Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на телевизор с Microlab Solo 9C

Featured Replies

С HDMI кабела няма как да стане, тъй като е вход, а на теб ти трябва изход, както на декодерите за цифрова телевизия. Но с оптичния ако е изход няма причина да не работи, освен ако и на тонколоната не е изход. Но да запояваш кабелчета в скарт буксата може да си отвориш беля, ако объркаш реда на клемите и ги свържеш към +12V (при декодерите), но първо трябва да намериш качествени коаксиални кабели и празна букса и защо след като има готови кабели и преходници колкото щеш.

Приятел! Абе защо се навираш в неща, които не ги разбираш? Правиш ми впечатление на няколко пъти. Гледай какво си написал: " няма причина да не работи, освен ако и на тонколоната не е изход." За какво ще се ползва този изход по-нататък от крайния продукт на звука? Да се върне отново в някой предусилвател ли?  Много си умен, да знаеш! И по нататък:  "Но да запояваш кабелчета в скарт буксата може да си отвориш беля, ако объркаш реда на клемите и ги свържеш към +12V" Кабелчета на буксата не се запояват, а се вади всяко перо за себе си и проводника или се кримпва, или запоява на перото, което е извадено от буксата. За да се извади което и да било перо се иска да разполага човек с много малки клещи с остър връх, за да може да натисне чопчето отвътре на перото след което последното ще се извади от буксата. Явно и представа си нямаш кое как се прави синко. Реда на клемите може да ги обърка човек като теб дето не знае елементарни неща, а се опитва да дава съвети на хората.  На 8-перо задължително има +12 волта за автоматично включване на друго устройство  ако кабела е свързан към телевизора. Това ще рече, че при неговият случай това не може да се случи, защото от другата страна на кабела има жакове. За да се опасява човек че ще направи нещо с +12 волта, то кабелът трябва да е пълен "евроскарт " от двете страни. И напрежението само тогава се подава забележи - към телевизора за неговата комутация в режим "МОНИТОР"Ако все още не си разбрал от написаните постове да знаеш - момчето ще си купи готов, и сам го е написал.Във всеки твой пост в тези теми има много цветущи отговори.Ако си ми в сервиза, шута и на вън. Или отговаряш по същество, или четеш и се учиш.Това, че си "запоил" два чарка на кръст, не те прави техник в тази област.Нямаш нужният опит приятел. А общи приказки и питащият можеше да напише вместо теб! Смени професията. 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Приятел! Абе защо се навираш в неща, които не ги разбираш? Правиш ми впечатление на няколко пъти. Гледай какво си написал: " няма причина да не работи, освен ако и на тонколоната не е изход." За какво ще се ползва този изход по-нататък от крайния продукт на звука? Да се върне отново в някой предусилвател ли?  Много си умен, да знаеш! И по нататък:  "Но да запояваш кабелчета в скарт буксата може да си отвориш беля, ако объркаш реда на клемите и ги свържеш към +12V" Кабелчета на буксата не се запояват, а се вади всяко перо за себе си и проводника или се кримпва, или запоява на перото, което е извадено от буксата. За да се извади което и да било перо се иска да разполага човек с много малки клещи с остър връх, за да може да натисне чопчето отвътре на перото след което последното ще се извади от буксата. Явно и представа си нямаш кое как се прави синко. Реда на клемите може да ги обърка човек като теб дето не знае елементарни неща, а се опитва да дава съвети на хората.  На 8-перо задължително има +12 волта за автоматично включване на друго устройство  ако кабела е свързан към телевизора. Това ще рече, че при неговият случай това не може да се случи, защото от другата страна на кабела има жакове. За да се опасява човек че ще направи нещо с +12 волта, то кабелът трябва да е пълен "евроскарт " от двете страни. И напрежението само тогава се подава забележи - към телевизора за неговата комутация в режим "МОНИТОР"Ако все още не си разбрал от написаните постове да знаеш - момчето ще си купи готов, и сам го е написал.Във всеки твой пост в тези теми има много цветущи отговори.Ако си ми в сервиза, шута и на вън. Или отговаряш по същество, или четеш и се учиш.Това, че си "запоил" два чарка на кръст, не те прави техник в тази област.Нямаш нужният опит приятел. А общи приказки и питащият можеше да напише вместо теб! Смени професията. 

