Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на всесезонни гуми

Featured Replies

Съвсем не сте наясно колко са напред корейските производители на всесезонни гуми - аз ги ползвам доста сезони и ги изхвърлям с неизтрит грайфер, поради остарял каучук...   195/60 R15  качествена корейска всесезонка със зимна шарка е около 100 лв бройката. Това е специално разработен каучук за зимна гума с пригоденост за ползване и в летни условия.    Отдавна не си купувам комплект  зимни и летни гуми, че и да ги сменям по два пъти в годината... Мога да си позволя да си купя и три комплекта гуми -обаче предпочитам да шофирам само с един.  До износването му.

• Отговори 69
  • Прегледи 13,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Колкото и да не съм наясно, то съвсем ясно виждам какво става във В. Търново, като падне един хубав снежец - аз със 20 годишен издухан кошник, почвам да вадя от преспите лъщарки по на пет години, само щото са решили, че зимните гуми са излишен разход. 

Е признавам - в последно време ми прави впечатление, че на болярите взе да им идва акъла у главата и все повече хора почнаха да се оборудват със зимни гуми: щото философстването и рекламите са едно, фактите съвсем друго. А факта е, че всесезонките просто не мога да драпат из търновските баири.

Не съм имал проблеми през зимата  с корейски всесезонки в Пирин, Рила и Родопите... Търново е много нисък тест.

преди 6 часа, attj написа:

Това е специално разработен каучук за зимна гума с пригоденост за ползване и в летни условия.    

Ако беше наясно,с разликата на каучука при зимни и летни гуми, щеше да рабереш,че няма такова нещо  като всесезонна гума.А и то не е само до качука,при зимните ги няма отводняемите канали.Така,че тая магия няма как да стане, която ти пробутват....  Аз имам опит с летни корейски на Nexen бяха,не бяха лоши.Но те пак се водят в ниския клас.Намерих ги на далавера и за това заложих на тях.Сега гедам,че като цени почти гонят лидерите  в средния клас като Фалкен.Фулда,Фредещаин,Тойо и не виждам смисъл да залагам на корейчета за 5-6 евро разлика в цената на гума спрямо тия ,които изброих.

Аз от коли и гуми не разбирам, но съм на принципа от гуми и спирачки не се пести и си ги сменям всеки сезон. Сега съм със зимни - Bridgestone.

Всесезонните корейски гуми са по-скъпи от летните и от зимните гуми - нормално е да е така.   Поставяѝки ги, аз разчитам за 5-6 години при пробег поне 60000 км да не ми се налага да ги демонтирам.  Новите гуми са с 6 мм грайфер и са със  зимна шарка.

• 1 месец по-късно...

Аве тя Фредещайн била холандска фирма.Аз точно преди 5 минути го научих от чичо Гугъл.Един палец на горе за спортрак 5,че ония ден ги тествах при обилен  дъжд с 200 в завоя, и държат стабилно бре.

на 30.10.2018 г. в 10:06, Ivelin _ написа:

Другото е компромис. 

Хе хе чак пък компромис !
Аз карам винаги с летни. В момента съм с Yokohama Advan малко твърди ама съм доволен, преди карах с Achilles 123s вторите колкото повече се износват по добри стават, най добре работя кога станат чело без грайфер ... ама само на сухо.

на ‎21‎.‎8‎.‎2015‎ г. в 13:16, juslen написа:

Коя е най-добрата всесезонна гума на пазара в момента? Трябва ми размер 185/60 R14.

Лично аз съм доволен от Debica .... Вярно .... караш две години и сменяш ....

Принципно когато се купуват гуми се гледа годината на производство .... гумата "старее" дори да не се кара и от личен опит знам, че след две календарни години всяка гума било то лятна, зимна или всесезонна гума губи проценти от показателя си сцепление ....

Успех!

Debica лятни за една година 25 000км почти не бяха мръднали.Водят се бюджетни.Много са популярни сред бакшишите в България.Също давам палец на горе за тях.

"всесезонни гуми"    Това "животно" отдавна е отречено. Останали са тук там отделни екземпляри, но ....... Препоръката е зимни гуми за зимата и летни за лятото. Няма смес която та отговаря еднакво добре за два сезона на изискванията. Tова като при стъклата за дограми "4сезона". т.е. едно стъкло да покрива изискванията на 4 сезона, та дрън, дрън.

преди 1 час, Black Power написа:

"всесезонни гуми"    Това "животно" отдавна е отречено. Останали са тук там отделни екземпляри, но ....... Препоръката е зимни гуми за зимата и летни за лятото. Няма смес която та отговаря еднакво добре за два сезона на изискванията. Tова като при стъклата за дограми "4сезона". т.е. едно стъкло да покрива изискванията на 4 сезона, та дрън, дрън.

