Автор

Със HDMI кабела няма звук ( сменях отново с дистанционното INPUT-тите, но не дава никъде звук. А за дигитален кабел, май нямам такъв изход от дъното си  Z77 Pro4-M

Със HDMI кабела няма звук ( сменях отново с дистанционното INPUT-тите, но не дава никъде звук. А за дигитален кабел, май нямам такъв изход от дъното си  Z77 Pro4-M

А това тук, какво е?

И с HDMI кабела ще имаш звук, но трябва първо да разгледаш описанието явно на колоните. Там трябва да го има като картинки. Да не забравяме, че имаш и дистанционно управление за комутации, за което ти казах, че ти е паднало като подарък.   Ако след време ти потрябва и втори вход, а го нямаше, какво правим?

Допълнено: Долният под мен пост на колегата е много важен за именно това комутиране на HDMI порта (INPUT)

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Трябва да влезнете в настройките на звуковата карта (в менюто на ОС -говорителчето) и да изберете да изкарва звук от HDMI:

С десен бутон върху говорителчето и където пише HDMI output, да го разрешите/Задай като устройство по подразбиране.

Като HDMI  кабела трябва да е свързан към HDMI input на аудио системата.

Иначе, ако не стане си вземате един оптичен кабел, който е около 10 - 15 лв.

Звуковата карта има и следните изходи: 1 x Optical SPDIF Out Port

Редактирано от oic (преглед на промените)

• Автор

С HDMI нищо не се получава. С дигиталния май имаше шанс, обаче без да искам вместо на монитора ми (с вградени говорите ли е и през него до сега имах свук чрез Hdmi ) натиснах точно на дигиталния "Disable this device " или нещо такова и сега и да го варя и слагам на ново, не го показва вече, как мога да го възстановя това ?

Едит - Успях да си върна дигитал нещото си да го показва при другите ;d . След малко ще пробвам пак, че ще имам малко работа 30-тина мин.

Едит 2  21:51 : Успях да го подкарам с дигиталния кабел ! Благодаря отново !

Редактирано от Vic7im (преглед на промените)

• Автор

И как е звука от дигиталния кабел ? Похвали се малко :D

Аре, да ти е честито отново ! С кеф да си ги слушаш и с по-малко ядове от комшиите !

Преди да ги сменя не вярвах, че ще има какъвто и да било то ефект, но определено има, изцяло се промени ( нямах възможност отново да усилвам, защото стана късно ) но сега звучи някак по-дълбоко и изчистено и леко като със ехо.  Доста приятно за ухото бих казал. 

• 2 седмици по-късно...

Тия стъпала в Microlab са пълни боклуци, не вадят никави ниски честоти, а за високите хич ги ги няма. Вчера сглобих едно такова стъпало с TDA2030 от тези боклуци дето съм сглобявал преди 15г., захранено с еднопътен изправител, посочен на схемата по-горе, но още като го усилих до край изгоря и пусна постоянен ток към говорителя, все пак и напрежението го бях превишил с 3-4V. После смених интегралната с по-мощна TDA2050 и я захраних с по-ниско напрежение, но тя още при пускането изгоря, а малко след това чипа изгърмя и се пръсна на парчета, може просто да е била дефектна. Но добре че изправянето беше еднопътно, та през говорителя е преминал ток със средна стойност, с големи пулсации и с половин честота от тази на мрежата, т.е. 50Hz, което е добре за говорителя и така той остана здрав. В това отношение еднопътното изправяне е с предимство и може да се захрани от трансформатор с една вторична намотка и с готова схема грец към която да подадем само на единия край променливото напрежение, а другия край на намотката свържем към маса. Ако искаме да захраним усилвателя от 2 акумулатора, можем да подадем постоянното напрежение на входа на Греца и общата точка към маса, така няма опасност да се повреди, ако евентуално обърнем полюсите.