Ти ли ще ме учиш или аз тебе? Пак не си разбрал нищо от това което написах, от толкова много работа вече си забравил какво поправяш и какво знаеш. Казах съвсем ясно че аудио системата няма да работи ако нейната оптична букса е изход, а такива поставят на по-старите аудиосистеми и DVD плеъри, което ги прави нефункционални, но за тази скъпа система не вярвам да са сложили изход. Колкото до HDMI входа няма как да вземеш звук от него, а трябва да му подадеш от друг излъчващ източник, като декодер и др. За скарт буксата в скоби написах че +12V се пращат от декодер или друг видеоизточник, а това напрежение отсъства в телевизора, но няма значение, защото утре някой начинаещ ще иска да изкара звук и от скарт буксата на декодера и там по невнимание нещо да добре, защото ако щеш вярвай съм поправял видеокасетофон на който му беше изпушило едно съпротивление, свързано към видео входа на скарт буксата, но въпреки това всичко си работи нормално, а как според теб е станало това? На празните скарт букси никакви пера не трябва да се вадят а се запойват кабелите върху тях, но ако клемите са с прищипване, те се продават отделно от буксата във вид на лента.

Но аэ съм последна инстанция и кой къде ходил, какво носил, накрая при мен се връща и още като отворя кутията и лъсват следите на колегата от размазаните колофонища и презапоените "студени" спойки които в последствие станали още по-студени. Но се ядосвам на това как винаги им се разминава след като има кой да им чисти кашите. Разбира се грешки винаги стават, но поне да си ги оправят по-старателно, да не поправят отлепените писти и пукнати платки наполовина, с хвърчащи жици залепени с топка силикон и след преноса на уреда платката се пропукала още повече. Но след като ти започна, нека и аз те науча на нещо: счупените платки са доста срещана повреда и всеки майстор трябва да има в шкафчето си лепило от епоксидна смола с която да запълни пукнатината, но първо трябва да поправи скъсаните писти с мост плътно залепен по повърхността на пътечката, ако тя е къса е по-лесно да запои по цялата й дължина и ако от нея има разклонение чрез фабричен мост към друга писта, а от нея към трета, близо една до друга е добре мостчетата да се извадят и на тяхно място да се надене жичката с която да прекараме цялостен шев, а така ако евентуално се отлепи фолиото при натиск на съседен елемент, моста ще я предпази от прекъсване. За такъв мост можем да използваме намотъчен проводник, но без да премахваме цялата изолация, а само в местата на пукнатината и спойките, но затова се изисква предварително да го оразмерим по дължината на пистата. Спойките където не са поставени елементи, но фабрично са предвидени е желателно да дупките да се отпушат с дървена клечка за зъби. Отпушените дупки дават прегледен вид и по-лесно се проследяват и измерват веригите, както и дават възможност за бъдещо модифициране и разширяване на схемата, в някои случаи когато едната страна на дупката е разрязана с фуга, тази точка може да послужи и като предпазител от евентуално късо съединение и да предпази от прегаряне пистата, и не на последно място отворите спомагат за по-доброто охлаждане на елементите. По-широките писти можем да поправим с парче медно фолио или ако нямаме можем да използваме тънка ламарина от винтова капачка за буркан. Накрая след обилно почистване на флюса с ацетон всички мостове ги заливаме с епоксидна смола като я нагреем със сешоар за няколко минути, докато се втечни добре и проникне в пукнатината, но ако мостовете не прилепват плътно към платката, можем да ги покрием с хартиено тиксо. Този ремонт отнема много време, общо 24 часа до пълното изсъхване на смолата и никой техник не може да си позволи толкова време, но ако се замислим приготвянето и оплитането на висящите жици също изисква немалко време, а така смущенията са големи и платката не е предпазена, но при плътно запояване на мостовете към пукнатината и при добро почистване и качествена смола, здравината може да е по-голяма от една нормално здрава платка. Нека следващия път и аз науча нещо от опитните техници и като отворя някой телевизор да ми зарадва окото, без значение как работи и какви са цветовете на картината.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Видях скарт-преходник ( нещо такова ) в магазина и го купих за проба. Сложих го и всичко си дойде на място, вече имам звук от телевизора. 

За сега ще кара с преходника , докато му купя по-качествен  скарт кабел.

Това е добре, но опитай се да го свържеш с оптичния изход, няма причина да не работи, а като отвориш капачето на буксата свети ли светодиода?

