Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бойлер с високоефективна защита

Featured Replies

Елдом, всичките му чаркове са сменяни поне по няколко пъти - гаранционно и след, релетата, ключа и кабелаците - минимум по дузина..

Това е просто перфектният пример за качествена техника (и ремонти), ама...

Текущият ни бойлер е на 7-8 години, Елдом, всичките му чаркове са сменяни поне по няколко пъти - гаранционно и след, релетата, ключа и кабелаците - минимум по дузина. До трафопост сме, у дома рядко напрежението е под 240-245V, така е в целия вход. Викали сме през годините поне 10 пъти енергото - гледат, мерят, потвърждават и казват всеки път едно и също - "нормално е, няма проблем!". Е, щом твърдят, кой съм аз, че да споря (и) с тях...

Водата в района е силно варовита, току що лъсната с препарат батерия-смесител побелява за отрицателно време. Нов нагревател започва да къкри максимум до месец, а и по-скоро. Ако почна да го чистя от варовика, означава да правя това 2 пъти месечно - ще ми излезе платинен тоя бойлер. Всякакви други домакински ел.уреди пипам, но бойлер - никога, има си майстори!

Виждал съм поражения от два гърмяли бойлери - в Горна Оряховица и Варна, блоковете мязат на бейрутски. Нямам грам доверие на защитата , ако ще и от 44 елемента да е. Не оставям бойлера без наблюдение, ползвам нощна енергия само при възможност, усетя ли, че водата спира, мигом го изключвам. Преди 12-13 години съвсем пред очите ми изби нагревателя, меката връзка на студената вода буквално се пръсна от искрите, добре че изключи таблото, та успях да спра водата преди да изпонамокри де що има...

За Вас само слънчев бойлер или на дърва. Направо останах без думи.

Това е просто перфектният пример за качествена техника (и ремонти), ама...

Много повече от перфектен.

... Направо останах без думи.

И аз оставам без думи когато ми се налага да плащам за ремонтите. 

Когато оставяме бойлера денонощно включен е много опасно когато той работи на пълна мощност и термостата да прещраква през 20-30 мин. само за да си измием ръцете, той и затова се скапва толкова бързо. Затова трябва да го пускаме на минималната степен, което едно че намалява тока през термостата и циклите на включване и изключване така и удължава неговия живот и ефективност, както и температурата се запазва постоянна. Но ако употребяваме бързонагряващ бойлер без степени, можем изкуствено да направим една икономична степен за денонощна поддръжка на температурата. Най-простият начин да намалим мощността е да свържем паралелно на единия контакт на ключа един диод около 5-8A, а другият контакт шунтираме с мостче. Така когато ключа е в изключено положение, нагревателя ще работи през диода с ток със средна стойност, а изключването на бойлера ще става от външния ключ на стената. Но задължително после трябва да нагласим термостата да изключи в икономичния режим, защото при по-маломощните бойлери, температурата може да не достигне желаната стойност и бойлера да нагрява непрекъснато без да изключи, а така вместо икономичен да увеличи разхода на енергия. В такъв случай трябва да свържем мощен димер за ток не по-малък от15-20A и да го монтираме в конзолата на мястото на външното табло. Продават се такива димери в големи кутии и като КИТ модули. Метода с диода е най-удачен при малките кухненски бойлери, а когато той се включва със щепсел в контакт, вместо да отваряме бойлера, можем да монтираме диода в обикновен разклонител с копче и да го свържем както обясних по-горе.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

има ли такъв чийто термостат да отчита пълната температура на водата?

Има ,това са новите серии работещи с високо прецизни температурни сонди управлявани от софтуер. Най-доброто в съотношение функционалност ,качество ,цена за мен е Pro Eco серията на Ariston. Аз преди няколко месеца изхвърлих "Дипломат" ,който всъщност си е чист Елдом след редица проблеми с него ,плюс същия ,като вашия. Термостата не изключваше нищо ,че беше поставен на 70% ,водата вътре се чуваше как ВРИ ,а от предпазния клапан течеше вода ,което означава ,че налягането е преминало 8 Бара. Термометъра не работеше от както е купен ,водата вътре ври ,а стрелката не се качва над половината. На всичкото от горе ,като го рзглобих се оказа ,че липсват 2 педи от изолационната пяна а водосъдържателя е поставен криво. 

Купих Ariston Pro Eco 80v и съм много доволен. Загрява прецизно до температурата ,която му е зададена ,има софтуер който позволява да активирате еко режим ,и той запаметява по кое време и какво количество вода се ползва ,и сам определя кога и колко да я загрее. През останалото време ,когато потреблението е ниско поддържа водата да не пада под 40 градуса. Друго достойнство пред стария Елдом ,който също беше 80л ,е че топлата вода свършва много по-бавно по време на къпане ,а без да е включват ,запазва водата топла към два дни. Това със стария Елдом (дипломат) бе невъзможно. Имам наблюдение ,че когато водата е подгрята на макс ,когато поставя ръка върху бойлера на Аристон ,той е напълно студен ,докато при дипломата ,се усещаше значителна топлина ,което означава ,че изолацията е лоша и има огромна загуба на енергия. 

