Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на всесезонни гуми

Featured Replies

• Автор

Michelin CrossClimate нямат размер за мен - почват от 15".

Както и да е, междувременно прочетох няколко лоши мнения за зимното поведение на Vector 4S и май пак ще си ползвам старата схема с 8 джанти + резервна, колкото и да не ми се искаше. Сега трябва да търся 4 железни джанти и да приспособявам разни шишове по стените в гаража за съхранение.

Редактирано от juslen (преглед на промените)

• Отговори 69
  • Прегледи 13,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Michelin CrossClimate нямат размер за мен - почват от 15".

Както и да е, междувременно прочетох няколко лоши мнения за зимното поведение на Vector 4S и май пак ще си ползвам старата схема с 8 джанти + резервна, колкото и да не ми се искаше. Сега трябва да търся 4 железни джанти и да приспособявам разни шишове по стените в гаража за съхранение.

Ами - това е тенденцията, нови коли с 14" почти няма. Не разбрахме каква е твоята, но би могъл да минеш на 15".

А стоманени джанти при гумаджиите се намират, даже много добри - 20-25 лева/бр.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор

Колата е Хонда Сивик 6-та генерация хеч 1.5 VTEC 114к.с., но на по-големи джанти няма да минавам. Стоковата возия ме радва достатъчно. Размерите по производител са 175/65 14 и 185/60 14...та като подбирам зимни обезателно ще е по-малкия размер. А летните...ми ще си търкалям Енерджи сейвъра на Мишлен, и без това го имам, по-полека на мокро и така. Железните джанти ще гледам да са 15-20лв. макс., ако ще и за боя да са. 

Редактирано от juslen (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Да не пускам нова тема. Понеже реших да слагам зимни гуми, джанти почти съм взел та сега гуми избирам. Спрях се на Дънлоп  Уинтер Респонс 2. Сега се чудя M+S варианта ли да взема или обикновените? Разликата е 2лв. Има ли значение според вас?

• 4 седмици по-късно...

Всесезонните гуми са най-добри само при температури между минус пет и плюс седем градуса по целзий.  В този температурен диапазон те се справят по-добре от зимните и летните гуми, а извън същия са нужни зимни при голям студ и летни при голяма жега.   Най-добре е с три комплекта гуми, примерно: летни през май, юни, юли, август и септември;  всесезонни през октомври, ноември, декември, март и април;   зимни през януари и февруари.     Личният ми избор за всесезонни гуми са корейските   NEXEN N'Priz 4S.    В Бургас, при липса на сурова зима - може да се кара целогодишно с такива гуми.

Редактирано от attj (преглед на промените)

Три комплекта гуми за нашите ширини ми се струват прекалено.
Дори и сега се случва да съжаляваме, че рано сме сложили зимните гуми, понеже времето рязко се затоплило през ноември.
Освен това зачестяват (според мен) зимните дните, когато утрините са мразовити а по-късно през деня температурите достигат почти +20°C.
Аз използвам два комплекта - зимни и летни, като и двата са на Continental, но познавам хора, които карат само със всесезонни по няколко години.
Както всъщност беше едно време с москвичите и жигулите :)

Че то има ли вече всесезонни гуми !? С какъв знак са обозначени ? Как ще докажеш на т;;;то ченге че караш със зимни?

@attj,ти ще караш ли или ще ставаш  гумаджия с тия три комплекта

Никога не съм карал с три комплекта.  Тези идеи ги четох в немски форуми за гуми.    Ето инфо за корейските всесезонки  http://www.pazaruvaj.com/avtomobilni-gumi-c3615/nexen/npriz-4s-195-60-r15-88h-p131638803/#

• 2 години по-късно...

Пак си купих от Германия две нови корейски всесезонки -  обикновено издържат 8-9 години експлоатация  или 60-70 000 км пробег!   Ето ги  https://www.bggumi.com/eshop/productinfo/1/3007010229516576/

преди 31 минути, attj написа:

……. корейски всесезонки -  обикновено издържат 8-9 години експлоатация  или 60-70 000 км пробег!   ……

Не хващай вяра на мармотите - на тях им дай само да увиват в станиол, пък какво е, що е, хич не им пука.  

