Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Външен хард в ролята на флашка?

Featured Replies

• Автор

Е това вече е грубо (и глупаво) . То и ExaFlop само пита - вижда ли се (не разбрах какво има предвид).

Да обобщя - диска го намира компа, разпознава структурата му (дяловете), вероятно ще може (или поне ще опита) да чете и пише по него.

И к'во ???

Rewivo - ти какво искаш повече да правиш?

ExaFlop - какво разбираш от това, че се виждат дяловете?

Да на Ф диск са резервните копия на ОС Уиндоус 10 Про. Разпознава ми външния хард като диск, но не и като флашка.

Ако ми се скапе С: и системата не може да тръгне, аз ще трябва да стартирам от ДВД (което не работи) или от бутваща флашка и после 

от Ф: да си направя рестор на систем имиджа. Намерих програма от сайта на Уиндовс за създаване на бутващ диск. Тя пита за ДВД или 

Юесби Флашка. ДВД не става, а външния хард не го приема за флашка нищо, че е вързан през Юесби. 

Това искам да го излъжа - да го мисли за флашка. А бекъпа на системата мога да го преместя на Г диск например, ако се налага нещо да 

човъркам по Ф:. Това е.  

Да на Ф диск са резервните копия на ОС Уиндоус 10 Про. Разпознава ми външния хард като диск, но не и като флашка.

Ако ми се скапе С: и системата не може да тръгне, аз ще трябва да стартирам от ДВД (което не работи) или от бутваща флашка и после от Ф: да си направя рестор на систем имиджа. Намерих програма от сайта на Уиндовс за създаване на бутващ диск. Тя пита за ДВД или Юесби Флашка. ДВД не става, а външния хард не го приема за флашка нищо, че е вързан през Юесби. 

Това искам да го излъжа - да го мисли за флашка. А бекъпа на системата мога да го преместя на Г диск например, ако се налага нещо да човъркам по Ф:. Това е.  

Пак обясняваш толкова объркано.

Искаш да кажеш, че не може да зареди (буутне) от външния диск. А този диск - буутъбъл ли е?

Не ти работи оптичното устройство. Не си казал десктоп или лаптоп ти е компютъра. За десктоп, когато ми се скапа DVD-то си купих LG, чисто ново за 40 лева (преди 4-5 години). За лаптоп нямам представа в момента как са цените, но както е модерно да се маха DVD-то и да се слага SSD на неговото място - предполагам че лесно ще си намериш работещо.

• Автор

Пак обясняваш толкова объркано.

Искаш да кажеш, че не може да зареди (буутне) от външния диск. А този диск - буутъбъл ли е?

Не ти работи оптичното устройство. Не си казал десктоп или лаптоп ти е компютъра. За десктоп, когато ми се скапа DVD-то си купих LG, чисто ново за 40 лева (преди 4-5 години). За лаптоп нямам представа в момента как са цените, но както е модерно да се маха DVD-то и да се слага SSD на неговото място - предполагам че лесно ще си намериш работещо.

Външния хард не е предвиден да е буутъбъл. Купих си го и си го форматирах без опция да зарежда от него. 

Какво е SSD?  Значи пак казвам - компютъра ми е на повече от 7 години и го чакам да предаде богу дух.

За целта искам да си запазя нещата на външния хард и като си купя нов да си пусна системата там.

Но исках сега да направя сухи тренировки, за да не стане така, че като купя нов системата да не ще да се прехвърли на него или 

да ми липсва някой файл? А ми е важно....например мениджъра на пароли да се подкара, защото иначе ще трябва да се

регистрирам наново 20 места и някъде няма да ме приеме като нов клиент.  :huh::no-no::eek:    

Външния хард не е предвиден да е буутъбъл. Купих си го и си го форматирах без опция да зарежда от него. Какво е SSD?  Значи пак казвам - компютъра ми е на повече от 7 години и го чакам да предаде богу дух. За целта искам да си запазя нещата на външния хард и като си купя нов да си пусна системата там. Но исках сега да направя сухи тренировки, за да не стане така, че като купя нов системата да не ще да се прехвърли на него или да ми липсва някой файл? А ми е важно....например мениджъра на пароли да се подкара, защото иначе ще трябва да се регистрирам наново 20 места и някъде няма да ме приеме като нов клиент.  :huh::no-no::eek:    

За харда ти не знам, ама някой по-лабилен обясняващ - досега да е "предал богу дух".  :help wanted4:

Значи просто искаш да си ползваш външния диск като "бекъп сторидж", демек резервно хранилище. В такъв случай няма какво да лъжеш - просто си записваш файлонете - директно или компресирани (zip, rar, iso ...) и си готов. Аз лично за такива цели ползвам "облачните услуги". Са остава да ме питаш и какво е "облак".

