Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Квалификация, професия ?

Featured Replies

Здравейте ! Искам да питам хората, които работят с компютър (монтиране, програмиране) къде са завършили и как точно се казва по име квалификацията? Благодаря за вниманието.

преди 1 час, PavlinaSG написа:

Здравейте ! Искам да питам хората, които работят с компютър (монтиране, програмиране) къде са завършили и как точно се казва по име квалификацията? Благодаря за вниманието.

Монтиране какво? Предполагам, става въпрос за висше? Отваряш сайта, на който и да е университет, и гледаш. До колко нещо се научава, в нашите университети, не знам. Ако искаш да се научиш да програмиш, има курсове и извън университетите.

преди 3 часа, PavlinaSG написа:

Написах в Гугъл - "квалификация програмиране" и ... една камара резултати. (По-точно - Около 50 900 резултата)

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор
преди 5 часа, ghostBG86 написа:

Монтиране какво? Предполагам, става въпрос за висше? Отваряш сайта, на който и да е университет, и гледаш. До колко нещо се научава, в нашите университети, не знам. Ако искаш да се научиш да програмиш, има курсове и извън университетите.

Това на което искам да се науча е да сглобявам компютрите, да ги програмирам и да работя това. Гледах програмите за компютърен техник в технически университет варна, но реших все пак да се допитам. Имам познат в русе и учи за компютърен техник, а казва, че не са ги учили и за една част от компютъра. Заради това се допитвам. 

преди 24 минути, embolado написа:

Според мен АИУТ най-много се доближава до описаното по-горе.

Това е МАААЛКО по-различно от професията програмист или компютърен техник. Тази специалност помага в двете професии (аз бих казал за всички професии, но това е друга тема), но тя има друга насоченост и програмирането и сервиза на компютрите не е основна цел. Но двете дейности се използва в АИУТ.

• Автор

Не мога да кача програмата от техническия във варна за редовно обучение за компютърен техник от телефона си. Като я погледнах помислех, че това е което ми трябва, но когато този познат дето учи за компютърен техник в русе я погледна ми каза, че това нямало да ми бъде полезно изобщо за това което искам и се обърках. Все пак какъв компютърен техник няма да може да построи компютър и да го програмира, преинсталира и т.н. 

Редактирано от PavlinaSG (преглед на промените)

преди 11 часа, PavlinaSG написа:

Не мога да кача програмата от техническия във варна за редовно обучение за компютърен техник от телефона си. Като я погледнах помислех, че това е което ми трябва, но когато този познат дето учи за компютърен техник в русе я погледна ми каза, че това нямало да ми бъде полезно изобщо за това което искам и се обърках. Все пак какъв компютърен техник няма да може да построи компютър и да го програмира, преинсталира и т.н. 

Пробвай тогава от компютър да я качиш, щом не става от телефон. И ще си кажем мнението за учебната програма.

• Автор
преди 1 час, supervas написа:

Пробвай тогава от компютър да я качиш, щом не става от телефон. И ще си кажем мнението за учебната програма.

Ето това е програмата за редовно обучение в техническия във Варна. Какво мислите ?

kst_rb.pdf

преди 2 часа, PavlinaSG написа:

Ето това е програмата за редовно обучение в техническия във Варна. Какво мислите ?

kst_rb.pdf

Имайки предвид, че специалността е "Компютърни системи и технологии", всеки би казал, че тя отговаря напълно на желанието за "монтиране, програмиране" на компютри. Самото заглавие на специалността говори за това и повече мислене не е нужно.

Чрез избираемите дисциплини последната година имаш възможност да избереш някаква по-конкретна насока в IT технологиите. Програмата е за редовно обучение, което е по-добре от задочно. Ще имаш и достатъчно задачи за работа в къщи, а ако посещаваш и всички упражнения, нещата ще са наред, т.е. както са навсякъде другаде.

• Автор
преди 6 часа, supervas написа:

Имайки предвид, че специалността е "Компютърни системи и технологии", всеки би казал, че тя отговаря напълно на желанието за "монтиране, програмиране" на компютри. Самото заглавие на специалността говори за това и повече мислене не е нужно.