преди 15 минути, sound написа:

Не хващай вяра на мармотите - на тях им дай само да увиват в станиол, пък какво е, що е, хич не им пука.  

Сега ще изхвърля поради остаряване два броя  корейски HANKOOK от 2010 година на 65 000 км пробег - напоследък карам само с корейски гуми.  Просто са най-добри, дълготрайни,  че и ценово са по-изгодни.  Едни оригинални уж континенталки на служебна кола пред очите ми  за 4 години при 45 000 км пробег вече бяха галоши без грайфер - да си ги купува ...който желае.

преди 18 минути, attj написа:

Сега ще изхвърля поради остаряване два броя  корейски HANKOOK от 2010 година на 65 000 км пробег - напоследък карам само с корейски гуми.  Просто са най-добри, дълготрайни,  че и ценово са по-изгодни.  Едни оригинални уж континенталки на служебна кола пред очите ми  за 4 години при 45 000 км пробег вече бяха галоши без грайфер - да си ги купува ...който желае.

Аз карам чешки зимни гуми с дот 2006г. Преди седмица за пръв път се заби пирон в едната а и вече стават само за лятно време.

Викам си ще взема двете задни гуми на бащата от старата кола, че тя само стои а гумите по-добри от моите.

Мале, като ги видях, те пък дот 2004г.:yanim:

Търкалям 8-9 годишни всесезонни корейски гуми докато още имат грайфер.     А 12-14 годишни гуми не бих ползвал - твърде рисково е.   Те вече са без нормално сцепление с всякакви пътни настилки.  С деветгодишни корморанки на мокър път по надолнище  съм се пързалял като с шейна при опит за спиране.  Не е умно да се кара с толкова стари гуми - каучукът е загубил еластичността си поради остаряването си.

Каучука губи еластичност след 4-тата година,ако са съхранявани много добре може и 6 години да изкарат, но след това си е направо пластмаса,без значение марката.Мойте и 4-те са Гудяр летни, с по 4мм грайфер, понеже тука не са задължителни зимните. Задните сега са точно на 4 години, но по състоянието на каучка виждам,че могат още един сезон да изтъркалят,но предните вече са точно на 6 години, и мисля в началото на декември преди да е застудяло директно у кофата и слагам чистак бърсак Фредещайн sportrak 5.

По моя опит е следното - всичко, което съм карал над 5- 6 години не струва и е опасно.Една малко по- рязка маневра да ти се наложи да направиш и веднага си проличава - нито една шест годишна гума, дори да е била нещо си най в годината, в която е произведена, няма да реагира по- добре, от всяка една, дори най- утепаната марка и модел, но чисто нова гума.  Ако и да не е карана въобще през тези години, и да е съхранявана възможно най- правилно - да разбира се бива, 2-3 години ще изкара без проблем, но не повече.

преди 11 часа, attj написа:

Едни оригинални уж континенталки на служебна кола пред очите ми  за 4 години при 45 000 км пробег вече бяха галоши без грайфер - да си ги купува ...който желае.

И аз карах с едни корейски забравих им марката вече и нямаха никаква разлика с оригиналните бриджистон и едните и другите едвам едвам издържаха 25 хил. км за срок от 6-7 месеца.
Сцепление и спирачен път никаква разлика с бриджистоун. Разликата беше че корейските бяха с по висок канал на шарката и в първите 5 хил км са малко шумни но след това вече всичко си идва на мястото.
Ама как ги минавате тия 65 хил км с едни гуми ми е доста чудно !!!
п.п. Точно сравнение няма как да направя по отношение на цицините къде излизат отстрани кога минеш през дупка ама като чели бричстоун в това отношение бяха една идея по добри.
Явно повече тел имат в страничния борд.
Това е моя личен опит с корейските.

HANKOOK,KUMHO, NEXEN  са конкуриращите се водещи корейски марки -  някои от тях ги произвеждат и в Китай.   Купувам си корейски гуми от Германия -за да не попадна на китайските имитации.   Научих от един приятел- шофьор на такси за тях преди около 10 години - каза ми, че единствено с тях за три години може да направи 90 000 км пробег. Не ме е излъгал.    Моите стари гуми след 65 000 км пробег още имат грайфер, но са за смяна поради остаряване на каучука.