При съвременните правилно монтирани и поддържани бойлери вероятността да гръмнат е невероятно малка. Най-евтините дори разполагат с какви ли не защити ,българските Елдом ,Дипломат и Теси предлагани на пазара днес разполагат с 1-во термо регулатора ,ако той не сработи има втори ,който изключва бойлера при преминаване на 80 градуса плюс клапан на входа на студена вода ,който при достигане на 8 бара започва да изпуска налягането. Дори и той да се запуши ,фланеца е елипсовиден и при достигане на 16 бара се огъва и водата изтича без експлозия. 

На Елдом фланеца няма как да се огъни, защото е от бая дебело желязо и твърде малък по размери, по-скоро тубата ще се огъне и ще се пръсне. До сега сме слушали само за гръмнали бойлери, нито веднъж за хвръкнали фланеци. Малкия кухненски бойлер съм го включил през контакт с копче, вътре в който успоредно на копчето съм запоил диод 10A10 (10A/ 1000V), така че когато изключа копчето, той работи в икономичен режим с половин мощност и въпреки това водата загрява за 10-15мин. Така че 2KW за 10л. е прекалено много и докато се осъществи топлообмена на нагревателя с водата през това време той ще е изгорил излишна енергия за реално несвършена работа. Даже за този обем са му достатъчни 500W, което може да се осъществи с един димер. Каквато и апаратура да има в новите бойлери, те нямат икономична степен на поддръжка и бойлера винаги гори по 3KW и както казах голям процент от тока гори без да свърши работа, само за сметка на времето, а не винаги се къпем по спешност нали?

На Елдом фланеца няма как да се огъни, защото е от бая дебело желязо и твърде малък по размери, по-скоро тубата ще се огъне и ще се пръсне. До сега сме слушали само за гръмнали бойлери, нито веднъж за хвръкнали фланеци. Малкия кухненски бойлер съм го включил през контакт с копче, вътре в който успоредно на копчето съм запоил диод 10A10 (10A/ 1000V), така че когато изключа копчето, той работи в икономичен режим с половин мощност и въпреки това водата загрява за 10-15мин. Така че 2KW за 10л. е прекалено много и докато се осъществи топлообмена на нагревателя с водата през това време той ще е изгорил излишна енергия за реално несвършена работа. Даже за този обем са му достатъчни 500W, което може да се осъществи с един димер. Каквато и апаратура да има в новите бойлери, те нямат икономична степен на поддръжка и бойлера винаги гори по 3KW и както казах голям процент от тока гори без да свърши работа, само за сметка на времето, а не винаги се къпем по спешност нали?

Дори и да сработи въпросната защита ,фланецът няма как да "изхвърчи". Целта е да се деформира до толкова ,че да се получи луфт и налягането да излезе безопасно. За дебелината и размера на първо око не мога да кажа ,но все си мисля ,че при проектирането и тестовете са изчислили ,колко трябва да е дебел и голям ,че да си върши работата. Примерно при старите модели Ariston фланецът е по-малък ,от колкото при стария ми Елдом. Явно в последствие от Ariston са се отказали от елипсовидния фланец по една или друга причина и този ,който закупих на скоро е със стандартен с 5 болта. Друга тенденция при Ariston забелязвам ,че по-новата eco pro серия не се предлагат с повече от 2000w нагревател. Моя конкретно е 1800w и не виждам особена разлика със стария ,който беше 3000w също 80л. До колкото си спомням на теория стария се водеше ,че трябва да загрее максимално за час и 45 някъде там ,а при аристона 2 часа и 12 мин ,но 100% елдом ,който имах не е отговарял на описаното ,при положение ,че имаше огромно пространство незапълнено от пяната. 

П.С. Много хора бъркат "ЕлПром" предприятие съществуващо по времето на социализма и произвеждащо продукти издържаше по 30 години ,с пародията му "ЕлДом" ,които по качество нямат нищо общо.

Иначе "Елдом" и днес е доста крупно предприятие ,изнасящо не само в ЕС ,а и в Украйна и Русия предимно. Дано поне експортните продукти са по-качествени ,да не позорят мита за качествената българска техника изграден по соц времената. 
В крайна сметка "Елдом" си е гигант търгуващ къде ли не ,на скоро получил колосални средства чрез евро програми за развитие и модернизация на производството ,но при моя продукт по-скоро проблемите идваха от немърлива или неквалифицирана работна ръка.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.