Чрез избираемите дисциплини последната година имаш възможност да избереш някаква по-конкретна насока в IT технологиите. Програмата е за редовно обучение, което е по-добре от задочно. Ще имаш и достатъчно задачи за работа в къщи, а ако посещаваш и всички упражнения, нещата ще са наред, т.е. както са навсякъде другаде.

Именно това си мислех и аз, но когато показах програмата на този мои "познат", дето учи същото в Русе, той ми каза, че от тази програма не ставало нищо и нямало да ме научат на нищо по нея. Затова реших да се допитам. Благодаря за вниманието. :):)

преди 11 минути, PavlinaSG написа:

Именно това си мислех и аз, но когато показах програмата на този мои "познат", дето учи същото в Русе, той ми каза, че от тази програма не ставало нищо и нямало да ме научат на нищо по нея. Затова реших да се допитам. Благодаря за вниманието. :):)

Като гледам Русенската програма, тя почти като Варненската. Съществена разлика няма. Набързо разгледах и бакалавърските програми на Софийския университет и Техническия в София. И там повечето дисциплини са същите. КАто според мен В ТУ-София е наблегнато малко повече на въпроси свързани с производствената индустрия, докато в СУ е наблегнато на теорията. Струва ми се че Русенската и Варненските програми са доста близки, докато при тези на СУ и ТУ-София може да се каже, че има малко по-голяма разлика.

До тук разгледахме обаче само степента бакалавър, тя продължава в магистърска, а пък тя може да продължи и с докторска. Така, че разгледай и магистърските програми.

Разбира се моето мнение се основава изцяло на списъка на дисциплините, като не съм запознат с подробностите в различните учебни заведения. Това също е важно, както и желанието на самия студент за обучение.

Както е известно, ходенето на училище не забранява ходенето на частни уроци и самоподкотовката. Това важи и за университета и е също толкова полезно.

• Автор
на 5.01.2016 г. at 20:42, supervas написа:

Като гледам Русенската програма, тя почти като Варненската. Съществена разлика няма. Набързо разгледах и бакалавърските програми на Софийския университет и Техническия в София. И там повечето дисциплини са същите. КАто според мен В ТУ-София е наблегнато малко повече на въпроси свързани с производствената индустрия, докато в СУ е наблегнато на теорията. Струва ми се че Русенската и Варненските програми са доста близки, докато при тези на СУ и ТУ-София може да се каже, че има малко по-голяма разлика.

До тук разгледахме обаче само степента бакалавър, тя продължава в магистърска, а пък тя може да продължи и с докторска. Така, че разгледай и магистърските програми.

Разбира се моето мнение се основава изцяло на списъка на дисциплините, като не съм запознат с подробностите в различните учебни заведения. Това също е важно, както и желанието на самия студент за обучение.

Както е известно, ходенето на училище не забранява ходенето на частни уроци и самоподкотовката. Това важи и за университета и е също толкова полезно.

Честно казано в университетите на другите градове не съм обръщала внимание, какво е и защо е по простата причина, че наскоро се преместих във Варна и започнах работа. Дори се притеснявам дали ще мога да посещавам всички лекции. Тези частни уроци  може и да потрябват в крайна сметка. Все пак много мило от твоя страна да погледнеш програмите и в университетите на София и Русе. :)

преди 4 часа, PavlinaSG написа:

Честно казано в университетите на другите градове не съм обръщала внимание, какво е и защо е по простата причина, че наскоро се преместих във Варна и започнах работа. Дори се притеснявам дали ще мога да посещавам всички лекции. Тези частни уроци  може и да потрябват в крайна сметка. Все пак много мило от твоя страна да погледнеш програмите и в университетите на София и Русе. :)

В Русенския е пълна трагедия. Във ВТУ - също. Една позната сега учи КСТ в СУ, 'щото в Хайделберг и скъсаха з*дника от задачи (имали са в групата си едно японче, което им е скрило топката; но китайците и японците, както знаем, не са хора, а роботи). Не издържа на темпото и се премести в Софийския. Изобщо истината е в чужбина, ама трябват кинти.

