Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Операционната система не е намерена

Featured Replies

Здравейте! 

Вчера прихванах някакъв много коварен вирус. Отваряха ми се папки постоянно,с трудност използвах и интернет,браузъра ми си правеше каквото си иска.Опитах се да почистя със SpyHunter,но докато изчистя един вирус,друг се появяваше. Пробвах и други програми и май съм изтрила нещо което не трябва,защото след рестарт се показа син прозорец и съобщение за някаква грешка и,че трябва да направя auto repair,но която и опция да избирах,пак стигах до синия прозорец.Пробвах и с comannd prompt да форматирам диск х,но не ми позволи и накрая използвах тази команда: wmic recoveros set AutoReboot = False 

И сега ми излиза черен екран който казва,че операционната ми система не е намерена. Като рестартирам пак същото.Не мога да преинсталирам,защото вируса явно е блокирал бутването.

Компютъра ми е Acer Aspire v 15 nitro-black edition

Windows 8.1

post-18774-0-73889600-1439566864_thumb.j

Бекъп на важните неща от твърдия диск, и една свежа преинсталация ще реши проблема. Командата която е ползвана е за забраняване на автоматичния рестарт на системата, и няма нищо общо с вашия проблем. Ако не разбирате - най-добре сервиз.

Ако има флашка закачена, я махни. В BIOS виж кое устроййство е първо - First Boot device - името на твърдия ти диск.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Най-добре да се забърше системния дял, тъй като това ще да е по-сериозна зараза, щом се е стигнало до това. Особено ако се касае за полиморфен тип зараза (Sality примерно) е препоръчително. Имам опит с подобно нещо, и без преинсталация не ще да изчезне гадината.

• Автор

Откакто прихванах вируса не мога да вляза в биос.Като се опитам да преинсталирам тръгва да ми зарежда,но се рестартирва и пак зарежда и така постоянно.Може би трябва сервиз......

Вируса май беше HackAv (един от всичките)

Редактирано от SunnyBunny (преглед на промените)

И що не можеш? Какво става при опит за влизане в BIOS? И как влизаш в BIOS? А пробва ли с натискане на Esc  да избереш устройство за зареждане?

HackAv мисля че е ботнет троянски кон, и инсталира други гадини в системата. Нека колегите от HJT да се включат, тъй като те са можещите и знаещите в тази област. 

Щом стигате до Startup Repair, би трябвало да имате достъп до Command Prompt в Recovery Environment-a нали така?

Какво дава изпълнението на следната команда:

bootrec /scanos

Също така да направим и следното:

Ще ви е необходима USB флашка (за предпочитане - празна)...

• Моля изтеглете Farbar Recovery Scan Tool от друг компютър (то се подразбира) (според това колко битова е вашата Операционна Система трябва да изтеглите 32-битовата или 64-битовата версия) и запазете инструмента на вашата флашка.
  • Сложете вашата флашка в заразения компютър.
  • Рестартирайте компютъра натискайки F8 и изберете Repair Your Computer.
  • Изберете английски език и натиснете Next.
  • Изберете потребителския си акаунт и въведете администраторската си парола ако имате такава и натиснете ОK.
  • Изберете Command Prompt категорията.
    Windows_7_startup_repair.jpg
  • Когато се появи графата за команди въведете командата notepad и натиснете Enter
  • В notepad от менютo File => изберете Open => посочете My Computer => и намерете и посочете буквата на вашата флашка и затворете notepad-a.
  • От менюто за команди напишете e:\frst.exe (заменете буквата на e:\ с тази на вашата флашка) или e:\frst64.exe (за 64-битовата версия на програмата).
  • Програмата ще се стартира. Натиснете YES за да се съгласите с лицензионното споразумение.
  • Оставете отметките както са по подразбиране и сложете и отметки пред List BCD и Drivers MD5 натиснете бутона SCAN
  • Ще се създаде лог файл с името - FRST.txt на флашката.
  • От друга машина копирайте текста в следващия си пост.

PS: Освен, че е платена SPyHunter е възможно най-лошия избор за проверка и почистване на една система...предлагат го във всяко второ долнопробно скалъпено ръководство из интернет и на всичкото отгоре пише по BCD и остатъците от него се премахват трудно дори след деинсталацията на инструмента...в повечето случаи по-трудно отколкото премахването на бацилчето.

• Автор

Щом стигате до Startup Repair, би трябвало да имате достъп до Command Prompt в Recovery Environment-a нали така?

Какво дава изпълнението на следната команда:

bootrec /scanos

Също така да направим и следното:

Ще ви е необходима USB флашка (за предпочитане - празна)...

• Моля изтеглете Farbar Recovery Scan Tool от друг компютър (то се подразбира) (според това колко битова е вашата Операционна Система трябва да изтеглите 32-битовата или 64-битовата версия) и запазете инструмента на вашата флашка.
  • Сложете вашата флашка в заразения компютър.
  • Рестартирайте компютъра натискайки F8 и изберете Repair Your Computer.
  • Изберете английски език и натиснете Next.
  • Изберете потребителския си акаунт и въведете администраторската си парола ако имате такава и натиснете ОK.
  • Изберете Command Prompt категорията.