Според спецификациите на телевизора (ако е този модел без Е).

LED TV VIERA TX-48AS640

ТВ има Digital Audio Output (Optical) (Bottom - отдолу)

Microlab Solo 9C има Interfaces:
Output: Terminals, HDMI
Input: 2RCA
Aux input: HDMI, Toslink, (Optical) Coaxial.

Така че не виждам защо да не стане. Трябва само да се прочетат "книжките" на двете устройства  (както писах и по-горе)

Но автора не е писал скоро... Възможно е и да е решил проблема.

• Автор

Както написах по-горе , реших проблема с скарт-преходник. Имам си звук от телевизора чрез него , което ми върши работа.

Иначе главно Microlaba го ползвам през HDMI входа и изхода. От HDMI изхода на видеокартата (на компютъра) съм свързал кабел към HDMI входа на Microlaba. От там чрез  друг кабел  съм свързал HDMI изхода на колоните с телевизора и си имам картина от компютъра. Звука си е идеален по този начин , даже и на филми.

Колкото до оптичния изход , какво ли не пробвах и не става. Свързването е правилно , кабела даже си свети. Цялата работа идва от там че телевизора не ми дава опция за смяна на аудио изходите. Пробвал съм всички видове настройки. Четох доста неща в различни чуждестранни форуми , където доста хора бяха писали че нямат звук от там. И до колкото разбрах самите телевизори имат някаква настройка VIERA Link която се свързва с различни устройства. За да може да се свърже с устройството (в случая Микролаба), той също трябва да поддържа тази настройка VIERA Link.  

Може и да има някаква истина в това , тъй като по време на свързване с оптичния кабел Viera Link не отчита никакво свързване. А  предишната ми система Sony BDV - E6100 , когато  беше свързана с телевизора, Viera Link си работеше и ми разрешаваше опция за смяна на аудиото. Спомням си че пишеше звук : говорители телевизор или система за домашно кино и от там си ги сменях. За съжаление с Microlaba не ми дава тази опция и явно няма как да стане.

Има и друга теория защо не става , може и оптичния вход на колоните да не работи. Което ме съмнява , но нямам друго с устройство за да пробвам. Но вече не мисля да се занимавам , имам си звук от скарт- преходника на телевизора и от компютъра което ми е достатъчно за сега.

"Има и друга теория защо не става , може и оптичния вход на колоните да не работи. Което ме съмнява , но нямам друго с устройство за да пробвам. Но вече не мисля да се занимавам , имам си звук от скарт- преходника на телевизора и от компютъра което ми е достатъчно за сега."

Съвсем спокойно може да го има този проблем с колоните.. Ето ти една идея. Намери DVD плеар с оптичен изход, който си го виждал че може да подава сигнал през такъв кабел и пробвай на микролаба. Ако няма звук, или има проблем със входа на колоните или платката не е "доработена" за този си вход.. Елементарно за изпълнение, стига да имаш под ръка DVD плеар с оптичен изход. 

• 2 месеца по-късно...

Аз си купих същите колони и при мен с оптичния кабел (от комплекта на Microlab) не стана. Пробвах с друг кабел и тръгна....та не е от платката или входа на колоните,а от кабела.

Имам въпрос обаче и за да не отварям нова тема, ще го задам тук :

Искам да свържа следните неща едновременно - телевизор(Samsung UE40D6500VS) , компютър с монитор DELL U2715H и въпросните Microlab Solo 9c. Нямам проблеми кое с какво и как се свързва поотделно. Проблемът е така да ги свържа,че да не ми се налага да прехвърлям HDMI кабела от монитора към телевизора/колоните,когато искам да гледам филм от компютъра например.

Благодаря предварително,ако някой ме просветли :)

Прочетете си най напред упътването на TV и активната аудио система. Уточнете изходите и входовете на устройствата и целта и действайте.

В зависимост от какви изходи имате на телевизора, с различни типове кабели. Може да го свържете по различен начин.

Примерно: аудио Компютър > Microlab с коаксиалния  кабел или оптичния (в зависимост какъв изход имате на зв. карта на компютъра)

За видео ползвате HDMI кабел свързан от компютъра към телевизора.

Или Видео и Аудио с два HDMI кабела от компютъра към Мicrolab-a, оттам към TV. При Този Вид свързване трябва и трите устройства да са включени за да гледате филм на TV например.