Редактирано от Каменов (преглед на промените)

• Автор
преди 9 часа, Каменов написа:

В Русенския е пълна трагедия. Във ВТУ - също. Една позната сега учи КСТ в СУ, 'щото в Хайделберг и скъсаха з*дника от задачи (имали са в групата си едно японче, което им е скрило топката; но китайците и японците, както знаем, не са хора, а роботи). Не издържа на темпото и се премести в Софийския. Изобщо истината е в чужбина, ама трябват кинти.

Знам, че има някакви програми за обмен на студенти, но честно казано нямам намерение да се местя, след като във варненския и специално след тази квалификация се взема международна диплома по някаква програма.

на 04/01/2016 at 12:21, PavlinaSG написа:

на 04/01/2016 at 19:35, PavlinaSG написа:

Това на което искам да се науча е да сглобявам компютрите, да ги програмирам и да работя това. Гледах програмите за компютърен техник в технически университет варна, но реших все пак да се допитам. Имам познат в русе и учи за компютърен техник, а казва, че не са ги учили и за една част от компютъра. Заради това се допитвам. 

Значи ... една сериозна грешка сред хората, които не са навътре в информационните технологии (ИТ, още известно и като "работата с компютри") е да ги приемат за професия.

Няма такова нещо. Кратко и ясно - ИТ е индустрия. Професиите свързани с нея са десетки, специализациите сигурно стотици. Като си избираш професия - трябва да си мислиш за индустрията като едно дърво с много разклонения при които искаш да седнеш само на единия от клоните:

Обикновено се почва с по-общи насоки от типа на това дали те влече повече софтуер или хардуер, след това например със софтуера трябва да решиш дали искаш да се занимаваш с програмиране, тестване, опериране, документиране, поддръжка, планиране (архитектура) и т.н. После ако си решила да програмираш - трябва да решиш дали искаш да е за уеб, мобилни приложения, игри, компютърен софтуер, бази данни или други среди със скриптови езици (напр. графични програми, енджини, математически програми и др). После ако си избрала уеб - дали да е бекенд, бази данни, фронтенд и т.н. и т.н. 

Ако си по-талантлива в последствие можеш да прескочиш от един клон на друг, ако си много талантлива накрая можеш да го докараш и до генералист, които покрива много софтуерни/хардуерни среди и може да планира и менажира големи проекти и естествено е с доста дебела заплата, но това ще го разбереш след време...

Когато кандидатствах, преди повече от десетина години - в повечето университети програмирането беше под всякаква критика. Не защото преподавателите бяха некадърни или нямаха на идея от програмиране, а защото се преподаваха архаични технологии и концепции (практики). От тогава досега не съм срещал програмисти, които да са завършили университета напълно подготвени да започнат работа (без сериозен стаж в някоя фирма преди това) и съответно мнението ми за следването не се е променило.

Уви, тъжната истина е, че за тези профили в които си струва да се запишеш - обикновено местата са малко и конкуренцията е твърде ожесточена.

Това, което мога да ти дам като съвет (ако си решила да се занимаваш със софтуер) от опит е - или следвай нещо, което ще ти е лесно да изучиш (ако държиш да имаш диплома), докато се развиваш (сама) в насоката в която си избрала или ... не записвай висше (!) ами изкарай няколко курса и постъпи на работа като стажант в някоя фирма да се учиш на място като хората. За 5-те години които ще загубиш в университета спейки по лекции и преписвайки по изпити, ако вместо на това работиш - ще придобиеш много повече опит, умения, препоръки, финанси, самочувствие и връзки...

П.П. За хардуерните професии, както и за смесените (като мрежовото администриране, електрониката и повечето инженерни дисциплини), смятам че не е достатъчно перспективно да си изкарваш хляба с него, в предвид непрекъснатото поевтиняване на техниката, липсата на БГ промишлена индустрия и уедряването на доставчиците и хостинг компаниите...

Редактирано от Q-tech
корекции (преглед на промените)

За колегата софтуерист (програмист) по горе ще кажа само, че работа за кадърни хардуеристи има повече от достатъчно, но работодателите в момента търсят много програмисти (предимно), защото нашите първо са добри и второ работят евтино за западните стандарти. Затова програмирането (правенето на нов софтуер) и поддръжката (съпорта) се измества на 'изток' - от белите държави към китай и индия.