Не разбирам защо лъжете хората.   Има всесезонни гуми и аз само такива си търся.  Въобще не се интересувам от летни и зимни.  Така е и по-изгодно финансово.

на 10.12.2018 г. в 4:39, franchesko написа:

Debica лятни за една година 25 000км почти не бяха мръднали.Водят се бюджетни.Много са популярни сред бакшишите в България.Също давам палец на горе за тях.

Мога да си представя колко са твърди и изобщо що за гуми са.
Няма как една качествена гума хем да има сцепление с пътя и хем да държи на износване.

преди 9 минути, attj написа:

Въобще не се интересувам от летни и зимни.  Така е и по-изгодно финансово.

От къде по точно идва изгодата ? Просто ми стана интересно за това попитах
Кога аз карах по нашенско което е доста отдавна не помня да съм сменял гуми за зимата.  В последно време много я чета тази тенденция и явно от КАТ го изискват.

преди 1 час, BMW Маниак написа:

Няма как една качествена гума хем да има сцепление с пътя и хем да държи на износване.

От къде по точно идва изгодата ? Просто ми стана интересно за това попитах
Кога аз карах по нашенско което е доста отдавна не помня да съм сменял гуми за зимата.  В последно време много я чета тази тенденция и явно от КАТ го изискват.

През зимата трябва да си с грайфер поне 4 мм за да не те глобяват по 50 лв за всяка неизрядна гума - пък била тя и лятна.   Лично аз си купувам през три години всесезонни корейки и ги поставям на предния мост.  Тогава предните гуми отиват като задни за следващи 3 години.  За шест години не зная дали ще имам пробег 60 000 км.  Няма по-икономичен вариант за купуване на гуми.  Миналата седмица всесезнонни нови гуми Нексен бяха с отлично поведение в замръзналите улици на Варна.Те са със зимна шарка -обаче с каучук, с който шофирам и през лятото.

преди 12 часа, BMW Маниак написа:

Гумите са си супер,4 пъти обиколих Германия с тях за една година и два пъти до Швейцария през Германия, с 200 по аутобана на мокра настилка един път не ми поднесе.Че са твърди са твърди, но не е стара гума или изпечен каучук.Чисто нови  гуми, дота беше от същата година.Защото аз съм карал и със изпечени зимни гуми лятото на мокра настилка,тогава наистина няма сцепление и усещаш колата как поднася.Истината за доброто сцепление далеч не се крие да ли фабрично гумата си е по твърда или по-мека.Ако асфалта е стъкло,гумата е подбрана с правилния скоростен индекс за автомобила,за да  можеш да я загрееш по-бързо,напомпана е правилно,сигурен съм,че всяка една гума ще се справи прелично,при тези обстоятелства.Я отиди в нашенско,къде пътищата са масово с големи коловози, и като се напълнят с дъжд,и с Мишелин да си, трябва да караш под ограниченията, за да не те изхвърли аквапланига от пътя.За служебна кола,или такси тия гуми са супер.Те затова по нашенско са хит при бакшишите.Аз от тях ги научих.Видях пред  един сервиз на Бош по нашенско дестет башкиша са бяха наредили за тия гуми, и аз още тогава са ослушах и разбрах че стават.

преди 11 часа, attj написа:

Миналата седмица всесезнонни нови гуми Нексен бяха с отлично поведение в замръзналите улици на Варна.Те са със зимна шарка -обаче с каучук, с който шофирам и през лятото.

Кой модел на Нексен би ли споделил?Аз имах преди няколко години на тази марка,  летни Blue HD нещо такова беше, отлично поведение и при зимни условия.Палец на горе и за тях.

преди 15 часа, franchesko написа:

Кой модел на Нексен би ли споделил?Аз имах преди няколко години на тази марка,  летни Blue HD нещо такова беше, отлично поведение и при зимни условия.Палец на горе и за тях.

NEXEN NBLUE 4 SEASON

195/60 R15 88H

Фредещайна Спортракра днес ги загледах и пише,че са произведени в Холандия.Хубава гума,мека,ама май май майстора не ми е сменил винтилите и капачките,както се прави винаги когато се слагат други гуми на джантите.Пак си е спестявал от материяла,ама от фактурата никак не ми е спестил,даже ма е натовари с 10 евро повече от предварителната уговорка.Ама викам айде от мен да мине,белким да ми работи със желание по колата.Аве тия си мислят явно ,че са единствните,щом си позволяват подобни безобразия, а то поне още 30 сервиза има.Избор бол,тия ги слагам в черния списък вече.

Много добре гуми ще се окажат тези летни Фредещайн.Вчера на 0 градуса външна температура са сдъвкахме на аутобана с една Х5-ца,направих и два тира ластик,вече стрелката подминаваше 200км/ч и колата се държеше многооо стабилно.Че и разхода ми свалиха с 2литра на 100км.Евала,аз мисля вече само с такива да крам.Не са и скъпи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.