Разбира се ако опцията на Microlab-a предполага преминаване на видео през него и прехвърлянето му към друго устройство.

Редактирано от oic (преглед на промените)

• Автор
преди 7 часа, konselieri написа:

Аз си купих същите колони и при мен с оптичния кабел (от комплекта на Microlab) не стана. Пробвах с друг кабел и тръгна....та не е от платката или входа на колоните,а от кабела.

Имам въпрос обаче и за да не отварям нова тема, ще го задам тук :

Искам да свържа следните неща едновременно - телевизор(Samsung UE40D6500VS) , компютър с монитор DELL U2715H и въпросните Microlab Solo 9c. Нямам проблеми кое с какво и как се свързва поотделно. Проблемът е така да ги свържа,че да не ми се налага да прехвърлям HDMI кабела от монитора към телевизора/колоните,когато искам да гледам филм от компютъра например.

Благодаря предварително,ако някой ме просветли :)

Не се бях сетил да сменя кабела. Този в комплекта ми изглеждаше надежден, светеше си и от двете страни. 

С какъв кабел тръгна при теб ? От къде го купи , та да пробвам с същия.

Ами не си спомням марката,от Техно-веригите някакъв беше. С него попринцип си свързвам домашното кино с другия телевизор.

Благодаря за коментара на oic,но както казах нямам проблем със свързването на нещата,проблемът е постоянното местене на HDMI-a от монитора към телевизора/колоните. Два изхода за HDMI на компа биха решили проблема,ако имах. А забравих да спомена,че имам и 2-ри монитор към компа,който свързвам чрез VGA кабел с преходник DVI -VGA-VGA.

Както и да е,май няма как да стане това,което искам.

преди 53 минути, konselieri написа:

Ами не си спомням марката,от Техно-веригите някакъв беше. С него попринцип си свързвам домашното кино с другия телевизор.

Благодаря за коментара на oic,но както казах нямам проблем със свързването на нещата,проблемът е постоянното местене на HDMI-a от монитора към телевизора/колоните. Два изхода за HDMI на компа биха решили проблема,ако имах. А забравих да спомена,че имам и 2-ри монитор към компа,който свързвам чрез VGA кабел с преходник DVI -VGA-VGA.

Както и да е,май няма как да стане това,което искам.

Точно заради свързването на вторият монитор , което сте пропуснали да споменете не става.

Защото дори и да имате DVI, основният монитор е  само един и няма как да свържете и двата монитора + телевизора на една видео карта.

Освен, ако имате Displаy Port на видео картата, както и на телевизора или на монитора. Тогава би трябвало да стане.

Да,благодаря.Ще сменя видеокартата само,защото имам Display port на монитора :)

А да попитам и още нещо:

За тези колони трябва ли ми добра звукова карта/DAC,защото в момента съм с вградена такава.

И ми прави впечатление,че при филм силата на говора е ниска за сметка на ефектите и музиката.Получава се нещо от сорта на ситуацията с рекламите по телевизията.Гледаш,гледаш и се стряскаш по някое време :D

Тоя проблем го имах и със старите ми колонки (нисък клас Microlab 5.1 за 100-на лева) Гледам филми с Splash player предимно.Харесвам го заради опростения интерфейс. Има си еквилайзер и нормалайзер,ама си мисля че решението трябва да е друго. Имали ли сте такъв проблем?

• Автор

При мен ефектите също се чуват по-силно а говора по-слабо, но май съм свикнал и не ми прави впечатление. 

Тъй като дъното ми е старо и вградената звукова карта е пълна трагедия,  съм ги свързал с HDMI кабел , от компютъра (видеокартата) в колоните. Така слушам музика и гледам филми и звука е доста по-добър.  

По принцип , винаги е по-добре една хубава звукова карта, защото разликата се усеща. Бях се спрял на външна такава Asus Xonar U7, но и е малко висока цената.

Да, и аз свързах колоните с HDMI от компютъра през тях до ТВ-то, a се оказа,че си имам и Display port на видеото, та сега всичко си ми е свързано както исках. Единствено се чудя дали да вкарам звук в колоните директно от приемника на Vivacom (когато гледам телевизия), а не както е сега от Digital Audio Output-a на телевизора. Всъщност докато пишех направих проба и забелязах,че от приемника липсва един монотонен шум( брум ли е, жужене ли е не знам точно),който го има когато звука излиза от телевизора( и в двата случая с един и същ оптичен кабел).Така че си отговорих сам на въпроса. Интересно е какъв е този шум,но както и да е.