Отностно бъдещето на хардуериста - смятам, че ще се осъзнае в крайна сметка от работодателите максимата, че бройката инж. в фирмата на ниска заплата не дава същия резултат като ниво на поддръжка като един кадърен инж. на висока заплата (западните фирми отдавна са стигнали до този извод). И още нещо - ако ги няма хардуера и мрежите - на какво ще работи софтуера на програмистите???

преди 1 час, krassleto написа:

За колегата софтуерист (програмист) по горе ще кажа само, че работа за кадърни хардуеристи има повече от достатъчно, но работодателите в момента търсят много програмисти (предимно), защото нашите първо са добри и второ работят евтино за западните стандарти. Затова програмирането (правенето на нов софтуер) и поддръжката (съпорта) се измества на 'изток' - от белите държави към китай и индия.

Отностно бъдещето на хардуериста - смятам, че ще се осъзнае в крайна сметка от работодателите максимата, че бройката инж. в фирмата на ниска заплата не дава същия резултат като ниво на поддръжка като един кадърен инж. на висока заплата (западните фирми отдавна са стигнали до този извод). И още нещо - ако ги няма хардуера и мрежите - на какво ще работи софтуера на програмистите???

Разбира се че без хардуер няма и софтуер, а на хардуера му трябва софтуер.

Човека може би е имал предвид, че ситуацията в България е такава (липсата на индустрия), че има нужда много повече от програмисти от колкото от хардуеристи, а не че няма въобще нужда от хардуерни инженери.

До колкото знам, много често клиентите на софтуерните компании са чужди фирми. Изобщо въпросите за индустрията, промяната на пазара на труда и образованието са много особени.

• Автор

Искате да ми кажете, че за програмистите има повече работа ? Добре, а защо курсове и работа след това ? От една страна съм съгласна с това, че за тези пет години много по-добре ще е да добия този опит, но от друга няма ли да имам повече шанс да ме вземат в някоя фирма, като имам висше ? Честно казано нямах представа, че за програмистите има повече работа, а в крайна сметка искам след като завърша или съм минала курсове, да работя това което съм учила.  

на 08/01/2016 at 9:05, krassleto написа:

За колегата хардуерист по-горе ще кажа само, че в момента българските програмисти не са евтини и по западните стандарти (средната заплата в София в евро сигурна е над 50% от тази за програмисти в Европа). За правенето на софтуер и съпорта, колкото инвестициите и разходите са важни - толкова и локацията, данъците, законите, часовата разлика и нивото на английския, които в Азия все-още са голям проблем за европейските фирми.

Относно бъдещето на хардуера - за мен развитието на технологиите е нож с две остриета за тази професия. Поевтиняването на устройствата, електрониката и компютрите (както и огромното количество техника втора употреба) - доста често прави поддръжката/ремонта по-неизгодни от подмяната. Например ако ти изгори порт на суич (мрежово устройство), ти се повреди камерата на телефона, или видеокартата на лаптопа - смяната на тези части (при условие че го позволяват) ще излезе по-скъпо и трудоемко, отколкото подмяната на самите устройства (или платки - които доста често са почти цялото устройство). В повечето случаи за установяване на повредата и подмяната на оборудването е достатъчно да разбираш от софтуер (да и софтуеристите могат да ползват диагностични програми), малко обща култура за хардуера (която се преподава във всяка една компютърна специалност) и малко сръчност с отвертките :) 

Относно на какво работи софтуера на програмистите - работи на сървъри, компютри, телефони и техника произведена в Китай (или Тайван)! Ако момичето иска да заминава за там - тогава ще има повече проблеми с изучаването на китайския език според мен... Да не говорим, че става все по-модерно да се държи и обработва информация в "облаците", която е разпиляна по сървърни ферми навсякъде по света (доста често притежание на Гугъл, Амазон, Майкрософт или някоя друга голяма корпорация)...