Няма такова нещо като всесезонна гума,реално има,но доказвано е многократно, че не стават ни зиме ни лете.Ясно е и защо не стават.Вчера случайно мернах в едни магазин, единствените с що-годе добри отзиви всесезонни,а именно Мишелин КросКлимате.122 ойро за 15-ки на бройка.Да дам 480 ойро за нещо ,което е ни тако,ни вако, при положение,че за тия пари се обувам с 4 бройки за лятото Фредещайн или едни от най-добрите летни Uniroyal rainspprt 3+ още един чифт добри зимни марки бол 4 за 240 евро,трябва наистина айкюто да ти е по малко от номера на обувките.

Всезонната гума е хубаво нещо, но не е за нашата географска ширина. Има страни в които зимата е мека и рядко пада сняг.

За това е ни тако ни вако. На нас все още ни трябват зимни и летни гуми.

преди 16 минути, nikolela написа:

Всезонната гума е хубаво нещо, но не е за нашата географска ширина. Има страни в които зимата е мека и рядко пада сняг.

Когато зимата е мека,както тук,въобще не ти трябва тоя всесезонен боклук, а си взимаш едни летни и спиш спокойно.Както е тука например.Аз зимна гума от България не знам какво е.Тука зимата дори и да падне някакъв сняг,летните се справят перфектно.Ако ми се наложи зимата да ходя ,често до Германия, понеже там са задължителни,само при зимни условия,тоест, ако има сняг, бих си взел един чифт зимни на джанта,в началото на декември ги слагам и спя спокойно.Гумите са най-важната част от колата,с тях тръгваш с тях спираш ,не мисля да си рискувам живота,за да спестя някакви смешни пари.

преди 21 часа, franchesko написа:

Няма такова нещо като всесезонна гума,реално има,но доказвано е многократно, че не стават ни зиме ни лете.

Зимата пързяла повече от зимната, лятоска по- дълъг спирачен път от лятната.  В началото на шофьорския ми стаж и аз карах със широкотиражираните всесезонни гуми. Но една година реших да си купя баш зимни и баш летни - от тогава за всесезонна гума не ща да чуя. Особено що се отнася до зимата - в зимни условия разликата м/у всесезонна и лятна гума е нищожна, а разликата м/у зимна и всесезонна е повече от осезаема. За лятото по как да е, като караш в ограниченията, там къде със 60, къде с 90, няма какво да стане чак толкова, но за зимата не ми ги фали. По мое мнение или всесезонните трябва да бъдат спрени от производство, или за зимата да се изискват задължително точно зимни гуми.

преди 41 минути, sound написа:

Зимата пързяла повече от зимната, лятоска по- дълъг спирачен път от лятната.  В началото на шофьорския ми стаж и аз карах със широкотиражираните всесезонни гуми. Но една година реших да си купя баш зимни и баш летни - от тогава за всесезонна гума не ща да чуя. Особено що се отнася до зимата - в зимни условия разликата м/у всесезонна и лятна гума е нищожна, а разликата м/у зимна и всесезонна е повече от осезаема. За лятото по как да е, като караш в ограниченията, там къде със 60, къде с 90, няма какво да стане чак толкова, но за зимата не ми ги фали. По мое мнение или всесезонните трябва да бъдат спрени от производство, или за зимата да се изискват задължително точно зимни гуми.

Всесезонните гуми са предназначени за страни където са задължителни зимните гуми,и за тази част от шофьорите,които не искат да дват пари за баш зимни гуми,според мен.Но аз съм имал ПТП зимата, и то при положение, че бях със хубави баш зимни мишелин гуми, но България... рано сутрин в 05:00 часа, ,код червен, не изчистени пътища, и на един заледен завой,се метнах в едно дере.И не ми се мисли, зимата да галоширам из България с тия всесезонни боклуци,или някоя друга планинска страна.Лошото е ,че тоя всесезонен боклук намира доста добър пазар в транспортния сектор ,където белите могат да са много по-големи.Тирове автобуси,масово са с всесезонни.Защото там цената на гумата е доста повече от на лека кола,по-бързо се амортизирват, и за един собственик на транспортна фирма, икономията от цялата работа е доста по-голяма от на един шофьор на лека кола,която се ползва за лични нужди.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.