А за външната звукова карта дали наистина ще прави разлика при тези колони? И другото - аз от нея ще мога да изкарам само аналогов сигнал (заради заетостта на другите входове на колоните) и по тоя начин не се ли губи идеята и ? Всъщност въобще не съм наясно с разликата като чуваемост м/у цифров и аналогов сигнал, особено при тези колони,които не са кой знае какво.

Редактирано от konselieri (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Взех си Xonar U7, но по някаква причина не превключва на SPDIF(когато натискам да сменя между Headphone/Speaker/SPDIF ),съответно не мога да изкарам звук от PC-то към колоните. Връзката е с  коаксиален кабел,защото въпросната прехвалена аудио карта няма оптичен изход. Пипах какви ли не настройки и не става .Някой ако има идея ще съм много благодарен.Единственото което се сещам е картата да е с дефект някакъв !

преди 6 часа, konselieri написа:

Взех си Xonar U7, но по някаква причина не превключва на SPDIF(когато натискам да сменя между Headphone/Speaker/SPDIF ),съответно не мога да изкарам звук от PC-то към колоните. Връзката е с  коаксиален кабел,защото въпросната прехвалена аудио карта няма оптичен изход. Пипах какви ли не настройки и не става .Някой ако има идея ще съм много благодарен.Единственото което се сещам е картата да е с дефект някакъв !

Картата разбрахме каква е,но усилвателят който включваш,какъв е? SPDIF е вид цифрово аудио, използвано за изход!Т.е. усилвателя трябва да може да  поддържа също SPDIF(да има вход) .

Ами нямам усилвател, нали въпросните колони ( от заглавието на темата ) са активни. Мислех че не ми трябва усилвател при това положение?

преди 7 минути, konselieri написа:

Ами нямам усилвател, нали въпросните колони ( от заглавието на темата ) са активни. Мислех че не ми трябва усилвател при това положение?

Да,активни са.Усилвателят си е вграден.Твоят въпрос,не е ли защо не може да се пренесеш звук от ПС към видеокартата чрез  SPDIF ?Отговорил съм ти в началото: SPDIF е вид цифрово аудио, използвано за изход(от видео картата,към усилвател).

преди 5 часа, Димитър 59 написа:

Да,активни са.Усилвателят си е вграден.Твоят въпрос,не е ли защо не може да се пренесеш звук от ПС към видеокартата чрез  SPDIF ?Отговорил съм ти в началото: SPDIF е вид цифрово аудио, използвано за изход(от видео картата,към усилвател).

Справка.

Към автора инсталирали ли сте драйвери за съответната звукова карта. Ако не се го направете. Има ги в официалният сайт тук. Избирате си съответно ОС и сваляте.

След, което като е свързано всичко (и двете устройства имат коаксиален S/PDIF вход/изход)  изберете от настройките на звуковата карта (ако не е избрано по подразбиране), че ползвате S/PDIF

Както и от селектора/дистанционното на активните тонколони е избрано S/PDIF.

Ако не стане изключете временно вградената звукова карта от Диспечера на устройствата и тествайте.

Във комплекта пише че има S/PDIF adapter x 1. В този клип  ревю показват, че преобразовател от Coaxial (цифров) към Toslink (оптичен).

В краен случай сменете вида на кабела, за да ползвате адаптера.

Какъв тип кабел сте го свързали сега с Coaxial или Toslink?

С coaxial е свързано, няма опция за Toslink на картата.

Проблемът е бил в драйвърите , след като свалих от сайта и преинсталирах наново( успоредно със спиране на вграденото аудио) всичко тръгна. А дали ще има проблем за нещо,ако оставя disable-нати драйвърите на вградената карта ?

Благодаря за изчерпателните отговори ! :)

преди 57 минути, konselieri написа:

С coaxial е свързано, няма опция за Toslink на картата.

Проблемът е бил в драйвърите , след като свалих от сайта и преинсталирах наново( успоредно със спиране на вграденото аудио) всичко тръгна. А дали ще има проблем за нещо,ако оставя disable-нати драйвърите на вградената карта ?

Благодаря за изчерпателните отговори ! :)

Няма проблем. Даже ако не е ползвате вградената карта, по-добре изключете и от BIOS.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.