преди 22 часа, PavlinaSG написа:

Искате да ми кажете, че за програмистите има повече работа ? Добре, а защо курсове и работа след това ? От една страна съм съгласна с това, че за тези пет години много по-добре ще е да добия този опит, но от друга няма ли да имам повече шанс да ме вземат в някоя фирма, като имам висше ? Честно казано нямах представа, че за програмистите има повече работа, а в крайна сметка искам след като завърша или съм минала курсове, да работя това което съм учила.  

Да, за програмистите има в пъти повече работа. Най-малкото защото позволява да работиш дистанционно, после защото за развлекателните индустрии (игри, филми и дори музика) и Интернет (търговията и развлеченията) - трябват много повече софтуеристи отколкото хардуеристи. Също може да участваш в проекти, където целия ти екип да е разпилян навсякъде по света и да не си ги виждала никога.

Курсовете са ти необходими за малко обща култура, самочувствие и професионална насока накъде да се развиваш (т.е. да прецениш дали професията ще ти допадне). Можеш и без тях, но рискуваш да се луташ много в началото. И все-пак бих те посъветвал да проучиш въпроса, преди да си хвърлиш парите по някой - т.к. доста често не са на нивото за което обещават. Добра алтернатива са и академиите, но някои от тях може да изискват вече да имаш базово ниво.

За фирмите - няма категоричен отговор, но от опит бих казал, че си зависи от фирмата и специалността която си избрала. Има фирми, които без диплома няма да те пуснат на интервю. Обикновено или са много големи или мениджмънта (по специално HR-те им) живеят още в 20-ти век. Доста често, не би искала да работиш на такива места. От друга страна в много обяви за работа при нас съм срещал "диплома или еквивалентен стаж". Но при всички положения бих казал, че ако ти си с 5 години опит в CV-то - със сигурност ще те вземат по-насериозно и ще ти предложат по-висока позиция/заплата от човек току-що завършил висше. По въпроса дали биха ти дали по-висока заплата ако си с диплома - не не биха. Не и ако е частна фирма (малка - до средна по размер), умееш да преговаряш и си разбираш от професията. За много такива ИТ фирми, в повечето случаи - бюджета, екипа и проектите са по-важни от това специалистите им да имат минало в някой университет...

Преди 15 години работех на добра заплата (преди да запиша висшето) и още от тогава беше ясно, че един от главните проблеми на образованието ни за обозримо бъдеще ще бъде липсата на достатъчно квоти за компютърни специалисти в университетите - от което следваше, че очакванията някога да има достатъчно дипломирани кадри на пазара - винаги ще са доста нереалистични. Като гледам и сега не се е променило много положението, но това да търсиме далновидност в управляващите ни - по-добре да викаме неволята.

Накрая само ще кажа като лично мнение (за ИТ) - според мен университетите не са мястото където може да се изучиш правилно и навреме. Софтуерните и технологичните пазари се развиват и менят прекалено бързо за академичните среди и докато се обучат преподаватели, напишат учебници, създадат учебни програми и се обучат студенти - нещата доста често са заминали в историята и се "произвеждат" неподготвени специалисти, които после някоя фирма трябва да инвестира няколко години да вкара в час... 

Редактирано от Q-tech
добавки (преглед на промените)

на 7.01.2016 г. at 21:45, Q-tech написа:

Когато кандидатствах, преди повече от десетина години - в повечето университети програмирането беше под всякаква критика. Не защото преподавателите бяха некадърни или нямаха на идея от програмиране, а защото се преподаваха архаични технологии и концепции (практики). От тогава досега не съм срещал програмисти, които да са завършили университета напълно подготвени да започнат работа (без сериозен стаж в някоя фирма преди това) и съответно мнението ми за следването не се е променило.

преди 23 часа, PavlinaSG написа:

Искате да ми кажете, че за програмистите има повече работа ? Добре, а защо курсове и работа след това ?

Отговора и на двете мнения е много прост и е пред очите Ви:

Софтуера е нещо, което се развива с такава скорост, че писането на учебник и включването в учебна програма (почти) винаги става постфактум. Не може да станеш добър, само четейки нещо написано преди 2-3 години (толкова е нормално времето за написване, редактиране, отпечатване и разпространение на една книга).

