Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Прегряване на компютъра

Featured Replies

преди 19 минути, Ignatoff написа:

само с отворен google chrome.

Отворил си Ютуб а клиповете с високо качество товарят и то доста. Липса на профилактика + кофти кутия и е нормално да загрява.

• Автор
преди 1 минута, П.е.т.ъ.р написа:

Отворил си Ютуб а клиповете с високо качество товарят и то доста. Липса на профилактика + кофти кутия и е нормално да загрява.

Е кво като съм за тая машина един ютуб ли е проблем бре..

Не е проблем.

Проблема е че някои си е оставил ръцете при монтажа на процесора.

Дъното, харда и видеото са студени но процесора прегрява. Вентилатора му върти почти на макс.

Боксовия охладител е кофти, шумен и не особено ефективен.

Може и да са го окъпали в паста. 

преди 6 часа, П.е.т.ъ.р написа:

Дъното, харда и видеото са студени но процесора прегрява. Вентилатора му върти почти на макс.

Боксовия охладител е кофти, шумен и не особено ефективен.

Може и да са го окъпали в паста. 

Точно.

А може и да не са го пипали.

Компа в сервиза и ги помоли,някой който знае какво прави,да ти презакопчае бокса като хората.

А най-добре да го сменят с читав охладител.

Кутията с гаранционни лепенки ли е?

Ако не е,може да снимаш при свален капак,за да придобиеме някаква яснота

за положението вътре.

• Автор
преди 1 час, drakula975 написа:

Точно.

А може и да не са го пипали.

Компа в сервиза и ги помоли,някой който знае какво прави,да ти презакопчае бокса като хората.

А най-добре да го сменят с читав охладител.

Кутията с гаранционни лепенки ли е?

Ако не е,може да снимаш при свален капак,за да придобиеме някаква яснота

за положението вътре.

Ето братле.Вие ще кажете как е 

12415930_786354141475425_1690259337_o.jpg

12422029_786354168142089_368008815_o.jpg

Предполагам си разбрал вече,защо загрява...

Ако мислиш,че ще се справиш с свалянето на вентилатора,

откачи го и разкарай кечето и прахоляка от охладителя.

Ако не,помоли някой приятел.

Праха е враг на компонентите,а натрупването му е предпоставка за загряване.

Още нещо - заключващия палец на бокса май опира в моста.

Нека и други колеги хвърлят по едно око,

но ако опира - с компа и бухалка в сервиза.

Скобата (бокса) е завъртян на 180 градуса.

Редактирано от drakula975 (преглед на промените)

Кога е бил в сервиза тоя компютър? Ако от сервиза са го оставили с това кече просто не стъпвай повече там.

Съгласен съм с колегата като начало почисти го това РС за да се разкара от охладителя това кече и оттам ще спаднат и температурите. 

След това в Aida64 горе има едно зелено черно мониторче това е стрес тест. Никви такива натоварен е с хром или с туба или незнам си с кво, те тоя стрес тест е за да натовари процесора на макс и да се види как се движат температурите под товар. Пусни теста за 10-15 минути като го наблюдаваш де, ако температурите тръгнат да минават 75 го спираш. Направи шот и дай да го видим. 

• Автор
преди 11 часа, drakula975 написа:

Предполагам си разбрал вече,защо загрява...

Ако мислиш,че ще се справиш с свалянето на вентилатора,

откачи го и разкарай кечето и прахоляка от охладителя.

Ако не,помоли някой приятел.

Праха е враг на компонентите,а натрупването му е предпоставка за загряване.

Още нещо - заключващия палец на бокса май опира в моста.

Нека и други колеги хвърлят по едно око,

но ако опира - с компа и бухалка в сервиза.

Скобата (бокса) е завъртян на 180 градуса.

Мерси братле,може ли да попитам как да го разкача трудно ли става?

преди 9 часа, pconline написа:

Кога е бил в сервиза тоя компютър? Ако от сервиза са го оставили с това кече просто не стъпвай повече там.

Съгласен съм с колегата като начало почисти го това РС за да се разкара от охладителя това кече и оттам ще спаднат и температурите. 

След това в Aida64 горе има едно зелено черно мониторче това е стрес тест. Никви такива натоварен е с хром или с туба или незнам си с кво, те тоя стрес тест е за да натовари процесора на макс и да се види как се движат температурите под товар. Пусни теста за 10-15 минути като го наблюдаваш де, ако температурите тръгнат да минават 75 го спираш. Направи шот и дай да го видим. 

Беше преди около 2 месеца в сервиза и ми казаха,както казах по-отгоре,че дъното показва нереални температури.Ето stress test-a 

stress test.png

преди 1 час, Ignatoff написа:
преди 1 час, Ignatoff написа:

дъното показва нереални температури.

дъното показва нереални температури.Ето stress test-a 

Според мен се отчитат нормално температурите на процесора. Охладителя е със затворен въздушен поток от кабелите. Вижда се, че кечето е предимно в долната част на охладителя а на горе е само запрашен. Там, където е кечето е вървял най много вятър.Дори и след почистване ще спаднат температурите с малко, но не достатъчно. Захранването също ще се нуждае от почистване. Има какво да се пипне във кутията. Преподреждане на кабелите. Може да се измести харда на горните стойки за да се приберат и кабелите на горе. Горната част на процесорния охладител също е със нарушен въздушен поток от кабели, които са лепнати за охладителя. Процесора е 125W. Не е никак малко и е хубаво да се смени целият охладител с модел, който да стои прав и да духа на зад към изкарващият вентилатор. Този охладител духа към дъното, като изкарва топлина в четири посоки, но от горе не духа заради кабелите. На пред също няма да духа заради рама и кабели.  Сигурно охлажда на 60% от възможностите си този охладител. Във твоя случай се вижда, че от към страната на рама, какъвто топъл вятър е излязъл, вентилатора го засмуква и го вкарва повторно през охладителя.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 12 часа, Ignatoff написа:

Беше преди около 2 месеца в сервиза и ми казаха,както казах по-отгоре,че дъното показва нереални температури.Ето stress test-a 

Че стойностите не са съвсем реални съм съгласен. Поне аз не помня до сега при коректно отчитане на температурите всичките ядра да вървят с абсолютно еднакви стойности. 