Windows_7_startup_repair.jpg

• Когато се появи графата за команди въведете командата notepad и натиснете Enter
  • В notepad от менютo File => изберете Open => посочете My Computer => и намерете и посочете буквата на вашата флашка и затворете notepad-a.
  • От менюто за команди напишете e:\frst.exe (заменете буквата на e:\ с тази на вашата флашка) или e:\frst64.exe (за 64-битовата версия на програмата).
  • Програмата ще се стартира. Натиснете YES за да се съгласите с лицензионното споразумение.
  • Оставете отметките както са по подразбиране и сложете и отметки пред List BCD и Drivers MD5 натиснете бутона SCAN
  • Ще се създаде лог файл с името - FRST.txt на флашката.
  • От друга машина копирайте текста в следващия си пост.

PS: Освен, че е платена SPyHunter е възможно най-лошия избор за проверка и почистване на една система...предлагат го във всяко второ долнопробно скалъпено ръководство из интернет и на всичкото отгоре пише по BCD и остатъците от него се премахват трудно дори след деинсталацията на инструмента...в повечето случаи по-трудно отколкото премахването на бацилчето.

За жалост вече не ми изпиза прозореца за repair,ами черния който казва,че не е открита операционна система.И другия проблем е,че цифрите ми не работят,сеедно е натиснат постоянно шифт, и вместо числа излизат символи.Сигурно и за това не мога да вляза в биос F бутоните не отговарят.

Работата е сериозна,така като гледам май се налага сервиз.

Не мисля, че такива щети са дело на вирусче - такива деструктивни от времето на CIH са отдавна в историята.

Така като чета може и да се наложи сервиз или поне някакъв физически достъп до системата.

Колкото до Repair прозореца...можете да стигнете до Recovery Environment (Command Prompt) и с инсталационния диск на Windows (ако разполагате с такъв)?

• Автор

Възможно е,но всичките проблеми започнаха от както прихванах вируса.Може и аз да съм влошила нещата с разните програми които използвах за почистване.И не нямам диск.Лаптопа има само usb портове.

Т.е. нямате инсталационен диск и нямате и оптично устройство? Найс.

Ако можете да намерите Windows качен на буутваща флашка ще е супер или ако можете сама да създадете такъв?

Но процедурата е малко тромава - трябва да се снабдите с iso файл-а на Windows, а тук не мога да ви дам линк заради правилата на форума, след това да използвате инструменти като WinToUsb, WintoFlash и т.н. за да го качите на нея и след това трябва вече да буттнете от флашката на проблемната машина и оттам вече или да изпълните процедурата с FRST или да опитате Repair Install или направо чиста инсталация след като преди това сте си копирали важните данни на друг дял.

Алтернативата е да се снабдите с USB DVD оптично устройство...аз лично имам един Samsung наблизо за целта при подобни ситуации.

Споменахте преди малко, че цифрите не работят....но за да влезнете в Биос, не се натискат цифрите а Ф-овете с цифри, бутона Del и т.н. F-овете работят ли? Понякога се изисква и комбинация между F-овете и Fn бутона (долу до Alt бутона на клавиатурата).

За вашия модел би трябвало влизането в Биос-а да стане с бутона F2 по време на post екрана при стартиране.

Според мен не е трябвало да се почиствате сама или да изпълнявате на сляпо всичко описано в нета за подобен проблем...да неволята учи, но в някои случаи е добре да се следват изпитаните пътеки. ;)

Поздрави!

• Автор

Всичко това съм го пробвала.Имам бутваща флашка но както споменах по горе windowsa тръгва да зарежда след което лаптопа се рестартирва и пак тръгва и така постоянно.Това го опитах още преди да ми излезе черния екран,резултата беше същия.Някъде прочетох из нета,че този вирус който имам блокирвал преинсталацията и repair на системата.Опитах и с restore point,но бяха изтрити. F2 не реагира.

Благодаря на всички са това,че се отзовахте.Ще го нося на сервиз и после ще пиша ;)

• Автор

А Fn+F2 реагира ли?

не :( вече започвам да се притеснявам дали изобщо ще се оправи

А при натискане на F12 или Fn+F12 при стартиране на компютъра "ввдига" ли меню за избор на устройство, от което да се зареди?

• Автор

Никаква реакция няма.Като натисна Esc за секунди ми изписва да натисна F2 за биос или F12 за boot options.Но нищо не става.И с Fn и без.

Пробвайте да вземете назаем USB клавиатура и пробвайте с нея. Временно премахнете и батерията на лаптопа и свържете машината директно в контакта. Друго за което се сещам е временно изваждане на CMOS батерията за около 30 мин. и след това да се постави обратно.

Пробвайте да вземете назаем USB клавиатура и пробвайте с нея. Временно премахнете и батерията на лаптопа и свържете машината директно в контакта. Друго за което се сещам е временно изваждане на CMOS батерията за около 30 мин. и след това да се постави обратно.

Само дето тя най-вероятно няма да може да стигне до CMOS батерията.

http://laptopmedia.com/highlights/inside-acer-aspire-v15-nitro-black-edition-vn7-591g-gtx-960m-disassembly-internal-photos-and-upgrade-options/

Не, че е някаква сложност, но трябва да се свали дъното на машината

Edit. Виж отдолу в средата на дъното има ли малко отворче като за кламер? Ако да - то е за нулиране настройките на BIOS.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Това ми звучи като решение но не ми се рискува да го правя сама.Най-добре да го свърши някой професионалист.

;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.