PS. Както е казал Айнщайн - "Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът."

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор

Разбирам. Надзърнах в jobs.bg и от предложенията за работа(не всички само някой ) за ИТ - софтуер , които видях на повечето пишеше, че се търси човек които може да работи например с : Java ; HTML и т.н.  и само една оферта имаше на която пишеше, че човека трябва да има курс по алгоритми, но останалите общовзето не видях да изискват диплома, а по-скоро просто пишеха, че търсят човек, който ще може да се справи с това. Пак казвам, че не съм видяла и разгледала всичките предложения за работа, а само първите 4-5.

Намерих тези 2 "академии" за програмиране. Някой чувал ли е или знае ли нещо за тях ?  https://softuni.bg/curriculum ; http://academy.telerik.com/student-courses/about Доколкото знам и двете имат някакво онлайн обучение. Нямам шанса да избера нещо, което не е във Варна, а и тук в града не мога да намеря такъв курс за сега , затова питам дали сте чували нещо за тези две академии. Едната се заплаща, а другата е безплатна, къде мислите че е уловката ?  Не казвам, че искам да скоча там където е безплатно, честно казано ми се вижда малко подозрително, да правят такива курсове, а те да са безплатни. До тук сякаш софтуни ми допада повече, но ме притеснява факта, че ще трябва да е онлайн курс. Дали да продължа да търся и може би ще успея да намеря нещо с присъствие във Варна ? 

преди 1 час, PavlinaSG написа:

Намерих тези 2 "академии" за програмиране. Някой чувал ли е или знае ли нещо за тях ?  https://softuni.bg/curriculum ; http://academy.telerik.com/student-courses/about Доколкото знам и двете имат някакво онлайн обучение. Нямам шанса да избера нещо, което не е във Варна, а и тук в града не мога да намеря такъв курс за сега , затова питам дали сте чували нещо за тези две академии. Едната се заплаща, а другата е безплатна, къде мислите че е уловката ?  Не казвам, че искам да скоча там където е безплатно, честно казано ми се вижда малко подозрително, да правят такива курсове, а те да са безплатни. До тук сякаш софтуни ми допада повече, но ме притеснява факта, че ще трябва да е онлайн курс. Дали да продължа да търся и може би ще успея да намеря нещо с присъствие във Варна ? 

За телерик е достатъчно да си хубава и трудно да отказваш, демек да си лесна, всеизвестния Наков много ги обича такива, пък за наученото там няма да казвам, все пак винаги можеш да ползваш придобитите знания в професия като сервитьорка.

преди 21 часа, PavlinaSG написа:

Разбирам. Надзърнах в jobs.bg и от предложенията за работа(не всички само някой ) за ИТ - софтуер , които видях на повечето пишеше, че се търси човек които може да работи например с : Java ; HTML и т.н.  и само една оферта имаше на която пишеше, че човека трябва да има курс по алгоритми, но останалите общовзето не видях да изискват диплома, а по-скоро просто пишеха, че търсят човек, който ще може да се справи с това. Пак казвам, че не съм видяла и разгледала всичките предложения за работа, а само първите 4-5.

Колко са добри от Телерик в обучението не мога да кажа, но знам доста програмисти (и не само), които работят за тях (в София) и са доволни и даже съм чувал че някои университети акредитират специалисти от там за лекции и семинари. В крайна сметка важното е да почнеш от някъде.

Не забравяй, че ти трябват и основи (за софтуера и хардуера) - обикновено най-лесно можеш да ги получиш от специализирани книги или лекции (ако познаваш студенти). За програмирането ще ти трябват книги за алгоритми и някой от по-разпространените езици (напр. Java, C#/.NET, PHP и др.). Материята не е голяма, книгите не са скъпи (и е възможно да ги има в библиотеките или онлайн) и изисква повече упражнения отколкото четене, но е хубаво да я минеш преди да запишеш курсове.

Относно онлайн обучението - зависи пак какво търсиш:

Ако целта ти е да придобиеш професионална ориентация и да видиш дали (програмирането) става за тебе - то да, онлайн обучението ще ти свърши работа. Даже не си длъжна да записваш подобно от България (стига разбира се да знаеш чужд език и да можеш да си го позволиш), ами можеш да търсиш и някоя школа от Англия или Щатите.