Абстрахирайки се от това диаграмата казва и друго. При вас температурите се покачват равномерно което е възможно само при липса на охлаждане или недостатъчно такова пуснато на постоянни обороти. Диаграмите на температурите обикновено са криви рязко покачващи се при наличието на товар и в последствие забавяне на темпа на нарастване докато се получи хоризонтална права при достигане на максималната температура. 

Почистихте ли вентилатора?

• Автор
преди 32 минути, pconline написа:

Че стойностите не са съвсем реални съм съгласен. Поне аз не помня до сега при коректно отчитане на температурите всичките ядра да вървят с абсолютно еднакви стойности. 

Абстрахирайки се от това диаграмата казва и друго. При вас температурите се покачват равномерно което е възможно само при липса на охлаждане или недостатъчно такова пуснато на постоянни обороти. Диаграмите на температурите обикновено са криви рязко покачващи се при наличието на товар и в последствие забавяне на темпа на нарастване докато се получи хоризонтална права при достигане на максималната температура. 

Почистихте ли вентилатора?

Не още чакам някой да ме опъти как  :D.. А трябва ли при почистването му да е изгасен компютъра? И с какво да го почистя?

Редактирано от Ignatoff (преглед на промените)

Желателно е да го направи някой който знае какво прави. Най добре става с компресор или флакон със сгъстен въздух на един обикновено не стига. В домашни условия може и със прахосмукачка да се изсмуче прахоляка но ефекта е доста по-слаб. Там където можете да бръкнете може и с мека четка да минете за да свалите налепите от прах.

И да компютъра трябва да е изключен даже не е зле и от контакта, и ако ползвате сгъстен въздух стопирайте перката с ръка за да не се развърта от въздуха, защото така се разбиват. 

Ако захранването е долу ,не е ли по-добре,а и защо има вентилатор пред изхода,а не на тавана примерно ?

И защо вентилатора на процесора е с толкова малка перка?

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

• Автор

Така момчета.С дълги мъки и усилия и малко tutoria-ли в youtube махнах вентилатора и целия радиатор направо :D и успях с пинсетка да махна прахоляка.Признавам си толкова прах досега не бях виждал.Поиздухах малко напред назаде.И върнах всички в началната си форма.За начало ми даде някаква грешка,която ме отведе до биоса не помня каква беше не можах да я снимам нещо с American Megnets или подобно,ако не се лъжа.Но след около 2 мин си стартирах Windows-а и така пуснах едно stress test-че миналия издържа до 1:50 г/д сега на този 4 минути вече поддържа 58-60 градуса,което в известна степен ме навежда на мисълта,че имаше полза от всичкото това.Дано занапред да не прегрява ще се оплача,ако има нещо :) Мерси засега и все пак да не бързам да се радвам :D 

stress test.png

преди 3 часа, Ignatoff написа:

А трябва ли при почистването му да е изгасен компютъра? И с какво да го почистя?

Не, ако се е запалил - остави го да си гори, той сам ще си угасне. Почистването (после) - с метлата и лопатата. 

преди 8 часа, Ignatoff написа:

махнах вентилатора и целия радиатор направо

А какво стана с термопастата в долната част на радиатора? Предполагам и нея си сменил.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

И така!!! Занеси в крайна сметка компютъра в кадърен сервиз. Кажи от кой град си и колегите ще те насочат. Нека да се направи диагностика, почистване на компонентите, смяна на термопаста и ако се налага смяна на вентилатори и дори на охлаждането ако се налага. Може самият охладител при предишното носене в сервиза да не е монтиран правилно. Има доста варианти. Просто нека някой, който разбира да погледне този компютър ако искаш все още да го имаш.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, nikolela написа:

А какво стана с термопастата в долната част на радиатора? Предполагам и нея си сменил.

Не тя не е засъхнала още си е окей.Както казах тя беше наскоро подменена 

преди 27 минути, Емил Костов написа:

И така!!! Занеси в крайна сметка компютъра в кадърен сервиз. Кажи от кой град си и колегите ще те насочат. Нека да се направи диагностика, почистване на компонентите, смяна на термопаста и ако се налага смяна на вентилатори и дори на охлаждането ако се налага. Може самият охладител при предишното носене в сервиза да не е монтиран правилно. Има доста варианти. Просто нека някой, който разбира да погледне този компютър ако искаш все още да го имаш.

Братле не ми се дават толкова пари гледам да си използвам гаранцията все пак :) 

Една профилактика на подобна машина е между 20-30 лв.  Ако в този сервиз не знаят къде се намират, ще трябва да намериш такъв подходящ.

• Автор

Ето какво ми излиза като стартирам компа.Но се оправя,като включа и изключа биоса 

12414052_787101721400667_1512081165_o.jpg

преди 9 часа, Ignatoff написа:

Ето какво ми излиза като стартирам компа.Но се оправя,като включа и изключа биоса 

12414052_787101721400667_1512081165_o.jpg

Когато си на тоя екран натисни Ауто на монитора за да си центрира картината и да може да се прочете грешката и пак снимай.

Моя боб казва, че пишело "CPU Fan Error".

• Автор

При следващото пускане,ако се сетя ще го снимам.Досега компа не се е изгасял на по-тежки натоварвания,което е идеално :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.