Имам един стар български КИТ набор 6W с операционен усилвател 1У05534 и транзистори 2Т9167 и 68 и вади кристален и мек звук с много дълбок бас. Просто няма как крайно стъпало с интегрална схема да свири добре, по-добре си купете един STK-модул и изхвърлете усилвателя от вашите тонколони.

Тия стъпала в Microlab са пълни боклуци, не вадят никави ниски честоти, а за високите хич ги ги няма. Вчера сглобих едно такова стъпало с TDA2030 от тези боклуци дето съм сглобявал преди 15г., захранено с еднопътен изправител, посочен на схемата по-горе, но още като го усилих до край изгоря и пусна постоянен ток към говорителя, все пак и напрежението го бях превишил с 3-4V. После смених интегралната с по-мощна TDA2050 и я захраних с по-ниско напрежение, но тя още при пускането изгоря, а малко след това чипа изгърмя и се пръсна на парчета, може просто да е била дефектна. Но добре че изправянето беше еднопътно, та през говорителя е преминал ток със средна стойност, с големи пулсации и с половин честота от тази на мрежата, т.е. 50Hz, което е добре за говорителя и така той остана здрав. В това отношение еднопътното изправяне е с предимство и може да се захрани от трансформатор с една вторична намотка и с готова схема грец към която да подадем само на единия край променливото напрежение, а другия край на намотката свържем към маса. Ако искаме да захраним усилвателя от 2 акумулатора, можем да подадем постоянното напрежение на входа на Греца и общата точка към маса, така няма опасност да се повреди, ако евентуално обърнем полюсите.

Имам един стар български КИТ набор 6W с операционен усилвател 1У05534 и транзистори 2Т9167 и 68 и вади кристален и мек звук с много дълбок бас. Просто няма как крайно стъпало с интегрална схема да свири добре, по-добре си купете един STK-модул и изхвърлете усилвателя от вашите тонколони.

А STK-модулът не е ли интегрална схема, само че в по- голям размер? Това първите ти стъпки ли са в аудиотехниката , с такива обяснения?  И накрая! Затова сериозните и скъпи крайни стъпала и усилватели не се правят с интегрални схеми, а с лампи или транзистори. За производство на аудиотехника със широко потребление, масово се ползват и интегрални схеми , даже и от посочените от теб серии. Другите, явно още не си ги чувал!

Не, STK не е интегрална схема, както обикновените такива, а представлява куха кутия в която е поместен усилвателя с многобройни SMD елементи, без никакви чипове, запоени върху много тънка платка от изолирано фолио както е при лентовите кабели, и с тънки жички е свързана с крайните транзистори (кристал запоен върху алуминиево кубче), всички залепени върху голяма алуминиева плочка. Има и добри грамадни интегрални схеми, но захранени с повече външни елементи и филтри, но не и с миниатюрните ТДА с размерите на обикновен транзистор, естествено че честотната лента ще е окастрена и глухия би го чул и независимо какви филтри и еквалайзери поставят, звука ще е симулиран. Самия факт че произвеждат по 3 аналога за тази серия (TDA2030, 2040, 2050A/ H/ V и т.н.), което говори за производствен толеранс и по-маломощните интегрални са фабричен дефект от планираната 2050, но китайците умишлено не ги отделят и ги пробутват всички като 2050, белким една от тях заработи.

Да, новите не съм ги чувал защото още не са произведени, на практика са вакуумни интегрални схеми в стъклен балон както старите радио ламби, с разликата че имат собствена емисия и не се нуждаят от подгряване.

Как ги гориш тези ИС направо се чудя?

TDA2050, LM1875 са добри нискочестотни усилватели стига да се направят добре и свирят перфектно за това което се иска от тях даже и повече. Много е важно да се купи истински чип. Такива истински има в старите телевизори или от оторизирани дистрибутори, които не си позволяват да продават боклуци. За мощности 20-50 вата има достатъчно интегрални усилватели , които си заслужават да се слушат не само заради цената, а и заради добрия звук.