Ако обаче искаш да се запознаеш с други от бранша (да завържеш връзки), да запишеш стаж някъде и като цяло да се запознаеш с ИТ средите от близо - това няма как да стане дистанционно. Т.е. препоръчвам ти да намериш начин да отидеш в София за да имаш повече шанс и да навлезеш по-бързо в професията която си избрала, т.к. във Варна все-още се развива аутсорсинга и няма толкова много фирми. Естествено самото отиване в София не ти гарантира нищо. В крайна сметка трябва да имаш талант, връзки и/или да си пробивна за да успееш бързо на чуждо място и уви може да се наложи да се издържаш с временна работа няколко години, ако вашите не могат да ти помогнат финансово.

Знам, че изглежда трудно, но за съжеление в тази индустрия си трябват пари. Не можеш без да инвестираш (в себе си) да постигнеш нещо бързо, когато нямаш опит и връзки. И да - дори да решиш да следваш в София - пак ще се изправиш пред същите (финансови) проблеми. Макар че, след последното ми идване във Варна - не бих казал че е много по-евтино при вас... ;)

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, Q-tech написа:

Колко са добри от Телерик в обучението не мога да кажа, но знам доста програмисти (и не само), които работят за тях (в София) и са доволни и даже съм чувал че някои университети акредитират специалисти от там за лекции и семинари. В крайна сметка важното е да почнеш от някъде.

Не забравяй, че ти трябват и основи (за софтуера и хардуера) - обикновено най-лесно можеш да ги получиш от специализирани книги или лекции (ако познаваш студенти). За програмирането ще ти трябват книги за алгоритми и някой от по-разпространените езици (напр. Java, C#/.NET, PHP и др.). Материята не е голяма, книгите не са скъпи (и е възможно да ги има в библиотеките или онлайн) и изисква повече упражнения отколкото четене, но е хубаво да я минеш преди да запишеш курсове.

Относно онлайн обучението - зависи пак какво търсиш:

Ако целта ти е да придобиеш професионална ориентация и да видиш дали (програмирането) става за тебе - то да, онлайн обучението ще ти свърши работа. Даже не си длъжна да записваш подобно от България (стига разбира се да знаеш чужд език и да можеш да си го позволиш), ами можеш да търсиш и някоя школа от Англия или Щатите.

Ако обаче искаш да се запознаеш с други от бранша (да завържеш връзки), да запишеш стаж някъде и като цяло да се запознаеш с ИТ средите от близо - това няма как да стане дистанционно. Т.е. препоръчвам ти да намериш начин да отидеш в София за да имаш повече шанс и да навлезеш по-бързо в професията която си избрала, т.к. във Варна все-още се развива аутсорсинга и няма толкова много фирми. Естествено самото отиване в София не ти гарантира нищо. В крайна сметка трябва да имаш талант, връзки и/или да си пробивна за да успееш бързо на чуждо място и уви може да се наложи да се издържаш с временна работа няколко години, ако вашите не могат да ти помогнат финансово.

Знам, че изглежда трудно, но за съжеление в тази индустрия си трябват пари. Не можеш без да инвестираш (в себе си) да постигнеш нещо бързо, когато нямаш опит и връзки. И да - дори да решиш да следваш в София - пак ще се изправиш пред същите (финансови) проблеми. Макар че, след последното ми идване във Варна - не бих казал че е много по-евтино при вас... ;)

Добре, а все пак с този учебен план на софтуни    https://softuni.bg/curriculum   няма ли да мога да почна някъде като стажант ? Ако евентуално ми допадне тази работа и успея да взема сертификат/диплома от тези курсове. А и в тази програма виждам, че има тези по-разпространени езици включително и programming basics откъдето се започва естествено за начинаещи.  Целта ми е точно да придобия професионална ориентация и да вида дали програмирането е за мен. 

П.С 

В софтуни също имат университети партньори и те приемат със успешно взет приемен от софтуни. 

Редактирано от PavlinaSG (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.