Разяснитерни бележки:

Полупроводниково дисково устройство (на английскиSolid state drive, SSD) или статично дисково устройство (буквално „твърдотелно дисково устройство“) е енергонезависима компютърна памет, основаваща се на технологията на флаш-паметите. За разлика от традиционните (към 2012 г.) твърди дискове с движещи се части (HDD), SSD не съдържат подвижни механични части. Наименованието „solid state“ се дължи на исторически причини и априори в електронната техника означава, че като градивен материал за устройството е използван полупроводник (силиций) и то не представлява вакуумен електронен прибор). В днешни дни понятието „solid state device“ е разширило смисъла си, за да обхване и устройствата без движещи се части, поради което в случая е подходящ и българският термин „статично устройство“. 

от Уикипедия, свободната енциклопедия - https://bg.wikipedia.org/wiki/Полупроводниково_(статично)_дисково_устройство

Изчисления в облак (на английскиcloud computing) е предоставянето на компютърни (изчислителни) услуги, а не на продукт (за разграничение между услуга и продукт виж статията за услуга).

от Уикипедия, свободната енциклопедия - https://bg.wikipedia.org/wiki/Изчисления_в_облак

Външния хард не е предвиден да е буутъбъл. Купих си го и си го форматирах без опция да зарежда от него. 

Какво е SSD?  Значи пак казвам - компютъра ми е на повече от 7 години и го чакам да предаде богу дух.

За целта искам да си запазя нещата на външния хард и като си купя нов да си пусна системата там.

Но исках сега да направя сухи тренировки, за да не стане така, че като купя нов системата да не ще да се прехвърли на него или 

да ми липсва някой файл? А ми е важно....например мениджъра на пароли да се подкара, защото иначе ще трябва да се

регистрирам наново 20 места и някъде няма да ме приеме като нов клиент. 

"Да си запазя нещата" и "да си пусна системата там" са две малко различни неща. Първото е по-лесно - просто включваш външният диск към компютъра и оттам влачиш и пускаш "твоите" файлове. Второто представлява прехвърляне на операционната система 1:1 и за целта се използва специална програма(когато стигнеш дотам). Аз използвах Aomei Partition Assistant - там е обяснено подробно как става. Обаче по принцип е по-добре да се направи нова инсталация. Паролите не могат ли да се извадят от мениджъра?

....например мениджъра на пароли да се подкара, защото иначе ще трябва да се регистрирам наново 20 места и някъде няма да ме приеме като нов клиент.  :huh::no-no::eek:    

Паролите не могат ли да се извадят от мениджъра?

Пропуснах - за мениджър за пароли използвам KeePass - има го за почти всички ОС. Самите пароли са във външен, криптиран файл. Даже на телефона файла го чете директно от Google Drive. Ако си загубя телефона - просто ще изтрия този файл.

• Автор

"Да си запазя нещата" и "да си пусна системата там" са две малко различни неща. Първото е по-лесно - просто включваш външният диск към компютъра и оттам влачиш и пускаш "твоите" файлове. Второто представлява прехвърляне на операционната система 1:1 и за целта се използва специална програма(когато стигнеш дотам). Аз използвах Aomei Partition Assistant - там е обяснено подробно как става. Обаче по принцип е по-добре да се направи нова инсталация. Паролите не могат ли да се извадят от мениджъра?

Не е нужна специална програма, ако си стартирам системата от бутваща флашка и после ресторвам систем имиджа.

Явно ще трябва да се купи флашка. 

Пропуснах - за мениджър за пароли използвам KeePass - има го за почти всички ОС. Самите пароли са във външен, криптиран файл. Даже на телефона файла го чете директно от Google Drive. Ако си загубя телефона - просто ще изтрия този файл.

И аз ползвам същата програма. Защото е работи автономно на компютъра и нямам никакви облачни услуги или връзки през телефон,

през които да навлезе вирус.

Виж това като вариант. Писано е от нищо неразбиращ човек.

• Автор

Виж това като вариант. Писано е от нищо неразбиращ човек.

Да, на първо четене това изглежда много подходящо за моя случай. 

Ще го пробвам и ще дам допълнителна оценка.

Видя ли човека как добре го е обяснил? :)

А не като други дето само задават въпроси! :help wanted4::shock11:

Виждам, да. Постарал съм се да е ясно и стегнато.

Харесано.

Умря циганката, дето те хвалеше и ...

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Нека отговори някой, който разбира от компютри.:)

Както виждам ти си само модератор.:shock11:

Затова викнах и сиганката...:ph34r:

Здравейте. 