Първата изгоря заради превишено напрежение, а другата е била дефектна. Тия интеграли точно затова ги слагат в телевизорите, а не в добрите аудио ситеми. Колкото и да са оригинални цената няма да е повече от 2-3лв., а за такава цена качество няма да получиш. Тъй като не вадят добри високи, затова ги слагат в бас каса, но те не вадят и ниски честоти, значи и за бас каса не стават, а само за слушане на говор от телевизор.

Първата изгоря заради превишено напрежение, а другата е била дефектна. Тия интеграли точно затова ги слагат в телевизорите, а не в добрите аудио ситеми. Колкото и да са оригинални цената няма да е повече от 2-3лв., а за такава цена качество няма да получиш. Тъй като не вадят добри високи, затова ги слагат в бас каса, но те не вадят и ниски честоти, значи и за бас каса не стават, а само за слушане на говор от телевизор.

За високите и ниските не знам как си го измисли това! Просто да погледнем  LM1875 Datasheet и тогава да говорим. Мога да демонстрирам 2 усилвателя с приблизително еднаква мощност, единия с дискретни елементи  другия с LM1875 - в повечето случаи /когато не се знае какво има в кутията/ слушателя казва, че усилвателя с чипа свири по плътно и по добре и са сигурни, че това е усилвателя с транзисторно крайно стъпало.

Не си измислям, просто не можах да чуя добре ниските и високите. Писна ми само да чета даташити, нали по тяхната схема съм го събрал? Ти ми кажи поне един модел качествена аудио система изпълнена с TDA2030 или с други евтини боклуци, освен Луфърите и бас касите на системите за домашно кино с 5 каналните малки писукащи съраундчета.

За TDA2030 не съм и споменавал!?! Нито пък съм хвалил някакви си измислени от теб 5 канални блоклуци.

Ако чиповете TDA2050 или LM1875 струват по 2 лева им се прави захранване за 100 лв. и свирят чудесно. То и колони си трябват за тая работа, а не да се слушат на говорителчета от 5 лева и да чакаш да дойде баса от някъде. Пък това, че не чуваш ниските и високите си е здравословен проблем.

Какво е това захранване за 20W усилвател на цена 100 лв.? И каква връзка има то с възпроизвежданата честота? виж в схемата на Microlab, която показах по-горе и виж колко сложно е захранването, изпълнено с еднопътен изправител, тъй като не разполагали с двунамотков трансформатор. И въпреки всичко това не оказва влияние върху честотния диапазон, а само върху мощността и брума. всичките тези усилватели ги пускам на едни и същи говорители от тонколони на аудио ситема Сони. Докото с българсикя усилвател 6W, както и STK стъпалото ниските и високите са много по-отчетливи. Всеки може да си закупи такова стъпало и да го постави в тонколоната на мястото на старото като използва оригиналното захранване, стига да не е еднопътно, че тези модули са много капризни, но въпреки всичко ще свири много по-добре.

http://www.elimex.bg/product/53296/kit-k086-stereo-usilvatel-2-x-120w.html

product_48375.jpg

В захранването е всичко. И най-добрата схемотехника дали ще е на дискретни елементи или на интегрални усилватели ако няма добро захранване просто не си заслужава да се слуша. В крайна сметка слушаме добре модулираното си захранване.

За това STK дето си го показал е същата работа.

Eдно си баба знае, друго си бае. Аз тия усилватели съм ги пускал с едно и също захранване и говорители, но пак повтарям че захранването еднопътно или двупътно, еднополярно или двуполярно няма никаква връзка с честотния диапазон на възпроизвеждането, тъй като усилвателя се захранва с постоянен ток, а най-добър такъв е батерията, но който не знае за какво служи захранващия блок по-добре да не пише в тук.

Гледам, че сте си развили собствена тема в тази на "жертвата". Един още не може да открие Америка, нищо че до нея има постоянен морски и въздушен транспорт, щото не може да плува и го е страх от високото и дори не ще вече да чете до нея.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.