Интересувам се дали някой знае за начин да "излъжа" компютъра и да възприеме външния ми харддиск като 

флашка? Все пак той се свързва чрез USB вход, където по принцип се поставя и флеш паметта.

Може би има някаква програмка? Благодаря Ви. :)

А, защо просто не си ползваш щатните средства на уина и не си наравиш преносимия хард активен, не е задължително и да се форматира. Можеш да му сложиш някакъв зареждач или пък да го бутваш и от C: .

• Автор

Всичко е чудесно, но ..............ударих греда. :no-no:

Инсталирах си АOMEI Backupper и с него първо направих буутейбъл външния хард.

Получи се доста интересно F: частта стана  H: с  boot папка,  а G:  (втората част от външния хард ) си остана непокътната.

Дори антивирусната ми се обади, че е монтирано ново устройсво - флашка и поиска да го скенира.

Викам си - супер! Стана работата! Но прибързано.

С  АOMEI Backupper първо си метнах системата от С: на Н: , а после там копирах целия диск.

Отне време, но всичко беше ок привидно.

Обаче не мога да стартирам от USB флашка, защото в настройките на   BIOS не намирам подобно нещо.

Там има за дискета, ДВД, Харддиск, външния хард, мрежата, някакви портове, но флашка няма като опция.

Логично беше да опитам от външния хард, но ми писва, че няма система и да дам контрол+алт+дел.

Има една опция USB key, но нея мога само да я наредя в предварителния списък от устройства за зареждане, но 

после не се показва. Тъпа история.:shock11:  

Редактирано от Rewivo (преглед на промените)

Е, външният хард не ти ли стига, че го има като опция в BIOS?

Аз малко не разбирам ,ама да кажа - в статията ставаше дума за AOMEI OneKey Recovery. Най-приятният момент е, че поддържа зареждане при стартиране на системата - с натискане на F11 директно зарежда системата за възстановяване. Ако не се натисне, системата продължава с нормалното зареждане на Windows Но доколкото знам  Backuper  не поддържа тази опция.

• Автор

Е, външният хард не ти ли стига, че го има като опция в BIOS?

Аз малко не разбирам ,ама да кажа - в статията ставаше дума за AOMEI OneKey Recovery. Най-приятният момент е, че поддържа зареждане при стартиране на системата - с натискане на F11 директно зарежда системата за възстановяване. Ако не се натисне, системата продължава с нормалното зареждане на Windows Но доколкото знам  Backuper  не поддържа тази опция.

Не стига. Има го, но при опит да зареди от него пищи, че няма система.  Вероятно първо пипа по част G:, където няма бут а той е при

H:, тя се подреди като втора част. Това с Пф11 го видях, но то се отнася за този компютър.

Крайната идея е външния хард да е бутващ и с готова система и да може да тръгне на друг компютър.

Защото когато си купя нов вероятно ще е с един гол ДОС.....няма да се набутам 300 лева за лицензиран ОС я! :D

Не стига. Има го, но при опит да зареди от него пищи, че няма система.  Вероятно първо пипа по част G:, където няма бут а той е при

H:, тя се подреди като втора част. Това с Пф11 го видях, но то се отнася за този компютър.

Крайната идея е външния хард да е бутващ и с готова система и да може да тръгне на друг компютър.

Защото когато си купя нов вероятно ще е с един гол ДОС.....няма да се набутам 300 лева за лицензиран ОС я! :D

Щи пищи, ако няма я. Това че не е на единия дял, а на другия - ако в буутлоадера в BIOS ги вижда дяловете, при стартиране ще опитва подред, докато намери читав буутващ дял.

А за другия компютър - не съм сигурен дали изобщо ще стане. Да преместиш харда (вътрешен, външен - все тая) и да тръгне без инсталация.

А за другия компютър - не съм сигурен дали изобщо ще стане. Да преместиш харда (вътрешен, външен - все тая) и да тръгне без инсталация.

Може да стане, но не е лъжица за твоята уста процедурата. Става със sysprep  подготовката за местене на диска (или имиджа на диска)

Пък и аз съм само един редактор - не му разбирам.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Щи пищи, ако няма я. Това че не е на единия дял, а на другия - ако в буутлоадера в BIOS ги вижда дяловете, при стартиране ще опитва подред, докато намери читав буутващ дял.

Вероятно трябва да направя така, че външния харддиск да е само един дял и после да го бутна.

Обаче как да стане това форматиране? Трябва да е ниско ниво с команди от Доса, за да му задам партициите и

логическите устройства.

Имах подобни програми на дискета, но тук вече нямам флопи.  :shock11:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.